Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Σπασμένα τείχη …ριγμένα στην θάλασσα…

Σπασμένα τείχη …ριγμένα στην θάλασσα…

0
avdira-teixi

Έργα συντήρησης και διάσωσης σχεδιάζει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης στο παράλιο τείχος του Βυζαντινού Πολύστυλου και σ’ άλλους αρχαιολογικούς χώρους

Όχι πια ανασκαφές λόγω έλλειψης χρηματοδότησης – Κεραμικά θραύσματα και άλλα ευρήματα από την ανασκαφή στον προϊστορικό οικισμό της Διομήδειας

Μια συντονισμένη προσπάθεια με στόχο τη συντήρηση, την διάσωση, και την προβολή των υφιστάμενων χώρων και των αρχαιολογικών ευρημάτων που έχουν προκύψει από τις ανασκαφές επιχειρείται από την Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Ξάνθης ενώ παράλληλα και σ’ αυτό το πλαίσιο είναι ο προγραμματισμός που αφορά προτάσεις για ένταξη έργων στο νέο ΕΣΠΑ. Ο περιορισμός σε προγράμματα νέων ανασκαφών οφείλεται στον περιορισμό των κονδυλίων που διατίθενται από το υπουργείο Πολιτισμού και κατά συνέπεια δίνεται προτεραιότητα στο έργο της συντήρησης της υφιστάμενης κατάστασης. Κι είναι γεγονός ότι είναι πολλοί οι χώροι που χρειάζονται όχι απλά συντήρηση αλλά και διάσωση. Κι ένας απ’ αυτούς το παράλιο τείχος του βυζαντινού Πολύστυλου στο αρχαίο λιμάνι στην Σκάλα Αβδήρων.

Σπασμένο σε κομμάτια πεσμένα δίπλα στη θάλασσα….

Ο χρόνος αλλά και οι βροχές έχουν δημιουργήσει πολλά σπασίματα στο παράλιο τείχος κομμάτια του οποίου έχουν πέσει ακόμη και την παραλία που βρίσκεται από κάτω. Όπως ανέφερε η προϊσταμένη της ΕΦΑ , Αρχαιολόγος Κωνσταντίνα Καλλιντζή πρόκειται για κομμάτια που έχουν πέσει εδώ και 40 – 50 χρόνια αλλά και άλλα που έχουν πέσει σ’ αυτή την περίοδο: «Η Εφορεία προτίθεται άμεσα να το εντάξει σε ευρωπαϊκά προγράμματα συντήρησης και ανάδειξης», αναφέρει η κα Καλλιντζή και προσθέτει πως: «Σκοπεύουμε σε πολλούς αρχαιολογικούς χώρους να κάνουμε έργα συντήρησης και διάσωσης αφού έχει σταματήσει το πρόγραμμα των ανασκαφών». Το ίδιο θα γίνει στην ανασκαφή όπου ανέδειξε Βυζαντινό τείχος και σε ναό στο Πόρτο Λάγος για τα οποίο σύντομα η Εφορεία θα κυκλοφορήσει ενημερωτικό φυλλάδιο.    

Έργα συντήρησης και ανάδειξης σε διάφορους αρχαιολογικούς χώρους

Όπως επίσης ανέφερε η κα Καλλιντζή έχουν ολοκληρωθεί οι διερευνητικές τομές που έγιναν στον προϊστορικό οικισμό που βρίσκεται «θαμμένος» στην Διομήδεια. Όπως είναι γνωστό πρόκειται για έναν οικισμό, που χρονολογείται στο 7.000 π.Χ. και βρίσκεται στην περιοχή “Τούμπα”, λίγο έξω από την Διομήδεια με κατεύθυνση την Φελώνη. Τα ευρήματα είναι κεραμικά θραύσματα όμως ακόμη δεν έχουν μελετηθεί ώστε να είναι ανακοινώσιμα στο κοινό. Η κα Καλλιντζή επίσης ανέφερε πως η Εφορεία σε συνεργασία με την Περιφέρεια θα προβεί σε έργο συντήρησης και ανάδειξης του Φρουρίου Ξάνθης και του Ανάγλυφου του Μίθρα στην περιοχή των Θερμών του δήμου Μύκης. Να σημειώσουμε τέλος πως οι εργασίες ανασκαφής στο Αρχαίο Θέατρο των Αβδήρων έχουν διακοπεί λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …