Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Έρχονται σαρωτικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα της Εκπαίδευσης

Έρχονται σαρωτικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα της Εκπαίδευσης

0
frontistes syneleusi

Προβληματισμένοι εμφανίστηκαν οι φροντιστές της Θράκης για το ασφαλιστικό αλλά και τις αλλαγές στην Εκπαίδευση, ετοιμάζοντας πρόταση ενόψει της δημόσιας διαβούλευσης τον επόμενο μήνα

Ηρ. Ζωγράφος: «Στοίχημα η επιβίωση από το νέο ασφαλιστικό, αφού καταφέραμε να ξεπεράσουμε τον ‘’σκόπελο’’ του ΦΠΑ»

Για το θέμα της αλλαγής του καταστατικού των τοπικών Συλλόγων Φροντιστών και της εναρμόνισής του με αυτό της ΟΕΦΕ (Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος) και της ΓΣΕΒΕΕ με αλλαγή της θητείας από δύο έτη σε τρία πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση του Συλλόγου Φροντιστών Θράκης την περασμένη Κυριακή στην Κομοτηνή. Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκαν τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο, με τις σαρωτικές αλλαγές που έχουν εξαγγελθεί σε όλα τα επίπεδα της Εκπαίδευσης, αλλά και το νέο ασφαλιστικό.

Γλύτωσαν από τον ΦΠΑ, έρχονται αντιμέτωποι με το ασφαλιστικό

Θέσεις εργασίας σε περίπου 300 άτομα προσφέρουν τα 30 φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης που λειτουργούν στη Θράκη. Πολλά από αυτά κινδύνεψαν να κλείσουν με τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, μέτρο που τελικά αποσύρθηκε λίγους μήνες πριν με νόμο αναδρομικής ισχύος από τις 20 Ιουλίου του 2015. Στοίχημα, όμως, παραμένει το ποιος θα επιβιώσει από την καταιγίδα που φέρνει το νέο ασφαλιστικό. «Η φετινή χρονιά ξεκίνησε με στρεβλό τρόπο, κάτι που δεν βιώσαμε στο παρελθόν», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Φροντιστών Θράκης, Ανέστης Στρατιάδης. Το ενδεχόμενο επιβολής ΦΠΑ προκάλεσε προβλήματα, αναστάτωσε οικογένειες, αλλά και τον προγραμματισμό των φροντιστηρίων, παρόλα αυτά οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων προσπάθησαν να κρατήσουν τα δίδακτρα στα επίπεδα που έπρεπε, χωρίς αυξήσεις. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει τις προσπάθειες που καταβάλλει ο κλάδος να παρέχει ποιοτική μάθηση στα παιδιά, προσφέροντας θέσεις εργασίας και στηρίζοντας τον σκληρά εργαζόμενο Έλληνα μαθητή, δήλωσαν μέλη του Συλλόγου.

Προβληματίζουν οι αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα

Στην συνάντηση παραβρέθηκαν και τρεις αντιπρόεδροι της ΟΕΦΕ, οι οποίοι ενημέρωσαν τα μέλη για τις αλλαγές που έχουν προαναγγελθεί για το εκπαιδευτικό σύστημα και τον διάλογο που έχει ξεκινήσει από το υπουργείο Παιδείας για την Εκπαίδευση. Όπως γνωστοποίησε ο Α’ αντιπρόεδρος της ΟΕΦΕ και πρόεδρος του συλλόγου Φροντιστών Καβάλας, Σπύρος Κετσετζής, η Ομοσπονδία των Φροντιστών για ακόμα μια φορά δεν έχει κληθεί επίσημα να συμμετάσχει στον διάλογο, τονίζοντας ότι οι φροντιστές είναι μάχιμοι εκπαιδευτικοί, είναι πολύ κοντά στα παιδιά και στους γονείς και έχουν πολύ καλύτερη γνώση των εξεταστικών θεμάτων σε σχέση με πανεπιστημιακούς ή άλλους καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ετοιμάζουν πρόταση για την δημόσια διαβούλευση που αναμένεται

Ακόμα όμως και αν δεν προσκλήθηκαν να συμμετέχουν στον διάλογο για τις αλλαγές στην παιδεία, οι φροντιστές αποφάσισαν να ανοίξουν έναν διάλογο μεταξύ τους και να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις, αφού προηγηθεί μία ηλεκτρονική διαβούλευση με πλήρη διαύγεια. Όπως δήλωσε στο «Ε» ο κ. Ηρακλής Ζωγράφος, οι αλλαγές θα αφορούν όλο το εκπαιδευτικό σύστημα, από το δημοτικό έως το λύκειο, αλλά και το εξεταστικό σύστημα, τις πανελλήνιες, την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μέχρι και τις αργίες σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία.

Μεγάλο το θέμα της επιβολής διδάκτρων στα δημόσια σχολεία

Δεν θα μπορούσε να μην συζητηθεί η πρόσφατη πρόταση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη περί επιβολής διδάκτρων στα δημόσια σχολεία (από 0 έως 120 ευρώ ανά μαθητή το μήνα). Όπως αναφέρθηκε στην συνέλευση, το θέμα της πολιτικής διδάκτρων είναι πολύ μεγάλο, καθώς στη χώρα μας ουσιαστικά δεν υπάρχει δημόσια δωρεάν παιδεία, αφού τα έξοδα που κάνει ένας γονιός για να παρέχει στο παιδί του ξένες γνώσεις, πληροφορική, φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης, ιδιαίτερα μαθήματα, είναι πάρα πολλά. Παράλληλα, πολλά είναι και τα έξοδα ενός φοιτητή. Στο τραπέζι τέθηκε η πρόταση του κ. Κετσετζή αναφορικά με τα δικαιώματα βάσει εισοδήματος, λέγοντας ότι «ένα παιδί φτωχής οικογένειας θα έπρεπε να τα έχει όλα δωρεάν και τα φροντιστήρια, ενώ το παιδί μίας πλούσιας οικογένειας μπορεί να πληρώνει κάτι». Η θέση αυτή πήγε ένα βήμα παραπέρα, αφού τέθηκε ξανά η πρόταση των ιδιοκτητών φροντιστηρίων να παρθούν χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία θα δίνονται με τη μορφή ενισχυτικής επιταγής στις φτωχές οικογένειες και με τα χρήματα αυτά οι φτωχές οικογένειες να διαλέγουν φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης και να πηγαίνουν τα παιδιά τους εκεί. Το γνωστό κουπόνι ενισχυτικής εκπαίδευσης είναι μία διαδεδομένη πρακτική σε πολλές χώρες, δεν αποτελούν χρήματα του δημοσίου, αλλά ενίσχυση σε οικογένειες που έχουν πραγματική ανάγκη.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φονική πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στη βορειοδυτική Τουρκία: 76 νεκροί και συγκλονιστικές μαρτυρίες

Εννέα συλλήψεις – Σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία του συστήματος πυρασφάλειας Τραγωδία …