Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Παραμένουν και επιμένουν οι αγρότες στο μπλόκο του Νέστου

Παραμένουν και επιμένουν οι αγρότες στο μπλόκο του Νέστου

0
agrotes-nestos16

Γκρίνιες και μικροεντάσεις η αντίδραση των αποκλεισμένων – Αυξήθηκαν σε 170 τα τρακτέρ. Δυο ώρες έκλεισαν χθες το δρόμο

Αλλάζουν προσωρινά τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ Ξάνθης για Θεσσαλονίκη – Αθήνα λόγω των κινητοποιήσεων – Τι λένε τα κόμματα για τις κινητοποιήσεις των αγροτών

Την πρώτη τους νύχτα στο μπλόκο του Νέστου πέρασαν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του νομού μας. Για ν’ αντιμετωπίσουν το τσουχτερό κρύο άναψαν φωτιές ενώ αργά το απόγευμα της Πέμπτης και νωρίς το πρωί της Παρασκευής το μπλόκο ενισχύθηκε και με άλλα τρακτέρ τα οποία και πήραν θέση κατά μήκος της γέφυρας ανεβάζοντας τον αριθμό τους σε 170. Την Παρασκευή έκλεισαν τον δρόμο για 1 ώρα από τις 12 – 1 το μεσημέρι όπως και σ’ όλα τα μπλόκα ανά τη χώρα σύμφωνα με την πανελλαδική απόφαση σ’ όλα τα μπλόκα. Το ίδιο συνέβη και στις 3 το απόγευμα της Παρασκευής που και πάλι ο δρόμος έκλεισε για μία ώρα.

Γκρίνιες και μικροεντάσεις η αντίδραση των αποκλεισμένων

Ουρές αυτοκινήτων και άλλων οχημάτων δημιουργούνται όταν κλείνει ο δρόμος και οι αποκλεισμένοι και από τις δύο λωρίδες κυκλοφορίας είναι αναγκασμένοι να περιμένουν για μία ώρα ν’ ανοίξουν οι αγρότες το δρόμο. Η αντίδρασή τους – όπως αναφέρει ο πρόεδρος των αγροτών Κώστας Δαλάτσης – άλλοτε το αποδέχονται καρτερικά και άλλοτε γκρινιάζουν, νευριάζουν και προκαλούνται μικροεντάσεις: «Τους εξηγούμε πως δεν θέλουμε να τους ταλαιπωρήσουμε αλλά πρέπει να παλέψουμε για το δίκιο μας, για την επιβίωση μας… Τους λέμε ότι θα αφανιστούμε με τόσο υψηλή φορολογία και με 63% αύξηση της ασφαλιστικές μας εισφορές χωρίς αυτό να υπολογίζεται στην σύνταξη που η υψηλότερη είναι μέχρι 700 ευρώ»., επισημαίνει ο κ. Δαλάτσης. Στο μπλόκο βρίσκεται επίσης και αστυνομική δύναμη από την Τροχαία Ξάνθης και σε συνεργασία με τους αγρότες ρυθμίζει την κυκλοφορία όταν κλείνει κι όταν ανοίγει ο δρόμος. Όπως ανέφερε ο κ. Δαλάτσης όλα τα επείγοντα περιστατικά είτε διακομιδή ασθενών ή στρατιωτικά οχήματα τα αφήνουν και περνούν.

Προσωρινή διαμόρφωση των δρομολογίων του ΚΤΕΛ Ξάνθης λόγω κινητοποιήσεων

Το ΚΤΕΛ Ξάνθης αναγκάστηκε να τροποποιήσει προσωρινά τα δρομολόγιά του προς Θεσσαλονίκη και Αθήνα προκειμένου να ελαχιστοποιήσει την ταλαιπωρία του επιβατηγού του κοινού. Σε σχετική ανακοίνωσή του αναφέρει: «Δυστυχώς η εταιρεία μας βρίσκεται στην δυσάρεστη θέση να ανακοινώσει την τροποποίηση των δρομολόγιων της γραμμής Θεσσαλονίκης και Αθηνών καθώς με τις κινητοποιήσεις των αγροτών, δηλαδή το κλείσιμο των δρόμων και την ελλιπή ενημέρωση από τις τοπικές οργανώσεις τους, τα δρομολόγια μας έχουν καθυστερήσεις με αποτέλεσμα να μη μπορούμε να εξυπηρετήσουμε το επιβατικό μας κοινό όπως θα θέλαμε και θα έπρεπε. Ζητώντας συγνώμη από τους επιβάτες μας για την όποια ταλαιπωρία υπενθυμίζουμε ότι δεν ευθυνόμαστε γι αυτήν καθώς δεν υπήρξε, ούτε υπάρχει καμία ενημέρωση από τα συντονιστικά όργανα των αγροτών για τις ώρες ̟ που μένουν κλειστοί οι δρόμοι.

Το απευθείας δρομολόγιο της γραμμής Αθηνών στις 20:30 δεν θα εκτελείται ενώ θα γίνουν

μερικές αλλαγές και στα δρομολόγια στην γραμμή της Θεσσαλονίκης μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στους δρόμους. Οι επιβάτες που θέλουν να ταξιδέψουν προς Αθήνα θα εξυπηρετούνται με τις ανταποκρίσεις μας στο Σταθμό Υπεραστικών Λεωφορείων «Μακεδονία».

Για ̟περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τα εκδοτήρια μας στα

τηλέφωνα 25410-27200 (Ξάνθη), 2310-595423 (Θεσσαλονίκη) και στο 210-5132084 (Αθήνα)».

Συμπαράσταση στους αγρότες από την ΟΕΒΕ Ξάνθης

Ψήφισμα συμπαράστασης προς τους αγρότες εξέδωσε η ΟΕΒΕ Ξάνθης: «Σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων νομού Ξάνθης εκφράζει την συμπαράστασή του, στον κοινό αγώνα Αγροτών και Κτηνοτρόφων, της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, διεκδικώντας απόσυρση των μέτρων της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που προωθείται από την σημερινή κυβέρνηση και απειλεί να ανατρέψει τα σημερινά δεδομένα σε όλο το φάσμα του αγροδιατροφικού τομέα, ο οποίος έχει δεχθεί τα τελευταία χρόνια μεγάλο πλήγμα, εξαιτίας των ισοπεδωτικών μέτρων που λαμβάνει η εκάστοτε κυβέρνηση»

Τι λένε τα κόμματα για τις κινητοποιήσεις των αγροτών

 

«Στα μπλόκα είναι αυτοί με τις πισίνες και τα καγιέν …»

ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης, Γ. Χατζηθεοδώρου: «Είναι δικαίωμα όλων όσων απειλούνται τα εργασιακά τους κεκτημένα να τα διεκδικούν με απεργίες και κινητοποιήσεις . Πρέπει όμως να μην παραβλέπουμε το γεγονός ότι το 80% των αγροτών δηλώνουν εισόδημα 5.000 ευρώ και δεν πληρώνουν φόρο. Ήρθε η ώρα να πληρώσουν φόρο και οι αγρότες όπως πληρώνουν και όλοι οι κλάδοι εργαζομένων. Και πρέπει να δούμε επίσης ποιοι είναι αυτοί που βγάνουν στα μπλόκα και κλείνουν τους δρόμους. Είναι αυτοί που έχουν πισίνες και καγιέν και όχι ο αγρότης που πραγματικά υποφέρει».

«Στηρίζουμε τους αγρότες πληρώνουν δίκαιους φόρους»

ΝΟΔΕ Ξάνθης, Γ. Ιγνατιάδης: «Η ΝΔ στηρίζει τους αγρότες στα δίκαια αιτήματά τους. Υποστηρίζουμε ότι πρέπει να πληρώσουν φόρους αλλά δίκαιους και όχι αυτούς που τους βάζει η κυβέρνηση οι οποίοι τους οδηγούν σε εξουθένωση και αφανισμό. Μ’ αυτή την φορολογία θα τους εξαναγκάσει να μην καλλιεργούν γιατί είναι τεράστιο το κόστος παραγωγής και θα οδηγήσει σε εξαθλίωση τον πρωτογενή τομέα. Δεν θεωρούμε ότι το κλείσιμο των δρόμων είναι σωστό μέτρο γιατί ταλαιπωρούνται οι άλλες κοινωνικές ομάδες αλλά αναγνωρίζουμε ότι εκεί τους οδήγησε η κυβέρνηση».

«Στηρίζουμε τους αγρότες αλλά είμαστε αντίθετοι στο κλείσιμο των δρόμων»

ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ξάνθης, Χ. Αμανατίδης: «Είμαστε υπέρ της απεργίας αλλά αντίθετοι στο κλείσιμο των δρόμων. Δεν μπορεί να κόβουν την χώρα στα 4. Θα ήταν πιο σωστό να επιλέξουν άλλη μορφή κινητοποίησης όπως για παράδειγμα με διαδηλώσεις. Εμείς την επόμενη Κυριακή 31 Ιανουαρίου καλούμε τους αγρότες του νομού μας να συζητήσουμε τα προβλήματά τους σε μια εκδήλωση που θα γίνει στην Γενισέα με ομιλητή υπεύθυνο του τομέα αγροτικού και τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ κ. Ξεκαλάκη».

“Κι αυτή η κυβέρνηση αντιγράφει copy paste τις προηγούμενες στο αγροτικό»

Ποτάμι Ξάνθης, Α. Σαββίδης: «Ακόμη ένας σημαντικός τομέας της κοινωνίας και της οικονομίας του τόπου αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση με λανθασμένο τρόπο. Χρησιμοποιούν και πάλι τις ίδιες τακτικές. Αυτοί που παλιά χρησιμοποιούσαν τους αγρότες και τους κατέβαζαν στο δρόμο τώρα επικαλούνται τη δημοκρατία. Δεν λύνονται μ’ αυτό τον τρόπο τα προβλήματα. Το βασικότερο πρόβλημα του αγροτικού τομέα είναι η έλλειψη οργάνωσης και το υψηλό κόστος παραγωγής. Πρέπει να δούμε το μοντέλο της αγροτικής παραγωγής από μηδενική βάση. Να κάνουμε αναδιάρθρωση του παραγωγικού μοντέλου. Δεν είναι οι αγρότες το πρόβλημα αλλά η πολιτική που εφαρμόστηκε απ’ όλες τις κυβερνήσεις στο αγροτικό. Κι αυτή η κυβέρνηση αντιγράφει copy paste τις προηγούμενες»

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Νέα εγκύκλιος ΟΠΕΚΕΠΕ πριν την πληρωμή για τις αυτόχθονες φυλές

Περισσότερο από ένα μήνα μετά την έγκριση πίστωσης ποσού 5,65 εκατ. ευρώ για την πληρωμή τ…