Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων… αναδρομικά

Νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων… αναδρομικά

0
akinita foroi

Οι μειωμένες αντικειμενικές τιμές ακινήτων στις 13 ζώνες της Ξάνθης, που θα ισχύσουν αναδρομικά από τον Μάιο του 2015

Έρχονται αυξήσεις σε συντελεστές ΕΝΦΙΑ, αλλά και αλλαγές στους δικαιούχους επιδομάτων

Για πρώτη φορά μετά τον Μάρτιο του 2007 αλλάζουν οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων. Η υπουργική απόφαση περιλαμβάνει 32 διαφορετικά κλιμάκια και μειώσεις σχεδόν στο σύνολο των τιμών ζώνης σε ολόκληρη την επικράτεια για τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων από 5% έως 21%. Οι νέες τιμές ζώνης θα ισχύσουν αναδρομικά από τον Μάιο του 2015 και βάσει αυτών θα υπολογιστεί ο νέος ΕΝΦΙΑ του 2016. Ο ΕΝΦΙΑ του 2015 δεν αλλάζει, καθώς υπολογίζεται με τις αντικειμενικές αξίες που ίσχυαν την 1η Ιανουαρίου 2015. Όπως αναφέρουν οικονομικοί κύκλοι, θεωρείται δεδομένο ότι θα αυξηθούν οι συντελεστές ΕΝΦΙΑ σε αρκετές περιπτώσεις, προκειμένου το υπουργείο Οικονομικών να εξασφαλίσει για το 2016 έσοδα 2,65 δισ. ευρώ, όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός.

Δεν αλλάζουν οι ζώνες – Για πρώτη φορά οριζόντια μείωση

Σύμφωνα με τον πίνακα των ποσοστών μείωσης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, τις μεγαλύτερες μειώσεις θα απολαύσουν όσοι έχουν ακίνητα σε περιοχές με τιμές ζώνης από 1.000 ευρώ ως 3.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Οι ζώνες, όπως έχουν διαμορφωθεί με προηγούμενες υπουργικές αποφάσεις, παραμένουν ίδιες. Αυτό που αλλάζει είναι η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο ακινήτου ανάλογα με την περιοχή. Είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε οριζόντιες μειώσεις αντικειμενικών αξιών χωρίς να εξετάζει τα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, όπως γινόταν σε παλαιότερες αναπροσαρμογές αντικειμενικών αξιών. Κύριος λόγος για τις οριζόντιες μειώσεις ήταν το σύντομο χρονικό διάστημα στο οποίο έπρεπε να ετοιμαστούν οι νέες μειωμένες αντικειμενικές αξίες ακινήτων, ώστε να εφαρμοστεί αναδρομικά η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Αλλαγές σε επιδόματα και φόρους

Οι νέες τιμές ζώνης πρόκειται να επηρεάσουν πάρα πολλούς φόρους και επιδόματα που συνδέονται με τις αντικειμενικές ή με τον τεκμαρτό προσδιορισμό εισοδήματος. Τα επιδόματα που επηρεάζονται από την αλλαγή των αντικειμενικών αξιών είναι μεταξύ άλλων τα εξής: επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, επιδότηση ενοικίου, κάρτα σίτισης, δωρεάν ρεύμα, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, οικογενειακό επίδομα, φοιτητικό επίδομα, απαλλαγή 50% από ΕΝΦΙΑ. Από την άλλη, οι φόροι που αυξάνονται λόγω αντικειμενικών αξιών είναι ο ΕΝΦΙΑ για κάθε ακίνητο και συμπληρωματικός φόρος, το τεκμήριο κατοικίας ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή και κατ’ επέκταση το τεκμαρτό εισόδημα, τα τέλη Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ μέσω λογαριασμών ΔΕΗ), οι φόροι μεταβίβασης, κληρονομιάς, δωρεάς, γονικών παροχών ακινήτων, το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο, πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης ή ρύθμισης αυθαιρέτων, εισφορές σε γη και χρήμα για ένταξη στο σχέδιο πόλης και το τεκμαρτό εισόδημα ιδιοχρησιμοποιούμενης κατοικίας. Λόγω της αναδρομικής ισχύος των νέων τιμών ζώνης, θα υπάρξει πρόβλεψη να επανυπολογιστούν οι φόροι μεταβίβασης, γονικών παροχών ή κληρονομιών, καθώς και τα δημοτικά τέλη που πληρώνονται μέσω της ΔΕΗ. Επίσης, θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί και το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, καθώς ένα από τα κριτήρια είναι η αντικειμενική αξία των ακινήτων των δικαιούχων (100.000 ευρώ για τον άγαμο και 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με ή χωρίς παιδιά).

Οι τιμές ανά ζώνη στην Ξάνθη

ΔΗΜΟΣ ΞΑΝΘΗΣ

Ζώνη

Τ.Ζ. Παλαιά

Τ.Ζ. Νέα

Α

1.300

1.092

Β

1.200

996

Γ

1.200

996

Δ

1.100

946

Ε

850

799

ΣΤ

1.000

950

Ζ

950

893

Η

850

799

Θ

1.000

950

Ι

1.000

950

ΙΑ

750

698

ΙΒ

800

744

ΙΓ

950

893

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ξεκινά σήμερα η καταβολή των συντάξεων Μαΐου

Ποια επιδόματα θα καταβληθούν μέχρι τις 26 Απριλίου Σήμερα Τετάρτη, 24 Απριλίου το απόγευμ…