Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Με αισιοδοξία υποδέχονται το νέο χρόνο η ΣΕΚΕ και οι καπνοπαραγωγοί της Σταυρούπολης

Με αισιοδοξία υποδέχονται το νέο χρόνο η ΣΕΚΕ και οι καπνοπαραγωγοί της Σταυρούπολης

0
seke trapezi1

Ευχές και θερμό κλίμα στο καθιερωμένο τραπέζι της Συνεταιριστικής Καπνοβιομηχανίας στη Σταυρούπολη

Νέες αγορές, καλές αποδόσεις, καλές τιμές, έμφαση στα βιολογικά καπνά και τις εξαγωγές οι στόχοι της εταιρίας. Συνεχίζουν να αναπτύσσονται οι εταιρίες σε Βουλγαρία και Σκόπια

Στο καθιερωμένο τραπέζι για τους καπνοπαραγωγούς και καπνεργάτες της Σταυρούπολης, που διοργανώνει κάθε χρόνο η ΣΕΚΕ με την ολοκλήρωση της παραγωγής, οι άνθρωποι του καπνού μαζί με τα στελέχη της συνεταιριστικής καπνοβιομηχανίας είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ευχές και να συζητήσουν τα σχέδιά τους για τη νέα χρονιά.

Με πολλή διάθεση και ικανοποίηση υποδέχθηκε τους 70 περίπου καπνοπαραγωγούς, καπνεργάτες της περιοχής και τις οικογένειές τους στο δείπνο στη Σταυρούπολη ο γενικός διευθυντής της ΣΕΚΕ Αλέκος Κοντός, μαζί με τα υπόλοιπα διευθυντικά στελέχη της εταιρίας.

Μια καλή χρονιά για τη ΣΕΚΕ και αναμένεται καλύτερη

Στις δηλώσεις του ο κ. Κοντός έκανε έναν απολογισμό της προηγούμενης χρονιάς, εκφράζοντας την ικανοποίησή του τόσο για τις αποδόσεις, όσο και για τις τιμές που έδωσε η ΣΕΚΕ, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος και για τη νέα χρονιά. «Είναι σημαντικό ότι προσαυξάνεται η καπνοπαραγωγή, με μεγαλύτερες εκτάσεις που καλλιεργούνται και μεγαλύτερες ποσότητες που αγοράζονται από τη ΣΕΚΕ, πράγμα που συντελεί καθοριστικά στην αύξηση του εισοδήματος στην περιοχή». Ο κ. Κοντός έδωσε βαρύτητα στην υποστήριξη των καπνοπαραγωγών από τη ΣΕΚΕ με εξειδικευμένους γεωπόνους και τεχνικό προσωπικό. Σχετικά με τους στόχους της νέας χρονιάς, ο ίδιος σημείωσε ότι αναμφίβολα κύριο μέλημα θα είναι η διεύρυνση των πωλήσεων και οι εξαγωγές (σε 30 χώρες μέχρι σήμερα), η περαιτέρω ανάπτυξη της βιολογικής παραγωγής και η ενίσχυση των δύο εταιριών της σε Βουλγαρία και Σκόπια». Υπογράμμισε δε ότι σε αντίθεση με τη συνήθη πρακτική, η ΣΕΚΕ αγοράζει τα καπνά από το εξωτερικό, κάνει εκεί μία προδιαλογή, αλλά η κύρια μεταποίηση γίνεται εδώ. Ακόμη, πληροφόρησε για την επένδυση 2 εκ. ευρώ τη χρονιά που πέρασε σε μηχανολογικό εξοπλισμό και μετέφερε την πρόθεση της εταιρίας να προωθήσει και τις εξωκαπνικές δραστηριότητές της στον αγροτικό τομέα. Για τα δε ξηραντήρια στο Ιωνικό, ανέδειξε τη συμβολή της λειτουργίας τους για τους καπνοπαραγωγούς και επεσήμανε ότι η εταιρία είναι έτοιμη να προχωρήσει σε επιπρόσθετες επενδύσεις εφόσον δεν επαρκούν οι υπάρχουσες υποδομές.

Ο κ. Κοντός καταληκτικά, μετέφερε για άλλη μια φορά με έμφαση την άποψή του ότι αν ισχύσει η νέα φορολογία και νέα ασφάλεια των αγροτών, αυτό θα σημάνει τον αφανισμό της ελληνικής γεωργίας και της ελληνικής περιφέρειας.

Βαρύτητα στις εξαγωγές, το εξειδικευμένο προσωπικό και τα βιολογικά καπνά

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΣΕΚΕ Παναγιώτης Ταρενίδης αναφέρθηκε στο δυναμισμό της εταιρίας, τη στελέχωσή της με νέα και έμπειρα καταρτισμένα στελέχη και την αύξηση της παραγωγής που επιτυγχάνει. «Φέτος φτάσαμε τα 2,5 εκ. εκ. κιλά και ελπίζουμε τη νέα χρονιά να ξεπεράσουμε τα 3 εκ. κιλά», σημείωσε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι ένας από τους κύριους στόχους για το 2016 είναι η επέκταση της βιολογικής καλλιέργειας και σε άλλες περιοχές, αφού, όπως εξήγησε τα βιολογικά καπνά πετυχαίνουν καλύτερες τιμές και είναι πιο δελεαστικά για τις εξαγωγές.

Με τη σειρά του ο αντιδήμαρχος Σταυρούπολης Κυριάκος Παπαδόπουλος, καπνοπαραγωγός και ο ίδιος της περιοχής, εξήρε τη σημασία της έναρξης της βιολογικής καλλιέργειας των καπνών από τη Σταυρούπολη στα βιρτζίνια και έδωσε βαρύτητα στη συμβολή της ΣΕΚΕ σε όλα τα στάδια της καλλιέργειας του καπνού από τους καπνοπαραγωγούς.

Για τη σημασία της δραστηριοποίησης της ΣΕΚΕ στην περιοχή και τον τρόπο που οργανώνει το σύνολο της λειτουργίας της μίλησε και ο Γιώργος Ιγνατιάδης, πρόεδρος της ΝΟΔΕ που παραβρέθηκε στη συνάθροιση ως ασφαλιστικός πράκτορας της εταιρίας.

Στο δείπνο το παρών έδωσε και ο δήμαρχος Ξάνθης Μπάμπης Δημαρχόπουλος που ευχήθηκε μαζί με τους υπόλοιπους στους καπνοπαραγωγούς για τη νέα χρονιά.

Ο πιο νεαρός καπνοπαραγωγός της Σταυρούπολης καλλιεργεί και σπουδάζει και δεν προτίθεται να αφήσει τον τόπο του, ούτε τα καπνά!

kondos-kapnoparagogosΑνάμεσα στους καπνοπαραγωγούς για πρώτη φορά βρέθηκε και ο 25χρονος Κωνσταντίνος Τολμίδης από την περιοχή, ο οποίος για πρώτη χρονιά φέτος αποφάσισε να ασχοληθεί με τη γη και να συνεχίσει το επάγγελμα του πατέρα του ως καπνοπαραγωγός, καλλιεργώντας φέτος για πρώτη φορά 70-80 στρέμματα.

Ο ίδιος, μιλώντας στα τοπικά ΜΜΕ, τόνισε τη στήριξη που του παρείχε η ΣΕΚΕ τόσο στα πρώτα του βήματα στην καπνοκαλλιέργεια, όσο και στο να συνεχίσει τις σπουδές του στο τμήμα λογιστικής της Πρέβεζας παράλληλα με την ενασχόλησή του με την αγροτική παραγωγή. «Με τη βοήθεια της ΣΕΚΕ μπήκα σε σωστό πρόγραμμα και κατάφερα να επιστρέψω στις σπουδές μου. Και το πτυχίο μου όταν πάρω θα συνεχίσω να ασχολούμαι με τα καπνά και να μένω στον τόπο μου. Τα χωράφια μου αρέσουν πολύ, είναι κάτι που κάνω από μικρός, βοηθώντας τον πατέρα μου. Εδώ στην περιοχή μας είναι λίγα τα άτομα που μένουν, όλοι κοιτάνε την εύκολη λύση. Αυτό είναι η δύσκολη λύση, αλλά έχει τη δική της γοητεία», σημείωσε όλο ζωντάνια ο νεαρός καπνοπαραγωγός.

Με τα καλύτερα λόγια μίλησε γι’ αυτόν και ο Αλέκος Κοντός, που σχολίασε: «ο Κώστας αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα προς μίμηση. Βλέπεις της προσπάθειά του και λες ότι αξίζει να παλεύεις για τον τόπο σου, για την πατρίδα, για τη νέα γενιά. Γι’ αυτό και η ΣΕΚΕ στάθηκε από την πρώτη στιγμή δίπλα του και θα συνεχίσει γιατί βλέπει μπροστά της έναν άνθρωπο με προοπτική που δε φοβάται τη ζωή».

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε τροχιά αναβάθμισης το ελικοδρόμιο Σαμοθράκης

Το έργο, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, έχει αντικείμενο την επισκευή και συντήρηση των εγκα…