Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Καρκίνωμα» το Ε.Σ.Υ. για τους καρκινοπαθείς της Ξάνθης

«Καρκίνωμα» το Ε.Σ.Υ. για τους καρκινοπαθείς της Ξάνθης

0
asthenis

Στο «κυνήγι» του φάρμακου για να δώσουν την «μάχη» για την ζωή τους – Ο ΕΟΠΥΥ Ξάνθης δεν διαθέτει φαρμακείο αλλά Γραφείο διακίνησης Φαρμάκων

Το νοσοκομείο Ξάνθης έχει φαρμακείο αλλά διαθέτει τα σκευάσματα που είναι στην λίστα – Όλα δυσκολότερα για τους καρκινοπαθείς

Σ’ ένα καθημερνό «Γολγοθά» υποβάλλονται οι καρκινοπαθείς της Ξάνθης και οι συγγενείς τους και δεν αφορά μόνο στην «μάχη» τους με την σοβαρή ασθένεια που από μόνη της είναι ψυχοφθόρα και εξαντλητική ενίοτε διαδικασία αλλά και στην ταλαιπωρία που εξαναγκάζονται να υποστούν από το …. κυνήγι του φαρμάκου που είναι το «όπλο» τους! Ο λόγος είναι ότι δεν μπορούν να προμηθευτούν τα φάρμακά τους από τον ΕΟΠΥΥ Ξάνθης ή το φαρμακείο του νοσοκομείου Ξάνθης και αναγκάζονται να μεταβαίνουν στον ΕΟΠΥΥ Καβάλας ή Κομοτηνής και να εκτελούνται από εκεί οι συνταγές τους αφού προηγουμένως γίνει η παραγγελία από την Αθήνα. Μια αλυσίδα ελλείψεων και ελλειμμάτων στις δομές υγείας του ΕΣΥ της Ξάνθης οδήγησαν σ’ αυτό το αποτέλεσμα και το απαισιόδοξο είναι πως αντί να γίνονται προσπάθειες «θεραπείας» του συστήματος αντίθετα η κατάσταση επιδεινώνεται με ευθύνη του Υπουργείου Υγείας.    

Στο «κυνήγι» του φάρμακου για να δώσουν την «μάχη» για την ζωή τους

Αδελφή καρκινοπαθή η κυρία που μας εξιστορεί το πρόβλημα που την αναγκάζει κάθε εβδομάδα να προσφεύγει στον ΕΟΠΥΥ Καβάλας για να δώσει την συνταγή κι από εκεί να παραγγελθούν τα φάρμακα από την Αθήνα και κατόπιν αφού της χορηγηθούν να μεταβεί με τον αδελφό της στη Θεσσαλονίκη για να κάνει την αγωγή του. Επέλεξαν να την κάνουν σε ιδιωτική κλινική γιατί – όπως μας λέει – σε Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της περιοχής μας που απευθύνθηκαν για την διαγνωστική εξέταση χρειάστηκε να περιμένουν από τις 17 Δεκεμβρίου έως τις 11 Ιανουαρίου για να πάρουν το διαγνωστικό αποτέλεσμα που επίσης δεν ήταν διαγνωστικό γιατί δεν κρίθηκε επαρκές το δείγμα και τους έβαλαν ραντεβού για τις αρχές Φεβρουαρίου για την νέα εξέταση! Ενώ όπως λέει μέσα σε δύο μέρες στην κλινική είχαν την διάγνωση και ξεκίνησαν άμεσα την αγωγή! Το ερώτημα λοιπόν που θέτει η εν λόγω κυρία και υπό μορφή διαμαρτυρίας είναι γιατί οι καρκινοπαθείς της Ξάνθης να μην μπορούν να παίρνουν τα φάρμακά τους από την Ξάνθη κι αν ποτέ καταστεί αυτό δυνατό; Να σημειώσουμε ότι πρόκειται για φάρμακα πολύ ακριβά που δεν μπορούν να αγοραστούν από ιδιωτικά φαρμακεία.

Ο ΕΟΠΥΥ Ξάνθης δεν διαθέτει φαρμακείο αλλά Γραφείο διακίνησης Φαρμάκων

Ο ΕΟΠΥΥ Ξάνθης δεν διαθέτει φαρμακείο αλλά Γραφείο διακίνησης φαρμάκων. Κι αυτό επειδή δεν διαθέτει φαρμακοποιό. Όπως πληροφορηθήκαμε αρμοδίως παλαιότερα είχε γίνει μια προσπάθεια να προκηρυχθεί θέση φαρμακοποιού αλλά τελικά δεν έγινε και ούτε υπάρχει κάποια τέτοια προοπτική. Κατά συνέπεια ο ΕΟΟΠΥ Ξάνθης δεν εξυπηρετεί καρκινοπαθείς.

Το νοσοκομείο Ξάνθης έχει φαρμακείο αλλά διαθέτει τα σκευάσματα που είναι στην λίστα

Αλλά και στο Φαρμακείο του νοσοκομείου Ξάνθης τα πράγματα δεν είναι καλύτερα για τους καρκινοπαθείς. Όπως μας είπε φαρμακοποιός, το νοσοκομείο Ξάνθης δεν έχει Τμήμα Ογκολογίας και ως κε τούτου δεν διαθέτει αυτά τα σκευάσματα που είναι όλα υψηλού κόστους. Μπορούν να εκτελούνται ηλεκτρονικές συνταγές μόνο για περιστατικά που σχετίζονται με το Αιματολογικό Τμήμα. Αυτό που γίνεται από τις αρχές Γενάρη είναι το Φαρμακείο του νοσοκομείο να χορηγεί μόνο τα φάρμακα που έχει η λίστα που έχει δοθεί από το υπουργείο και αν μεν το φάρμακο είναι στη λίστα και έχει ηλεκτρονική συνταγή τότε μπορεί να το χορηγήσει ειδάλλως, οι δρόμοι των καρκινοπαθών οδηγούν στο ν ΕΟΠΠΥ Καβάλας ή Κομοτηνής.

Όλα δυσκολότερα για τους καρκινοπαθείς

Η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ξάνθης κα Ελένη Λάπα αναφέρεται στο χρόνιο πρόβλημα που ταλανίζει τα μέλη του συλλόγου: « Η κατάσταση που επικρατεί στον τρόπο χορήγησης φαρμάκων είναι πολύ δύσκολη για τους καρκινοπαθείς της Ξάνθης Επειδή τα αντικαρκινικά φάρμακα χορηγούνται από αντικαρκινικά νοσοκομεία οι δικοί μας εξυπηρετούνται ή από την Αλεξανδρούπολη ή από το Θεαγένειο. Παλαιότερα εξυπηρετούνταν από το ΙΚΑ όπου απευθύνονταν με την γνωμάτευση. Οι δε ανασφάλιστοι έπαιρναν φάρμακα από το νοσοκομείο. Τώρα όλοι πρέπει να πάρουν τα φάρμακά τους από τον ΕΟΠΥΥ Καβάλας ή Κομοτηνής. Όσο πάνε και δυσκολεύουν τα πράγματα για μια ομάδα ανθρώπων που παλεύουν για την ζωή τους»!

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …