Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ‘’Καίνε’’ τους αστυνομικούς τα στεγαστικά δάνεια

‘’Καίνε’’ τους αστυνομικούς τα στεγαστικά δάνεια

0
astynomikoi peripoliko-web

Ζητούν ένταξη στις ευνοϊκές ρυθμίσεις των ‘’κόκκινων’’ δανείων και μείωση των κεφαλαίων ανάλογη με τις μειώσεις των μισθών τους

Επανέρχεται το θέμα της καθαριότητας και υγιεινής των αστυνομικών τμημάτων

Το θέμα των στεγαστικών δανείων των Αστυνομικών αναδεικνύει η Ένωση Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με επιστολή της προς την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Αστυνομίας, ζητώντας την άμεση παρέμβαση της δεύτερης στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο Υπουργείο Οικονομικών, την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ενόψει της επικείμενης κατάρτισης νομοσχεδίου για τα ‘’κόκκινα’’ δάνεια. Όπως αναφέρεται στην επιστολή, η Ένωση Αστυνομικών ΑΜ-Θ επιζητά να αρθούν οι αδικίες που προηγήθηκαν στο παρελθόν και να δρομολογηθεί μια δίκαιη και ορθολογική διαδικασία αποπληρωμής των χρεών των αστυνομικών, ένεκα των στεγαστικών δανείων που είχαν λάβει πριν από την έναρξη της οικονομικής κρίσης στην χώρα.

Παρακρατούνται οι δόσεις από τους μισθούς, παρά τις μειώσεις στο μισθολόγιο

Μεγάλος αριθμός αστυνομικών προχώρησε τα προηγούμενα χρόνια σε απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας, μετά και από παρότρυνση των Τραπεζών, με αποτέλεσμα την λήψη στεγαστικών δανείων. Οι Τράπεζες, αλλά και οι ίδιοι οι δανειολήπτες αστυνομικοί, λειτούργησαν έχοντας ως αφενός την σταθερότητα του μισθού τους, αφετέρου το δεδομένο της σταδιακής του αύξησης με το πέρασμα των ετών (βαθμολογική ή μισθολογική προαγωγή και ταυτόχρονη αύξηση του χρονοεπιδόματος). Αντ’ αυτών, όμως, είδαν τα εισοδήματά τους να υφίστανται μειώσεις, όπως και όλων των εργαζομένων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μειώσεις που κατά περιπτώσεις ξεπερνούν το 40%. Αυτό που τονίζει η Ένωση Αστυνομικών ΑΜ-Θ, είναι ότι στον αντίποδα των μειώσεων, τα δάνεια εξυπηρετούνται κανονικά στην πλειοψηφία τους, όχι λόγω της οικονομικής ευημερίας των δανειοληπτών, αλλά λόγω της αυτόματης παρακράτησης των δόσεων μέσω της μισθοδοσίας τους. Επιπρόσθετα, η αυτόματη αυτή παρακράτηση στερεί τους δανειολήπτες από την δυνατότητα υπαγωγής σε ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια» ή ληξιπρόθεσμα.

Ζητούν υπαγωγή σε ευνοϊκές ρυθμίσεις και μείωση του κεφαλαίου

Θεωρώντας ότι η υποχρεωτική μηνιαία αυτόματη παρακράτηση των δόσεων μπορεί να οδηγήσει πολλές οικογένειες αστυνομικών να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, η Ένωση προτείνει και ζητά την εξασφάλιση ίσης αντιμετώπισης με τους υπόλοιπους δανειολήπτες, κάτι το οποίο μπορεί να επιτευχθεί, όπως υποστηρίζουν, τόσο με την μείωση των επιτοκίων, όσο και με μια γενναία μείωση του κεφαλαίου των δανείων, ανάλογη των μειώσεων που υπέστησαν στους μισθούς τους. Αναφέρεται μάλιστα ότι η αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος προς διευκόλυνση των δανειοληπτών αστυνομικών αποτελούσε πρόθεση και του τέως Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση.

Επανέρχεται το θέμα καθαριότητας των αστυνομικών υπηρεσιών

Μετά από επιστολές Αστυνομικών Ενώσεων κυρίως της Β. Ελλάδας, επανήλθε η συζήτηση για το πρόβλημα καθαριότητας των αστυνομικών υπηρεσιών. Η Ένωση Αστυνομικών ΑΜ-Θ τονίζει ότι η καθυστέρηση επίλυσής του ενέχει πολλαπλούς κινδύνους υγιεινής των συναδέλφων μας, των πολιτών που προσέρχονται καθημερινά στα αστυνομικά καταστήματα και των κρατουμένων στα αστυνομικά κρατητήρια. Ο πρόεδρος της Συνδικαλιστικής Ένωσης Αστυνομικών Ξάνθης, Πέτρος Χατζηαντωνίου, συμμερίζεται εν μέρει την άποψη, καθώς έκανε λόγο για βελτιώσεις σε υποδομές που έχουν ανακαινιστεί, κυρίως στους χώρους των κρατητηρίων, ενώ δεν δέχθηκε την έλλειψη καθαριότητας, σημειώνοντας πως οι κανόνες υγιεινής τηρούνται απαρέγκλιτα σε καθημερινή βάση και γίνεται τακτικά απολύμανση.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε ισχύ το «Καλάθι των Νονών» – Έρχεται και το «Καλάθι του Πάσχα»

Παραμένει ενεργό το «Καλάθι της Σαρακοστής» έως τις 4 Μαΐου Από εχθές Δευτέρα 22 Απριλίου …