Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Έσπασε ανάχωμα στο Δέλτα του Νέστου

Έσπασε ανάχωμα στο Δέλτα του Νέστου

0
evros-anaxomata

Σε δύο σημεία. Πλημμύρισαν αγροτικές εκτάσεις. Πρόβλημα παγετού και κατολισθήσεις στον δήμο Μύκης

Μικροπροβλήματα στο δήμο Ξάνθης – Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στο Δασικό χωριό και τη Σταυρούπολη

Προσπέρασε την Ξάνθη ο …Αρμαγεδδών της κακοκαιρίας που πλήττει όλη την χώρα! Ο νομός την έβγαλε στον «αφρό» και μόνο με βροχοπτώσεις μέτριας έντασης γεγονός που δεν προκάλεσε ιδιαίτερα προβλήματα στην πόλη και γενικά στους δήμους του νομού. Το μόνο αξιοσημείωτο επακόλουθο των ισχυρών νοτιάδων ήταν στην περιοχή γύρω από το Δέλτα του Νέστου όπου έσπασε σε δύο σημεία το ανάχωμα και πλημμύρισαν αγροτικές εκτάσεις. Επίσης ανάλογα προβλήματα παρουσιάστηκαν και με τον χείμαρρο του Εχίνου όπως επίσης και με τον χείμαρρο των Σατρών.

Πλημμύρισε ο Νέστος . Έσπασε ανάχωμα στο Δέλτα

Σε δύο σημεία έσπασε το ανάχωμα στο Δέλτα του Νέστου με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν οι αγροτικές εκτάσεις της γύρω περιοχής. Το ένα σημείο είναι 5 χιλιόμετρα από το Δέλτα και το άλλο πολύ κοντά σ’ αυτό. Τις αρχές ειδοποίησε το μεσημέρι της Δευτέρας κτηνοτρόφος που έχει μονάδα στην περιοχή ωστόσο όπως πληροφορηθήκαμε δεν κινδυνεύει η μονάδα. Άμεσα κινητοποιήθηκε ο δήμος Τοπείρου με επικεφαλής τον δήμαρχο κ. Μίχογλου που έσπευσαν στην περιοχή. Σύμφωνα με εξηγήσεις ειδικών η υπερχείλιση του Νέστου προήλθε από τους ισχυρούς νοτιάδες που πνέουν στην περιοχή οι οποίοι και ανέκοψαν την κανονική απορροή του ποταμού στην θάλασσα και αυτό είχε σαν συνέπεια να «φουσκώσει» ο Νέστος και να σπάσει τα αναχώματα. Η κατάσταση όμως είναι υπό έλεγχο και δεν εμπνέει ανησυχία.

Πρόβλημα παγετού και κατολισθήσεις στον δήμο Μύκης

Ο παγετός είναι το μεγάλο πρόβλημα στον δήμο Μύκης καθώς οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες κρύβουν παγίδες σε πολλούς δρόμους. Γι αυτό – όπως μας πληροφορεί ο

δήμαρχος Μύκης κ. Καπζά Τζεμήλ μηχανήματα του δήμου έριξαν αλάτι παρότι δεν υπάρχει χιονόπτωση ώστε να περιοριστεί ο παγετός. Ο κ. Καπζά εφιστά την ιδιαίτερη προσοχή των οδηγών και αν μπορούν να αποφεύγουν την οδήγηση πολύ πρωινές ώρες όταν οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές. Σε κάθε περίπτωση δε να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις που έπληξαν το δήμο Μύκης την Παρασκευή προξένησαν υπερχείλιση του χειμάρρου στις Σάτρες με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν αγροτικοί δρόμοι και να μην υπάρχει πρόσβαση με αυτοκίνητο σε κάποιες κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής χωρίς ωστόσο να κινδυνεύουν ζώα – όπως διευκρίνισε ο δήμαρχος Μύκης. Επίσης ανέβηκε αρκετά η στάθμη του χειμάρρου στον Εχίνο με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πρόβλημα και στο αντιπλημμυρικό έργο που είναι σε εξέλιξη εκεί. Τέλος οι βροχοπτώσεις προκάλεσαν και κατολισθήσεις σε ορισμένα σημεία τα οποία όμως καθαρίστηκαν άμεσα από τα μηχανήματα του δήμου. Να σημειώσουμε ότι κατολισθήσεις προκλήθηκαν και στο εθνικό δίκτυο και συγκεκριμένα στο δρόμο Εχίνου – Μελίβοια – Αγ. Κωνσταντίνου όμως καθαρίστηκαν από τα μηχανήματα της Π.Ε. Ξάνθης και έτσι όλο το εθνικό δίκτυο είναι ανοιχτό.

Μικροπροβλήματα στην Ξάνθη

Όπως μας πληροφορεί ο υπεύθυνος για την Πολιτική Προστασία του δήμου Ξάνθης κ. Παναγιώτης Ταρενίδης δεν υπήρξαν ιδιαίτερα προβλήματα από τις βροχοπτώσεις στην πόλη της Ξάνθης. Κάποιο πρόβλημα υπήρξε στο γνωστό σημείο του δρόμου των Κιμμερίων και μικρής έκταση ζημιές προκλήθηκε στην κοίτη του Κοσύνθου λίγο μετά τις γραμμές του τρένου όπου και έσπασαν κάποια σαζανέτ υπό το βάρος της αύξησης του όγκου των νερών, ωστόσο – σύμφωνα με τον κ. Ταρενίδη – δεν υπάρχει κανείς λόγος ανησυχίας. Μέσα στην πολη από τον αέρα έχουν σπάσει λάμπες φωτισμού σε φανάρια εντός της πόλης αλλά και στο νοσοκομείο. Συνεργεία του δήμου τις αντικατέστησαν Να σημειώσουμε ότι χιόνισε στο Δασικό χωριό αλλά ο δρόμος είναι ανοιχτός. Οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές με -11 στο Δασικό χωριό και -8 στη Σταυρούπολη και για αυτό υπάρχει πρόβλημα παγετού. Για το λόγο αυτό ο κ. Ταρενίδης εφιστά την προσοχή στους οδηγούς αλλά και τους πεζούς να είναι προσεκτικοί.

Τέλος, στο δήμο Αβδήρων πλημμύρισαν αγροτικές εκτάσεις στην Γενισέα αλλά σε καμιά περίπτωση δεν συγκρίνονται με τις περσινές πλημμύρες του Γενάρη.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Άνοιξαν» οι αιτήσεις για τη χορήγηση αδειών φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου για το έτος 2024

Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ…