Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά «Μπλόκο» στην γέφυρα του Νέστου από τους αγρότες της Ξάνθης

«Μπλόκο» στην γέφυρα του Νέστου από τους αγρότες της Ξάνθης

0
trakter sevath1

Έκλεισαν 1.30 ώρα χθες το δρόμο – Κλειστή και η Εγνατία από τους αγρότες της Χρυσούπολης – Από σήμερα θα κλείνουν 2 φορές την ημέρα

Πάνω από 150 τρακτέρ έχουν παραταχθεί κατά μήκος της γέφυρας – Την κατανόηση του κόσμου ζητούν οι αγρότες

Στην γέφυρα του Νέστου χτυπά η καρδιά των αγροτών και των κτηνοτρόφων του νομού μας από χθες το μεσημέρι. Πάνω από 150 τρακτέρ παρατάχθηκαν κατά μήκος της γέφυρας και άλλοι περισσότεροι από 300 αγρότες και κτηνοτρόφοι δήλωσαν αποφασισμένοι να παραμείνουν στο μπλόκο μέχρι να υποχωρήσει η κυβέρνηση και να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους που είναι η άμεση απόσυρση του ασφαλιστικού και του φορολογικού που: «οδηγεί τον κλάδο τους σε αφανισμό», όπως υποστηρίζουν.

Αγροτικό μπλόκο στη γέφυρα του Νέστου για 1.30 – Κλείσιμο και της Εγνατίας από αγρότες της Χρυσούπολης

trakter-nestos 2Σε τρία σημεία έδωσαν ραντεβού οι αγρότες του νομού μας το πρωί της Πέμπτης 21 Ιανουαρίου. Στον κόμβο της ΣΕΒΑΘ, στον Άγιο Αθανάσιο, και το Πετροχώρι. Στις 11.30 ξεκίνησαν από τον κόμβο της ΣΕΒΑΘ 50 περίπου τρακτέρ με κατεύθυνση τον Νέστο. Το ίδιο και οι αγρότες από τον Αγ. Αθανάσιο και το Πετροχώρι. Στις 1 το μεσημέρι οι πρόεδροι των αγροτών και των κτηνοτρόφων του νομού Κ. Δαλάτσης και Α. Λουκμακιάς αντίστοιχα έδωσαν το σύνθημα για συμβολικό κλείσιμο του δρόμου για 1.30 ώρα ενώ γνωστοποίησαν ότι από σήμερα θα κλείνουν το δρόμο δύο φορές την ημέρα πρωί και απόγευμα. Όπως διευκρίνισε ο Κώστα Δαλάτσης θα φροντίσουν να μην κλείνουν το δρόμο νωρίς το πρωί, τις ώρες που οι πολίτες πηγαίνουν στην δουλειά τους ή τα παιδιά στο σχολείο ώστε να μειώσουν την ταλαιπωρία που τους προξενούν που δεν είναι ο στόχος τους. Μάλιστα ζήτησε συγγνώμη αλλά και την κατανόηση του κόσμου: « Θέλουμε την κατανόηση του κόσμου. Το κάνουμε για δίκαια αιτήματα καθώς αυτά τα μέτρα μας οδηγούν σε αφανισμό. Επειδή ακούγεται ότι οι αγρότες δημιουργούν προβλήματα και κλείνουν δρόμους πρέπει να πούμε πως όπως και άλλοι κλάδοι κάνουν απεργίες και καλά κάνουν γιατί έχουν δίκαια αιτήματα τις περισσότερες φορές όπως για παράδειγμα οι δημόσιοι υπάλληλοι ή οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ. Σ αυτές τις περιπτώσεις κι εμείς δεν εξυπηρετούμαστε και δεν έχουμε ρεύμα. Ζητούμε συγγνώμη για όσους ταλαιπωρούμε, δεν το κάνουμε επειδή το θέλουμε αλλά επειδή είναι ανάγκη. Ο κλάδος μας των κτηνοτρόφων και των αγροτών οδηγείται σε αφανισμό όπως κι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες στην ουσία μας κλέβουν», σημείωσε ο κ. Δαλάτσης ενώ ο κ. Λουκμακιάς συμπλήρωσε: « Αν δεν κλείσουμε δρόμους θα μας κλείσουν αύριο τα σπίτια μας …». Κι οι δυο διευκρίνισαν πως όλα τα έκτακτα περιστατικά θα περνούν όπως ασθενοφόρα ή οχήματα του Στρατού.

Επισημάνεται πως την ίδια ώρα είχε κλείσει και η Εγνατία οδός στον κόμβο της Χρυσούπολης από αγρότες της Χρυσούπολης.

Δηλώσεις Αποστόλου μετά τα επεισόδια με τους αγρότες στην Κομοτηνή

«Οι πόρτες του υπουργείου είναι πάντα ανοιχτές για τους αγρότες και από τη στιγμή που βρέθηκα στο υπουργείο έχω συναντηθεί με όλους τους φορείς τους, επίσημους και ανεπίσημους, πολλές φορές. Γιατί για εμάς ο διάλογος με τους αγρότες είναι μέσα στην κουλτούρα μας ώστε να μπορέσουμε να εκφράσουμε καλύτερα τα συμφέροντά τους.

Πήγα στην Κομοτηνή στο πλαίσιο των επαφών που είχαμε προγραμματίσει για την επικοινωνία του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και του νόμου για τους συνεταιρισμούς. Βρέθηκα μπροστά σε κινητοποιήσεις και ζήτησα να συνομιλήσω και με τους αγρότες που εκφράζουν σήμερα με δυναμικό τρόπο τα αιτήματά τους.

Είμαι από τους πολιτικούς που έχουν «περπατήσει» σε πολλά μπλόκα και έχουν βρεθεί σε πολλά μέτωπα. Ξέρω λοιπόν καλά ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν οι πολίτες βρίσκονται στο δρόμο, θα βρεθούν και κάποιοι θερμόαιμοι που θα ανεβάσουν τους τόνους, θα υπάρξουν πιθανόν και υπερβολές, όπως αυτές που σημειώθηκαν χθες στην Κομοτηνή. Δεν αισθάνθηκα ούτε εγκλωβισμένος, ούτε πολιορκημένος. Παρέμεινα μέχρι αργά στο χώρο της Περιφέρειας Κομοτηνής, απηύθυνα πρόσκληση διαλόγου, και συναντήθηκα με τους κοινωνικούς φορείς και με φορείς και εκπροσώπους των αγροτών, περιμένοντας ανταπόκριση και από το πιο δυναμικό κομμάτι των κινητοποιημένων αγροτών, ανταπόκριση που δυστυχώς δεν υπήρξε. Θέλω να κάνω σαφές ότι η εφαρμογή της συμφωνίας που υπογράψαμε με τους εταίρους, συμφωνία που υπερψηφίστηκε στη Βουλή από όλο το ευρωπαϊκό πολιτικό φάσμα, έχει επιπτώσεις στον αγροτικό κόσμο, ειδικά όσον αφορά το ασφαλιστικό. Όμως οι επιπτώσεις, ειδικά για τη μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών με τα μικρά και μεσαία εισοδήματα, δεν είναι καταστροφικές. Είναι επώδυνες αλλά διαχειρίσιμες. Αρκεί να προχωρήσουμε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την ανασυγκρότηση και ανάπτυξη του αγροτικού τομέα. Και εδώ είναι η μεγάλη ευθύνη όλων. Του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, της κυβέρνησης, αλλά και όλου του πολιτικού κόσμου και των ίδιων των αγροτών και των φορέων τους.

Είμαι Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και η ευθύνη μου είναι όχι απλά να επιβιώσει ο αγροτικός χώρος, αλλά να «μεγαλώσουμε την πίτα», να έχουμε ανάπτυξη του κλάδου. Και έτσι να κάνουμε αμελητέες τις όποιες επιπτώσεις των μέτρων που είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε σήμερα».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παράταση κρατικών αγροτικών ενισχύσεων λόγω πολέμου Ουκρανίας προτείνει η Κομισιόν

Κατά την τελευταία σύνοδό του, που πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Μαρτίου 2024, το Ευρωπα…