Έως και 18% την τελευταία πενταετία σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ
Σε ανοδική τροχιά συνεχίζουν να βρίσκονται οι τιμές των βασικών ειδών διατροφής, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Όπως προκύπτει, εννέα λόγοι πυροδοτούν την ακρίβεια στα τρόφιμα, παρά την πενταετή ύφεση, τον αποπληθωρισμό και τη δραματική συρρίκνωση των εισοδημάτων.
Εως και 18% αυξάνονται μέσα σε έναν χρόνο οι τιμές σε βασικά τρόφιμα, παρά την πολυετή ύφεση της οικονομίας, τον υψηλό αριθμό ανέργων άνω του 1,1 εκατ. ατόμων αλλά και την τεράστια μείωση πάνω από 23% των μισθών των εργαζομένων. Το παράδοξο αυτό γεγονός προκύπτει από έρευνα της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ, με βάση τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ αλλά και τις μαρτυρίες καταναλωτών.
Η κατάσταση είναι δραματική για χιλιάδες νοικοκυριά, καθώς η ανοδική πορεία των τιμών σε είδη διατροφής συνεχίζεται ανελλιπώς από το 2010, οπότε και η κρίση άρχισε να χτυπά τη χώρα. Για την ίδια περίοδο, δηλαδή, από το 2010 μέχρι και σήμερα, οι μέσες ετήσιες αποδοχές ανά εργαζόμενο έχουν πέσει στα 21.930 από 28.548 ευρώ. Η φορολογική επιβάρυνση αυξάνεται δραματικά, οι μειώσεις σε συντάξεις είναι μεγάλες, ενώ τεράστιο τμήμα του εργαζόμενου δυναμικού αμείβεται με σημαντική χρονική καθυστέρηση.
Οπως προκύπτει και από τα στοιχεία του πληθωρισμού για την περίοδο Δεκέμβριο 2015-2014 καταγράφονται σημαντικές ανατιμήσεις, όπως στις πατάτες (18,6%), στο ελαιόλαδο (14,1%), στα νωπά λαχανικά (5,5%), στα αβγά (3,7%), στον καφέ (9%), στο ψωμί και στα δημητριακά (2,9%), στα ζαχαρώδη (5,4%), στα αποξηραμένα φρούτα και στους ξηρούς καρπούς (10,5%), στα λοιπά τρόφιμα (6,9%), στο γάλα (1,8%) κ.ο.κ. Οι αυξήσεις αυτές σημειώνονται παρά τη μείωση του εθνικού δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 0,2% σε σχέση με πέρυσι.
Αλλά και στην πενταετία 2010-2015 οι ανατιμήσεις είναι πολλαπλάσιες του επίσημου πληθωρισμού και, φυσικά, της μείωσης των μισθών. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι ο καφές είναι ακριβότερος κατά 16,44%, το ελαιόλαδο 16,99%, τα αβγά 14,19%, οι πατάτες 13%, τα νωπά λαχανικά 5,75%, το γάλα κατά 2,79%, το ψωμί και τα δημητριακά 1,96% κ.ο.κ. Αλλά και οι όποιες μειώσεις που καταγράφονται, όπως στα πουλερικά (-3,94%) ή στο μοσχάρι (-1,36%), δεν είναι ικανές για να ανακουφίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της ύφεσης στα νοικοκυριά. Για το διάστημα Δεκεμβρίου 2010-2015 ο αποπληθωρισμός ήταν στο -1,34%. Το ερώτημα για την αντίστροφη τροχιά των τιμών των τροφίμων σε σχέση με εκείνη των μισθών και τον αριθμό των μισθωτών που μπορούν να δαπανήσουν στην αγορά είναι εύλογο.