Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση 10 εκ. ευρώ από τον TAP στην ΑΜΘ ως τέλη εταιρικής ευθύνης

10 εκ. ευρώ από τον TAP στην ΑΜΘ ως τέλη εταιρικής ευθύνης

0
perifereiako pavlidis2

Τα μισά στους δήμους μέσω ΠΕΔ και τα μισά σε έργα της Περιφέρειας μέσω ενός σχεδίου δράσης που καταρτίζεται

«Υλοποίηση με ορθολογισμό και διαφάνεια», τόνισε ο Γ. Παυλίδης. Αποφασίστηκε η έκδοση ψηφίσματος για όσους θίγονται από το ασφαλιστικό

Στα προ ημερησίας και τις ανακοινώσεις του Περιφερειάρχη εστιάστηκε το ενδιαφέρον στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Δευτέρας, η οποία ήταν και η πρώτη του έτους.

Ο Γιώργος Παυλίδης ανακοίνωσε στο Σώμα ότι η Κοινοπραξία του TAP δεν αποποιείται των τελών εταιρικής ευθύνης και συμφώνησε με τον περιφερειάρχη να διατεθούν 30 εκ. ευρώ στις τρεις περιφέρειες από τις οποίες διέρχεται ο αγωγός. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ΠΑΜΘ θα έχει 10 εκ. ευρώ να διαχειριστεί.

Ο κ. Παυλίδης σημείωσε, σε ερώτηση της κ. Γεροστεργίου από την «Οικολογία- Αλληλεγγύη» πως η διοίκηση της Περιφέρειας εμμένει στο αίτημά της για αλλαγή στην όδευση του αγωγού στην περιοχή των Τεναγών, αλλά «δε θα τους χαρίσουμε 10 εκ. ευρώ», όπως είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε ότι δε συμμερίζεται την άποψη να παραιτηθούμε.

Ο περιφερειάρχης προσανατολίζεται στο να δώσει 5 εκ. ευρώ στους δήμους μέσω της ΠΕΔ και τα άλλα 5 εκ. να τα αξιοποιήσει η περιφέρεια μέσω ενός προγράμματος δράσης, το οποίο ήδη καταρτίζεται. Μάλιστα, εισηγήθηκε την σύσταση μιας επιτροπής παρακολούθησης με συμβούλους από τη συμπολίτευση και την αντιπολίτευση και επέμεινε στη διαφάνεια διαχείρισης των κονδυλίων αυτών. Σύμφωνα με τις πρώτες προθέσεις, τα χρήματα αυτά θα προοριστούν για την εκπαίδευση τεχνιτών φυσικού αερίου, για μεταπτυχιακά σχετικά με το φυσικό αέριο σε ΤΕΙ ΑΜΘ και ΔΠΘ, για δράσεις καταπολέμησης της φτώχειας και έκτακτων αναγκών και για δράσεις ενίσχυσης του τουρισμού.

Ένα ψήφισμα για όλους τους θιγόμενους κλάδους

Με αφορμή πρόταση του επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Χρήστου Τρέλλη τέθηκε το θέμα της έκδοσης ψηφίσματος για τη στήριξη των αγροτών και κτηνοτρόφων. Ο περιφερειάρχης συμφώνησε με την πρόταση και εισηγήθηκε τη σύσταση επιτροπής που θα αναλάμβανε την συγγραφή του ψηφίσματος. Ο Φώτης Καραλίδης, της «Κοινωνικής Συμμαχίας», πρότεινε το ψήφισμα να συμπεριλαμβάνει και τους υπόλοιπους κλάδους που πλήττονται από την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Αρχικά, υπήρξε μία διαφωνία με τον Γιώργο Παυλίδη εάν θα έπρεπε να υπάρξουν δύο ξεχωριστά ψηφίσματα ή ένα ενιαίο, στη δε τοποθέτηση του κ. Λασκαρίδη της «ΡΙΖΑ» περί συντεχνιακής λογικής γύρω από τα ψηφίσματα, ο περιφερειάρχης απάντησε ότι: «εγώ και ως αντιπολίτευση στήριζα τα ψηφίσματα ανεξάρτητα από κομματικές γραμμές. Από κει και πέρα τη στάση του ας τη χρεωθεί ο καθένας». Το συμβούλιο αποφάσισε και προχώρησε στην έκδοση ενός ενιαίου ψηφίσματος.

Εγκρίθηκαν τα προγράμματα δημόσιας δασοπονίας των ΠΕ

Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης, μεταξύ άλλων, εγκρίθηκαν τα θεωρημένα προγράμματα έργων και εργασιών δημόσιας δασοπονίας των περιφερειακών ενοτήτων, όπου το περιφερειακό συμβούλιο ενημερώθηκε και επισήμως για την ολοκλήρωση της παρέμβασης στο μονοπάτι στα Στενά του Νέστου , αλλά και για τα δύο νέα έργα συντήρησης δασικού οδικού δικτύου στον καταρράκτη του Λειβαδίτη και περιαστικά της Ξάνθης, όπου ήδη υπάρχουν έτοιμες μελέτες. Ακόμη, έγινε ενημέρωση για τα έργα που θα «τρέξουν» μέσω του Πράσινου Ταμείου, των Δημοσίων Επενδύσεων και του ΕΣΠΑ.

Ακόμη, κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε και η μετακίνηση εκπροσώπων της ΠΑΜΘ στο εσωτερικό και εξωτερικό για το 2016 για τις ανάγκες προβολής και τουριστικής προώθησης της Περιφέρειας. Το σκεπτικό του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Μιχάλη Αμοιρίδη, όπως και πέρυσι, ήταν να μην επανέρχεται το θέμα στο ΠΣ για κάθε νέα μετακίνηση. Αντίθετος ήταν ο Φώτης Καραλίδης που ζήτησε να γίνεται προγραμματισμός και ενημέρωση ανά δίμηνο. Επιπλέον, ορίστηκαν οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας με τους αναπληρωτές τους για την συγκρότηση γνωμοδοτικής επιτροπής για θέματα ανέλκυσης, απομάκρυνσης ή εξουδετέρωσης ναυαγίων ή πλοίων» αρμοδιότητας του Oργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης Α.Ε, για την περιοχή ευθύνης του στη Σαμοθράκη, για την συγκρότηση επιτροπής αρμοδιότητας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης, για την συγκρότηση επιτροπής αρμοδιότητας του Β΄ Λ/Τ Πόρτο Λάγος και για την συγκρότηση γνωμοδοτικών επιτροπών για θέματα ανέλκυσης, απομάκρυνσης ή εξουδετέρωσης ναυαγίων ή πλοίων, αρμοδιότητας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης και του Β΄ Λ/Τ Πόρτο Λάγος. Στο πλαίσιο αυτό τέθηκε και το θέμα της αντικατάστασης του Τέρενς Κουίκ σε επιτροπές αφού έχει αποχωρήσει εδώ και καιρό από το συμβούλιο, καθώς και για τον Κώστα Μορφίδη που εκλέχθηκε βουλευτής στις τελευταίες εκλογές.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Λογοδοσίας την Παρασκευή 26 Απριλίου στον Δήμο Τοπείρου

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής θεμάτων τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 και ώρα 14.00 Η Ειδική…