Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Τα προϋπολόγισαν χωρίς την …Κίτσου!

Τα προϋπολόγισαν χωρίς την …Κίτσου!

0
eve-kitsoy

Συνεδρίαση του ΕΒΕ Ξάνθης και …σώου Κίτσου – Βρήκε λειψό κατά 3.000 τον προϋπολογισμό!

Προβλήματα από το κλείσιμο της θυρίδας της ΤτΕ – Για ένα ένταλμα πληρωμής το ΕΒΕ πάει …Καβάλα!

Επιμένουν σταθερά στην διεκδίκηση του 12% ή τον συμψηφισμό του με τις οφειλές των επιχειρήσεων στο Δημόσιο, τα Επιμελητήρια της Θράκης και μπρος στον κίνδυνο της παραγραφής – δεδομένου ότι έχουν λαμβάνειν από το 2010 – αποφάσισαν να ζητήσουν συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας κ. Σταθάκη και να του εκθέσουν το ζήτημα που είναι πλέον ..θέμα επιβίωσης για πολλές επιχειρήσεις της Θράκης. Όπως ενημέρωσε τα μέλη του Επιμελητηρίου Ξάνθης ο πρόεδρος κ. Στέλιος Μωραΐτης ξεκινώντας τη συνεδρίαση του Δ.Σ. – την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου στις 7 το απόγευμα – η συνάντηση θα γίνει την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου στην 1 το μεσημέρι και πως το Επιμελητήριο Ξάνθης θα εκπροσωπήσει ο κ. Δεληπάλας καθώς ο ίδιος λόγω ενός ατυχήματος που είχε στο πόδι δεν μπορεί να μετακινηθεί. Είπε επίσης πως οι πρόεδροι θα ζητήσουν να δοθεί με τροπολογία παράταση προκειμένου να μην παραγραφούν οι οφειλές του κράτους προς τις επιχειρήσεις που στο νομό μας υπολογίζονται 25 εκ. ευρώ, «ζεστό χρήμα που αν το κράτος τηρούσε τους νόμους που ψήφισε θα έδινε ζωή στις επιχειρήσεις του νομού μας και θα τις βοηθούσε να επιβιώσουν» , σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μωραΐτης. Στην συνέχεια τα μέλη του Δ.Σ. ενημερώθηκαν και για την γενική συνέλευση της ΚΕΕΕ στην Λάρισα στην οποία – όπως ανέφερε ο πρόεδρος που συμμετείχε – τέθηκαν επί τάπητος τα μεγάλα προβλήματα του επιχειρείν και οι διαπιστώσεις ήταν τραγικές: «Είναι τραγική η εικόνα της επιχειρηματικότητας της χώρας. Δεν υπάρχει προοπτική …η κυβέρνηση μόνο σκέφτεται δεν κάνει τίποτε για κινηθεί η οικονομία… Δεν υπάρχει και αντιπολίτευση είμαστε στο ναδίρ», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για ένα ένταλμα πληρωμής το ΕΒΕ πάει …Καβάλα

Μεγάλο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί στο Επιμελητήριο Ξάνθης μετά το κλείσιμο της θυρίδα της ΤτΕ καθώς οι πληρωμές γίνονται από την ΤτΕ στην Καβάλα και για κάθε μικροποσό πρέπει ο υπάλληλος να τρέχει στην Καβάλα! Το θέμα απασχόλησε τη Διοίκηση η οποία και αναζήτησε τρόπους. Όπως εξήγησε η Διευθυντής κα Σιαμίδου ο νόμος επιτρέπει να ανοιχτεί και σε άλλη τράπεζα λογαριασμός αλλά κάθε 15 μέρες θα μεταφέρονται τα ποσά και οι πληρωμές θα γίνονται από την ΤτΕ. Επέλεξαν την ALRHA Bank γιατί όπως ειπώθηκε δεν θα κρατά προμήθεια και κατέθεσαν αίτημα προς την Τράπεζα που θα απαντηθεί σε λίγες μέρες. Παράλληλα θα υποβάλλουν ερώτημα προς το υπουργείο αν μπορούν να γίνονται οι πληρωμές κατ’ εξαίρεσιν από την Τράπεζα για να μην επιβαρύνεται το Επιμελητήριο με το κόστος των οδοιπορικών. Το Δ.Σ. ενέκρινε το θέμα ομόφωνα.  

Σώου Κίτσου – Βρήκε λειψό τον προϋπολογισμό!

Στο μικροσκόπιο έβαλε η κα Κίτσου κωδικό – κωδικό τον προϋπολογισμό του 2016 και έκανε μια σειρά παρατηρήσεις αλλά προχώρησε και σε συμπεράσματα που αφορούν την διαχείριση των χρημάτων του Επιμελητηρίου. Συγκεκριμένα βρήκε …λειψό κατά 3.000 ευρώ και ανισοσκελή τον προϋπολογισμό και επέρριψε ευθύνες γιατί υπήρξε ορθή επανάληψη στα ποσά που δόθηκαν αρχικά. Ζήτησε να μάθει ποια είναι τα έσοδα παρελθόντων ετών που δεν εισπράχθηκαν , προέβαλε ένσταση για την αμοιβή της ειδικής συμβούλου που ανέρχεται στα 2.500 ευρώ μηνιαίως και εγκάλεσε την διοίκηση γιατί είναι μειωμένος ο κωδικός για την επιχορήγησης που δίνει το Επιμελητήριο στα μέλη για την συμμετοχή τους σε εκθέσεις. Επί όλων αυτών απάντησε η Διευθύντρια κα Σιαμίδου παρά την αντίρρηση της κας Κίτσου που ζητούσε απαντήσεις από τον κ. Κάλφα. Αυτό καθώς και η στάση της προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου κ. Μωραϊτη ανάβοντας τα αίματα στην συζήτηση. Συγκεκριμένα της είπε ότι ενώ αγνοεί βασικές αρχές Λογιστικής παριστάνει τον υπουργό Οικονομικών και απαξιώνει μια Οικονομολόγο του Επιμελητηρίου το μόνο όμως που καταφέρνει είναι να εκτίθεται. Σ’ ότι αφορά τις απαντήσεις η κα Σιαμίδου διευκρίνισε πως ο προϋπολογισμός ισοσκελίζεται με τα αποθεματικά όπως προβλέπεται και πως κάθε μέλος έχει στη διάθεσή του όλα τα στοιχεία και μπορεί να τα ελέγχει. Σ’ ότι αφορά τα έσοδα παρελθόντων ετών είπε πως αφορούν τις δικαστικές αγωγές Κωσταντινίδη, – Γεωργανά που δεν εισπράχτηκαν γιατί στο μεταξύ παραγράφηκαν όμως έπρεπε να εμφανιστούν. Τέλος για την αμοιβή της ειδικής συμβούλου ο κ. Μωραΐτης είπε πως ήταν και η ίδια η κα Κίτσου στο Δ.Σ. όταν εγκρίθηκε και πως η κα Παναγιώτου κάνει εξαίρετη δουλειά με τα προγράμματα του Επιμελητηρίου και σ’ ότι αφορά την επιχορήγηση σημείωσε πως μειώθηκε το ποσό γιατί δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τα μέλη για συμμετοχή τους σε εκθέσεις. Παρά ταύτα η κα Κίτσου καταψήφισε τον προϋπολογισμό.

Η συνεδρίαση έκλεισε με την ομόφωνη έγκριση στο αίτημα του κ. Κοσμίδη να στηρίξει το Επιμελητήριο της ένταξη των ιδιωτικών παιδικών Σταθμών σε χρηματοδότηση μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε τροχιά αναβάθμισης το ελικοδρόμιο Σαμοθράκης

Το έργο, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, έχει αντικείμενο την επισκευή και συντήρηση των εγκα…