Σχόλια 19/12/15

0
Παγώνει το παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης. Στο ράφι του ψυγείου κάτω από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης…


Έφεση από τον Εισαγγελέα για την αθώωση Πανόπουλου
Την αθωωτική απόφαση υπέρ του Χρήστου Πανόπουλου για το τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε στις 6 Φεβρουαρίου του 2014 και εκδικάστηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ξάνθης την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015 με θύματα δύο άνδρες, απειλεί να ανατρέψει η έφεση που κατέθεσε η Εισαγγελία Εφετών της Κομοτηνής.
Όπως μας ενημέρωσε ο ένας εκ των δύο δικηγόρων της Πολιτικής Αγωγής Μιχάλης Χελιδώνης χθες επέκειτο η κατάθεση έφεσης από τον αρμόδιο Εισαγγελέα, η οποία βέβαια αναμένεται να εκδικαστεί σε αρκετά μεταγενέστερο χρόνο.
Όπως ανέφερε το «Ε» (φύλλο της 10ης Δεκεμβρίου 2015) που κατέγραψε αναλυτικά την ακροαματική διαδικασία, ο Χρήστος Πανόπουλος αθωώθηκε με τη σύμφωνη γνώμη της Εισαγγελέως της έδρας για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια λόγω αμφιβολιών.
Για τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την εξέλιξη θα μάθουμε τις επόμενες ημέρες.
Ε.Δ.


Αποχαιρέτα την πρώτη κατοικία
Δεν ήθελαν κάποιοι καλόπιστοι και με καλή προαίρεση συμπολίτες να το πιστέψουν όταν το λέγαμε ότι και η πρώτη κατοικία θα μπει στο στόχαστρο των πλειστηριασμών. Ιδού όμως αποφασίστηκε από την κυβέρνηση κι έτσι όσοι δεν πληρώσουν τις δόσεις τους, πάει φεύγει το σπιτάκι τους.
Υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις βέβαια αλλά είναι σταγόνα στον ωκεανό. Τα παραμύθια τελείωσαν και μάλιστα με άσχημο τρόπο για κάποιους που νόμισαν ότι δεν θα πληρώσουν και οι δόσεις θα τους χαριστούν.
Γ.Δ.


Το είχαμε πει τότε
Οι αναγνώστες της Εφημερίδας μας οι οποίοι διάβασαν στο χθεσινό φύλλο τα καλά λόγια του συγγραφέα Βασίλη Βασιλικού για το βιβλίο ο «Ύπατος της Σμύρνης» της Σωτηρίας Μαραγκοζάκη, θα μας θυμήθηκαν. Είχαμε γράψει τότε που κυκλοφόρησε ότι πρώτον θα πρέπει να διαβαστεί απ’ όλους τους Μικρασιάτες και δεύτερον ότι το βιβλίο θα έχει επιτυχία εκδοτική.
Έρχεται δε τώρα και ο θετικός λόγος του μεγάλου συγγραφέα Β.Βασιλικού που επιβραβεύει και δικαιώνει την Μαραγκοζάκη. Της οποία βέβαια η δικαίωση έχει ήδη γίνει μετά τις συνεχείς επανεκδόσεις του βιβλίου της.
Και πάλι το συστήνουμε το βιβλίο σε όσους δεν το διάβασαν και ως ένα καλό δώρο.
Γ.Δ.


Κι άλλη επίθεση σκύλου
Μονότονη έχει καταντήσει η αναφορά σε επιθέσεις σκύλων σε Ξανθιώτες, άνδρες και γυναίκες. Πρόσφατο κι όχι τελευταίο βέβαια επεισόδιο στο σήριαλ, η επίθεση την Πέμπτη το βράδυ σε παρκάκι πίσω από τη Στέγη Γραμμάτων.
Κυρία, μέλος του Λυκείου Ελληνίδων, επέστρεφε σπίτι της, λίγο μετά τις εννέα και ξαφνικά, έζησε το γνωστό φόβο της επίθεσης ενός αδέσποτου υπό τα βλέμματα άλλων δύο. Ξάφνιασμα, πανικός που ευτυχώς σταμάτησαν γρήγορα διότι διερχόταν από το σημείο μια νέα που φωνάζοντας και δημιουργώντας αίσθημα σιγουριάς, απομάκρυνε τον σκύλο.
Θα μου πείτε το πρόβλημα γνωστό. Θα συμφωνήσουμε. Όμως κάτι θα πρέπει να γίνει, η εν λόγω περιοχή ειδικά το βράδυ είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. Μάλιστα πολλές επιθέσεις σε βάρος ανθρώπων δεν γίνονται γνωστές γιατί εν τέλει δεν λαμβάνονται και μέτρα καταστολής ή μείωσης του φαινομένου.
Γ.Δ.


Μακάρι…
Παρότι ακόμη δεν γνωρίζουμε ποιες είναι οι πέντε επιχειρήσεις της Ξάνθης που θα στηριχθούν οικονομικά για να ξεκινήσουν εκ νέου την επαναλειτουργία τους, εν τούτοις το όνομα της χαρτοβιομηχανίας που ακούστηκε είναι μια θετική ένδειξη.
Προσοχή όμως. Άλλο να ξεκινήσει ο παλιός επιχειρηματίας κι άλλο οι εργαζόμενοι με αυτοδιαχείριση. Κι αυτό διότι το να δουλέψει μια βιομηχανία και ν’ αρχίσει την παραγωγή είναι εύκολο. Το δύσκολο είναι η διάθεση του προϊόντος, η αγορά πρώτων υλών και μια σειρά επιμέρους θέματα που απαιτούν γνώσεις και εμπειρία.
Γι’ αυτό προσοχή. Προσγείωση στην πραγματικότητα και ρεαλισμός. Καλά είναι τα μεγάλα λόγια αλλά δεν αρκούν αυτά για να δημιουργήσουν μια επιχείρηση, για να επιβιώσει στο δύσκολο ανταγωνισμό.
Γ.Δ.


Περίεργες συγκλίσεις
Είναι προφανής η προτίμηση του Α. Τσίπρα για τον επόμενο αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας και εκφράστηκε με θέρμη μέσω της «παράστασης» του κορυφαίου διανοητή της αριστερής μας κυβέρνησης, Λάκη Λαζόπουλου. Ο οποίος πέρασε γενεές δεκατέσσερις τους τρεις από τους τέσσερις υποψηφίους, αφήνοντας στο απυρόβλητο τον κ. Μεϊμαράκη.
Από την άλλη, οι γνωστοί «κύκλοι» του Κ. Καραμανλή, στηρίζουν δυνατά τον Μεϊμαράκη, ενώ παράλληλα 3 μέρες πριν τις εσωκομματικές εκφράζονται θετικά για τον κ. Τσίπρα. Στο πρόσωπο του οποίου ανακαλύπτουν ξαφνικά ηγετικές ικανότητες, την ώρα μάλιστα που δεχόμαστε διεθνώς τη μία σφαλιάρα μετά την άλλη και οι δανειστές αξιώνουν όχι μόνο οικονομική αλλά και εθνική παραχώρηση κυριαρχίας αξιώνοντας να αναλάβουν τη φύλαξη των συνόρων μας.
Και καλά ο κ. Τσίπρας είναι λογικό να θέλει απέναντί του αυτόν που τον βολεύει περισσότερο και που θεωρεί πιο αδύναμο, ο κ. Καραμανλής όμως τι επιδιώκει; Μήπως ονειρεύεται την παλινόρθωσή του στην εξουσία επί των ερειπίων που θα αφήσει πίσω του ο «ηγέτης» Τσίπρας, και του ανοίγει το δρόμο με έναν βολικό αντίπαλο; Ίσως θα πρέπει αυτό να προβληματίσει σοβαρά τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. αύριο…


Πάει κι αυτό!
Ζωή να ‘χουμε να το θυμόμαστε και το παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Πέταξε κι αυτό για ένα παράλληλο σύμπαν, όπου όλα είναι ιδανικά πλασμένα. Για την εγκατάλειψή του έφτανε ένα οργισμένο τηλεφώνημα με ένα ευθύ τελεσίγραφο από τον επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ. Λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση, κάλεσε στο τηλέφωνο τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη. Όπως αναφέρεται, διεμήνυσε σε έντονο ύφος προς τον Ελληνα υπουργό ότι το κουαρτέτο και οι θεσμοί δεν έχουν ενημερωθεί ούτε καν για το κόστος του παράλληλου προγράμματος. Τόνισε δε πως αν δεν αποσυρθεί το εν λόγω νομοσχέδιο θα θεωρηθεί μονομερής ενέργεια και ως εκ τούτου δεν πρόκειται να ξεκινήσει το EuroWorking Group. Ο κ. Χουλιαράκης επικοινώνησε αμέσως με το υπ. Οικονομικών και το μέγαρο Μαξίμου, μεταφέροντας την απαίτηση των δανειστών. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό: Λίγη ώρα αργότερα, το παράλληλο πρόγραμμα αποσυρόταν με ομόφωνη απόφαση της Διάσκεψης των προέδρων της Βουλής. Μαζί του αποσύρεται και το νέο ασφαλιστικό, αφού το τελικό σχέδιο για την επικείμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση πρέπει να συμφωνηθεί πρώτα με τους εκπροσώπους των θεσμών στις αρχές Ιανουαρίου του 2016 και έπειτα, δηλαδή γύρω στα μέσα του ίδιου μήνα, θα συζητηθεί στα πλαίσια της Οικονομικής Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ). Μέχρι πρότινος το Υπ. Εργασίας σχεδίαζε να φέρει το τελικό σχέδιο για το νέο Ασφαλιστικό στην κρίση της ΟΚΕ μεταξύ 20-23 Δεκεμβρίου και έπειτα να συζητηθεί με τους εκπροσώπους των θεσμών. Άλλη μια φορά λογαριάσαμε χωρίς τον ξενοδόχο.
Χ.Δ.


Νερόμυλος και ‘’Νησάκι’’ σε στάση αναμονής
Αναβλήθηκε ο πλειοδοτικός διαγωνισμός που είχε ανακοινωθεί από την Μητρόπολη Ξάνθης για χθες, αναφορικά με την εκμίσθωση των ακινήτων της οδού Πινδάρου στην Παλιά Πόλη. Το παλιό αγαπητό στέκι των Ξανθιωτών, η ταβέρνα ‘’Νησάκι’’, μαζί με τον παλαιό παρακείμενο νερόμυλο πλάι στον Κόσυνθο, μαζί με τα κτηριακά συγκροτήματα και τους προαύλιους χώρους τους, είχαν εκμισθωθεί και παλιότερα, μόνο που τότε η υπόθεση δεν προχώρησε, λόγω της κατασκευής της πεζογέφυρας του Κοσύνθου. Η πεζογέφυρα πλέον ολοκληρώθηκε, με τα ‘’πέλματα’’ να πατούν τελικά επί του προαυλίου του νερόμυλου. Όπως είπε στο «Ε» ο Μητροπολίτης Ξάνθης, εκκρεμεί ακόμη το θέμα της ανταλλαγής που συμφωνήθηκε με τον δήμο, για μια μικρή έκταση παραπλεύρως, αντί του χώρου που παραχωρήθηκε για την γέφυρα. Στον χθεσινό διαγωνισμό εμφανίστηκαν μερικοί επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται για την εκμίσθωση των χώρων, αλλά υπήρξε παρέμβαση από πλευράς Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, αναφορικά με τις παρεμβάσεις που θα γίνουν. Μία θετική εξέλιξη στην όλη υπόθεση είναι το ενδιαφέρον από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, η οποία πρότεινε στην Μητρόπολη να αναλάβει την αναστήλωση των χώρων, με ιδιωτικές χορηγίες ιδρυμάτων, με την επαναλειτουργία του νερόμυλου, την λειτουργία καφετέριας-ψησταριάς και εκθεσιακού χώρου-πωλητηρίου στα τρία κτίσματα. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να συνταχθεί μελέτη και να προχωρήσουν οι διαδικασίες, δίνοντας μία άλλη πνοή στον χώρο και μετατρέποντάς τον σε πόλο έλξης τουριστών, μαζί με την παράλληλη ανάδειξη του μονοπατιού, που έχει αναλάβει η Ελληνική Εταιρεία.
Χ.Δ.


Ναι ο Κυριάκος μπορεί…
Μπορεί τα φαβορί για πρόεδροι στην ΝΔ – σύμφωνα τουλάχιστον με τις δημοσκοπήσεις που δεν μπορείς βέβαια να τις έχει και σε πολλή εκτίμηση μετά τις τελευταίες αστοχίες τους – να είναι οι Μεϊμαράκης – Τζιτζικώστας αλλά αν ο κόσμος της ΝΔ θέλει έναν πολιτικό αρχηγό που θα εκσυγχρονίσει το κόμμα, θα οριοθετήσει την ταυτότητα του στον χώρο της κεντροδεξιάς, θα έχει σαφείς και σοβαρές πολιτικές θέσεις, χωρίς αγκυλώσεις και στερεότυπα και θα το οδηγήσει στην νέα εποχή με προοπτική εξουσίας και όχι απλά να εκλέξει κάποιον Αντι – Τσίπρα, η υποψηφιότητα που συγκεντρώνει όλα αυτά τα πολιτικά χαρακτηριστικά είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Είναι νέος αλλά με πολυετή κοινοβουλευτική εμπειρία, δοκιμάστηκε σε υπουργικό θώκο και έχει αξιολόγηση με θετικό πρόσημο για την συνέπειά του σε λόγια και έργα αλλά και για την ικανότητά του να ορθώνει ένα μεστό, καίριο πολιτικό λόγο. Ίσως το μόνο που τον αδικεί είναι ότι προέρχεται από μια μεγάλη πολιτική οικογένεια και αυτό δίνει επιχειρήματα στους άλλους να προβάλλονται ως αντισυστημικοί, όμως δεν είναι έτσι. Όπως για παράδειγμα ο κ. Τζιτζικώστας που αν και νέος ο λόγος του είναι παλαιοκομματικός και ξύλινος! Σου δίνει την εντύπωση ότι έμαθε το μάθημά του και κάθε τόσο βάζει την κασέτα…
Μ.Ξ.


Αποχωρεί από την διοίκηση του Νοσοκομείου ο Πάσχου
Παρελθόν για το νοσοκομείο Ξάνθης αποτελεί πλέον ο μέχρι πρότινος διοικητής Αθανάσιος Πάσχου καθώς δεν συγκαταλέγεται στην λίστα αυτών που παραμένουν και συνολικά ανέρχονται σε 16 διοικητές και αναπληρωτές. Τα ονόματά τους ανακοινώθηκαν την Πέμπτη από τον υπουργείο Υγείας. Να σημειώσουμε ότι από τους 127 διοικητές μόνο 16 αξιολογήθηκαν θετικά και παραμένουν κι αυτό αναφέρεται και στην ανακοίνωση του υπουργείου με την επισήμανση μάλιστα ότι γίνεται για πρώτη φορά! Κι αυτό βέβαια για να επισημανθεί πως δεν αξιολογήθηκαν με κομματικά κριτήρια αλλά με βάση τα τυπικά τους προσόντα και το έργο που παρήγαγαν. Κι αν κρίνουμε από τον αριθμό αυτών που πέρασαν τις εξετάσεις η συντριπτική πλειοψηφία απέτυχε! Όπως αναφέρει επίσης η ανακοίνωση, μέσα στις επόμενες μέρες το υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει σε προκήρυξη για την κάλυψη των θέσεων με ανοιχτή πρόσκληση. Τα τυπικά προσόντα θα είναι ακριβώς τα ίδια με τις ανάλογες προκηρύξεις του παρελθόντος ενώ θα συνεκτιμηθούν για πρώτη φορά προσόντα όπως οι μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί τίτλοι οι οποίοι θα είναι συναφείς με το αντικείμενο (Μάλλον δεν θα δούμε δηλαδή πολλούς απόστρατους!).
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…