Σχόλια 09/12/15

0
Δεν μας θέλουν στην Ευρωζώνη, δεν μας θέλουν στη Σένγκεν, αν συνεχίσει να διαπραγματεύεται η κυβέρνηση κινδυνεύουμε να φύγουμε κι απ’ το Γρηγοριανό ημερολόγιο….


Εδώ υπάρχει πλούτος
Τη δήλωση περί πλούτου έκανε στα Πετρωτά Έβρου ο υπουργός κ. Τσιρώνης και βέβαια ως πηγή και προέλευση του πλούτου θεώρησε το Ζεόλιθο.
Είναι θετική η εκτίμηση του υπουργού. Μόνο που δεν γίνεται πρώτη φορά από επίσημα υπουργικά χείλη για το θέμα αυτό. Χρόνια πολλά ακούγονται τα θετικά σχόλια μα όταν κατέβουν στην Αθήνα τα ξεχνούν. Και μένουν τα λόγια και υποσχέσεις. Κι έτσι μένει αναξιοποίητος ο πλούτος.
Τέλος πάντων, κάτι μου λέει πως ο Περιφερειάρχης θα το κυνηγήσει κι αυτό το θέμα και θα το λύσει. Με τη βοήθεια της κυβέρνησης βέβαια. Διότι διαφορετικά, ζήσε Μάη…
Γ.Δ.


Σενάριο
Το σκέφτεστε αλήθεια ένα σενάριο, να ξεσπάσει μεγάλη κρίση και να συγκληθεί συμβούλιο αρχηγών; Ας το δούμε. Αρχής γενομένης από τον Πρόεδρο (Πάκη) Παυλόπουλο. Ακολουθούν Τσίπρας, Πλακιωτάκης, Φώφη, Θεοδωράκης, Καμμένος και Λεβέντης αν και θα έπρεπε να συμμετάσχει και ο Μιχαλολιάκος. Ο ιστορικός του μέλλοντος θα είχε να γράψει πολλά, πάρα πολλά, δυστυχώς…
Γ.Δ.


Περί του δημογραφικού
Δυστυχώς η χώρα μας δεν έχει ακόμη ασχοληθεί με το μεγάλο μας δημογραφικό πρόβλημα Η συνεχόμενη συρρίκνωση του ενεργού πληθυσμού μας, δημιουργεί πολλά προβλήματα και αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλους τους τομείς. Εμείς οι Έλληνες δε μαθαίνουμε εύκολα στη διαδικασία να κάνουμε πολλά παιδιά λόγω των οικονομικών προβλημάτων και ποιότητας ζωής που αντιμετωπίζουμε.
Θα πρέπει η Πολιτεία να χαράξει καινούργια Οικογενειακή Πολιτική που θα έχει ως στόχο την αύξηση των γεννήσεων. Να δώσει οικονομικά και κοινωνικά κίνητρα που θα βοηθήσουν τα νέα ζευγάρια, να δημιουργήσει παιδικούς σταθμούς, να κάνει την Παιδεία πραγματικά δωρεάν, στην εργαζόμενη μητέρα να δώσει ευκολίες και τα οικογενειακά επιδόματα να γίνουν μεγαλύτερα. Έτσι, όπως είναι σήμερα η κατάσταση, λειτουργούν ανασταλτικοί παράγοντες για την τεκνοποίηση. Το κύριο πρόβλημα είναι το οικονομικό, αν και πολλοί δεν κάνουν παιδιά, γιατί τα θεωρούν εμπόδιο στην καριέρα τους.
Δυστυχώς ζούμε σε μια κοινωνία που αντί να λύνει τα προβλήματά μας, μας δημιουργεί περισσότερα. Η Πολιτεία σίγουρα και μπορεί να δώσει λύσεις στο οικογενειακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει κάθε ζευγάρι προκειμένου να δημιουργήσει οικογένεια.
Γ.Χ.


Πολιτική «νηστεία»
Μπήκαμε και στην «Πολιτική νηστεία» εδώ και πέντε χρόνια περίπου, που μόνο αυτή η νηστεία πόσο θα διαρκέσει κανείς δεν ξέρει! Ο Ελληνικός λαός δε φταίει σε τίποτα αλήθεια; Ελλάδα μου σε βλέπω πάλι Ψωροκώσταινα! Μπρος… γκρεμός και πίσω… μέτρα!
Εναπόκειται σε όλους μας να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας στις όποιες δυσάρεστες αποφάσεις του Έθνους μας στα επώδυνα οικονομικά μέτρα που παίρνει, αλλά όσο πιο ακριβοδίκαια γίνεται. Είναι η ώρα να δημιουργηθεί ένα αναπτυξιακό κύμα με βάση ένα σχέδιο δράσης και να απαγκιστρωθούμε από το «τυφλό» Μνημόνιο της λιτότητας.
Για να μπει όμως στην άκρη το Μνημόνιο, απαιτείται η εφαρμογή ενός Εθνικού προγράμματος δράσης με λιγότερους φόρους και περισσότερες μεταρρυθμίσεις. Η υψηλή φορολόγηση εισοδημάτων, περιουσιών και των επιχειρήσεων θα είναι καταστροφική για την πραγματική οικονομία και οι θυσίες του Ελληνικού λαού θα πάνε χαμένες. Γι’ αυτό πρέπει στις θυσίες του Ελληνικού λαού να υπάρξει ένα σχέδιο ανάπτυξης.
Η ανεργία αυξήθηκε.., θα ξεπεράσει το 30%. Οι επιχειρήσεις δε θα μπορέσουν να επιβιώσουν εάν δεν σπάσει το φράγμα χρηματοδότησης των τραπεζών. Όχι σε άλλες περικοπές μισθών και συντάξεων. Οι Έλληνες φορολογούμενοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν ακόμη και σε βασικά είδη και όχι να τους γίνεται κατάσχεση και πλειστηριασμός κατοικιών για οφειλές μερικών εκατοντάδων ευρώ. Χάνουν την περιουσία τους για λίγα ψίχουλα.
Η ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας δε μπορεί να προέλθει από καινούργια δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας, παρά μόνο μέσα από διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, καθώς και από μέτρα που θα καταστήσουν βιώσιμο το δημόσιο χρέος.
Να χτυπηθεί αποτελεσματικά η φοροδιαφυγή και να θεσπιστούν ουσιαστικά κίνητρα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, όπως μείωση φόρων και εισφορών. Όχι υδροκέφαλο κράτος… Οι Έλληνες πολίτες έως πότε θα «θεραπεύονται»; Πότε θα είναι υγιείς;
Γ.Χ.


Ξεκίνησαν πάλι οι περιοδείες
Ευκαιρίας δοθείσης με την νέα ημερομηνία διεξαγωγής της εκλογής του νέου αρχηγού της Ν.Δ. στις 20 Δεκεμβρίου, οι περιοδείες συνεχίζονται. Ο υποψήφιοι εκμεταλλεύονται την ευκαιρία και επισκέπτονται περιοχές που δεν είχαν προλάβει να επισκεφτούν πριν.
Έτσι, χθες βρέθηκε στη Δράμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σε άλλες περιοχές της Μακεδονίας.
Γ.Δ.


Εκτός Ελλάδος η πτώση
Η τιμή του λεγόμενου μαύρου χρυσού πέφτει και πάλι. Ήδη κατέρρευσαν σπάζοντας το όριο των 40 δολαρίων το βαρέλι.
Κι ενώ παγκοσμίως οι οικονομίες κερδίζουν από τις φτηνές τιμές σε πετρέλαιο και βενζίνη, μόνη η Ελλάδα συνεχίζει ν’ αυξάνει τη φορολογία στα καύσιμα!
Όχι απλώς τρελό, θεότρελο!
Γ.Δ.


Τιτιβίσματα για τον διοικητή του νοσοκομείου…
Σε διαρκή αγωνία βρίσκεται ο διοικητής τους νοσοκομείου Ξάνθης κ. Αθανάσιος Πάσχου. Η αγωνία του έχει να κάνει με την παραμονή ή όχι στη θέση του διοικητή μετά την αξιολόγηση που πραγματοποιείται αυτό τον καιρό στους διοικητές των νοσοκομείων. Έμαθα ότι ο ίδιος επιθυμεί διακαώς να παραμείνει και για το λόγο αυτό – μου’ πε ένα πουλάκι- πως έχει βάλει λυτούς και δεμένους! Τώρα βέβαια δεν γνωρίζουμε τι κονέ έχει στον ΣΥΡΙΖΑ και πως αξιολογήθηκε το έργο του. Απ’ την κοινωνία πάντως της Ξάνθης αξιολογείται με θετικό πρόσημο καθώς μέσα στις δυσμενείς αυτές συνθήκες τουλάχιστον προσπάθησε να διασφαλίσει μια ομαλή λειτουργία των κλινικών παρ’ όλες τις ελλείψεις σε γιατρούς, σε νοσηλευτικό προσωπικό ακόμη ακόμη και σε αναλώσιμα!
Τώρα ποιος θα τον αντικαταστήσει είναι ένα ερώτημα. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα είναι πάλι κανένας απόστρατος από κανένα γειτονικό νομό! Έχει γίνει πλέον θεσμός όλοι οι απόστρατοι κομματικά στελέχη των εκάστοτε κυβερνώντων να αναλαμβάνουν τέτοιες θέσεις!
Η θέση αυτή αν μη τι άλλο απαιτεί διοικητικές ικανότητες αλλά και ιατρικές γνώσεις και όχι κομματικές διασυνδέσεις.
Μ.Ξ.


Πάλι την πληρώνουν οι συνεπείς!
Είπε ο υπουργός κ. Σταθάκης στους φορείς της Θράκης και στους βουλευτές ότι θα προσπαθήσει να πετύχει να γίνει συμψηφισμός με τα χρέη των επιχειρήσεων σε ασφαλιστικά ταμεία ή φόρους. Αυτό άλλωστε είναι και ένα αίτημα των Επιμελητηρίων αφού κατανόησαν πια ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει να δίνεται η επιδότηση του κόστους εργασίας για τους γνωστούς λόγους! Κι όσο δίκαιο είναι αυτό για τους επιχειρηματίες που έχουν χρέη και ζητούν συμψηφισμό καθώς είναι υποχρέωση νομικά κατοχυρωμένη της πολιτείας προς αυτούς άλλο τόσο άδικο είναι για τους επιχειρηματίες που δεν έχουν χρέη και είναι συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους γιατί αυτοί δεν θα πάρουν τίποτε. Για άλλη μια αφορά δηλαδή η πολιτεία επιβραβεύει την ασυνέπεια!
Μήπως γιατί αυτό είναι και το δικό της χαρακτηριστικό στις συναλλαγές της με τους πολίτες;
Τώρα βέβαια ένα άλλο ερώτημα είναι πόσοι είναι οι συνεπείς; Έστω και ένας να’ ναι δεν παύει να είναι άδικο !
Μ.Ξ.


Σταθερή πορεία φτωχοποίησης
Τα πρώτα εκατό κοντέινερ της Hewlett Packard, που προορίζονταν για σιδηροδρομική μεταφορά από τον Πειραιά στην Κεντρική Ευρώπη ταξιδεύουν ήδη για το λιμάνι Κόπερ της Σλοβενίας, αφού ο άξονας Πειραιάς – Ειδομένη παραμένει κλειστός, ελέω διαμαρτυρομένων μεταναστών, και η παράκαμψη από την Βουλγαρία είναι προβληματική. Η πρώτη μεγάλη πολυεθνική που προτίμησε τον Πειραιά ως νέα πύλη των εισαγωγών της σε Ευρώπη, Μ. Ανατολή και Αφρική, γίνεται και η πρώτη που κατέφυγε σε εναλλακτικό σχέδιο. Δεν είναι όμως η μόνη που αντιμετωπίζει προβλήματα στον εφοδιασμό. Επιχειρήσεις που έχουν τα φορτία τους εγκλωβισμένα στα σύνορα, σε λιμάνια ή σε αποθηκευτικούς χώρους για μεταφόρτωση σε τρένα και εξαγωγή προς την Ευρώπη, αναζητούν εναγωνίως εναλλακτικές λύσεις, που δεν περιλαμβάνουν φυσικά την Ελλάδα. Μετά από 20 μέρες διακοπής της βασικής σιδηροδρομικής σύνδεσης με την Ευρώπη, όσοι άτυχοι επιχειρηματίες έχουν παραγωγικές μονάδες στην Ελλάδα και εισάγουν πρώτες ύλες, είναι όμηροι της αδυναμίας της πολιτείας να δώσει λύση στο πρόβλημα. Μαζί με τον ‘’διάδρομο’’ μεταφορών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης έχει καταρρεύσει και η αξιοπιστία της Ελλάδας ως πύλης εισόδου για τις εξ Ασίας εισαγωγές στην Ευρώπη και όχι μόνον. Μετά από προσπάθειες ετών, τα τρένα που γέμιζαν με φορτία προς την Κεντρική Ευρώπη, κατάφεραν να επιστρέφουν γεμάτα, αναβαθμίζοντας τα ελληνικά λιμάνια. Ανυπολόγιστη και πολυεπίπεδη καταστροφή που δεν φαίνεται να απασχολεί την κυβέρνηση, η οποία αδιαφορεί για την παραγωγή πλούτου. Φαίνεται ότι είναι αποφασισμένοι να διαχειρίζονται απλά την φτώχεια μας.


Πολυεθνικώς επιδοτούμενη διάσκεψη
Στο Παρίσι διεξάγεται αυτές τις μέρες η Διεθνής Διάσκεψη για το Κλίμα (COP21) με στόχο την επίτευξη διεθνούς συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή. Λίγα έχουν ακουστεί μέχρι στιγμής για την πορεία των συνομιλιών, αφού το χάσμα ανάμεσα σε αναπτυγμένες και φτωχές χώρες είναι τεράστιο. Στην προχθεσινή ημερίδα που διοργάνωσε το Europe Direct Ξάνθης με τίτλο «Think Green: Reuse, Recycle, Reduce», παρουσιάστηκαν πολιτικές αποφάσεις και πρωτοβουλίες που έχει πάρει η ΕΕ στους τομείς του περιβάλλοντος, της ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής. Αναπτύχθηκαν θέματα όπως η βιώσιμη δόμηση, το ενεργειακό αποτύπωμα του καθενός από μας ανάλογα με την καταναλωτική του συμπεριφορά, οι δυνατότητες βιομηχανικής συμβίωσης με την συνεργασία βιομηχανιών και την μείωση της ρύπανσης, οι ενεργειακές απώλειες που έχει κάθε νοικοκυριό κατά τη χρήση των οικιακών συσκευών και πώς μπορούν να μειωθούν, αλλά και ποια υλικά ανακυκλώνονται ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της κυκλικής οικονομίας και η επαναχρησιμοποίηση των φυσικών πόρων. Στο τέλος της ημερίδας ακούστηκε σε κατ’ ιδίαν συζήτηση η απορία σχετικά με το πού βρίσκονται οι συζητήσεις στην Διεθνή Διάσκεψη, αφού ελάχιστα έχουν βγει προς τα έξω. Είναι χαρακτηριστικές οι διαμαρτυρίες που έχουν εκφραστεί για φίμωμα των κοινωνικών κινημάτων από τις πολυεθνικές εταιρείες, αφού λόγω οικονομικής αδυναμίας της γαλλικής κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει την σύνοδο κορυφής, ένα μεγάλο μέρος του κόστους καλύφθηκε από πολυεθνικές εταιρείες. Ο δρόμος, πάντως, για την προστασία του κλίματος φαίνεται να περνά από την οικονομία. Οι φτωχές χώρες ζητούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τις βιομηχανικές χώρες που είχαν υποσχεθεί 100 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο από το 2020. Μεγάλο το χάσμα και δύσκολα γεφυρώνεται.
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2024

Δίκαιο αίτημα Έχει απόλυτο δίκιο ο Περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης στο αίτημά του για …