Μέσα σε 10 μήνες διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ βρισκόμαστε με το ένα πόδι έξω από την Ευρωζώνη και τη Σένγκεν. Υλοποιείται μεθοδικά το παλιό σύνθημα «έξω από το ΝΑΤΟ, έξω από την ΕΕ»…
Αφιέρωμα Hurriyet
Είναι να τους ζηλεύεις τους γείτονές μας Αλεξανδρουπολίτες οι οποίοι κάνουν ανοίγματα στη γειτονική τους Τουρκία, Ρουμανία και μέχρι την Αγία Πετρούπολη στο επίπεδο του τουρισμού.
Με μπροστάρη τον δήμο κάνουν στοχευμένες κινήσεις οι οποίες αποδίδουν και δημιουργούν προοπτικές.
Μάλιστα, μόλις πρόσφατα, μια από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Τουρκίας, είχε αφιέρωμα στην πόλη με τίτλο: «Απόδραση το Σαββατοκύριακο στην Αλεξανδρούπολη». Μάλιστα γίνεται αναφορά στο νόστιμο φαγητό, στο «διάσημο φραπέ», αλλά και στην αγορά της πόλης. Στο αφιέρωμα υπάρχει εκτενής αναφορά και σε άλλα στοιχεία της περιοχής και γενικά πρόκειται για μια πρώτης τάξεως προβολή.
Και γεννάται το ερώτημα: Εμείς τι κάνουμε ως νομός πέρα από τις σοβαρές και αξιέπαινες προσπάθειες της Περιφέρειας και του υπεύθυνου Μ. Αμοιρίδη;
Διότι κι εμείς, οι τοπικοί φορείς έχουμε ευθύνες να κινηθούμε, οργανωμένα και μεθοδικά.
Γ.Δ.
Το ερώτημα της Ξάνθης
Γνωρίζουμε την απορία των ανθρώπων του τουριστικού τομέα της Ξάνθης: Γιατί δεν μένουν, δεν επισκέπτονται αρκετοί Τούρκοι τουρίστες την περιοχή μας; Οι περισσότεροι αυτών διέρχονται. Για Καβάλα –Θεσσαλονίκη. Στο πρόγραμμά τους δεν είναι η Ξάνθη. Και το ερώτημα είναι σημαντικό και βασανιστικό. Γιατί δεν ενδιαφέρει τον Τούρκο τουρίστα η περιοχή μας;
Μια απάντηση σημαντικότατη κατά την άποψή μας, είναι ότι δεν γνωρίζει το νομό μας. Αγνοεί την ιστορία του, τους κατοίκους που ζουν εδώ, τα μνημεία όλα. Του είναι μια αδιάφορη περιοχή που απλά διέρχεται. Άρα, θα πρέπει να την γνωρίσει κι αυτό θα πρέπει να γίνει οργανωμένα, μεθοδικά, σε βάθος χρόνου και με όλα τα Μέσα. Ο νομός θα πρέπει να βγει από την εσωστρέφεια, να ανοίξει τα φτερά του και στον Τουρισμό και σιγά-σιγά ν’ αποκτήσει γνώση και εμπειρία στον τομέα αυτόν.
Στο θέμα θα επανέλθουμε αναλυτικότερα.
Γ.Δ.
Έφυγε γιατί δεν άντεχε τους φόρους…
Την Παρασκευή το μεσημέρι, συνάντησα έναν γνωστό μου. Τι κάνεις Θοδωρή του λέω; Καιρό έχω να σε δω, τον ρωτάω. «Γερμανία είμαι», μου είπε και έμεινα λίγο παγωτό. Ο Θοδωρής, ήταν ένας ελεύθερος επαγγελματίας, με καλό μεροκάματα και με σταθερή δουλειά. Δεν είχε ουσιαστικό οικονομικό πρόβλημα, είχα την αίσθηση. Κύριος με τα όλα του, σωστός οικογενειάρχης, έδινε την εικόνα του ανθρώπου που έστω και σε κρίση, τα καταφέρνει. Όταν τον ρώτησα γιατί έφυγε, αφού είχε σταθερή και καλή δουλειά (εισοδηματικό το κριτήριο), η απάντηση αφοπλιστική. Δε μου άφησε κανένα περιθώριο. Δεν μπορούσα να αμφιβάλω. Με νευρίασε, με τσάντισε, με απογοήτευσε, με έκανε να βρίζω από μέσα μου. «Γιατί ότι έβγαζα τα πλήρωνα σε φόρους. Και η προκαταβολή θα πάει 100%» μου είπε.
Πήγε στη Γερμανία για να γίνει υπάλληλος. Μπορεί να βγάζει λιγότερα, αλλά ξέρει ότι αυτό που θα βγάλει θα μένει στη τσέπη. Με ωράριο, χωρίς να ανησυχεί για δάνεια, χωρίς να τον ενδιαφέρει αν η κυβέρνηση, η κάθε κυβέρνηση, θα αλλάξει τα δεδομένα. Δεν έφυγε γιατί δεν είχε δουλειά. Δεν έφυγε γιατί χρωστούσε. Έφυγε για να μη χρωστάει αύριο, από το υστέρημα της εργασίας του. Λυπάμαι, αλλά σαν τον Θοδωρή είναι κι άλλοι. Τι να πεις παραπάνω; Ας βάλουν κι άλλους φόρους.
Αν μείνει κανείς να εργάζεται, ίσως να τους ξε… πληρώσει.
Γ.Τ.
Νέα τριμερής τη Δευτέρα για τη Ροδόπη
Για 7η απόλυση στην γαλακτοβιομηχανία πληροφορεί το σωματείο εργαζομένων που βιώνει τις συνεχιζόμενες απολύσεις από πλευράς της εργοδοσίας το τελευταίο διάστημα.
Την Δευτέρα 7 Δεκέμβρη και ώρα 13΄30 .μ.μ θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας μετά από νέα αίτηση που έκανε το σωματείο.
Ε.Δ.
Αξιολογείται η Πολυτεχνική
Σε ήπιους και μυστικούς σχεδόν τόνους πραγματοποιήθηκε η νέα εξωτερική αξιολόγηση των τμημάτων της Πολυτεχνικής του ΔΠΘ την Τετάρτη. Το ξενοδοχείο που είχε οριστεί για τη διαδικασία άλλαξε τελευταία στιγμή από τον φόβο της εκδήλωσης διαμαρτυριών. Διακεκριμένοι έλληνες ακαδημαϊκοί του εξωτερικού ανελαβαν με ερωτήσεις σε προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς, διδακτορικούς, διδάσκοντες και καθηγητές να διαμορφώσουν μία εικόνα για τα προβλήματα και τις συνθήκες στο τοπικό πανεπιστήμιο.
Βαρύτητα δόθηκε στις συνεργασίες με πανεπιστήμια του εξωτερικού μέσω μικρότερων ή μεγαλύτερων προγραμμάτων για τη δυνατότητα απόκτησης ευρωπαϊκής εμπειρίας από τους φοιτητές.
Πάντως, σαν ένα είδος προβληματισμού παραμένει κατά πόσο οι ερωτηθέντες εκφράστηκαν ελεύθερα και κατά πόσο διατυπώθηκαν και σημειώθηκαν όλες οι πλευρές της ακαδημαϊκής ζωής στις υποδομές του ΔΠΘ.
Ε.Δ.
Το δικό μας μαγαζί
Μπορεί οι αυτοδιοικητικοί να είναι αυτοί που ελέγχονται στενότερα από το βλέμμα ΜΜΕ και πολιτών και γι’ αυτό προσέχουν και τι λένε και ακόμα περισσότερο τι πράττουν, ωστόσο με μικρά και καθημερινά παραδείγματα διαπιστώνουμε ότι υπάλληλοι, εκπρόσωποι συμμετεχόντων φορέων, αλλά και οι ίδιοι οι πιο… απρόσεκτοι αυτοδιοικητικοί μπορούν να προβάλουν επιχειρήματα και να παίρνουν αποφάσεις με αστείες ακόμη και σκανδαλώδεις αιτιολογίες.
Για παράδειγμα κάποιος μπορεί να στηρίξει την επιλογή ενός συμμετέχοντα σε δημοπρασία γιατί είναι φίλος του, ή συγγενείς κάποιου φίλου ή συναδέλφου και αυτό να καταγραφεί στα πρακτικά λες και πρόκειται για κάτι αποδεκτό και φυσιολογικό, λες και αποφασίζει για δικιά του δουλειά, στο δικό του μαγαζί με δικά του λεφτά!
Ε.Δ.
Αντισυνταγματική και βάρβαρη εμμονή
Ο Μηνάς Χατζησάββας που στιγμάτισε με την προσωπική του σφραγίδα την εγχώρια καλλιτεχνική πορεία και έφυγε πριν προλάβει να δώσει όλα αυτά που ακόμα μπορούσε στο θέατρο και τον κινηματογράφο, με μία τελευταία επιθυμία που μετέφερε συνάδελφός του ηθοποιός Γιώργος Κοτανίδης: «Η κηδεία του θα είναι πολιτική όπως επιθυμούσε ο ίδιος. Σύμφωνα με την επιθυμία του θα ακολουθήσει αποτέφρωση του νεκρού που θα γίνει εκτός Ελλάδας, λόγω βαρβαρότητας της ελληνικής πολιτείας που αρνείται να επιτρέψει την καύση των νεκρών…». Σε αυτή τη χώρα το δικαίωμα της προσωπικής διάθεσης του σώματος, της τήρησης μιας προσωπικής επιθυμίας που θα έπρεπε να διέπετε αποκλειστικά από την ελεύθερη βούληση και το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής καταργείται εξαιτίας της εμμονής που συντηρείται (ευπρόσδεκτη και από την πλειονότητα των δημάρχων) και που ούτε ο Μπουτάρης έχει καταφέρει να προσπεράσει, με αποτέλεσμα όσοι επιθυμούν την καύση αντί της ταφής να πρέπει να διακομίζονται στο κοντινότερο αποτεφρωτήριο της γειτονικής Βουλγαρίας που είναι φυσικά ιδιωτικό.
Είναι ζήτημα Δημοκρατίας και μας αφορά όλους.
Ε.Δ.
Στις 5.30 το πρωί πιάνουν δουλειά τα απορριμματοφόρα
Αξημέρωτα βγαίνουν στους δρόμους τα απορριμματοφόρα του δήμου Ξάνθης για την αποκομιδή των σκουπιδιών. Συγκεκριμένα από την Δευτέρα το ωράριο των υπαλλήλων στην Καθαριότητα μετατέθηκε κατά δύο ώρες νωρίτερα δηλαδή στις 5.30 το πρωί! Αυτό έγινε για να αποσυμφορηθεί σε ώρες αιχμής το κέντρο της πόλης αλλά και οι περιοχές όπου έχει σχολεία καθώς συνέπιπτε η αποκομιδή με την ώρα προσέλευσης των παιδιών στα σχολεία και δημιουργούνταν κομφούζιο. Υπενθυμίζουμε ότι το θέμα ήρθε πρόσφατα στο δημοτικό συμβούλιο από την μείζονα αντιπολίτευση και ο δήμαρχος υποσχέθηκε πως θα το εξετάσει και τήρησε τη δέσμευσή του. Βέβαια υπάρχουν γκρίνιες των υπαλλήλων γιατί όπως και να το κάνουμε είναι βάρβαρο το ωράριο ιδιαιτέρως τον χειμώνα αλλά αυτό που προέχει– όπως είπε πολύ σωστά και ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Μποζ Ραμαδάν – είναι η εξυπηρέτηση του δημότη.
Σωστά!
Μ.Ξ.
Οι παγκόσμιες μέρες περνούν, τα προβλήματα μένουν
Οι εορτασμοί μιας ημέρας που έχει αφιερωθεί παγκόσμια σε ένα φαινόμενο, ένα πρόβλημα, μια ασθένεια, ως υπόμνηση και ευκαιρία για ευαισθητοποίηση μπορούν και να λειτουργήσουν θετικά. Αν δεν μείνουν βέβαια στην ανάρτηση φωτογραφιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και περάσουν σε κάτι πιο πρακτικό. Η παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS πέρασε πριν λίγες μέρες, αλλά η πραγματικότητα μένει. Υπάρχουν καταγγελίες για πολύ σοβαρό πρόβλημα στην διάθεση αντιρετροϊκών φαρμάκων, που σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται τεράστιο. Σύμφωνα με ανθρώπους του χώρου αλλά και πάσχοντες, το πρόβλημα έχει προκύψει τα τελευταία 3 χρόνια, κάνοντας εντονότερη εμφάνιση στο τέλος του έτους, όταν τα νοσοκομεία έχουν εξαντλήσει τον προϋπολογισμό τους. Προφανώς και δεν είναι το μόνο πρόβλημα στον χώρο της υγείας, αλλά η διακοπή της θεραπείας ανά διαστήματα λόγω έλλειψης φαρμάκων, δημιουργεί κινδύνους για την υγεία των οροθετικών συμπολιτών μας. Ίσως μέσα από τέτοια περιστατικά κατανοήσουν κάποιοι γιατί δεν πρέπει το κράτος να πτωχεύσει και μάλιστα ατάκτως. Είναι πολλοί αυτοί που η ζωή τους εξαρτάται άμεσα από την εύρυθμη λειτουργία κάποιων μηχανισμών.
Χ.Δ.
Στην πόρτα της εξόδου
Η φετινή χρονιά μοιάζει με χρονιά αδιεξόδων και εξόδων. Όχι εξόδων από τα αδιέξοδα, αλλά συνεχούς απειλής για έξοδο από την Ευρωζώνη και τώρα για έξοδο από την συνθήκη Σένγκεν. Κατακτήσεις ετών κατάφεραν να απειληθούν μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο διακυβέρνησης. Πριν λίγες μέρες είχαμε την αυστηρή προειδοποίηση από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. προς την Ελλάδα ότι αν έως την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής δεν υλοποιήσει σειρά μέτρων που έχει συμφωνήσει για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος θα είναι αντιμέτωπη ακόμα και με έξοδο από τη Σένγκεν. Επειδή κάποια πράγματα θεωρούνται δεδομένα, όπως η ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων εντός των χωρών της συνθήκης Σένγκεν, ίσως είναι μια ευκαιρία να κατανοήσουν όλοι αυτοί που κόπτονταν για τους κακούς Ευρωπαίους πώς ήταν η κατάσταση προ ΕΕ. Μάλιστα, πιέσεις ασκούν και οι ΗΠΑ προς την Αθήνα για τήρηση των κανόνων ασφαλείας που προβλέπει το Πρόγραμμα Κατάργησης Θεωρήσεων (Visa Waiver Program), γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα επιστρέψει η έκδοση βίζας για τους Έλληνες που επισκέπτονται τις Ηνωμένες Πολιτείες. Κανένα πρόβλημα, δηλαδή, για όσους δεν πρόκειται να βγουν από την χώρα. Γιατί να ανησυχούμε λοιπόν; Η μακαριότητα μερικών στενόμυαλων συνεχίζεται, στον βωμό ενός ρηχού δήθεν ανθρωπισμού, με πλήρη αδιαφορία για το ενδεχόμενο εκτόπισής μας από την συνθήκη του Σένγκεν, ενώ εθελοτυφλούμε για την πολυήμερη διακοπή των σιδηροδρομικών δρομολογίων στην Ειδομένη από την κατάληψη παράτυπων μεταναστών και τις αρνητικές συνέπειες για τους πρόσφυγες που έχουν ανάγκη υποστήριξης.
Χ.Δ.