Σχόλια 02/12/15

0
Άλλη μία επιτυχημένη διαπραγμάτευση είχε αποτέλεσμα: οι Τούρκοι να πάρουν 3 δις, βίζα, ενταξιακές συνομιλίες με την Ε.Ε. και η Ελλάδα 1 εκ. πρόσφυγες τζάμπα…


Εν αναμονή στη ΝΔ
Τι γίνεται συναγωνιστές της Ν.Δ.; Πότε θ’ αποφασιστεί το πότε θα ψηφίσουν τα μέλη και οι φίλοι για το νέο αρχηγό; Μια ημερομηνία περιμένουν όλοι που όμως αργεί να έρθει. Κι όσο αργεί η ημερομηνία, τόσο αυξάνονται οι αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις με κίνδυνο στο τέλος να διχαστεί το κλίμα και διασπαστεί η παράταξη.
Τελικά, όπως όλα δείχνουν, ότι η εκλογική διαδικασία θα διεξαχθεί τον Ιανουάριο. Και μέχρι τότε παλικάρια της Ν.Δ. ήρεμα, χωρίς κόντρες μεταξύ σας, διότι τα βαριά λόγια όταν λεχθούν δεν ξεχνιούνται.
Γ.Δ.


Το προσφυγικό
Δύο είναι τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την κυβέρνηση και κατ’ επέκταση τους Έλληνες. Το πρώτο βεβαίως είναι το οικονομικό. Κι αυτό διότι η οικονομία δεν δείχνει να παίρνει μπρος, η άγρια φορολογία της μεσαίας τάξης, η ανεργία που αυξάνει και η έλλειψη επενδύσεων και το δεύτερο το προσφυγικό, όσο κι αν για κάποιους δεν είναι σημαντικό.
Είναι λανθασμένη κατά πολύ αυτή η άποψη. Διότι όπως δείχνουν τα πράγματα, θα υπάρξει πολύ μεγάλος αριθμός μεταναστών στη χώρα μας οι οποίοι δεν θα μπορούν να πάνε στην υπόλοιπη Ευρώπη. Και θα συσσωρευτούν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στη χώρα μας, μια χώρα που πλέον δεν μπορεί να φιλοξενήσει τόσους πολλούς πρόσφυγες.
Γ.Δ.


Προσφυγικό ΙΙ
Τα γεγονότα που θα ακολουθήσουν θα είναι σίγουρα τραγικά στο θέμα του προσφυγικού. Οι Ευρωπαίοι βάζουν φραγμούς, δεν τους θέλουν ή κι αν θέλουν πολύ μικρό αριθμό προσφύγων. Το κύμα όμως αυτών που αναζητούν νέα ζωή μεγάλο και ασταμάτητο.
Άρα το πρόβλημα μετατίθεται στην Ελλάδα και την Τουρκία. Κι επειδή η Τουρκία το εκμεταλλεύεται δεόντως, τη νύφη την πληρώνει η χώρα μας που χωρίς πρόγραμμα και οργάνωση υφίσταται την ανθρωπιστική αυτή πίεση που θα μεγαλώνει με γεωμετρικούς ρυθμούς όσο τα σύνορα των υπολοίπων χωρών θα κλείνουν για τους πρόσφυγες.
Γ.Δ.


Δυσάρεστη έκπληξη
Για όσους παρακολουθούν όσα συμβαίνουν με τις Μετοχές των Τραπεζών στην Ελλάδα (δεν γράφουμε Ελληνικών Τραπεζών διότι δεν είναι πλέον έτσι…) αλλά και πέρα από τα σύνορά μας.
Λοιπόν, η διοίκηση του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης «κατέβασε» από το ταμπλό της wall street τη μετοχή της Εθνικής Τραπέζης Ελλάδος. Κι αυτό διότι δεν έχει νόημα να βρίσκεται εκεί αφού η τιμή της έχει, σχεδόν, εξαϋλωθεί.
Κι εμείς, εδώ, πανηγυρίζουμε για την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μας. Ποιών τραπεζών αλήθεια;
Γ.Δ.


Χωρίς σημάδια ελπίδας
Με νύχια και με δόντια κρατούν οι επιχειρηματίες του νομού τις επιχειρήσεις τους. Δεν λέμε προφανώς κάτι νέο, κάτι που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι. Δίνουν αγώνα σκληρό να κρατήσουν τις επιχειρήσεις όρθιες, να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας, να σταθούν όσο γίνεται και να αμυνθούν στη λαίλαπα της οικονομικής κρίσης που σαρώνει τα πάντα χρόνια τώρα.
Το παιγνίδι του επιχειρείν στη χώρα μας παίζεται με άνισους όρους, ενίοτε και χωρίς όρους και με υπονόμευση από το ίδιο το κράτος και τις υπηρεσίες του. Ενός κράτους που το μόνο που το ενδιαφέρει είναι να εισπράττει, να φορολογεί, να επιβαρύνει, να δημιουργεί εμπόδια.
Δύσκολες και τραγικές ιστορίες γύρω μας, ανθρώπινες, που σου δημιουργούν λύπη χωρίς δε να μπορείς να βοηθήσεις. Όταν μάλιστα στον ορίζοντα δεν διακρίνει κανείς σημάδι, φως ανάκαμψης.
Γ.Δ.


Πηδάλιο δίχως σκάφος
Καλή είναι η συναίνεση, αλλά, αντίθετα από τον λαϊκισμό, δεν κόβει εισιτήρια. Είναι ένα πιάτο ανάγκης που σερβίρεται κρύο. Και γι’ αυτό και δεν προτιμάται. Συναίνεση σε έναν προϋπολογισμό μείωσης των κρατικών δαπανών ζητούσε ο κ. Κ. Καραμανλής το 2009, έπειτα από μια πενταετία ανέμελης κρατικής σπατάλης που έφερε τη χώρα ένα βήμα από τη χρεοκοπία. Με το «λεφτά υπάρχουν» και την πράσινη ανάπτυξη του κ. Γ. Παπανδρέου η χώρα έκανε ένα βήμα μπροστά και προσγειώθηκε στο Καστελόριζο.
Συναίνεση ζήτησε και ο Γιώργος από τον κ. Σαμαρά για την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου. Εκείνος όμως του απάντησε με τα σίκουελ Ζάππειο 1, 2 και 3. Ωσπου ανέλαβε και αυτός τη διακυβέρνηση του τόπου υπογράφοντας μαζί με τον κ. Βενιζέλο το δεύτερο Μνημόνιο της χώρας.
Λίγο πριν από την έξοδο της χώρας στις αγορές συναίνεση ζητήθηκε και από τον κ. Τσίπρα στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Αλέξης όμως ονειρευόταν να βαράει νταούλια και την κυρία Μέρκελ να χορεύει. Επτά μήνες και ένα εκατομμύριο ψέματα αργότερα υπέγραφε και αυτός το δικό του – τρίτο – βαρύ Μνημόνιο. Και τώρα αυτός που αναρριχήθηκε στην εξουσία ανεμίζοντας τη λαοπρόβλητη σημαία του λαϊκισμού παρακαλάει για συναίνεση για να μη γκρεμιστεί η κυβέρνησή του κάτω από το βάρος του Ασφαλιστικού.
Η ιστορία επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά. Οι πολιτικοί πρωταγωνιστές παλεύουν νύχτα-μέρα να αρπάξουν το πηδάλιο αγνοώντας ότι σε λίγο δεν θα υπάρχει σκάφος…
Ν.Π.


Τουρκία, η μεγάλη κερδισμένη
Η σύνοδος κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας την περασμένη Κυριακή στις Βρυξέλλες χρύσωσε την Άγκυρα. Μετά από ένα έντονο παρασκήνιο γύρω από την αντιμετώπιση της ροής προσφύγων προς την Ευρώπη, η Τουρκία κατάφερε να εξασφαλίσει σημαντικά πολιτικά και οικονομικά οφέλη, βγάζοντας τον Ερντογάν από την γωνία μετά το πρόσφατο επεισόδιο με την Ρωσία και τις κατηγορίες για σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος. Ήταν φανερό ότι οι Ευρωπαίοι ήθελαν διακαώς να εξασφαλίσουν τη συνεργασία της Τουρκίας για το προσφυγικό, παρά τις όποιες απώλειες και αντιρρήσεις, όπως αυτές της Κύπρου. Τελικά και η Κύπρος θα αναγκασθεί να συμβάλει οικονομικά στη στήριξη της Άγκυρας έμμεσα, όπως και όλα τα κράτη-μέλη. Και ενώ εμείς δεν θέλαμε χρήματα ως κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, οι Τούρκοι κατάφεραν να πάρουν 3 δισ. ευρώ για το ίδιο θέμα, ενώ ταυτόχρονα θα επιταχυνθούν και οι συζητήσεις για την ένταξη της γειτονικής χώρας στην ΕΕ. Φυσικά και θα την χαρακτήριζε «ιστορική ημέρα όπου η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση συναντήθηκαν σε μια Σύνοδο Κορυφής για πρώτη φορά τα τελευταία 11 χρόνια» ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου. Εμείς περιοριστήκαμε για άλλη μια φορά σε αστειάκια και δηλώσεις Τσίπρα στο Twitter που ‘’ανέβαιναν’’ και ‘’κατέβαιναν’’. Τελικά, από εκεί που οι εγχώριοι “αναλυτές” νόμιζαν ότι θα πάρουμε την Πόλη, ξύπνησαν με μια Τουρκία αφεντικό του παιχνιδιού στην ανατολική Μεσόγειο.
Χ.Δ.


Τι σημαίνει συναίνεση για την κυβέρνηση;
Από τα όσα γράφτηκαν και ειπώθηκαν αυτές τις μέρες για το θέμα της συναίνεσης που ζήτησε ο πρωθυπουργός από τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων σχετικά με το ασφαλιστικό, ξεχώρισα την τοποθέτηση του πρ. προέδρου της Δράσης, δικηγόρου στην Δράμα, Αντύπα Καρίπογλου: «Η συναίνεση δεν είναι μία λέξη, ούτε είναι, φυσικά, αυτοσκοπός. Στην πολιτική, συναίνεση μπορεί να υπάρξει μόνο ως αποτέλεσμα διαλόγου σε βάθος, που θα επιτρέψει να βρεθούν οι ελάχιστοι κοινοί τόποι μεταξύ διαφορετικών απόψεων, να συγκρουστούν και εξ αυτού να αλλάξουν ή να επικρατήσουν κάποιες πολιτικές προτάσεις και να διαμορφωθεί μια βασική τελική θέση που θα είναι δεκτή από όσο το δυνατόν περισσότερους, και ταυτόχρονα θα επιτρέπει σε όλους τους συναινούντες στην βασική θέση, να διατηρούν την αυτονομία τους και να μπορούν να συνεχίσουν την πολιτική τους προσπάθεια για την επικράτηση των δικών τους ιδεών πέραν αυτής. Αυτό είναι κάτι που ξεπερνά το πολιτικό σύμπαν του πρωθυπουργού. Τα όρια της πολιτικής σκέψης του κ. Τσίπρα εξαντλούνται σε ό,τι κατάλαβε ως ‘’πολιτική αντιπαράθεση’’ εντός του μικρόκοσμου του ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών, όπου και έλαβε την συνολική του παιδεία: ισορροπίες, τερτίπια, παγίδες, εκβιασμοί και προπαγάνδα με σκοπό την επικράτηση του πιο ‘’μάγκα’’. Αυτό έκανε έναντι των εταίρων μας κι έσπασε τα μούτρα του (μας), αυτό έκανε στο εσωτερικό με το δημοψήφισμα και τις εκλογές, αυτό επεδίωξε και την προηγούμενη εβδομάδα. Πώς, λοιπόν, μπορεί να είναι ειλικρινής η επιδίωξη συναίνεσης από τον πρωθυπουργό, όταν ο ίδιος δεν έχει τα πνευματικά εφόδια να κατανοήσει την έννοιά της;»
Χ.Δ.


Ημερίδα των γενικών ιατρών της ΑΜΘ στο Κ.Υ. Αβδήρων
Μια σημαντική ημερίδα πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου Υγείας Αβδήρων. Η ημερίδα αφορούσε τους ειδικευόμενους Ιατρούς Γενικής Ιατρικής των νοσοκομείων και άλλων μονάδων υγείας της περιφέρειάς μας και αποσκοπούσε στην εκπαίδευση και το συντονισμό του έργου τους. Συμμετείχαν 45 γενικοί ιατροί και συντονιστές από τα νοσοκομεία της περιφέρειας ενώ επικεφαλής συντονίστρια ήταν η κα Αργυριάδου από την Χρυσούπολη. Επίσης συμμετείχε ο πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας και μέλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας κ. Μποδοσάκης Μερκούρης. Ο κ. Μποδοσάκης αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δομές του Ε.Σ.Υ. ιεραρχώντας ως μεγαλύτερο αυτό της υποστελέχωσης επισημαίνοντας ότι είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει με τους γενικούς γιατρούς οι οποίοι μετακινούνται από εδώ και εκεί για να καλύπτουν τα κενά. Είπε χαρακτηριστικά πως το Ε.Σ.Υ βυθίζεται και πως οπισθοδρομεί στην εποχή προ του 1990, παρά το γεγονός ότι το ιατρικό προσωπικό και οι εργαζόμενοι αμύνονται!
Δυστυχώς αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα που την βιώνουν στο πετσί τους οι πολίτες!
Μ.Ξ.


Βρήκε λειψό τον προϋπολογισμό!
Φύλλο και φτερό έκανε τους κωδικούς του προϋπολογισμού του Επιμελητηρίου η κα Ελένη Κίτσου. Τα μέτρησε τα έσοδα και τα έξοδα, τα ξαναμέτρησε με το κομπιουτεράκι, έκανε τις προσθαφαιρέσεις, ρώτησε και δύο λογιστικά γραφεία, τα καλύτερα της χώρος – όπως είπε – και τον βρήκε λειψό κατά 3.000 ευρώ και όχι ισοσκελισμένο τον προϋπολογισμό. Ματαίως η κα Σιαμίδου που είναι Οικονομολόγος και Διευθύντρια του Επιμελητηρίου προσπαθούσε να της εξηγήσει απλά Λογιστικά, εκείνη το δικό της. Μέχρι που προκάλεσε την οργή του προέδρου Στέλιου Μωραΐτη γιατί επέμενε παρότι της δόθηκαν απαντήσεις για κάθε κωδικό που ρώτησε. Μάλιστα σε κάποια στιγμή της φώναξε ότι αγνοεί παντελώς βασικές αρχές της Λογιστικής κ αι το παίζει υπουργός Οικονομικών! Η αλήθεια είναι πως είχε ανάλογο ύφος!
Αχ Ελένη …που πας και μπλέκεις αν δεν το κατέχεις!
Πολλά λόγια …άδεια λόγια και στο φινάλε χάνεις στα σημεία!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Αθλητικά Σχολεία Την επαναφορά του θεσμού των αθλητικών σχολείων, με την έναρξη λειτουργία…