Μεγάλη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία – 3.486 ψήφισαν στην Ξάνθη
Νικητές και ηττημένοι της ‘’γαλάζιας’’ κάλπης ενόψει Β’ γύρου – Δηλώσεις στελεχών της ΝΔ στην Ξάνθη
Μπορεί οι τελευταίες κάλπες να έκλεισαν στις 9 το βράδυ της Κυριακής, ωστόσο τα επίσημα αποτελέσματα από τις εκλογές της Νέας Δημοκρατίας καθυστέρησαν πολύ. Η πρόβλεψη του καταστατικού ότι η καταμέτρηση κάθε εκλογικού κέντρου πιστοποιείται μέσω… fax, οδήγησε στο εξής παράδοξο: η Συγγρού να έχει από την Κυριακή στην διάθεσή της το σύνολο των ψήφων, και μάλιστα ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος της Vodafone, ωστόσο αυτές να μην μπορούν να ανακοινωθούν πριν διασταυρωθούν και μέσω των μηνυμάτων fax. Σύμφωνα με πληροφορίες από τα κεντρικά –όπου τα αποτελέσματα και οι δύο νικητές του πρώτου γύρου ήταν γνωστοί από νωρίς-, τα ποσοστά των υποψηφίων διαμορφώνονται γύρω στο 40% για τον Ευ. Μεϊμαράκη, στο 30% περίπου για τον Κυρ. Μητσοτάκη, στο 20% για τον Απ. Τζιτζικώστα και περί το 12- 13% για τον Άδ. Γεωργιάδη.
Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ξάνθη
Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης δεν αναδείχθηκε πρώτος μόνο πανελλαδικά, αλλά και στην Ξάνθη. Παρά το γεγονός ότι η παρουσία του Βορειοελλαδίτη Τζιτζικώστα προκάλεσε αρχικά ενθουσιασμό και υποστήριξη της υποψηφιότητάς του από στελέχη του κόμματος, τα ποσοστά που κατέγραψε ήταν κάτω του αναμενομένου, αφού σχεδόν ισοψήφισε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι ψηφοφόροι στην Ξάνθη ανήλθαν σε 3.486 στα 12 εκλογικά τμήματα που λειτούργησαν σε όλη την περιοχή, μια συμμετοχή που ξεπέρασε τις προσδοκίες, όπως παραδέχθηκε και ο Γραμματέας της Νομαρχιακής της ΝΔ, Γιώργος Ιγνατιάδης. Αναλυτικά οι ψήφοι που συγκέντρωσαν οι 4 υποψήφιοι στην Ξάνθη:
Μεϊμαράκης: 1.641
Τζιτζικώστας: 792
Μητσοτάκης: 761
Γεωργιάδης: 260
Από τα 12 εκλογικά τμήματα, στα 10 αναδείχθηκε πρώτος ο κ. Μεϊμαράκης, στο εκλογικό κέντρο της Σμίνθης ο Κ. Μητσοτάκης και στο εκλογικό του Ερασμίου ο Απ. Τζιτζικώστας, με οριακές διαφορές. Ο κ. Ιγνατιάδης συνεχάρη από την πλευρά του όλους όσοι συμμετείχαν αμισθί στην διαδικασία, αλλά και την εταιρεία Vodafone, που με τους χειριστές της ήταν παρούσα σε κάθε πρόβλημα που προέκυπτε, κυρίως με την καταχώριση ονομάτων μουσουλμάνων ψηφοφόρων. Η διαδικασία κίνησε παντού ομαλά, με κάποια μικροπροβλήματα στο εκλογικό κέντρο του Σελέρου, όπου υπήρχε πρόβλημα στην σύνδεση του ίντερνετ.
Νικητές και ηττημένοι του Α΄ γύρου – Συμπεράσματα γύρω από το μέλλον της ΝΔ
Το αποτέλεσμα αυτό οδηγεί ήδη σε μία σειρά συμπερασμάτων, κρίσιμων για την ίδια τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και για το δεύτερο γύρο, που θα κρίνει τον νικητή μεταξύ των κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη και Κυριάκου Μητσοτάκη. Έγινε αρχικά εμφανές ότι όσοι μετά το αρχικό φιάσκο προέβλεπαν διάλυση της ΝΔ, βιάστηκαν. Η προσέλευση ήταν ικανοποιητική, με μεγαλύτερο κέρδος για την ΝΔ την συμμετοχή ανθρώπων που το τελευταίο διάστημα είχαν αποκοπεί από το κόμμα. Η κινητοποίησή τους, έστω και συγκυριακά, αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την οργανική επανασύνδεσή τους με τη ΝΔ. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με το ευρύ προβάδισμά του και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την δεύτερη θέση, κόντρα στα προγνωστικά, δικαιούνται να είναι ικανοποιημένοι. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, από την άλλη, παρά την ισχυρότατη υποστήριξη από τα ΜΜΕ και στελέχη του κόμματος, δεν ανταποκρίθηκε στην αρχική δυναμική που δημιούργησε η υποψηφιότητά του. Ο Άδωνις Γεωργιάδης παρότι έκανε μια αξιοπρεπή καταγραφή, επιβεβαίωσε αυτό που πολύ ισχυρίζονταν, ότι έχει δυσκολία να απευθυνθεί σε ευρύτερο ακροατήριο. Το αποτέλεσμα του Α’ γύρου είναι μεν αναστρέψιμο, ωστόσο υπάρχει φαβορί. Είναι ο Β. Μεϊμαράκης, καθώς πέραν του προβαδίσματος, ως πρόσωπο δεν προκαλεί αντισυσπειρώσεις. Ο Κ. Μητσοτάκης έχει το ‘’μομέντουμ’’ αυτή την ώρα, αλλά για να ανατρέψει το αποτέλεσμα θα χρειαστεί την πλειοψηφία των ψηφοφόρων Τζιτζικώστα–Γεωργιάδη. Η στρατηγική και το ‘’δίλημμα’’ του Β’ γύρου είναι: Ο «εκσυγχρονιστής» Μητσοτάκης έναντι του «στιβαρού» Μεϊμαράκη.
Δηλώσεις και αντιδράσεις στελεχών της ΝΔ στην Ξάνθη
Αλέξανδρος Κοντός
«Η χθεσινή μέρα ήταν ιδιαιτέρως σημαντική για τη Νέα Δημοκρατία και για την Πατρίδα μας. 400.000 μέλη και φίλοι συμμετείχαν με την ψήφο τους για την ανάδειξη αρχηγού, στέλνοντας το μήνυμα ότι η Νέα Δημοκρατία είναι μία δυνατή φιλοευρωπαϊκή δύναμη, με βαθιές κοινωνικές ρίζες, που αποτελεί τη μόνη εναλλακτική για τον Τόπο. Θεωρώ υποχρέωσή μου να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλον αυτό τον κόσμο που προσήλθε στις κάλπες και έστειλε αυτό το αποφασιστικό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Ιδιαιτέρως στους χιλιάδες συμπατριώτες μου, Χριστιανούς και Μουσουλμάνους, που δήλωσαν παρόντες με δυναμισμό. Στις 10 Ιανουαρίου, με την ίδια σύνεση και αγωνιστικότητα, θα προσέλθουμε εκ νέου στις κάλπες για να εκλέξουμε το νέο αρχηγό, εκείνον που θα πάει μπροστά το κόμμα μας και θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της σημερινής, ιδιαίτερα δύσκολης περιόδου που όλοι βιώνουμε».
Γιώργος Παυλίδης
«Η ΝΔ είναι ένας από τους πυλώνες της Δημοκρατίας στον τόπο, με συμμετοχή σε ιστορικές αποφάσεις και παρούσα στην πολιτική ζωή της χώρας με κάθε ρόλο. Το αποτέλεσμα των εκλογών και η συμμετοχή του κόσμου ανέδειξε μια ισχυρή πολιτική βάση, την οποία δεν πρέπει να οικειοποιηθεί κανείς από τους υποψήφιους, καθώς αυτή η βάση αποτελεί το κεφάλαιο. Ο κόσμος με την στροφή του προς την κεντροδεξιά κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, αφού είναι εμφανές ότι περίπου το 80%, μια μεγάλη μάζα, ασπάζεται αυτό τον χώρο και όχι δεξιότερες τάσεις. Αυτή την στιγμή υπάρχει ανάγκη από νηφαλιότητα και ευθυκρισία, χωρίς κραυγές και υπερβολές».
Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης
«Πολλοί καλοθελητές έσπευσαν να αποδώσουν ένα τεχνικό πρόβλημα σε μείζον πολιτικό θέμα. Οι αναλυτές και στατιστικολόγοι αναφέρονταν σε 200.000 ψηφοφόρους, αλλά είδαμε ότι έπεσαν όλοι πολύ έξω. Το πρώτο μήνυμα από την εκλογική αναμέτρηση είναι ένα δυνατό όχι στην διάσπαση του κόμματος, που πολλοί ήθελαν. Το δεύτερο μήνυμα που εξάγεται είναι ότι θα προκύψει ένας ισχυρός αρχηγός, με ευθύνες και αρμοδιότητες, με σύγχρονο ευρωπαϊκό προσανατολισμό, που θα επιφέρει τις αναγκαίες αλλαγές και θα μπορεί να αναλάβει και την εξουσία της χώρας. Από την αρχή είχα δηλώσει ότι το δίδυμο Μεϊμαράκη-Μητσοτάκη ήταν το ιδανικότερο, γιατί ακούγονταν και άλλες επικίνδυνες φωνές. Οι διαφορετικές τάσεις είναι φυσικό να υπάρχουν σε ένα κόμμα, και δεν μπορούμε πλέον να μιλάμε για καραμανλικό και μητσοτακικό μπλοκ. Αυτές οι απόψεις ανήκουν στο παρελθόν».