Το κείμενο προτάσεων που κατάρτισαν οι υπηρεσιακοί με τους φορείς των κτηνοτρόφων ενέκρινε το περιφερειακό συμβούλιο
Ο σχετικός πρόσφατος νόμος λύνει σημαντικά προβλήματα, αλλά παραμένουν περιπτώσεις που οδηγούν σε απόγνωση τους κτηνοτρόφους
Για το ζήτημα των παραχωρήσεων και αδειοδοτήσεων σταβλικών εγκαταστάσεων θα απευθυνθεί το περιφερειακό συμβούλιο της ΑΜΘ στον υπουργό Αγροτικής Οικονομίας περιγράφοντας την κατάσταση που ταλαιπωρεί τους κτηνοτρόφους της περιοχής και προτείνοντας λύσεις για τον μετριασμό του προβλήματος.
Ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Σωτήρης Παπαδόπουλος ανέλαβε στη συνεδρίαση του οργάνου το απόγευμα της Τετάρτης να ενημερώσει το Σώμα σχετικά με το κείμενο των προτάσεων που καταρτίστηκε σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους υπηρεσιακούς και τους φορείς των κτηνοτρόφων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν από την πλευρά της Πολιτείας τα προβλήματα στις παραχωρήσεις και τις αδειοδοτήσεις σταβλικών εγκαταστάσεων που ταλανίζουν τους κτηνοτρόφους της περιοχής εδώ και χρόνια, μιας και οι αδειοδοτημένες μονάδες είναι ελάχιστες. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του Οκτωβρίου τέθηκαν 15 προτάσεις, οι οποίες εστάλησαν για έγκριση στο περιφερειακό συμβούλιο. Αυτές αφορούν κατά κύριο λόγο την τροποποίηση του νομικού πλαισίου, τη δυνατότητα αξιοποίησης επιδοτούμενων προγραμμάτων, την χορήγηση παράτασης και για μη αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις κ.ά. Πολλές από αυτές κάλυψε ο σχετικός νόμος που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα και γι’ αυτό ο κ. Παπαδόπουλος εισηγήθηκε να αποσταλεί το κείμενο στον υπουργό μόνο με τις προτάσεις που παρέμειναν εκτός νομικού πλαισίου. Ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης αναφέρθηκε σε συνάντηση με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στο περιφερειακό συμβούλιο Κώστα Μορφίδη, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα πιέσει για την αποδοχή των προτάσεων αυτών. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο επιμέρους ζήτημα που προκύπτει με την Εφορία σχετικά με το τίμημα της λύσης, αφού υπάρχουν αντικρουόμενες αποφάσεις, καθώς και στα επιμέρους εμπόδια που δημιουργεί η συνθήκη Ραμσάρ. «Ούτε τους αδειοδοτούμε, ούτε δίνουμε ρεύμα, ούτε και κίνητρα να μετακινηθούν. Οι κτηνοτρόφοι εκείνων των περιοχών βρίσκονται σε απόγνωση», σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης.
Ο Μουμίν Οντέρ από την «Περιφερειακή Αναγέννηση» ζήτησε να ληφθεί μέριμνα και για τις ειδικές περιπτώσεις, όπως των κτηνοτρόφων της ορεινής Ροδόπης που τους ζητούν τίτλους που δεν έχουν και άρχισαν ήδη να εκδίδονται πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής και μηνύσεις από δασικές υπηρεσίες, ενώ η εισαγγελία ασκεί διώξεις σε βαθμό κακουργήματος. Επιμέρους παρατηρήσεις έκανε και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Χρήστος Τρέλλης.
Ο περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης συνέδεσε την προσπάθεια αυτή με την ενίσχυση του αγροδιατροφικού τομέα που ανέδειξε σε πυλώνα για την ανάπτυξη της ΑΜΘ, αν και εξέφρασε την ενόχλησή του για το διαχωρισμό της χώρας σε χωρικές ενότητες από την κυβέρνηση. «Θεωρώ ότι ή έπρεπε να κάνει οριζόντια μία ή να πάει σε εθνικές λύσεις που να φέρνουν πιο κοντά περιοχές όπως η δική μας με υψηλή κτηνοτροφία. Στους σημερινούς κτηνοτρόφους δεν θα έχει ιδιαίτερες επιπτώσεις, αλλά θα έχει στους νέους», σχολίασε ο ίδιος.