Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Πορεία αδελφοποίησης δήμου Μύκης με δήμους Βουλγαρίας και Τουρκίας

Πορεία αδελφοποίησης δήμου Μύκης με δήμους Βουλγαρίας και Τουρκίας

0
dimarxoi mykis madan

Προς ψήφιση σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο η διαδικασία αδελφοποίησης με δήμο Μαντάν Σμόλιαν και δήμο Μέριτς Αδριανούπολης

Επίσημο έμβλημα αποκτά επιτέλους ο δήμος Μύκης – Σήμερα η έγκριση της πρότασης που υιοθετήθηκε

Το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Μύκης καλείται σήμερα να αποφασίσει για ένα πλήθος θεμάτων. Εκτός από τις εγκρίσεις των πρωτοκόλλων προσωρινής και οριστικής παραλαβής διαφόρων τεχνικών έργων, οι δημοτικοί σύμβουλοι θα ψηφίσουν αναφορικά με την λήψη απόφασης γύρω από τις διαδικασίες αδελφοποίησης μεταξύ του δήμου Μύκης και των δήμων: Μέριτς της Αδριανούπολης στην Τουρκία και Μαντάν του Σμόλιαν στην Βουλγαρία.

Τζ. Καπζά: Εξωστρέφεια του δήμου μέσα από συνεργασίες και κοινές δράσεις

Το «Ε» συνομίλησε με τον Δήμαρχο Μύκης, Τζεμήλ Καπζά, αναφορικά με τους στόχους και τα οφέλη που αναμένεται να έχει ο δήμος Μύκης μέσα από τις συνεργασίες αυτές. Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Καπζά, στις 7 Δεκεμβρίου πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με τον Δήμαρχο του Μαντάν στην επαρχία του Σμόλιαν, κ. Φαχρή Μολαϊσένοφ. Ήταν η δεύτερη συζήτηση που είχαν οι δύο Δήμαρχοι, ως ένα πρώτο βήμα στην πρόθεση αδελφοποίησης με τον δήμο της γειτονικής χώρας. Η συνεργασία που αναμένεται να αναπτυχθεί εντάσσεται στο πλαίσιο του νέου διασυνοριακού προγράμματος Interreg Ελλάδα – Βουλγαρία 2014-2020. Από την πλευρά του δήμου Μύκης κατατέθηκαν πέντε προτάσεις προς την βουλγαρική πλευρά, από τις οποίες εγκρίθηκαν σ’ αυτές τις άτυπες συζητήσεις οι δύο, που αφορούν την πολιτική προστασία και την τουριστική ανάπτυξη. Στο κομμάτι της πολιτικής προστασίας υπήρξε πρόθεση για κατάρτιση μιας κοινής μελέτης για τον απαιτούμενο εξοπλισμό σε περιπτώσεις έκτακτων καιρικών φαινομένων και θεομηνιών (χιονοπτώσεις, σεισμοί, πλημμύρες) και την αγορά των αναγκαίων μηχανημάτων. Στον τομέα του τουρισμού ο δήμος Μύκης θα συμμετέχει με την περιοχή του Ωραίου, όπου υπάρχουν πέτρινα μονοπάτια και γεφύρια, καθώς και παλιοί νερόμυλοι, ενώ από τον δήμο του Μαντάν θα ενταχθούν επισκέψιμες σπηλιές και χώροι φυσικής ομορφιάς.

Μύκη-Μέριτς: Ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης και της κτηνοτροφίας

Πριν από λίγο καιρό ο Δήμαρχος Μύκης παραβρέθηκε στα Ύψαλα της Τουρκίας σε μία άτυπη συνάντηση με τον Δήμαρχο Μέριτς της επαρχίας Αδριανούπολης. Η πρόταση της τουρκικής πλευράς αφορά στην προώθηση πρακτικών για την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής και της κτηνοτροφίας στην περιοχή, κυρίως μέσα από την παροχή τεχνογνωσίας γύρω από τις εναλλακτικές καλλιέργειες. Όπως τόνισε ο κ. Καπζά: «Υπάρχει αρκετά μεγάλη υψομετρική διαφορά που επιτρέπει άλλες καλλιέργειες στην εύφορη περιοχή της Αδριανούπολης, αλλά πιστεύουμε ότι μέσα από την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών σχετικά με τις εναλλακτικές καλλιέργειες θα μπορέσουμε να τονώσουμε τον πρωτογενή τομέα παραγωγής στην ορεινή Ξάνθη». Ο προσανατολισμός του δήμου Μύκης για αδελφοποίηση με τους δύο ανωτέρω δήμους θα δημιουργήσει και άλλες δυνατότητες, αφού υπάρχουν ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως σημείωσε ο Δήμαρχος Μύκης, στα οποία απαιτούνται συνεργασίες ανάμεσα σε δύο κράτη-μέλη της ΕΕ και μία προς ένταξη χώρα, όπως είναι η Τουρκία.

Αναμένεται το έμβλημα του δήμου Μύκης

Στην σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να παρουσιαστεί και το νέο δηλωτικό σήμα του δήμου Μύκης, ο οποίος δεν είχε μέχρι στιγμής κάποιο χαρακτηριστικό έμβλημα. Μετά από την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών, η Εκτελεστική Επιτροπή του δήμου θα παρουσιάσει την νικήτρια πρόταση η οποία θα προταθεί να υιοθετηθεί από το δημοτικό συμβούλιο και να αποσταλεί ακολούθως προς έγκριση στο υπουργείο Εσωτερικών.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο συνάντησε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ,Πρωτοσέλιδο

Ο κ. Τοψίδης συμμετείχε σε αποστολή από τη Ροδόπη, αποτελούμενη από τον μητροπολίτη Μαρωνε…