Βραβεύθηκαν από τον Υπουργό Παιδείας για τις διακρίσεις τους οι Ξανθιώτες μαθητές που συμμετείχαν στην Ολυμπιάδα Φυσικής και Ρομποτικής
Ανάμεσα στους 18 διακριθέντες από όλη την χώρα τα τέσσερα δικά μας παιδιά: Ζωή Τσαγκαλίδου, Βασίλης Κόκκινος, Αλέξανδρος Πανταζίδης και Χαράλαμπος Παπαδάκης
Δεκαοχτώ μαθητές από διάφορα σχολεία ανά την Ελλάδα τιμήθηκαν στις 22 Δεκεμβρίου από το Ίδρυμα Ωνάση στο κτήριο της Ελληνικής Βιβλιοθήκης για την διάκρισή τους στις φετινές επιστημονικές Ολυμπιάδες. Ο ζεστός χώρος της βιβλιοθήκης γέμισε με ‘’φωτεινά μυαλά’’. Αρκετοί μαθητές συνοδευόμενοι από τους γονείς τους συγκρεντρώθηκαν στην φετινή εκδήλωση προς τιμήν όσων διακρίθηκαν στις διεθνείς και βαλκανικές επιστημονικές Ολυμπιάδες. Στις επιστημονικές Ολυμπιάδες του 2015 συμμετείχαν με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση 46 μαθητές και 21 συνοδοί καθηγητές, ενώ 18 μαθητές κατάφεραν να διακριθούν αποσπώντας Μετάλλιο (Χρυσό, Αργυρό, Χάλκινο) ή Εύφημο Μνεία. Μεταξύ αυτών τα τέσσερα Ξανθιωτάκια: Ζωή Τσαγκαλίδου, Βασίλης Κόκκινος, Αλέξανδρος Πανταζίδης και Χαράλαμπος Παπαδάκης.
Αναλαμβάνει την χρηματοδότηση και για το 2016 το Ίδρυμα Ωνάση
Μέσα στην αίθουσα της Ελληνικής Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ωνάση, o πρόεδρος του ιδρύματος Αντώνης Παπαδημητρίου χαιρετίζει τους παρευρισκόμενους και σημειώνει: «Σήμερα είναι μια ξεχωριστή μέρα, αφού γιορτάζουμε την συμμετοχή των παιδιών στις επιστημονικές Ολυμπιάδες. Μόνο η συμμετοχή τόσων Ελλήνων μαθητών σε βαλκανικούς και διεθνείς διαγωνισμούς είναι μεγάλη νίκη, αφού μπορούμε σε ένα τόσο δύσκολο τοπίο να συμμετέχουμε σε τόσους ανταγωνιστικούς διαγωνισμούς». Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Παπαδημητρίου ανακοίνωσε μέσα σε επευφημίες ότι το Ίδρυμα Ωνάση θα αναλάβει το σύνολο των εξόδων των μαθητών και συνοδών και για τον επόμενο χρόνο για τις ελληνικές αποστολές σε διεθνείς ή βαλκανικές επιστημονικές Ολυμπιάδες, κάτι που φέτος δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς την χορηγία του Ιδρύματος. Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης, αφού συνεχάρη τα παιδιά για τις επιδόσεις τους, ανέφερε πως: «Η διάκριση των παιδιών αυτών αντανακλά την προσήλωση στην προσπάθεια του κάθε παιδιού, αλλά και μία συλλογική προσπάθεια στήριξης του δημόσιου σχολείου σε δύσκολες στιγμές, χάρη στην ανιδιοτέλεια του ανώνυμου εκπαιδευτικού, που πρέπει, επίσης, να τιμήσουμε σήμερα ». Ταυτόχρονα ο κ. Φίλης ανακοίνωσε ότι από τον Σεπτέμβριο θα εφαρμοστεί ένα πλάνο τεσσάρων χρόνων για την παιδεία, το οποίο θα είναι αποτέλεσμα του διαλόγου που θα ξεκινήσει για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Ζωή Τσαγκαλίδου: Από την Ξάνθη στο Cambridge της Αγγλίας
Ένα από τα τιμώμενα πρόσωπα ήταν και η Ξανθιώτισσα Ζωή Τσαγγαλίδου, την οποία το «Ε» παρουσίασε το καλοκαίρι, λόγω της πρωτιάς της στις πανελλαδικές εξετάσεις. Η 18χρονη απέσπασε εύφημο μνεία στην 46η Διεθνή Μαθητική Ολυμπιάδα Φυσικής στην Ινδία. Η Ζωή, που πλέον σπουδάζει Μαθηματικά και Φυσική στο Κέμπριτζ της Αγγλίας, συμμετείχε σε αντίστοιχες Ολυμπιάδες από την δεύτερη τάξη του γυμνασίου. Όπως μας είπε η ίδια: «Οι Ολυμπιάδες ήταν ένα κεφάλαιο της ζωής μου που τελείωσε. Αυτή η διαδικασία μου έδωσε πάρα πολλά πράγματα, πολλούς φίλους, γνώσεις και εμπειρίες. Αν συμπεριλάβουμε και τους εθνικούς, έχω λάβει μέρος σε πάνω από 30 διαγωνισμούς. Ξεκίνησα από τα Μαθηματικά και στο Λύκειο άρχισα να πηγαίνω και σε διαγωνισμούς Φυσικής. Τώρα επικεντρώνομαι στις σπουδές μου». Η Ζωή συγκέντρωσε στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις 19.400 μόρια, που θα τις εξασφάλιζαν μια θέση στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ή Φυσικής. Παρ’ όλα αυτά προτίμησε να φύγει στο εξωτερικό. «Έφυγα κατευθείαν μετά το λύκειο» μας λέει, «πέρασα μια διαδικασία με συνεντεύξεις και τεστ για να μπω στο πανεπιστήμιο. Η διαδικασία και τα υπόλοιπα απαιτούν χρόνο. Αυτήν τη στιγμή σπουδάζω Μαθηματικά και Φυσική, ενώ στο τέλος της χρονιάς θα πρέπει να επιλέξω ένα από τα δύο. Μέχρι στιγμής δεν έχω ιδέα τι θα ακολουθήσω».
Οι αργυροί Ολυμπιονίκες της Ρομποτικής ήταν εκεί
Η Ξάνθη όμως θριάμβευσε και σε έναν άλλον τομέα των επιστημονικών Ολυμπιάδων. Συγκεκριμένα, η γνωστή μας ομάδα Robospecialists με τους μαθητές του 1ου ΓΕΛ Ξάνθης, Βασίλη Κόκκινο, Αλέξανδρο Πανταζίδη και Χαράλαμπο Παπαδάκη, αλλά και τον καθηγητή πληροφορικής, Θανάση Μπαλαφούτη, κατέλαβαν την δεύτερη θέση στον παγκόσμιο διαγωνισμό ρομποτικής που έλαβε χώρα στο Κατάρ. Ο προγραμματιστής της ομάδας, Αλέξανδρος Πανταζίδης, θυμήθηκε τον αγώνα και την αγωνία των τριών μαθητών μαζί με τον καθηγητή τους, αλλά και την πλούσια εμπειρία που αποκόμισαν από όλη αυτή την διαδικασία. Ερωτώμενος ο Αλέξανδρος για το πως προέκυψε η ενασχόλησή του με τον κλάδο της ρομποτικής, μας είπε: «Ο καθηγητής μου στο μάθημα της πληροφορικής [Θανάσης Μπαλαφούτης] είχε μια ιδιαίτερη αγάπη στην ρομποτική. Μας μετέφερε αυτήν την αγάπη και στη συνέχεια μας ανακοίνωσε την δημιουργία μιας ομάδας που θα εργαζόταν εκτός σχολικών ωραρίων. Μου είχε κεντρίσει πολύ το ενδιαφέρον ο κλάδος, αφού θέλω να γίνω προγραμματιστής. Κάθε Κυριακή πήγαινα σε αυτήν την ομάδα και ασχολούμασταν με τη, ρομποτική». Το μέλλον του Αλέξανδρου θα συνεχίσει να κινείται γύρω από τη ρομποτική και τον προγραμματισμό αφού, όπως λέει: «άμα τον αγαπάς αυτόν τον τομέα δεν μπορείς να σταματήσεις επειδή πήρες μια δεύτερη θέση. Οπότε θα συνεχίσω και του χρόνου και γενικότερα θα ήθελα να συνεχίσω να ασχολούμαι με την ρομποτική και με αυτά που αγαπώ».
chdiafonidis@empros.gr