Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ο επαρχιακός Τύπος αντιστέκεται

Ο επαρχιακός Τύπος αντιστέκεται

0
eparxiakes-efimerides

Αισιόδοξοι υπό προϋποθέσεις οι εκδότες περιφερειακών εφημερίδων – Επισημάνσεις στο πλαίσιο ημερίδας στη Θεσσαλονίκη

Στην Ελλάδα έχουν κλείσει πάνω από 130 τοπικές εφημερίδες, ωστόσο οι εκδότες δηλώνουν, υπό προϋποθέσεις αισιόδοξοι για το μέλλον του επαρχιακού Τύπου. Αντοχές επιδεικνύουν οι τοπικές εφημερίδες και σε παγκόσμια κλίμακα με επιχειρηματικούς κολοσσούς να επενδύουν για την απόκτηση τίτλων. Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στην ημερίδα που διοργάνωσε το τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, στο πλαίσιο του προγράμματος “Κωστής Παλαμάς” με θέμα “Έντυπα και διαδικτυακά μέσα στην Περιφέρεια”.

Ο επαρχιακός Τύπος θα έχει μέλλον, όσο θα υπάρχει το χαρτί για να εκτυπώνεται εκτίμησε ο εκδότης της Εφημερίδας “Ελεύθερο Βήμα” Σερρών, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερήσιων Επαρχιακών Εφημερίδων, Θέμης Πεταλωτής. Ωστόσο, απαραίτητες προϋποθέσεις για να διασφαλιστεί το μέλλον αποτελούν, σύμφωνα με τον Θέμη Πεταλωτή, ο δυναμισμός, ο εκσυγχρονισμός, η αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας, το μεράκι του εκδότη και η θέληση να υπηρετήσει την κοινωνία στην οποία απευθύνεται.

Ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι “ταφόπλακα” για τον επαρχιακό Τύπο αποτέλεσε ο νόμος του 2007 που όριζε τις προϋποθέσεις για να λαμβάνει μια εφημερίδα κρατικές δημοσιεύσεις. Έχουν κλείσει πάνω από 130 εφημερίδες και έχουν απομείνει 100 ημερήσιες και 57 εβδομαδιαίες.

Υπογράμμισε ότι, οι επαρχιακές εφημερίδες βρίσκονται κοντά στους αναγνώστες τους και πρέπει να διαφυλάξουν την αμφίδρομη σχέση ως κόρη οφθαλμού.

Η τοπικότητα στα φύλλα αποτελεί ισχυρό όπλο, υπογράμμισε ο εκδότης της εφημερίδας “Νέοι Αγώνες” Ηπείρου Ευάγγελος Αθανασίου, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων.

Ο ΤΟΠΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΥΠΕΡΕΧΕΙ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΥ

Σύμφωνα με την έρευνα που διενήργησε ο Σύνδεσμος οι τοπικές εφημερίδες υπερέχουν εκείνων πανελλαδικής κυκλοφορίας στον βασικό δείκτη αναγνωσιμότητας μέσου τεύχους: 33,2% του κοινού στην περιφέρεια της χώρας δήλωσε ότι διαβάζει τουλάχιστον μια τοπική εφημερίδα, ενώ ελαφρά μικρότερο (32,6%) είναι το ποσοστό του κοινού που διαβάζει τουλάχιστον μια πανελλήνια εφημερίδα.

Στους 16 από τους 20 εξεταζόμενους νομούς, οι ημερήσιες τοπικές εφημερίδες είναι δημοφιλέστερες από τις αντίστοιχες πανελλαδικής κυκλοφορίας

ΟΙ ΕΠΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Ο Ευάγγελος Αθανασίου επεσήμανε την ανάγκη οι τοπικές εφημερίδες να κάνουν στροφή στην ποιότητα περιεχομένου και μορφής, να αξιοποιήσουν επιστημονικά καταρτισμένο προσωπικό και να δικτυωθούν μεταξύ τους.

Ο ιδρυτής των “Χανιώτικων Νέων” Ιωάννης Γαρεδάκης υπογράμμισε ότι διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες που προφήτευαν το τέλος των επαρχιακών εφημερίδων. «Οι εφημερίδες που προσπαθούν, υπάρχουν και θα υπάρχουν», πρόσθεσε. Ο ίδιος, τόνισε ότι, πέρα από το διαδίκτυο σημαντική είναι η έντυπη έκδοση της εφημερίδας όπου καταγράφεται η ιστορία, η λαογραφία και η κοινωνική ζωή του τόπου και λειτουργεί ως σημείο συσπείρωσης των πνευματικών ανθρώπων.

O καθηγητής της Σχολής Επικοινωνίας και Δημοσιογραφίας του πανεπιστημίου του Δουβλίνου Τζον Χόργκαν, εξέφρασε την άποψη ότι οι τοπικές εφημερίδες που παρέχουν ολοκληρωμένη και αξιόπιστη πληροφόρηση και έχουν λογική στρατηγική σε ό,τι αφορά την παρουσία τους στο διαδίκτυο θα παραμείνουν βιώσιμες. Όπως επεσήμανε, οι μικρές εφημερίδες είναι σημαντικές για τις κοινότητές τους και θα εξασθενήσουν λιγότερο σε σύγκριση με αυτές που είναι εθνικής εμβέλειας.

Ο βρετανικός εκδοτικός όμιλος Trinity Mirror πρόσφατα δαπάνησε 250 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει 160 τίτλους τοπικών εφημερίδων. Ακόμα, ο Αμερικάνος πολυεκατομμυριούχος Γουόρεν Μπάφετ αγόρασε 70 εφημερίδες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι μικρές εκδόσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Τζο Χόργκαν, ο άνθρωπος περνά κατά μέσο όρο 4,4 ώρες κάθε ημέρα από τον ελεύθερο χρόνο του μπροστά από μια οθόνη. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει χρόνο για να διαβάσει μια παραδοσιακή εφημερίδα.

Τόνισε, δε, ότι η έντυπη έκδοση της εφημερίδας θα πρέπει να θεωρείται μια σημαντική προσθήκη της διαδικτυακής και όχι η πηγή απ’ όπου αντλείται το ψηφιακό περιεχόμενο. Το διαδίκτυο θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τη ροή διαφημίσεων προς το έντυπο, στο οποίο ο αναγνώστης δεν έχει την δυνατότητα μπλοκαρίσματος.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση των εσόδων των εφημερίδων, ο κ. Χόργκαν υπογράμμισε ότι οι συνδρομητές των ψηφιακών εκδόσεων είναι μέρος της απάντησης, αλλά όχι η ενδεδειγμένη θεραπεία. Αναφέρθηκε στο επιτυχημένο παράδειγμα της υπηρεσίας Blendle στην Ολλανδία, στην οποία έχουν ενταχθεί όλες οι εφημερίδες και τα περιοδικά της χώρας και “ανάγκασε” τους νέους ανθρώπους να πληρώσουν και δημοσιογραφικό περιεχόμενο. Οι 250.000 χρήστες του Blendle, ηλικίας κάτω των 35 ετών, πληρώνουν για να διαβάσουν ένα συγκεκριμένο άρθρο, ενώ σύμφωνα με τους διαχειριστές, οι εγγραφές δεν επηρεάζουν τις συνδρομές στους μεμονωμένους τίτλους.

Το τοπίο των τοπικών ΜΜΕ στην Λετονία παρουσίασε η καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Ρίγα Αντα Ροζουκλάνε. Όπως ανέφερε, οι τοπικές εφημερίδες είχαν μικρότερη πτώση των εσόδων κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης (2008 – 2013) γιατί δεν εξαρτώνται τόσο από τις διαφημίσεις, αλλά το επιχειρηματικό τους μοντέλο βασίζεται στις συνδρομές και τις μικρές αγγελίες.

Πολλές από αυτές παράγουν δημοσιογραφία υψηλής ποιότητας, ωστόσο παρατηρείται το φαινόμενο της “ακραίας” εξάρτησης από τοπικούς πολιτικούς παράγοντες.

Για πολλά χρόνια οι τοπικές εφημερίδες αύξαναν το αναγνωστικό κοινό τους, ωστόσο, η τάση πλέον είναι πτωτική και οι πιο ισχυρές από αυτές δεν έχουν πάνω από 5.000 συνδρομητές.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταχύτητες οπτικών ινών σε ακόμα πιο προσιτές τιμές στην Ξάνθη

COSMOTE: Προγράμματα Fiber To The Home με επιδότηση €200 για 24 μήνες Σε εγγυημένες ταχύτη…