Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Ο δήμος Ξάνθης στο 1ο Διαδημοτικό Συνέδριο Πολιτισμού

Ο δήμος Ξάνθης στο 1ο Διαδημοτικό Συνέδριο Πολιτισμού

0
vraveusi dimou

«Ο Πολιτισμός Δίπλα στον Άνθρωπο» με παρουσίαση της σύνδεσης πολιτισμού και τουρισμού για την περιοχή της Ξάνθης

Τιμήθηκε ο δήμος Ξάνθης για τις δράσεις του στον πολιτισμό και τον τουρισμό στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης

Τον τομέα Πολιτισμού του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας (Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ) εγκαινίασε το 1ο Διαδημοτικό Συνέδριο Πολιτισμού που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε) με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τον α’ και τον β’ βαθμό αυτοδιοίκησης. Με όχημα τον Πολιτισμό, τα Γράμματα και τις Τέχνες η αυτοδιοίκηση αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να ενώσει τις δυνάμεις της σε μια νέα διαδημοτική προσπάθεια για την βελτίωση της γνώσης και διάδοσης του πολιτισμού, την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και την δημιουργία νέων προοπτικών, που θα προβάλλουν την Ελλάδα και τις αξίες του Πολιτισμού.

Εγκαινιάζεται μία καινοτόμος πορεία στον τομέα του Πολιτισμού

Ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου ο Πρόεδρος του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ, Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε, Γιώργος Πατούλης, έκανε μία σύντομη αναδρομή στην σύσταση προ δεκαετίας του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ, που έφερε κοντά τους δήμους-μέλη του μέσα από προγράμματα πρόληψης της Υγείας, αλλά και στη νέα πρόκληση που αναλαμβάνει να επεκτείνει τις προσπάθειές του στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας. «Εγκαινιάζουμε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του Διαδημοτικού Δικτύου στον τομέα του πολιτισμού. Αξιοποιώντας την πολύτιμη εμπειρία του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου, φωτίζουμε τα πολιτιστικά δρώμενα και την προβολή της πολιτιστικής δημιουργίας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Δημιουργούμε ένα ισχυρό δίκτυο πολιτιστικών δράσεων με στόχο μια κοινωνία προόδου, αλληλέγγυα, που θα προβάλει τις ανθρώπινες αξίες. Η αυτοδιοίκηση θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για να διεκδικήσει και να δημιουργήσει πολιτισμό. Με αφετηρία το 1ο Διαδημοτικό Συνέδριο ξεκινούμε ένα κοινό ταξίδι προς την ανάπτυξη μέσα από μία καινοτόμο στρατηγική πορείας στον τομέα του πολιτισμού», σημείωσε ο κ. Πατούλης.

‘’Σπίθες’’ πολιτισμού που μπορούν να γιγαντωθούν μέσα από συνεργασίες και δράσεις ευρείας κλίμακας

Ο Δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης, Τάσος Μαυρίδης, χαιρέτισε τις εργασίες του Συνεδρίου μιλώντας για τον πολιτισμό στον αντίποδα της βαρβαρότητας, κάνοντας αναφορά στις ‘’σπίθες’’ πολιτισμού από κάθε γωνιά της πατρίδας μας, που μπορούν να γιγαντωθούν μέσα από συνεργασίες και δράσεις ευρείας κλίμακας. Στον χαιρετισμό της η εντεταλμένη σύμβουλος πολιτισμού Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ, Μαρίνα Σταυράκη, ανέφερε ότι ο πολιτισμός μπορεί –και πρέπει– να ανατροφοδοτήσει το κοινό όραμα και η αυτοδιοίκηση οφείλει να επενδύσει στον πολιτισμό και στους ανθρώπους του, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο αποτελεί επένδυση στην ίδια την κοινωνία.

Μεγάλες δυνατότητες για ενθάρρυνση μικρών και μεγάλων προσπαθειών για παραγωγή πολιτισμού

Ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, κάλεσε σε αξιοποίηση του πολιτιστικού πλούτου της χώρας, τονίζοντας ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες να ενθαρρυνθούν μικρές και μεγάλες προσπάθειες για παραγωγή πολιτισμού, όπως υπάρχουν και πολλοί τρόποι για να δημιουργηθεί πολιτιστικό προϊόν. Ο Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Θεοδόσης Πελεγρίνης, εστίασε στον διάλογο ως συστατικό της δημοκρατίας και του πολιτισμού, που μπορεί, ωστόσο, να γίνει καταστροφικός όταν χρησιμοποιείται ως όπλο επιβολής. Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, μίλησε για το βιωματικό στοιχείο του πολιτισμού ως κιβωτού μνήμης και ελπίδας. Ως στοίχημα για την αυτοδιοίκηση προσδιόρισε την σύνδεση του πολιτισμού με την σύγχρονη κοινωνία, δηλώνοντας ότι η αυτοδιοίκηση μπορεί να δώσει όραμα στον πολιτισμό, να τον συνδέσει με την κοινωνική αλληλεγγύη, την αναπτυξιακή λογική, την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, γι’ αυτό και χρειάζεται να ακολουθηθεί μία ολοκληρωμένη στρατηγική. Έκλεισε λέγοντας ότι η αυτοδιοίκηση αποτελεί το κατάλληλο πεδίο για κάτι τέτοιο, καθώς σέβεται την διαφορετικότητα, που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για συνθέσεις και συμπράξεις.

‘’Επανάσταση’’ των δήμων στον τομέα του Πολιτισμού

Παρών και ο Πρόεδρος του Σωματείου «Διάζωμα» και πρώην Υπουργός Πολιτισμού, Σταύρος Μπένος, που μίλησε για την ανάπτυξη και τον πολιτισμό, δείχνοντας μέσα από την ομιλία του τον δρόμο για να κάνουν οι δήμοι μία μικρή «επανάσταση» στον τομέα του, σημειώνοντας ότι ήλθε η ώρα να γίνει το ποιοτικό άλμα, προκειμένου ο πολιτισμός, τόσο ο σύγχρονος όσο και τα υπέροχα μνημεία της χώρας, να γίνουν οι πρωταγωνιστές της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης της χώρας.

Παρουσίαση της πολιτιστικής φυσιογνωμίας του δήμου Ξάνθης

Ακολούθησε θεματικό πάνελ για την φυσιογνωμία διαφόρων δήμων, με την συμμετοχή του Δημάρχου Μήλου Γεράσιμου Δαμουλάκη, του Δημάρχου Ξάνθης Χαράλαμπου Δημαρχόπουλου, του Δημάρχου Άργους – Μυκηνών και Προέδρου ΠΕΔ Πελοποννήσου Δημήτρη Καμπόσου, του Δημάρχου Ρεθύμνου Γιώργου Μαρινάκη, του Δημάρχου Κεφαλονιάς και Προέδρου ΠΕΔ Ιονίων Νήσων Αλέξανδρου Παρίση. Ο κ. Δημαρχόπουλος παρουσίασε στην ομιλία του, με την ταυτόχρονη προβολή οπτικού υλικού, την σύνδεση πολιτισμού και τουρισμού στην περιοχή της Ξάνθης, αναφερόμενος στον Μακεδονικό τάφο των Κομνηνών, αλλά και στον αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων, ο οποίος, όπως είπε στο «Ε», μπορεί να μην υπάγεται στον δήμο Ξάνθης, αλλά αποτελεί μία από τις σημαντικότερες διαχρονικές πολιτιστικές δημιουργίες στην ευρύτερη περιοχή με την βαρύνουσα σύνδεσή του με το πρόσωπο του Δημόκριτου. Παρουσιάστηκαν επίσης εναλλακτικές μορφές τουρισμού που προσφέρονται στα μεγάλης οικολογικής σημεία των Στενών του Νέστου.

Τιμητική βράβευση του δήμου Ξάνθης

Ακολούθησε μουσικό αφιέρωμα για τα 90 χρόνια των δύο μεγάλων Ελλήνων συνθετών, Μάνου Χατζιδάκι και Μίκη Θεοδωράκη, που παρουσιάσθηκε από την Brillante Classic Orchestra του Δημοτικού Ωδείου Πεύκης. Μετά την λήξη του συνεδρίου έγιναν τιμητικές βραβεύσεις, με τον δήμο Ξάνθης να βραβεύεται για τις δράσεις του στον τομέα του Πολιτισμού και του Τουρισμού στο στο πρόσωπο του Δημάρχου Ξάνθης, Χαράλαμπου Δημαρχόπουλου.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Την Πέμπτη θα διεξαχθεί η συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ξάνθης

Αναλυτικά τα θέματα που θα συζητηθούν Την Πέμπτη 25 Απριλίου θα διεξαχθούν οι συνεδριάσεις…