Θεωρήθηκε μονομερής ενέργεια και κινδύνευσε η δόση του 1 δις
Στην απόσυρση του νομοσχεδίου με το παράλληλο οικονομικό πρόγραμμα, οδηγήθηκε τελικά η κυβέρνηση, μετά από απαίτηση των πιστωτών και υπό την απειλή αναβολής της συνεδρίασης του EuroWorkingGroup που ενέκρινε προχθές υπό όρους την υποδόση του 1 δισ. ευρώ.
Πλέον, το συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο, που κατατέθηκε αιφνιδιαστικά στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας με ρυθμίσεις για διάφορες κατηγορίες εργαζομένων αλλά και επέκταση των μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ως «αντίβαρο» στα μέτρα για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ, αναμένεται να επανακατατεθεί και να συζητηθεί στις αρχές του 2016, κατόπιν συνεννόησης με τους πιστωτές.
Έτσι, την ώρα που ο πρωθυπουργός βρισκόταν στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και η κυβέρνηση τελούσε εν αναμονή της συνεδρίασης του EuroWorkingGroup για να εγκριθεί η αποδέσμευση του 1 δισ. ευρώ, πηγές προσκείμενες στους δανειστές εξέφραζαν ενόχληση για το νέο πολυνομοσχέδιο. H δυσφορία ήταν διάχυτη, αφενός επειδή το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θεωρείτο πως δεν ήταν επαρκώς κοστολογημένο, αφετέρου αφού, όπως υποστήριζαν είχε αρκετές γκρίζες ζώνες και δεν είχε υπάρξει συμφωνία με τους Θεσμούς για την κατάθεσή του.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι αντιδράσεις ήταν έντονες από μια ομάδα χωρών, μεταξύ αυτών και η Γερμανία, που φέρεται να απείλησαν έως και με ματαίωση της τηλεδιάσκεψης του EWG εάν δεν αποσυρόταν το νομοσχέδιο, που θεωρήθηκε μονομερής ενέργεια, για να υπάρξει κοστολόγηση και συνεννόηση. Ενδεικτικό της έντασης είναι το τηλεφώνημα του επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη. Ο κ. Βίζερ φέρεται πως διεμήνυσε σε έντονο ύφος προς τον Έλληνα υπουργό, πως οι Θεσμοί δεν έχουν ενημερωθεί για το κόστος του παράλληλου προγράμματος, ξεκαθαρίζοντας πως η μη απόσυρση θα εκληφθεί ως μονομερής ενέργεια και δεν πρόκειται να ξεκινήσει το EWG.
Υπό το βάρος των εξελίξεων η κυβέρνηση αποφάσισε να αποσύρει το νομοσχέδιο, με το οποίο, μεταξύ άλλων, παρατείνεται κατά ένα χρόνο ο ισχύς μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ προωθούνται και πολλές άλλες διατάξεις των οποίων το δημοσιονομικό κόστος δεν είναι κοστολογημένο στη φάση αυτή, τουλάχιστον.
Πηγές του Μαξίμου έριχναν την ευθύνη για τις εξελίξεις στην Αντιπολίτευση επιμένοντας πως πρόκειται απλώς για χρονική μετάθεση και όχι για απόσυρση, ενώ υποστηρίζουν πως το κόστος των μέτρων είναι μόλις 100 εκατ. ευρώ και έχουν προβλεφθεί τα συγκεκριμένα κονδύλια. Το νομοσχέδιο ποτέ δεν αποσύρθηκε», υποστηρίζουν. «Το σημερινό ναυάγιο της κυβέρνησης πείθει και τον πιο δύσπιστο, ότι ο θησαυρός του κ. Τσίπρα ήταν άνθρακες», απάντησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Γ. Πλακιωτάκης και κάλεσε τον κ. Τσίπρα «να ομολογήσει την αδυναμία του να κυβερνήσει και να αναλάβει πρωτοβουλίες για να ξεπεραστεί το πολιτικό πρόβλημα της χώρας».