Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Καταρρέουν οι εξαγωγές στη σκιά των capital controls

Καταρρέουν οι εξαγωγές στη σκιά των capital controls

0
exagoges-empros

Στο «κόκκινο» οι περισσότεροι κλάδοι

Νέα κάμψη σημείωσε τον Οκτώβριο το εξαγωγικό εμπόριο της χώρας, με τις περισσότερες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών να περνούν σε αρνητικό έδαφος.

Η επιδείνωση των εξαγωγών προκαλεί έντονο προβληματισμό στους εξαγωγείς, οι οποίοι εκφράζουν φόβους για τη συνέχεια και καλούν την κυβέρνηση να αναλάβει δράση για να αναστραφεί η δυσμενής κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, σε έναν από τους δυναμικότερους τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΠΣΕ), με βάση τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η συνολική αξία των εξαγωγών μειώθηκε κατά 12,5%, υποχωρώντας στα 2,22 δισ. ευρώ από 2,5 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2014, ενώ κάμψη παρουσιάζουν οι εξαγωγές και μετά την εξαίρεση των πετρελαιοειδών (-2,3% ή κατά 37,8 εκατ. ευρώ). Η πλειονότητα των κλάδων είναι στο «κόκκινο», με τα πετρελαιοειδή (-29%) να αναδεικνύονται σε αρνητικό πρωταγωνιστή, ενώ στον αντίποδα φωτεινή εξαίρεση αποτέλεσαν το ελαιόλαδο (+94,1%) και τα μηχανήματα (+24,2%).

Ως αποτέλεσμα των επιδόσεων του Οκτωβρίου, στο δεκάμηνο του έτους προκύπτει μείωση της τάξης του 5,2% (στα 21,5 δισ. ευρώ από 22,6 δισ. ευρώ) ή απώλειες της τάξης του 1 δισ. ευρώ, ενώ εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών προκύπτει άνοδος της τάξης του 9,7% ή αύξηση κατά 1,33 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι στο εννεάμηνο του 2015 η μείωση στη συνολική αξία των εξαγωγών ήταν 4,4%.

Καταλυτικό ρόλο στην κάμψη του εξαγωγικού εμπορίου έπαιξαν τα capital controls, τα οποία σύμφωνα με παράγοντες του χώρου είχαν σοβαρό αντίκτυπο στην παραγωγή και κατ’ επέκταση στην εξαγωγική δραστηριότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, αφού εμπόδισαν την εισαγωγή των αναγκαίων πρώτων υλών και των ενδιάμεσων προϊόντων. Σχολιάζοντας τα παραπάνω, η πρόεδρος του ΠΣΕ, Χρ. Σακελλαρίδη ανέφερε πως τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις του συνδέσμου για μεσομακροπρόθεσμες συνέπειες της επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας και πρόσθεσε πως την προσπάθεια ανάκαμψης δεν βοηθάει ούτε η φημολογία περί πολιτικής αστάθειας, ούτε η συζήτηση περί εξόδου από τη Συνθήκη Σένγκεν.

Στον αντίποδα, θεαματική είναι η αύξηση των εισαγωγών, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, μετά από ένα τρίμηνο έντονων πιέσεων και καθυστερήσεων στις εκκαθαρίσεις, λόγω των κεφαλαιακών ελέγχων. Συγκεκριμένα, τον περασμένο Οκτώβριο, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών προέκυψε αύξηση εξαγωγών κατά 28,6% (ή κατά 784,5 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον περυσινό Οκτώβριο). Η συνολική αξία των εισαγωγών πάντως εμφανίζεται οριακά αυξημένη κατά 0,3% (στα 4,27 δισ. ευρώ, έναντι 4,29 δισ. ευρώ πέρυσι). Το αποτέλεσμα όλων αυτών των μεταβολών σε εξαγωγές και εισαγωγές ήταν να μειωθεί για το δεκάμηνο του έτους το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά 15,7%, στα 14,6 δισ. ευρώ (από 17,4 δισ. ευρώ στο δεκάμηνο του 2014).

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε ισχύ το «Καλάθι των Νονών» – Έρχεται και το «Καλάθι του Πάσχα»

Παραμένει ενεργό το «Καλάθι της Σαρακοστής» έως τις 4 Μαΐου Από εχθές Δευτέρα 22 Απριλίου …