Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Δημοτική Αγορά Ξάνθης: Ζητείται ελπίς και μέλλον

Δημοτική Αγορά Ξάνθης: Ζητείται ελπίς και μέλλον

0
dimotikiagora eisodos

Τι δηλώνουν στο «Ε» οι καταστηματάρχες για την εικόνα εγκατάλειψης στην άλλοτε κατάμεστη Αγορά

Προτάσεις, ενέργειες αλλά και επίρριψη ευθυνών από δημοτική αρχή και δημοτικούς συμβούλους

Μιλούσε μιαν άλλη γλώσσα, την ιδιάζουσα διάλεκτο μιας λησμονημένης, τώρα πλέον, πόλεως, της οποίας και είτανε, άλλωστε, ο μόνος νοσταλγός. Το απόσπασμα αυτό του Νίκου Εγγονόπουλου θα μπορούσε να βρει εφαρμογή μεταφορικά και στην Δημοτική Αγορά της Ξάνθης. Ένα διατηρητέο μνημείο της εποχής του μεσοπολέμου, που είδε στους χώρους του να περιδιαβαίνουν και να ασκούν τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες αμέτρητοι Ξανθιώτες στα σχεδόν 80 χρόνια ζωής του. Οι εργασίες για την κατασκευή της Δημοτικής Αγοράς ολοκληρώθηκαν το 1939, η λειτουργία της όμως διακόπηκε με την είσοδο των βουλγαρικών στρατευμάτων στην πόλη. Μετά το 1944 υποχρεώθηκαν να στεγαστούν στο κτήριο όλα τα κρεοπωλεία της πόλης και σταδιακά πήρε την μορφή που έχει τις τελευταίες δεκαετίες, συστεγάζοντας βάσει κανονισμού κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία και οπωρολαχανοπωλεία.

Άδεια καταστήματα και διάδρομοι με λιγοστούς πελάτες

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια εικόνα εγκατάλειψης της Δημοτικής Αγοράς από πλευράς δήμου, αλλά και απαξίωσης από το αγοραστικό κοινό της πόλης. Οι πάγκοι γεμάτοι σπαρταριστά ψάρια, τα καφάσια ξεχειλίζουν με ολόφρεσκα και πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά, τα ψυγεία και τα τσιγκέλια προκαλούν με τα εύγεστα ντόπια κρέατα. Κι όμως, οι ενδιαφερόμενοι λίγοι. Η ήδη μειωμένη αγοραστική κίνηση των τελευταίων χρόνων έχει μειωθεί ακόμη περισσότερο στην Δημοτική Αγορά. Δεν είναι λίγοι οι Ξανθιώτες, κυρίως νεώτεροι, που δεν έχουν διαβεί ούτε μία φορά τις μεγάλες πόρτες του κτηρίου. Η εικόνα των άδειων καταστημάτων, που ξεπερνούν τα δέκα και αναμένεται να αυξηθούν, άλλων απλά με κατεβασμένα ρολά και άλλων να μοιάζουν με βομβαρδισμένα, αποθαρρύνει κάθε επισκέπτη αλλά και επίδοξο επιχειρηματία. Το «Ε» συνομίλησε με αρκετούς καταστηματάρχες, στην προσπάθεια να καταγράψει τις ανησυχίες και τα παράπονά τους, αλλά και τις προτάσεις τους για ένα καλύτερο αύριο της Δημοτικής Αγοράς.

Γ. Μπατζακίδης: «Δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον του δήμου. Ό,τι κάνουμε μόνοι μας»

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης, Γιώργος Μπατζακίδης, το κρεοπωλείο του οποίου είναι ένα από τα πλέον καλαίσθητα στην Δημοτική Αγορά, μας ξενάγησε στους χώρους γνωστοποιώντας και από… μικροφώνου την παρουσία μας εκεί, προτρέποντας τους καταστηματάρχες να μιλήσουν για τα όσα τους προβληματίζουν. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν φαίνεται να υπάρχει βούληση από πλευράς δήμου για την στήριξη της Δημοτικής Αγοράς, αφού από την μέρα που ανακαινίστηκε το κτήριο το 1998, επί Δημάρχου Φίλιππου Αμοιρίδη, δεν βάφτηκε ούτε μία φορά, παρά μόνον με ιδιωτική πρωτοβουλία των ίδιων των ενοικιαστών των καταστημάτων. Σε αυτές τις ενέργειες εντάσσεται και η πρόσφατη αισθητική ανανέωση μέρους της Αγοράς, όπου, εκτός από τους ελαιοχρωματισμούς εντός και εκτός της νότιας πλευράς, τοποθετήθηκαν στις ‘’τυφλές’’ καμάρες των τοίχων μεγάλες φωτογραφίες παλαιών κρεοπωλών της Ξάνθης με αρκετά ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία.

Κ. Μπουμπούκης: «Τα ενοίκια δεν είναι χαμηλά, αν αναλογιστούμε τις μηδενικές παροχές»

Ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών, Κώστας Μπουμπούκης, βρίσκεται στην Δημοτική Αγορά από μικρό παιδί, αφού το κρεοπωλείο του πατέρα του, τον οποίο διαδέχθηκε, λειτουργεί από το 1974. «Μοιάζει σαν να θέλει ο δήμος να μας διώξει από εδώ. Εγώ έχω και συναισθηματικό δέσιμο με το μαγαζί και τον χώρο, δεν πρόκειται να φύγω», είπε χαρακτηριστικά. Όταν τον ρωτήσαμε για τα ενοίκια, μας δήλωσε ότι δεν είναι χαμηλές οι τιμές, την στιγμή που έξω βρίσκει κάποιος μεγαλύτερο μαγαζί φθηνότερα. «Είναι παράλογο να ζητάς από καταστηματάρχη, που επιθυμεί να νοικιάζει άδειο μαγαζί της Αγοράς, τρεις εγγυητές» δήλωσε. Εστιάζοντας στα προβλήματα, αναφέρθηκε στην έλλειψη ελεγχόμενης στάθμευσης έξω από την Αγορά και την επιβάρυνση των ιδίων με την καθαριότητα και φύλαξη του χώρου.

Ν. Κώτσογλου: «Δεν υπάρχει όραμα, ούτε ιδέες από τον δήμο. Ζητούν μόνο από εμάς να είμαστε συνεπείς»

Σε παραδοσιακό παντοπωλείο και κρεοπωλείο έχει μετατρέψει τα τελευταία έξι χρόνια ο Νίκος Κώτσογλου την οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε ο πατέρας του το 1974 στην Δημοτική Αγορά. «Προσφέρουμε στον κόσμο τις παραδοσιακές γεύσεις και την ποιότητα που γνωρίζει και όχι ψευδαισθήσεις», δήλωσε, για να καταθέσει το παράπονό του σχετικά με την απουσία του δήμου, απέναντι στον οποίο είναι συνεπείς. Μάλιστα, ο πατέρας του κ. Ιορδάνης είχε προτείνει στον νυν Δήμαρχο να μεταφερθούν σε κάποια από τα άδεια καταστήματα υπηρεσίες του δήμου όπως ΚΕΠ ή ΔΕΥΑΞ, για να εξυπηρετούνται οι πολίτες σε στεγασμένο χώρο και να υπάρχει κίνηση στην Αγορά, αντί για το αυθαίρετο σπιτάκι της πλ. Ελευθερίας, όπως μας είπε.

Ηρ. Παπαδόπουλος: «Οι άρχοντες δεν περνούν ούτε για να δουν τι γίνεται, για να τους μεταφέρουμε τα προβλήματα»

Ευρισκόμενος εις τας δυσμάς του επαγγελματικού του βίου, όπως μας είπε χαρακτηριστικά, ο ιχθυοπώλης Ηρακλής Παπαδόπουλος, με πολύχρονη παρουσία στην Αγορά, δεν έκρυψε την ανησυχία του για τα τόσα άδεια καταστήματα και την λιγοστή πελατεία. «Ήδη ετοιμάζονται δύο εξώσεις σε συναδέλφους που δεν μπορούν να καταβάλουν τα ενοίκια. Η εικόνα είναι απελπιστική», δήλωσε ο ίδιος, αποδίδοντας την απραξία της δημοτικής αρχής στην έλλειψη προσωπικής επαφής με τον χώρο και τους επαγγελματίες. «Δεν μπορείς από το γραφείο σου να καταλάβεις τι γίνεται και τι χρειάζεται ένας χώρος», είπε χαρακτηριστικά.

Δ. Καραλανίδης: «Δεν περιμένουμε πλέον τίποτα από τον δήμο, το έχουμε πάρει απόφαση»

«Το Μανάβικο» του Δημήτρη Καραλανίδη δεσπόζει στην νότια είσοδο, με οικογενειακή παρουσία που πάει δεκαετίες πίσω στην έναρξη λειτουργίας της Αγοράς. Βιώνοντας έντονα και λόγω των ευαίσθητων προϊόντων που εμπορεύεται τις κλιματικές συνθήκες, το κρύο του χειμώνα και τον καύσωνα του καλοκαιριού, μας ανέφερε ότι εδώ και χρόνια παρακαλούν για ένα μικρό υπόστεγο στην είσοδο της Αγοράς, ώστε να αποφεύγουν την βροχή. Η θέρμανση και ο κλιματισμός του χώρου μοιάζει όνειρο απατηλό, αφού, παρά τις αλλεπάλληλες υποσχέσεις, δεν έχει γίνει καμία ενέργεια. Ενθυμούμενος, μάλιστα, την ανακαίνιση του 1998, μας δήλωσε, όπως και άλλοι καταστηματάρχες, όταν οι δύο σχεδόν μήνες εργασιών, που κράτησαν κλειστά τα μαγαζιά τους, προκάλεσαν απώλεια στην πελατεία τους, χωρίς να γίνει ιδιαίτερα καλή δουλειά στην αποκατάσταση. Παραδέχθηκε και ο ίδιος ότι θα πρέπει να αλλάξει το σκεπτικό της Αγοράς και να ενταχθούν καταστήματα με άλλα είδη πέρα από τα υπάρχοντα.

Σπ. Τσολακίδης: «Δεν γίνεται παρόμοιες αγορές στην Ελλάδα να δουλεύουν τόσο καλά και εδώ να επικρατεί αυτή η κατάσταση»

Τον Φεβρουάριο του 2014 άνοιξε μετά από πολλούς αγώνες και προσπάθειες ένα μικρό ταβερνάκι εντός της Δημοτικής Αγοράς. Ο Σπύρος Τσολακίδης έχει φτιάξει έναν καλαίσθητο χώρο, δίνοντας μια άλλη νότα στην Αγορά, απαραίτητη για την προσέλκυση ενδιαφέροντος και πελατείας. Ο ίδιος μας δήλωσε ότι έχει επισκεφθεί αρκετές παρόμοιες αγορές της χώρας, οι οποίες έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα, όπως στην Κω, στα Χανιά, στον Λαγκαδά και σε άλλα μέρη. «Πρέπει να δούμε τι δεν κάνουμε καλά εδώ. Πρέπει να μπουν και άλλα καταστήματα πέρα από τα συνηθισμένα, ώστε να λειτουργεί περισσότερες ώρες η Δημοτική Αγορά και όχι μόνο το πρωί, αφού μπορεί να γίνει το καλύτερο εμπορικό κέντρο της πόλης», τόνισε ο κ. Τσολακίδης.

Χ. Δημαρχόπουλος: «Καταβάλουμε προσπάθειες να ενταχθείς στο ΣΕΣ η μελέτη για την Δημοτική Αγορά»

Ο Δήμαρχος Ξάνθης, Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, παραδέχθηκε ότι η Δημοτική Αγορά έχει ‘’αδικηθεί’’ και δήλωσε ότι καταβάλλει προσπάθειες για την ένταξη της μελέτης ενεργειακής αναβάθμισης του κτηρίου στο νέο ΕΣΠΑ: «Η μελέτη είχε απενταχθεί τον Απρίλιο του 2014 ως overbooked και περιλαμβάνει τον κλιματισμό και την θέρμανση του χώρου, γι’ αυτό και προσπαθούμε να την εντάξουμε μαζί με την πλατεία Ελευθερίας και την πλ. Εμπορίου στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης». Ως δεύτερη ενέργεια σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνει αλλαγή χρήσης για τα καταστήματα, και να επιλυθούν και προβλήματα αποχέτευσης του χώρου. Στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της επισκεψιμότητας των Ξανθιωτών, μεταφέρονται σε γραφεία στην εξωτερική πλευρά της Αγοράς το γραφείο για την αποπληρωμή λογαριασμών της ΔΕΥΑΞ και ο Σύλλογος Αιμοδοτών. «Γνωρίζω ότι οι καταστηματάρχες πρότειναν να λειτουργήσουν κάποιες υπηρεσίες εντός της Αγοράς, αλλά οι χώροι δεν προσφέρονται για αυτή την χρήση», δήλωσε ο ίδιος. Αναφορικά με το θέμα του στολισμού της Δημοτικής Αγοράς, που τέθηκε πρόσφατα, ο Δήμαρχος Ξάνθης επέμεινε ότι δεν μπορεί να στολιστεί από τον δήμο μόνο η Δημοτική Αγορά και όχι κάποια άλλα καταστήματα που νοικιάζονται, με το ίδιο σκεπτικό, θεωρώντας ότι αυτό είναι θέμα των ίδιων των καταστηματαρχών. Σημείωσε, όμως, ότι για την εικόνα της Αγοράς είναι υπεύθυνοι πρωτίστως οι ίδιοι οι επιχειρηματίες, που θα πρέπει να σέβονται τον χώρο και να μην δημιουργούν προβλήματα επεκτείνοντας τους πάγκους τους υπέρ το δέον ή αφήνοντας καφάσια έξω από το κτήριο, αμαυρώνοντας την εικόνα της Αγοράς.

Θ. Ξυνίδης: «Εντάσσεται στην εικόνα της ελλιπούς αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας»

Ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινωνία Δημοτών», Θανάσης Ξυνίδης, απέδωσε την τραγική εικόνα που έχει ένα ιστορικό κτήριο, όπως αυτό της Δημοτικής Αγοράς, στην γενικότερη εγκατάλειψη, από πλευράς δημοτικής αρχής, της περιουσίας του δήμου Ξάνθης. «Είχα προτείνει εδώ και χρόνια την εκμετάλλευση του ειδικού νομικού πλαισίου που υπάρχει για την δημιουργία ενός open Mall στο κέντρο της πόλης με την ένταξη του εμπορικού ιστού, κάτι που είχα προτείνει και στους επιχειρηματίες, ώστε να δημιουργηθούν θετικές συνθήκες κοινής ασφάλειας, φύλαξης, χώρων στάθμευσης και πολλών άλλων», δήλωσε ο ίδιος. Συγκεκριμένα για την Δημοτική Αγορά, εστίασε τα προβλήματα, και ως εκ τούτου και τις προτάσεις, στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου, όπου θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες για την απένταξη της μελέτης. «Η ανάπτυξη της Δημοτικής Αγοράς δεν είναι ανακάλυψη του τροχού», είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει: «Πρέπει να δημιουργηθούν ανταγωνιστικοί όροι από την στιγμή που απελευθερώθηκε η αγορά και μπορούν να ανοίξουν μαγαζιά οπουδήποτε. Να ανοίξει εντός της Αγοράς φούρνος, καφετέρια και άλλα καταστήματα με αλλαγή του καταστατικού, να λειτουργήσουν υπηρεσίες ‘’κράχτες’’ όπως η ΔΕΥΑΞ, που θα φέρνει χιλιάδες Ξανθιώτες εντός της Αγοράς, να τακτοποιηθεί το υπόγειο ώστε να γίνουν αξιοπρεπείς αποθηκευτικοί χώροι, να λυθεί το θέμα των αποχετεύσεων που προκαλεί άσχημες οσμές, να τοποθετηθούν αυτόματοι μηχανισμοί μέσα από τις παλιές πόρτες και τότε θα υπάρξουν οι συνθήκες ακόμη και να αυξηθεί το ενοίκιο».

Δ. Μπένης: «Χρειάζεται άμεση αλλαγή του καταστατικού και όχι μόνο καλλωπισμοί»

Ο επικεφαλής της παράταξης «Συμμετέχω», Δημήτρης Μπένης, βίωσε από πρώτο χέρι τα προβλήματα που δημιουργεί το παλιό καταστατικό, αφού χρειάστηκαν σχεδόν πέντε μήνες για να καταφέρει να εκδοθεί η άδεια λειτουργίας της ταβέρνας του κ. Τσολακίδη εντός της Αγοράς. «Δεν θεωρώ ότι το κύριο θέμα είναι οι καλλωπισμοί του κτηρίου, που και αυτοί πρέπει να γίνουν. Πρέπει να κατατεθεί αίτημα για αλλαγή του καταστατικού, ώστε να μπουν στην Αγορά και άλλα επαγγέλματα, όπως είδη λαϊκής τέχνης, ξηροί καρποί και άλλα, αλλάζοντας την έννοια της εμπορικότητας με παραδοσιακά επαγγέλματα», δήλωσε ο κ. Μπένης, τονίζοντας ότι χρειάζεται ευαισθητοποίηση και συμμετοχή από τους ίδιους τους καταστηματάρχες.

Σ. Τσιακίρογλου: «Πρωτίστως ευθύνη του ιδιοκτήτη-δήμου η παρούσα κατάσταση»

Με πολύχρονη εμπειρία στον χώρο του επιχειρείν, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ενωτική Πρωτοβουλία», Σωτήρης Τσιακίρογλου, απέδωσε την παρούσα κατάσταση πρωτίστως στον ιδιοκτήτη του κτηρίου, δήμο Ξάνθης, και δευτερευόντως στους καταστηματάρχες. Δήλωσε ότι από το πολιτικό προσωπικό του δήμου λείπει το όραμα και η διάθεση, γι’ αυτό και παρουσιάζονται τόσες δυσκολίες και καθυστερήσεις και στην έκδοση αδειών για καταστήματα υγειονομικού χαρακτήρα. Έχοντας επισκεφθεί πολλές αγορές σε πόλεις της Ευρώπης και των Βαλκανίων, τόνισε ότι ο εμπλουτισμός της Δημοτικής Αγοράς με διάφορα επαγγέλματα είναι μονόδρομος, σημειώνοντας την ανάγκη για συχνότερες συναντήσεις μεταξύ επιχειρηματιών και δημοτικής αρχής για κοινωνία των προβλημάτων.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συμμετοχή του Τοποτηρητή Μουφτή Ξάνθης στην εορτή της Εθνικής Ημέρας των Η.Α.Ε.

Ο Νεζντέν Χεμσερή εκπροσώπησε τη Μουφτεία Ξάνθης στην εκδήλωση της Πρεσβείας των Ηνωμένων …