Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δήλωση τιμαλφών και μετρητών από 1η Ιανουαρίου για υπόχρεους σε πόθεν έσχες

Δήλωση τιμαλφών και μετρητών από 1η Ιανουαρίου για υπόχρεους σε πόθεν έσχες

0
thirides

Κοσμήματα, πολύτιμους λίθους (αξίας άνω των 30.000 ευρώ), αλλά και μετρητά άνω των 15.000 ευρώ

Κοσμήματα, πολύτιμους λίθους (αξίας άνω των 30.000 ευρώ), αλλά και μετρητά άνω των 15.000 ευρώ που βρίσκονται «στο στρώμα» ή σε θυρίδες τραπεζών καλούνται να δηλώσουν για πρώτη φορά ηλεκτρονικά (μέσω taxisnet) από το 2016 όσοι εκ των φορολογούμενων είναι υπόχρεοι σε πόθεν έσχες.

Σε μια πρόβα τζενεράλε πριν την ενεργοποίηση του περιουσιολογίου, κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών ορίζει τις λεπτομέρειες εφαρμογής της νέας ηλεκτρονικής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης του υπόχρεου σε δήλωση πόθεν έσχες, του/της συζύγου, αλλά και των ανήλικων τέκνων του.

Ειδικότερα σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση, οι δηλώσεις πόθεν έσχες θα υποβάλλονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά μέσω Taxisnet με τους σχετικούς κωδικούς που διαθέτει ο φορολογούμενος. Η έναρξη υποβολής των δηλώσεων καθορίζεται για την 1η Ιανουαρίου του 2016.

Η δήλωση περιουσιακής κατάστασης (Δ.Π.Κ.) υποβάλλεται από τον υπόχρεο και αφορά την περιουσιακή κατάστασή του καθώς και της ή του συζύγου και των ανήλικων τέκνων.

Υποχρέωση υποβολής δήλωσης υφίσταται και στην περίπτωση που δεν έχει μεταβληθεί η περιουσιακή κατάσταση.

Οι υπόχρεοι θα πρέπει να δηλώσουν τα μετρητά που διακρατούν εφόσον ξεπερνούν τις 15.000 ευρώ, καθώς και τα πολύτιμα αντικείμενα εφόσον η συνολική τους αξία ξεπερνά τις 30.000 ευρώ. Τα ποσά αυτά θα ισχύουν αθροιστικά ανά νοικοκυριό συμπεριλαμβανομένων και αυτών των ανήλικων τέκνων.

«Με τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης δηλώνονται τα φυλασσόμενα εκτός πιστωτικών ιδρυμάτων ή εντός θυρίδων και ιδίως μετρητά, τιμαλφή, πολύτιμα είδη, πολύτιμα μέταλλα, πολύτιμοι λίθοι, όταν το μεν συνολικό ποσό των μετρητών υπερβαίνει τις δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ, η δε συνολική αξία των λοιπών υπερβαίνει το ποσό των τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ. Τα προαναφερόμενα ποσά αφορούν αθροιστικά υπόχρεο, σύζυγο και ανήλικα τέκνα» αναφέρεται στην απόφαση.

Επιπλέον όπως αναφέρεται στην υπουργική απόφαση, για την διευκόλυνση της συμπλήρωσης της δήλωσης ο υπόχρεος μπορεί να αντλεί αυτόματα τα δεδομένα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος (E1) και ακινήτων (E9).

Η διαδικασία αυτή, δηλαδή η υποβολή δήλωσης πόθεν έσχες από βουλευτές, δημοσιογράφους, κρατικούς λειτουργούς κ.α., αποτελεί στην ουσία πιλότο για τη δημιουργία και εφαρμογή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου το οποίο θα πρέπει να συμπληρώσουν όλοι οι φορολογούμενοι και το οποίο έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής με σοκ και «ΔΕΟΣ»

 Επιδρομή στους επιτήδειους με νέα ψηφιακά όπλα και ειδική μονάδα Η καταπολέμηση της φοροδ…