O Ιατράκης περιμένει απάντηση από νέο βούλγαρο επιχειρηματία – Μέχρι τέλος του χρόνου θα ξέρει αν θα μείνει ή θα αποχωρήσει
Μηδενικό ενδιαφέρον από έλληνες επενδυτές
Στις καλένδες – κατά πάσα πιθανότητα – οδηγείται άλλη μια επένδυση στο νομό μας που αφορά στον τουριστικό τομέα. Πρόκειται για το κάμπινγκ Μυρωδάτου που παρ’ όλη την προσπάθεια που έγινε από τον δήμο Αβδήρων για την δημοπράτησή του η υπόθεση φαίνεται να οδηγείται σε ναυάγιο κι όχι για λόγους γραφειοκρατικούς τώρα αφού ξεπεράστηκε ο «σκόπελος» με την Αποκεντρωμένη αλλά για λόγους οικονομικούς και συγκεκριμένα του γενικότερου οικονομικού – πολιτικού κλίματος και του ασταθούς και ασύμφορου φορολογικού περιβάλλοντος!
Δεν έιν’ καιρός για …ανοίγματα!
Παρά το γεγονός ότι οικονομικοί αναλυτές κάθε τόσο εκφράζουν την άποψη ότι η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες αυτό δεν το συμμερίζονται ούτε ξένοι και πολύ περισσότερο οι έλληνες επενδυτές τουλάχιστον σ ότι αφορά την περιοχή μας. Αντιθέτως η άποψη που κυριαρχεί – τουλάχιστον εκ του αποτελέσματος – στους έλληνες είναι: « Δεν είν’ καιρός για ανοίγματα!», ενώ οι ξένοι είναι επίσης μαζεμένοι εξαιτίας της υψηλής φορολογίας και του δυσμενούς οικονομικοπολιτικού περιβάλλοντος . Τυπική περίπτωση η επένδυση που σκόνταψε σ’ αυτόν τον «τοίχο» αποτελεί το κάμπινγκ Μυρωδάτου., όπως αναφέρει ο κ. Γιάννης Ιατράκης που μπήκε στην «περιπέτεια» υλοποίησης μιας ξενοδοχειακής επένδυσης.
Ιατράκης σε αναζήτηση νέου συνεταίρου – επενδυτή – Μέχρι τέλος του χρόνου η προθεσμία
Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχτεί η δημοπρασία του κάμπινγκ Μυρωδάτου αφού ο Βούλγαρος συνεταίρος του κ. Ιατράκη και κύριος επενδυτής αποχώρησε από το σχήμα επικαλούμενους τους παραπάνω λόγους ως αντικίνητρα για την υλοποίησης της επένδυσης – όπως σημειώνει ο κ. Ιατράκης: «Είμαστε σε αναμονή απάντησης. Κάναμε επαφή με ένα νέο επενδυτή από την Βουλγαρία, παρουσιάσαμε το project. Είδαμε ένα θετικό κλίμα και αναμένουμε απάντηση της πρότασή μας. Απευθυνθήκαμε και σε Έλληνες επενδυτές από Αθήνα και Θεσσαλονίκη όμως απ’ όλους ακούσαμε τη στερεότυπη πλέον φράση ότι δεν είναι καιρός για ανοίγματα. Είναι γεγονός ότι η υψηλή φορολογία, η προκαταβολή του φόρου, η αύξηση του ΦΠΑ, τα caprital controls έχουν εξαφανίσει κάθε ίχνος επενδυτικού ενδιαφέροντος. Γι αυτό έφυγαν 120.000 επιχειρήσεις σε Βουλγαρία και Κύπρο φέτος και θα φύγουν κι άλλες. Η μόνη μας ελπίδα για να προχωρήσει η επένδυση είναι αυτός ο Βούλγαρος επιχειρηματίας διαφορετικά θα αποχωρήσουμε… Μέχρι τέλος του χρόνου θα ξέρουμε», σημειώνει με εμφανή απογοήτευση οκ. Ιατράκης.
Χαμένα 22.000 ευρώ…
Σε περίπτωση αποχώρησης ο κ. Ιατράκης χάνει τα λεφτά της Εγγυητικής των 2.000 ευρώ που έχει καταθέσει καθώς επίσης και τα έξοδα που ανέρχονται στα 20.000 ευρώ. Στη συνέχεα ο δήμος είτε απευθύνεται στους υπόλοιπους που πήραν μέρος την δημοπρασία είτε το επαναδημοπρατεί. Και οι δυο επιλογές έχουν ένα κοινό μειονέκτημα καθώς υπάρχει η σκιά της αποτυχία της πρώτης προσπάθειας που λειτουργεί ως αρνητικό προηγούμενο και πιθανώς θα υπάρξουν αλλαγές στους όρους και στις προδιαγραφές ή ακόμη και στο τίμημα. Επίσης θα χαθεί κι άλλος χρόνος με αποτέλεσμα να παρατείνεται η ερημοποίηση του κάμπινγκ και τέλος τίποτε δεν διασφαλίζει ότι θα έχει αίσιο τέλος και η νέα προσπάθεια δημοπράτησης.
Η «Οδύσσεια» μιας δημοπράτησης…
Από 40 κύματα πέρασε η δημοπράτηση του κάμπινγκ Μυρωδάτου μετά την απεμπλοκή του δήμου Αβδήρων από τα δικαστήρια με την προηγούμενη εταιρεία που επεχείρησε να κάνει μια επένδυση όμως δεν τα κατάφερε. Υπενθυμίζουμε ότι η τιμή εκκίνησης ήταν στα 20.000 ευρώ και αρχικά πλειοδότησε η βουλγάρικη εταιρεία «EKTOR 2011 EOOD» με 37.000 ευρώ. Όμως η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Αβδήρων ακύρωσε το 1ο και 3ο υποψήφιο γιατί ο 1ος δεν είχε πληρεξούσιο με υπογραφή συμβολαιογράφου και κατακύρωσε το κάμπινγκ στον 2ο υποψήφιο τον κ. Ιωάννη Ιατράκη που συνεργαζόταν με την βουλγάρικη κατασκευαστική εταιρεία VOULPIX η οποία κατέθεσε την δεύτερη καλύτερη ετήσια προσφορά στα 36.500 ευρώ. Υπενθυμίζουμε τρίτος ήταν ο βούλγαρος επιχειρηματίας ο Μιχαήλ Μιχαλήλοφ 35.000 ευρώ και 4ος ο μηχανικός Ιωάννης Δαριώτης με 20.000 ευρώ.
Στην συνέχεια η Αποκεντρωμένη ακύρωσε την υπ’ αρ. 70/2015 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ξάνθης. Ο κ. Ιατράκης προσέφυγε στην Επιτροπή του νόμου 152 στην οποία προσέφυγε εναντίον της απόφασης της Αποκεντρωμένης και δικαιώθηκε. Κι ενώ ξεμπέρδεψε από την γραφειοκρατία την « πάτησε» από την …φορολογία!