Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Αγρότες στα πρόθυρα …νευρικής κρίσης!

Αγρότες στα πρόθυρα …νευρικής κρίσης!

0
agrotikes-epidotisis

Τα’ χαν χύμα τους ήρθαν και τσουβαλάτα! Τώρα τους ζητούν τις αποζημιώσεις του πακέτου Χατζηγάκη

Σύσκεψη στην Ξάνθη των αγροτοκτηνοτροφικών συλλόγων της περιφέρειας. Θα ανοίξουν την Εγνατία στα διόδια Ιάσμου και Μουσθένης στις 14 Δεκέμβρη

Τα’ χαν χύμα τους ήρθαν και τσουβαλάτα! Ο λόγος για τους αγρότες που ενώ διοργανώνουν συλλαλητήρια για να διαμαρτυρηθούν για την υψηλή φορολογία και τα μέτρα που τους θίγουν την ίδια στιγμή σκάει η «βόμβα» του πακέτου Χατζηγάκη με τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και καλούνται να επιστρέψουν τις επιδοτήσεις ύψους 320 εκ. ευρώ που πήραν 725.000 αγρότες ως αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για τα έτη 2008 – 2009. Ένα θέμα γνωστό που επανήλθε τώρα γιατί η Ε.Ε. πιέζει ασφυκτικά την κυβέρνηση να αποκαταστήσει μια πράξη που κρίθηκε απ’ αυτή ως παράνομη!

Σύσκεψη στην Ξάνθη των αγροτοκτηνοτροφικών συλλόγων της περιφέρειας – Σημαντικές αποφάσεις

Στον απόηχο του πρόσφατου συλλαλητηρίου της Αθήνας και εν’ όψει της νέας «βόμβας» που ετοιμάζεται να σκάσει στα χέρια τους, οι επικεφαλής των αγροτοκτηνοτροφικών συλλόγων της περιφέρειας ΑΜ – Θ συναντήθηκαν την Τρίτη το απόγευμα στην Ξάνθη, επισφραγίζοντας πλέον την στενή συνεργασία τους σε περιφερειακό επίπεδο και τον κοινό τους αγώνα στην προάσπιση των κλαδικών τους συμφερόντων. Η συνάντηση αποσκοπούσε στον απολογισμό του συλλαλητηρίου αλλά και στο περαιτέρω συντονισμό των επόμενων κινήσεών τους. Όπως μας πληροφόρησε ο πρόεδρος των αγροτών Ξάνθης Κώστας Δαλάτσης τα συμπεράσματα από το συλλαλητήριο της Αθήνας στο οποίο και συμμετείχαν οι σύλλογοι της περιφέρειας αποτιμήθηκαν ως θετικά αν και επισημάνθηκε η ανάγκη για περισσότερη οργάνωση. Ελήφθη δε απόφαση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων σε επίπεδο περιφέρειας αρχής γενομένης από τις 14 Δεκέμβρη !

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της ΑΜΘ ανοίγουν τους δρόμους

Βασική καινοτομία της νέας κινητοποίησης της 14ης Δεκέμβρη είναι η αλλαγή φιλοσοφίας και μορφής των κινητοποιήσεων που πλέον δεν θα στρέφονται κατά της κοινωνίας όπως γινόταν με το κλείσιμο των δρόμων αλλά κατά του κράτους. Έτσι αντί να κλείσουν δρόμους οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της περιφέρειας αποφάσισαν να ανοίξουν τους δρόμους ήτοι να καταλάβουν τα διόδια της Μουσθένης και του Ιάσμου και να περνούν ελεύθερα οι πολίτες: Έτσι και την κοινωνική συμπάθεια και υποστήριξη επιτυγχάνουν αλλά και «χτυπούν» σε οικονομικό επίπεδο το κράτος ή καλύτερα στην περίπτωσή μας την Εγνατία που εισπράττει τα διόδια. Η απόφαση αυτή δεν έχει τελεσιδικήσει καθώς θα περάσει από τις γενικές συνελεύσεις των συλλόγων. Επίσης ο κ. Δαλάτσης ανέφερε πως διοργανώνονται και άλλες κινητοποιήσεις από τον Ιανουάριο μετά τις γιορτές και θα διαρκέσουν μέρες καθώς υπάρχει πλέον η συνειδητοποίηση ότι δίνουν έναν αγώνα που έχει χαρακτήρα επιβίωσης και για τους αγρότες και για τους κτηνοτρόφους!

Δαλάτσης: «Τις δικαιούμασταν τις αποζημιώσεις του πακέτου Χατζηγάκη …»

Σε ανικανότητα των προηγούμενων κυβερνήσεων να δικαιολογήσουν επαρκώς στην Ευρωπαϊκή επιτροπή ότι το πακέτο Χατζηγάκη δόθηκε από τον ΕΛΓΑ από εισφορές των αγροτών και ως αποζημίωση καταστροφών σε καλλιέργειες απέδωσε ο κ. Δαλάτσης το ζήτημα που δημιουργήθηκε με την τροπολογία για ανάκτηση των επιδοτήσεων: «Οι αγρότες δεν θέλουν ελεημοσύνη θέλουν δικαιοσύνη! Οι αποζημιώσεις αυτές δόθηκαν από τον ΕΛΓΑ. Είναι δικά μας λεφτά, είναι οι εισφορές μας. Έχουν ευθύνη η πολιτικοί των προηγούμενων κυβερνήσεων που δεν μπόρεσαν να δικαιολογήσουν επαρκώς γιατί και από πού δόθηκαν αυτά τα χρήματα. Τώρα τα ζητάνε πίσω και θα μας τα πάρουν λέει τμηματικά από τις ενισχύσεις,. Είναι που είναι μειωμένες και φορολογούνται κιόλας θα κρατάνε και το πακέτο Χατζηγάκη δηλαδή θα μας αποτελειώσουν…. Αν θέλουν να σταματήσει η παραγωγή σ’ αυτό τον τόπο να μας το πουν…»!, λέει με αγανάκτηση ο κ. Δαλάτσης.

Να σημειώσουμε ότι η μεγάλη καθυστέρηση έχει παρουσιαστεί στην καταβολή ενισχύσεων που δίνονται κάθε χρόνο καθώς ο ΟΠΕΚΕΠΕ επικαλείται πρόβλημα στο λογισμικό του και δεν ‘έχει βγάλει ακόμη τα δικαιώματα και αναμένεται να επικρατήσει …αλαλούμ με την καταβολή τους ενδεχομένως στο τέλος της εβδομάδας.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυγενάκης από Αλεξανδρούπολη: «Ναυαρχίδα των έργων στην ΑΜΘ είναι το αρδευτικό της Ξάνθης»

«Είναι ένα από τα έξι έργα ΣΔΙΤ του ΥΔΩΡ 2.0, που θα αλλάξουν το πρόσωπο του πρωτογενούς τ…