Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα 11-13 Δεκεμβρίου: 3η Αστρορειβασία μεγάλου υψομέτρου

11-13 Δεκεμβρίου: 3η Αστρορειβασία μεγάλου υψομέτρου

0
livaditis 7 summits

Εκδηλώσεις για τους λάτρεις του βουνού από την Ορειβατική Λέσχη Ξάνθης με προσκεκλημένο τον Φοίβο Τσαραβόπουλο, που ειδικεύεται στη διάνοιξη μονοπατιών

Ο δήμος Ξάνθης με την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης σχεδιάζουν τη δημιουργία ενός μονοπατιού ευρωπαϊκών προδιαγραφών άνω των 50 χλμ στην περιοχή

Η Ορειβατική Λέσχη Ξάνθης προκειμένου να τιμήσει και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Βουνών που έχει οριστεί η 11η Δεκεμβρίου, πραγματοποιεί την εκδήλωση που πλέον έχει γίνει θεσμός στην πόλη μας, την « 3η Αστρορειβασία Μεγάλου Υψομέτρου».

Παράλληλα αποδεικνύει ότι είναι μια Λέσχη που βαδίζει απορροφώντας τους κραδασμούς της σημερινής πραγματικότητας και προσαρμόζεται με επιτυχία μέσα σε αυτήν. Το έργο της και οι εκδηλώσεις που πραγματοποιεί κατά καιρούς το αποδεικνύουν περίτρανα.

Μονοπάτι άνω των 50χλμ, ευκαιρία τόνωσης του πεζοπορικού τουρισμού

Στις 23 Οκτωβρίου 2015 υπήρξε μια συνάντηση στο Δημαρχείο της πόλης μας ανάμεσα σε συλλόγους, υπηρεσίες, τοπογράφους με μέλη της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης όπου ανακοινώθηκε η πρόθεση να δημιουργηθεί ένα μεγάλο μονοπάτι Ευρωπαϊκών προδιαγραφών, μήκους μεγαλύτερο των 50 χιλιομέτρων η σηματοδότηση του οποίου θα χρηματοδοτηθεί από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης. Μεταξύ άλλων αυτό το μονοπάτι θα αναδεικνύει ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία των περιοχών από τις οποίες θα περνάει αλλά και θα βοηθάει τις ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις και επαγγελματίες της περιοχής αφού θα διαφημιστεί σε ολόκληρη την Ευρώπη με αποτέλεσμα πολλοί πεζοπόροι να θέλουν να έρθουν να το περπατήσουν. Ένα παρόμοιο μονοπάτι εγκαινιάστηκε περίπου πριν 6 μήνες στην ορεινή Αρκαδία και δημιουργήθηκε με τη βοήθεια πάνω από 100 εθελοντών, που συνέδραμαν στον καθαρισμό των μονοπατιών και τη σήμανση. Άλλο ένα δημιουργήθηκε στην Άνδρο, ενώ σειρά παίρνουν τώρα η Ξάνθη και το Μέτσοβο.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό θα δημιουργηθεί ένα μονοπάτι γύρω από την πόλη, μία ποδηλατική διαδρομή και το εν λόγω ορεινό μονοπάτι ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Σε πρώτη φάση οι αρμόδιοι, υπηρεσίες και οργανισμοί, μαζί με τους φορείς ορειβασίας και τους ποδηλάτες της Σταυρούπολης θα επιλέξουν τη διαδρομή μετά από προτάσεις που θα κατατεθούν και στη συνέχεια θα υπάρξει ο σχεδιασμός της υλοποίησης. Μία από τις ιδέες που έχουν τεθεί είναι η διαδρομή από τη Γαλάνη ως το δασικό χωρίο μέσα από βουνά και εγκαταλελειμμένα χωριά, όπως το Κρωμνικό.

Ο ειδήμων Φ. Τσαραβόπουλος έρχεται για να εξηγήσει τι σημαίνει για την περιοχή η διάνοιξη ενός μονοπατιού

Η Ορειβατική Λέσχη Ξάνθης στην προσπάθειά της να ενημερώσει όσο καλύτερα γίνεται, τους συμπολίτες μας αλλά και τους ενδιαφερόμενους επαγγελματίες για το τι σημαίνει η δημιουργία ενός τέτοιου μονοπατιού στην πόλη μας ήρθε σε επαφή με τον Φοίβο Τσαραβόπουλο ο οποίος μέσα από την οργάνωση «Paths Of Greece» (www.pathsofgreece.gr) τα τελευταία 5 χρόνια οργώνει την Ελλάδα σε αναζήτηση παλιών μονοπατιών. Σκοπός του είναι η ανάδειξη της φύσης και της ιστορίας του κάθε τόπου, μέσα από την πεζοπορία, καθώς και η ανάπτυξη ποιοτικού τουρισμού. Έχει σηματοδοτήσει με διεθνείς προδιαγραφές και αναδείξει πάνω από 250km μονοπατιών. Επίσης είναι Ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου του World Trails Network. Ο φετινός καλεσμένος δεν είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης (αφού όπως εξηγούν δεν μπορούσαν να φέρουμε κάποιον που να είναι και μέλος καθότι δεν υπάρχει ακόμη κάποια επίσημη ανακοίνωση σχετικά με την δημιουργία αυτού του μονοπατιού από την Ελληνική Εταιρεία) είναι όμως ένας άνθρωπος που κάνει παραπλήσια δουλειά και θα μπορέσει να μας ενημερώσει από «πρώτο χέρι» τόσο για τις διαδικασίες που απαιτούνται για την δημιουργία ενός τέτοιου μονοπατιού, όσο και για τον αντίκτυπο που θα έχει στους Έλληνες αλλά και ξένους πεζοπόρους που θα ενδιαφερθούν να περπατήσουν αυτό το μονοπάτι όπως επίσης και για το κατά πόσο θα βοηθήσει στην άνοδο του πεζοπορικού τουρισμού στον Νομό μας (ενός τουρισμού που είναι σχεδόν ανύπαρκτος παρόλο που βρισκόμαστε στην καρδιά της οροσειράς της Ροδόπης).

Όπως εξηγεί ο Βασίλης Γεωργιάδης από την Ορειβατική Λέσχη Ξάνθης είναι σημαντικό να συμμετέχουν και επαγγελματίες, καθώς θα ενημερωθούν για το πώς θα ωφεληθούν από την αύξηση του πεζοπορικού τουρισμού, αλλά και εθελοντές που μπορούν να συμμετέχουν στη διαδικασία. Πέρα από αυτό όμως, οι λάτρεις των ορεινών περιηγήσεων θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις διαδρομές στην περιοχή, αφού η ΟΛΞ έχει χαρτογραφήσει σημαντικές πορείες στα βουνά της Ροδόπης (και είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της) και να γνωρίσουν τις δράσεις της.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της 3ης Αστρορειβασία μεγάλου υψομέτρου

-Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015:

Πραγματοποίηση Ορειβατικής Βραδιάς στο Café Bar «Αέρας» κατά την οποία θα υπάρχει απευθείας σύνδεση μέσω skype με τους:

-Μαγγίτση Νίκο (τον πρώτο Έλληνα που έχει πραγματοποιήσει το 7 Summits αλλά και επίσημο καλεσμένο στην 1η Αστρορειβασία Μεγάλου Υψομέτρου).

-Τσιαντό Παύλο (ορειβάτη και σκηνοθέτη της ταινίας – ντοκιμαντέρ «Από τον Όλυμπο στο Έβερεστ» που είναι η πραγματική αφήγηση της πρώτης πετυχημένης Ελληνικής προσπάθειας κατάκτησης της «Στέγης του Κόσμου» το 2004 (επίσημος καλεσμένος στην 2η Αστρορειβασία Μεγάλου Υψομέτρου).

-Στύλλα Μιχάλη (ορειβάτη και διαχειριστή του Καταφύγιου «Χρήστος Κάκκαλος» στον Όλυμπο)

-Τσιάνο Γεώργιο (ορειβάτη και αθλητή).

-Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015:

Η παρουσίαση της δουλειάς του Κου Φοίβου Τσαραβόπουλου στην αίθουσα του Π.Α.ΚΕ.ΘΡΑ στις 20.30 το βράδυ.

-Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015:

Για 3η συνεχόμενη χρονιά σε συνεργασία με τον «Σύλλογο Φίλων Αστρονομίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης» θα πραγματοποιηθεί η νυχτερινή πορεία στην περιοχή της Θηλειάς (πάνω από το μοναστήρι της Παναγίας της Καλαμούς) όπου στην πίστα των Mountainbikers θα περιμένουν με τα τηλεσκόπιά τους μέλη του συλλόγου για μια ξενάγηση στον νυχτερινό έναστρο ουρανό. Η πορεία θα ξεκινήσει στις 18.00 το απόγευμα.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γιάννης Μάγγος: «Απαιτούμε δικαίωση για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του γιου μας»

Ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου μιλά στο «Ε» για τον χαμό του, την ατιμωρησία των υπεύθυνων κα…