Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Τι συμβαίνει σε ΚΟΜΟΤΕΧ και ΡΟΔΟΠΗ;

Τι συμβαίνει σε ΚΟΜΟΤΕΧ και ΡΟΔΟΠΗ;

0
rodopi

Συναφείς καταγγελίες από τα σωματεία των δύο εταιρειών για απολύσεις και αδιαλλαξία. Σιωπή από τις διοικήσεις

Ανησυχία της τοπικής κοινωνίας – Αν αποχωρήσουν ολοκληρώνεται η αποβιομηχάνιση του νομού μας

komotex

Κραυγή αγωνίας για τον εργασιακό τους μέλλον αλλά και παρόν από τους εργαζόμενους της ΚΟΜΟΤΕΧ. Καταγγέλλουν «αδιαλλαξία» στην Διοίκηση της εταιρείας ενώ δηλώνουν πως οι ίδιοι είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν τα πάντα έχοντας μόνο ως κόκκινη γραμμή να μην απολυθεί κανείς. Αντ’ αυτού η Διοίκηση – όπως καταγγέλλουν – προχώρησε σε απόλυση εργαζόμενης η οποία μάλιστα πρωτοστάτησε στην ίδρυση του σωματείου με σκοπό «να εξαναγκάσει το σύνολο των εργαζομένων να υπογράψει ατομικές συμβάσεις εργασίας και να δεχθεί εκβιαστικά μειώσεις μισθών ύψους 12%.»

Εργαζόμενοι ΚΟΜΟΤΕΧ κατά Διοίκησης ΚΟΜΟΤΕΧ

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή του το σωματείο εργαζομένων στην ΚΟΜΟΤΕΧ αναφέρει:

«Εμείς οι εργαζόμενοι τοποθετούμαστε και ενημερώνουμε για το θέμα της ΚΟΜΟΤΕΧ ΑΕ, η οποία σήμερα απέλυσε άδικα συνάδελφό μας με σκοπό να εξαναγκάσει το σύνολο των εργαζομένων να υπογράψει ατομικές συμβάσεις εργασίας και να δεχθεί εκβιαστικά μειώσεις μισθών ύψους 12%. Η σημερινή Διοίκηση της ΚΟΜΟΤΕΧ έδειξε μία αδιάλλακτη στάση στην τριμερή που έγινε στην Επόπτρια Εργασίας καταγγέλλοντας εμάς ως αδιάλλακτους ενώ εμείς ήμασταν διατεθειμένοι να συζητήσουμε τα πάντα. Μάλιστα ζητήσαμε όπως υπήρχε υποχρέωση από τη διοίκηση να μας δώσει οικονομικά στοιχεία για να προβάλλουμε δικές μας προτάσεις. Εμείς όμως οι εργαζόμενοι είχαμε ως μοναδική κόκκινη γραμμή τη διατήρηση όλων των εργαζομένων στις θέσεις τους. Αμέσως μετά την Τριμερή η Διοίκηση απέλυσε συνάδελφό μας. Η σημερινή στάση της Διοίκησης είναι αδιάλλακτη, αρνείται την οποιαδήποτε συζήτηση, για συλλογικές διαπραγματεύσεις, εκβιάζει με την αποχώρηση της επιχείρησης από την Ελληνική επικράτεια και πιέζει αφόρητα τους εργαζόμενους για τη μείωση των μισθών τους, παρόλο που οι εργαζόμενοι δέχθηκαν το έτος 2012 μείωση μισθών και συγκεκριμένα του οικογενειακού επιδόματος και του μισού ανθυγιεινού και την επόμενη χρονιά και ειδικότερα το Νοέμβριο του 2013 μείωση σε ποσοστό 5%. Η Διοίκηση μέχρι στιγμής απρόκλητα και χωρίς λόγο έστειλε απόλυση σε πολύ καλή συνάδελφό μας, η οποία πρωτοστάτησε στην ίδρυση του σωματείου μας και που επί πολλά χρόνια εργάζονταν παραγωγικά σε αυτήν. Έτσι πλέον καλοί εργαζόμενοι οδηγούνται στη δυστυχία χωρίς λόγο και αιτία και χωρίς να υπάρξουν ηπιότερα μέτρα.Εμείς οι εργαζόμενοι αγωνιούμε τόσο για το μέλλον του εργοστασίου στην περιοχή μας, αφού ρητά μας αναφέρθηκε ότι μπορεί αυτό να φύγει, αλλά και για την απασχόληση και τις θέσεις εργασίας μας. Εμείς οι εργαζόμενοι της ΚΟΜΟΤΕΧ είμαστε οι πρώτοι που όλα αυτά τα χρόνια δείχνουμε την αγάπη μας και στηρίζουμε την εταιρία μας με την καθημερινή σκληρή, επίπονη και επιδέξια εργασία μας και με τη μείωση των μισθών που αποδεχθήκαμε. Σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία η ανεργία ισοδυναμεί με καταστροφή όχι μόνο για τον ίδιο τον εργαζόμενο, αλλά και για την οικογένεια του καθώς πληθαίνουν καθημερινά οι οικογένειες, στις οποίες δεν υπάρχει ούτε ένας που να εργάζεται. Ζητούμε από όλους εσάς να σταθείτε στο πλευρό των εργαζομένων, στην προσπάθεια μας να συνεχίσουμε να είμαστε ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ στην ΚΟΜΟΤΕΧ».

Τπ «Ε» καλεί τον Διευθυντή της ΚΟΜΟΤΕΧ και Πρόεδρο του Συνδέσμου Βιοτεχνών – Βιομηχάνων Ξάνθης ν’ απαντήσει

Το «Ε» απευθύνθηκε επανειλημμένως στον Διευθυντή της ΚΟΜΟΤΕΧ Α.Ε. κ. Α. Πατσατζή προκειμένου να τοποθετηθεί και να δώσει απαντήσει στις καταγγελίες των εργαζομένων όμως δεν κατέστη δυνατό αυτό προς το παρόν. Ωστόσο αναμένουμε από τον κ. Πατσατζή απαντήσεις ως Διευθυντής της ΚΟΜΟΤΕΧ αλλά και ως θεσμικό εκπρόσωπο δεδομένου ότι είναι και πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνών – Βιομηχάνων Ξάνθης

Ανησυχία της τοπικής κοινωνίας για ΚΟΜΟΤΕΞ και ΡΟΔΟΠΗ

Η ανακοίνωση του σωματείου Εργαζομένων της ΚΟΜΟΤΕΧ έρχεται λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση με αντίστοιχες καταγγελίες από το σωματείου της ΡΟΔΟΠΗΣ το οποίο επίσης κατήγγειλε απολύσεις 5 εργαζόμενων, καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων και εκβιασμούς από την Διοίκηση. Το «Ε» επίσης απευθύνθηκε στην Διοίκηση της ΡΟΔΟΠΗΣ η οποία και δεν απάντησε. Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό στην τοπική κοινωνία δεδομένου και οι δυο εταιρείες είναι από τις λίγες εναπομείνασσες στο νομό μας που απασχολούν εκατοντάδες εργαζομένων. Στην περίπτωση που βγει αληθινό το σενάριο της αποχώρησης της ΚΟΜΟΤΕΧ (θυγατρική γερμανικής εταιρείας που κάποτε απασχολούσε 1.000 εργαζόμενοι και από τις ελάχιστες εταιρείες – φασόν στην Θράκη ) ή κάτι ανάλογο για την ΡΟΔΟΠΗ τότε συντελείται πλήρως η αποβιομηχάνιση του νομού και αυξάνεται δραματικά η ανεργία.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
800×600

ΚΟΜΟΤΕΧ, Ξάνθη, εργαζόμενοι, απολύσεις, Πατσατζής

Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυναμική παρουσία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κοπεγχάγη

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, διεξήχθησαν αρκετές συναντήσεις με σκοπό την προώθηση της …