Σχόλια 28/11/15

0
Γερμανοτσολιάδες, εθνοπροδότες, γενοκτόνοι του ελληνικού λαού… ελάτε τώρα για μια συναίνεση!


Γεμίσαμε άνεργους πτυχιούχους
Με αφορμή την χθεσινή ορκωμοσία των 175 νέων μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής της πόλης μας, προς τους οποίους ευχόμαστε καλή σταδιοδρομία, αναφέρουμε κάποια στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας πριν λίγες μέρες. Οι Έλληνες φαίνεται ότι συνεχίζουν να επενδύουν στην εκπαίδευση, με τα ποσοστά των άνεργων νέων να είναι απογοητευτικά. Η Ελλάδα παράγει τους περισσότερους άνεργους πτυχιούχους ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ. Σύμφωνα με στοιχεία η Ελλάδα έχει από τα υψηλότερα ποσοστά σπουδών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τα ποσοστά μάλιστα παρουσιάζουν αύξηση σε σχέση με το 2000, όταν πανεπιστημιακούς τίτλους διέθετε το 18% του εργατικού δυναμικού (25-64 ετών). Το 2014 πτυχίο είχε το 28%, ενώ στις ηλικίες 25-34 η διαφορά είναι ακόμη μεγαλύτερη, αφού από το 24% το 2000 πέρασε στο 26% το 2005 για να ανεβεί στο 31% το 2010 και στο 39% σήμερα. Αντίστοιχα είναι τα ποσοστά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία (44%), η Φινλανδία (40%) και η Ισπανία (40%), αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες (42%). Ωστόσο, η έξοδος στην αγορά εργασίας γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη. Η Ελλάδα μετράει τους περισσότερους άνεργους πτυχιούχους όχι μόνο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και με άλλες χώρες του κόσμου, ενώ μετράει και τους περισσότερους ανέργους ανάμεσα σε εκείνους που έχουν ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ή έχουν διπλώματα από μεταλυκειακά προγράμματα. Η συνεχής μετανάστευση νέων πτυχιούχων σε χώρες όπως η Αγγλία και η Γερμανία, αποτελεί άλλη μία αιμορραγία για την οικονομία της χώρας, που προσφέρει διπλωματούχους που έχουν κοστίσει στον ελληνικό λαό.
Χ.Δ.


Η συνεχής απαξίωση της Δημοτικής Αγοράς
Δεν υπήρξε Δημοτική αρχή που στις προγραμματικές της δηλώσεις να μην αναφέρθηκε υπέρ της λήψης μέτρων για την ανάδειξή της. Και αντί των μέτρων υπέρ της Δημοτικής Αγοράς, οι Ξανθιώτες βιώνουν μια συνεχή υποβάθμιση στην αγορά και διάθεση αποχώρησης από κει.
Με αποτέλεσμα ν’ αυξάνονται τα άδεια καταστήματα, να μειώνεται η προσέλευση αγοραστικού κοινού και γενικά η Δημοτική Αγορά χρόνο με το χρόνο να απαξιώνεται εμπορικά.
Η εφημερίδα μας θα προσεγγίσει το θέμα με ένα εκτενές ρεπορτάζ για το σήμερα και αύριο της Δημοτικής Αγοράς. Με γνώμες και απόψεις αυτών που την ζουν αλλά και αυτών που έχουν την ευθύνη της διατήρησής της εν ζωή και βέβαια δεν το κάνουν.
Σε λίγα χρόνια, αν συνεχιστεί αυτή η ίδια κατάσταση, η Δημοτική Αγορά θα καταντήσει ένα άδειο κουφάρι. Σύντομα μια ολοκληρωμένη αναφορά στο θέμα.
Γ.Δ.


Η «πάταξη» λαθρεμπορίου καπνών κλπ
Τα εύκολα τα λόγια τα μεγάλα. Ισχύει για τη δήθεν πάταξη του λαθρεμπορίου καπνού. Λόγια και μόνον λόγια. Όπως με την πάταξη των λαθρεμπόρων καυσίμων. Δεκάδες χρόνια το ακούμε από τα πλέον επίσημα χείλη, αλλά έργο μηδέν! Κι ούτε θα γίνει κάτι σοβαρό και υπεύθυνο τόσο στα προϊόντα καπνού όσο και στα καύσιμα.
Κι αυτό διότι τα κέρδη είναι πολλά κι αυτοί που κονομάνε είναι πολύ ψηλά με διάφορα αξιώματα. Κατά καιρούς τσακώνουν τις μαρίδες για τα μάτια του κόσμου. Τα χοντρά ψάρια ξεφεύγουν γιατί δεν τα κυνηγούν…
Μας δουλεύουν ψιλό γαζί όλοι από κει ψηλά των αξιωμάτων τους και μας παραμυθιάζουν. Και μεις οι απλοί, τα χάφτουμε. Το ίδιο γίνεται και με τις διάφορες «λίστες». Γεμίσαμε λίστες με Έλληνες και με καταθέσεις έξω, αλλά στην ουσία, μια τρύπα στο νερό. Μόνο μικροπολιτική να γίνεται και ουσία μηδέν.
Γ.Δ.


Πάκης μια ζωή
Δεν μπορώ. Το διάβασα πρωί- πρωί στη ΓΝΩΜΗ του Έβρου και μου ανέβασε όλη τη διάθεση μέχρι την πίεση, στο σάκχαρο και τα ανηθικά μου. Διαβάστε και απολαύστε.
«Προς τον κ. Πάκη Παυλόπουλο: Είναι γνωστό ότι τα ράσα δεν κάνουν τον παπά και τα Προεδρεία δεν κάνουν τον Πρόεδρο. «Πάκης» θα παραμείνετε μια ζωή, όπως τότε με την Κανέλλη. Μετά τιμής ο αφελής.»
Τέλειο, από κάθε άποψη και συνεχίζει να είναι Πρόεδρος Δημοκρατίας ο Πάκης…
Γ.Δ.


Πάλι ο Παυλόπουλος προκαλεί
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκοπής Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο των Εργοδοτών της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, ανάμεσα στα άλλα, δήλωσε «Το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα έχει υποστεί ένα τεράστιο πλήγμα όταν έγινε το PSI. Όταν έγινε δηλαδή η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Πλήρωσε τότε πολύ ακριβά το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα Χωρίς το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, που κατείχε το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα, θα μπορούσε να είναι βιώσιμο για πολλά χρόνια».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέπεσε στο ίδιο πολιτικό και θεσμικό ατόπημα και ολίσθημα. Για άλλη μια φορά. Υιοθέτησε την πολεμική του Αλέξη Τσίπρα κατά της προηγούμενης κυβέρνησης. Ωσάν να μην είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Υπεράνω των κομμάτων.
Α.Β.


Η αλήθεια
Με το PSI διαγράφηκε δημόσιο χρέος ύψους 106 δισεκατομμυρίων ευρώ.
•Τα δύο τρίτα κατείχαν φορείς του εξωτερικού. Το ένα τρίτο κατείχαν τράπεζες, ταμεία και μικροομολογιούχοι.
•Από αυτά τα 14 δια ανήκαν στα ασφαλιστικά ταμεία. Στα οποία απέδιδαν 600 με 700 εκ. ευρώ το χρόνο.
•Κάθε χρόνο ο κρατικός προϋπολογισμός χρηματοδοτεί τα ασφαλιστικά ταμεία με 16 -17 δια ευρώ!
Δυστυχώς για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αυτή είναι η αλήθεια Το πρόβλημα για το ασφαλιστικό σύστημα δεν το δημιούργησε το PSI. Την πιο πάνω αλήθεια για το PSI την ομολόγησε ακόμα και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με την κατάθεση-του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2016. Γνωρίζω πολύ καλά ότι πρέπει να αποφεύγουμε να εμπλέκουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην εσωτερική πολιτική διαμάχη. Αρκεί να το έχει κατανοήσει και ο ίδιος.
Α.Β.


Συναίνεση μόνο με Λεβέντη
Τελικά φαίνεται πως η συναίνεση που ζητά ο Αλέξης Τσίπρας μόνο από ένα πρόσωπο μπορεί να βρει ευήκοα ώτα, τον Βασίλη Λεβέντη. Διότι από τα τέσσερα κόμματα στα οποία ουσιαστικά απευθύνεται (το ΚΚΕ δεν συζητά καν), μόνο από την Ένωση Κεντρώων έχει κάποιες ελπίδες.
Πολύ σκληρή η απάντηση του Σταύρου Θεοδωράκη «ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο άνθρωπος που τη μια μέρα θα σου ζητήσει δανεικά για να πάρει γάλα για το παιδί του και την άλλη μέρα θα σε καταγγείλει ότι του έδωσες λεφτά και πήγε και μέθυσε.»
Στο ΠΑΣΟΚ πνέουν μένεα εναντίον του πρωθυπουργού και η Φώφη Γεννηματά δήλωσε ότι η «κλεψύδρα της συναίνεσης άδειασε για τον κ. Τσίπρα» οπότε δεν πρέπει να υπάρχουν προσδοκίες. Ο προσωρινός πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Πλακιωτάκης έχει ένα κουβάρι απόψεις να εκφράσει, υποψήφιων αρχηγών και παλιών πρωθυπουργών του κόμματος, και δεν μπορεί να συναινέσει ούτε με τον εαυτό της. Τι απομένει; Η στήριξη της κυβέρνησης από το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη. Αυτή είναι η μόνη ρεαλιστική επιδίωξη αυτή τη στιγμή κι αυτήν επιθυμούν ουσιαστικά οι Τσίπρας- Καμμένος.
Με δηλώσεις του ο Βασίλης Λεβέντης είπε ότι αν του ζητηθεί, θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση καθώς ο πρωθυπουργός του είπε ότι συμφωνεί με τα σημεία προγραμματικής σύγκλισης που παρουσίασε η Ένωση Κεντρώων. Νάτη λοιπόν η συναίνεση κι έχει ονοματεπώνυμο «Βασίλης Λεβέντης»…


Η κλεψύδρα αδειάζει
Όλο κουβεντιάζουμε για την κρίση κι όλο αποτελέσματα δεν βλέπουμε. Οι Κινέζοι λένε ότι «καλύτερα ν’ ανάψεις ένα κερί, παρά να καταριέσαι το σκοτάδι». Το απαρηγόρητο κλάμα για το κακό μας ριζικό, συνεπώς, δεν οδηγεί πουθενά. Πρέπει ν’ αναπτύξουμε δράση και ένα οργανωμένο σχέδιο, τάχιστα, για να βγούμε από την κρίση.
Ας μην είμαστε, όμως, άδικοι. Πέρα από τις υποχρεώσεις των πολιτών, κεντρικό ρόλο σε αυτό πρέπει να διαδραματίσουν οι πολιτικές ηγεσίες. Με τις φωνές δεν βάφονται αβγά… Στην πολιτική αυτό που μετράει είναι η έγκαιρη παρέμβαση ακόμη και όταν κάποιες ομάδες προηγούνται της εποχής τους.
Στην Ελλάδα χάνουμε πολύτιμο χρόνο σε αδιέξοδες αντιπαραθέσεις και μαγκιές παλαιάς κοπής. Ετσι η ίδια η εξέλιξη των γεγονότων, πολλές φορές μας αμφισβητεί και μας ξεπερνά.
Τώρα η κλεψύδρα άδειασε. Άλλος χρόνος για χάσιμο και για χασομέρηδες δεν υπάρχει. Οι μήνες που θ’ ακολουθήσουν είναι πολύ δύσκολοι.
Γ.Ο.


Σκυλο-φοριακή συμφόρηση
Τα τελευταία χρόνια έχει απασχολήσει επανειλημμένα την εφημερίδα μας και την εκάστοτε δημοτική αρχή το θέμα των αδέσποτων σκύλων μέσα στην πόλη. Και δικαίως, αφού το φαινόμενο έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και απασχολεί τους δημότες της Ξάνθης. Δεν είναι θέμα αισθητικής ή φιλοζωίας μόνον, αλλά κυρίως καθημερινό πρόβλημα για πολλούς συμπολίτες μας, που έρχονται αντιμέτωποι με αγέλες σκύλων. Αγέλες που περιφέρονται σε πολλά σημεία της πόλης, όχι μόνο απομακρυσμένα, αλλά ακόμη και μέσα στο κέντρο της Ξάνθης. Η φωτογραφία που μας απέστειλε αναγνώστης του «Ε» από την πλατεία Ελευθερίας είναι ενδεικτική της εντελώς έκρυθμης κατάστασης, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες φιλοζωικών οργανώσεων και την εκδήλωση ενδιαφέροντος από πλευράς δήμου. Η έλλειψη κυνοκομείου είναι πλέον κάτι περισσότερο από εμφανής, την οποία ενισχύει η ασυνειδησία πολλών νεόκοπων ιδιοκτητών, που εν είδει μόδας αποκτούν ζώα συντροφιάς, τα οποία εγκαταλείπουν με την πρώτη δυσκολία. Ακόμη αναμένεται η παρέμβαση του δήμου Ξάνθης, που σε λίγο θα πρέπει να τοποθετήσει και… τροχονόμους στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Στην 4η θέση η Ελλάδα Υπάρχει κι άλλος ένας τομέας που η χώρα μας κατά τις πληροφορίες από…