Συνεχίζεται η έλλειψη χειριστών μηχανημάτων – Ζητούμενο η άμεση ενημέρωση για έκτακτα περιστατικά και η αγαστή συνεργασία
Κ. Ζαγναφέρης: «Πρέπει να βρεθεί οριστική λύση στο πρόβλημα Κιμμερίων και Λευκόπετρας, που συνεχίζει με τοπικές πολιτικές ευθύνες»
Συνεδρίασε χθες, Πέμπτη 5 Νοεμβρίου, το συντονιστικό όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης με θέμα: Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων, χιονοπτώσεων και παγετού για την χειμερινή περίοδο 2015-2016. Στην συνεδρίαση παραβρέθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, οι οποίοι παρουσίασαν την ετοιμότητα στην οποία βρίσκονται οι υπηρεσίες τους, αλλά και τα προβλήματα που συνήθως υπάρχουν.
Κ. Ζαγναφέρης: «Η Πολιτική Προστασία λειτουργεί καλά στην Ξάνθη, αλλά πάντα μπορούμε καλύτερα»
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, Κ. Ζαγναφέρης, ανέφερε ότι είναι η πέμπτη σύγκλιση του οργάνου μέσα σε 2 χρόνια και παρότι τα δείγματα γραφής είναι καλά, πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Ευχαριστώντας τις εθελοντικές ομάδες που προσφέρουν διαρκώς, έκανε ένα σύντομο απολογισμό της θερινής περιόδου, που πέρασε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Τον λόγο πήρε ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Ξάνθης, Γιώργος Καφούτης, ο οποίος ανέγνωσε επιγραμματικά τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν άμεσα από τους αρμόδιους φορείς, όπως: αυτοψίες και σύνταξη εκθέσεων ιδιαίτερα στα σημεία όπου κατά το παρελθόν σημειώθηκαν προβλήματα, προληπτικός καθαρισμός των ρεμάτων για την αποκατάσταση της φυσικής τους ροής, συντήρηση του δικτύου ομβρίων υδάτων των οδών, ενημέρωση για παρεμβάσεις που έγιναν ή είναι προγραμματισμένες, καταγραφή μηχανημάτων αλλά και των χειριστών τους, καθαρισμός όλων των αποστραγγιστικών καναλιών και άλλα ενέργειες, που δόθηκαν σε έντυπη μορφή σε όλους τους παρισταμένους. Ανέφερε επίσης ότι δεν έχει γίνει ακόμη επικαιροποίηση του μνημονίου ενεργειών, καθώς αναμένεται η εγκύκλιος, λόγω του ορισμού ΓΓ Πολιτικής Προστασίας μόλις στις 23 Οκτωβρίου.
Άμεση λύση σε Κιμμέρια και Λευκόπετρα ζητά ο Ζαγναφέρης, έστω και με πολιτικό κόστος
Ο κ. Ζαγναφέρης, αναφέρθηκε στο γνωστό πρόβλημα στην είσοδο των Κιμμερίων με την κατασκευή αυθαιρέτων που εμποδίζουν την ροή των υδάτων, και ανακύπτει κατά καιρούς λόγω καιρικών φαινομένων. Ζήτησε την συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων, όπως και του Δασαρχείου, ώστε να γίνει μια παρέμβαση για οριστική λύση ενός θέματος που έχει καθαρά πολιτικές προεκτάσεις και ευθύνες, όπως ανέφερε. Χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος και στον κ. Τσέπελη που παρίστατο ως εκπρόσωπος της ΠΕΔ και του κ. Λαμπάκη, είπε: «Αν δεν σπάσουμε αυγά, δεν θα γίνει τίποτα. Πρέπει να υπάρξει πολιτική παρέμβαση, γιατί η κατάσταση αυτή διαιωνίζεται με ευθύνη τον τοπικών πολιτευτών». Παρόμοιο και το πρόβλημα στην Λευκόπετρα, όπου έχουν σημειωθεί καταπατήσεις και αλλαγές στην ροή των ρεμάτων. Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του δήμου Αβδήρων, αφού από τον δήμο Τοπείρου δεν υπήρξε εκπροσώπηση, τόνισε ότι αναμένει τις υποδείξεις για περιπτώσεις καναλιών που μπαζώνονται από αγρότες για να ποτίσουν και παραμένουν μπαζωμένα ακόμη και όταν ολοκληρωθεί η καλλιέργεια. «Θέλω μόνο να μου λέτε πού συνέβη και εγώ θα αναλάβω τα υπόλοιπα. Δεν θα εμπλακείτε εσείς», είπε χαρακτηριστικά, αποφασισμένος να βάλει τέλος σε τακτικές που προκαλούν προβλήματα για το σύνολο των πολιτών.
Όλοι οι φορείς σε ετοιμότητα, παρά την έλλειψη χειριστών μηχανημάτων, και ευχές για αποφυγή ακραίων φαινομένων
Όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων που παραβρέθηκαν εξέφρασαν την ευχή να μην υπάρξουν έντονα καιρικά φαινόμενα, αφού φημολογείται ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι ένας από τους πλέον βαρείς των τελευταίων ετών. Επειδή όμως με τα ευχολόγια δεν διασφαλίζεται τίποτα, όλοι ενημέρωσαν ότι είναι σε ετοιμότητα, καταθέτοντας παράλληλα και αναλυτικά στοιχεία με τις ανάγκες αλλά και τις δυνατότητες που έχουν. Αναφέρθηκε για άλλη μια φορά το θέμα πιθανού κλεισίματος των σχολείων λόγω σφοδρής κακοκαιρίας, κάτι που είχε προκαλέσει αντιδράσεις πέρυσι, και ξεκαθαρίστηκε η διαδικασία που ακολουθείται, με έγκαιρη εισήγηση του διευθυντή Α/βάθμιας ή Β/βάθμιας προς τον δήμαρχο ή τον Αντιπεριφερειάρχη, ανάλογα με την περιοχή, ώστε να εγκριθεί η διακοπή των μαθημάτων.
Ανάγκη συνεργασίας και άμεσης ανταπόκρισης
Παρότι σημειώθηκε από τους περισσότερους φορείς ότι υπάρχει καλή διάθεση και συνεργασία σε οτιδήποτε προκύπτει, τονίστηκε η ανάγκη οργάνωσης και καταμερισμού των ευθυνών, ώστε να υπάρχει κάθε στιγμή για κάθε μέρος όπου υπάρχει πρόβλημα κάποιος υπεύθυνος, που θα μπορέσει να συντονίσει τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν. Ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας δήμου Ξάνθης, Παν. Ταρενίδης, παρακάλεσε τον εκπρόσωπο της Αστυνομικής Διεύθυνσης για την τοποθέτηση, σε περίπτωση χιονοπτώσεων, κλιμακίου στην έξοδο της πόλης (Ξανθίππη), ώστε να μην διέρχονται οχήματα χωρίς αλυσίδες. Ο Δήμαρχος Μύκης, κ. Καπζά, παρουσίασε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ορεινός δήμος, όπου είναι δύσκολο να υπάρχει εικόνα και συνεχής ενημέρωση για οτιδήποτε ανακύπτει. Σημείωσε δε, ότι σε πολλά σχολεία της περιοχής, λόγω και της έλλειψης επιστατών, το αλάτι που δίνεται στα σχολεία δεν χρησιμοποιείται. Οι εκπρόσωποι της Δευτεροβάθμιας συμφώνησαν με το πρόβλημα, αναφέροντας ότι την έλλειψη θα προσπαθήσουν να αναπληρώσουν οι εκπαιδευτικοί.
Θετικός και αρνητικός απολογισμός και ανάγκη τήρησης των μνημονίων ενεργειών
Ο κ. Κωνσταντίνος Χουβαρδάς, υπεύθυνος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της ΠΑΜ-Θ, ανέφερε περιστατικά ελλιπούς ενημέρωσης, που παραλίγο να στοιχίσουν ζωές. «Πρέπει να ενημερώνονται όλοι οι φορείς που προβλέπουν τα μνημόνια ενεργειών», τόνισε στους παρισταμένους, για να συμπληρώσει: «Δεν έχουν θεσπιστεί τυχαία. Είχαμε πριν λίγο καιρό το κλείσιμο ενός δρόμου και δεν είχε ενημερωθεί το ΕΚΑΒ. Το αποτέλεσμα ήταν να καθυστερήσει η διακομιδή ασθενούς 20 λεπτά. Μπορεί να είναι κρίσιμα». Ο εκπρόσωπος της ΔΕΔΔΗΕ Ξάνθης, αναφερόμενος στα περσινά περιστατικά στην κεραία του Εχίνου, δήλωσε ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να ξανασυμβεί. «Είναι θαύμα το ότι δεν θρηνήσαμε θύματα πέρυσι. Να είναι καλά η ΕΜΑΚ. Περπατούσαμε 1,5 χιλιόμετρο μέσα στο χιόνι και παραδίπλα λύκοι, για να φτιάξουμε την κεραία τηλεφωνίας, λόγω πιέσεων. Την στιγμή που δεν φροντίζουν οι ίδιοι να έχουν δρόμο. Δεν θα επέμβουμε ξανά όπου δεν υπάρχει οδικό δίκτυο», είπε χαρακτηριστικά. Θετικές ήταν οι εντυπώσεις του Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης, Πύραρχου Αντώνιου Σπανού, από τις περσινές επεμβάσεις που έγιναν, δηλώνοντας ότι ποτέ ξανά στην καριέρα του δεν έχει δει τόσο άμεση ανταπόκριση από δήμους, Αντιπεριφέρεια και ΔΕΥΑ στην παροχή οχημάτων και χειριστών.