Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Ολονύκτιο Δημοτικό Συμβούλιο μετ’ εμποδίων

Ολονύκτιο Δημοτικό Συμβούλιο μετ’ εμποδίων

0
pazari-meleti

Ικανοποίηση αλλά και σκεπτικισμός για την μελέτη ανάπλασης του Παζαριού – Αλλαγές στις ονομαστικές θέσεις στάθμευσης ΑμΕΑ

Ψηφίστηκε το δικαίωμα εκμίσθωσης του δασικού χωριού «Ερύμανθος» από τον δήμο Ξάνθης

Επεισοδιακή για μια ακόμη φορά η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, το απόγευμα της Τετάρτης, 11 Νοεμβρίου. Με τα σημαντικότερα θέματα να μεταφέρονται προς συζήτηση για την ερχόμενη Δευτέρα (προϋπολογισμός, δημοτικά τέλη, δημοτική επιχείρηση «Νέστος-Ροδόπη»), η συνεδρίαση διήρκεσε συνολικά περισσότερες από τέσσερεις ώρες. Παρότι αναμενόταν ‘’μαραθώνια’’ και ξεκίνησε από τις 18:00 το απόγευμα, το θέματα της ημερήσιας διάταξης τέθηκαν προς συζήτηση μόλις μετά τις 20:00. Πρώτο και κύριο θέμα η παρουσίαση και οριστική παραλαβή της μελέτης με τίτλο: «Μελέτη-έρευνα για δημιουργία πρότυπων λυόμενων κατασκευών για τους εκθέτες του Παζαριού (λαϊκή αγορά)», την οποία πρώτο το «Ε» παρουσίασε στο φύλλο της Τετάρτης.

Ικανοποίηση για την αρτιότητα της μελέτης, αλλά και ενδοιασμοί για την διασφάλιση του ιδιαίτερου χαρακτήρα του Παζαριού

Οι μελετητές Ειρήνη Στολίδου, Αρχιτέκτονας Μηχανικός και Πασχάλης Γώγος, Αγρονόμος-Τοπογράφος Μηχανικός, παρουσίασαν τα αποτελέσματα της διετούς προσπάθειας εκπόνησης μια μελέτης που θα κινείται μέσα στους ιδιαίτερα περιορισμένους όρους δόμησης για την περιοχή, διασφαλίζοντας τόσο το εμπορικό μέρος που λειτουργεί κάθε Σάββατο, όσο και την χρήση ως χώρου στάθμευσης όλο το υπόλοιπο διάστημα. Η νέα μορφή του Παζαριού έχει ως στόχο να το καταστήσει πιο λειτουργικό, διευκολύνοντας την επισκεψιμότητα αλλά και την ανάπτυξη των εμπορικών δραστηριοτήτων των μικροπωλητών. Παρότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει η δυνατότητα αλλαγών στο εγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο έχει δεχθεί πολλές μετατροπές μετά από υποδείξεις των αρμόδιων φορέων (ΕΠΑΕ, Νεωτέρων Μνημείων), υπήρξαν ενστάσεις και προβληματισμοί από πλευράς κάποιων δημοτικών συμβούλων.

Βασιλούδης: «Να μην χαθεί ο ανατολικοευρωπαϊκός χαρακτήρας του Παζαριού»

Πρώτος ο κ. Βασιλούδης διατύπωσε την ένσταση για την ομοιομορφία που φαίνεται να έχει η λαϊκή αγορά στα απεικονιστικά σχέδια που παρουσιάστηκαν, θέτοντας τον προβληματισμό για την απώλεια του ιδιαίτερου χαρακτήρα που είχε το Παζάρι της Ξάνθης, κάτι που το καθιστά και πόλο έλξης επισκεπτών από άλλες πόλεις. Η μελετητική ομάδα ξεκαθάρισε ότι οι παρεμβάσεις που έγιναν δεν θα δώσουν το ‘’χρώμα’’, αφού η λογική είναι να μην υπάρχει επιθετική παρέμβαση στους δημόσιους χώρους με όσο το δυνατόν μικρότερο το ανθρώπινο ‘’αποτύπωμα’’. Η ιδιαιτερότητα του Παζαριού διασφαλίζεται και διαμορφώνεται από τους πωλητές και τα προϊόντα τους, αλλά και από τους επισκέπτες, όπως σημείωσαν.

Ξυνίδης: «Αν δεν υπάρξει αστυνόμευση του χώρου, δεν πρόκειται να λειτουργήσει»

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος Αντιπολίτευσης στον δήμο Ξάνθη, Θανάσης Ξυνίδης, παραδέχθηκε ότι δεν περίμενε μια τόσο άρτια μελέτη, που θα τηρεί τις ισορροπίες ανάμεσα στους χώρους στάθμευσης και στις θέσεις των πωλητών. Παρόλα αυτά, τόνισε ότι αν δεν υπάρξει αστυνόμευση και επιτήρηση από πλευράς δήμου, δεν πρόκειται να λειτουργήσει το όλο εγχείρημα. Έθιξε με την ευκαιρία το θέμα των ρουσφετιών που διαχρονικά παρατηρούνται, με κάποιους να κατέχουν ‘’μαεστρικά’’ περισσότερες από μία θέσεις, ενώ ήταν δριμύς προς την δημοτική αρχή στο θέμα της καθαριότητας. «Είναι μια κακή νοοτροπία την οποία διατηρεί ο δήμος, να πιστώνεται τα σκουπίδια των πωλητών και να ανέχεται να πληρώνουν οι δημότες για την καθαριότητα», είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, ο κ. Μπένης, πάνω στο ίδιο θέμα, πρότεινε ως μόνη λύση την αφαίρεση της άδειας από όσους δεν συμμορφώνονται και συνεχίζουν να εγκαταλείπουν τον χώρο γεμάτο δικά τους σκουπίδια, ενώ καταβάλουν ελάχιστο αντίτιμο μίσθωσης στον δήμο.

Αλλαγές σε χαριστικές ονομαστικές εκχωρήσεις θέσεων στάθμευσης ΑμΕΑ

Τα περισσότερα θέματα δεν συζητήθηκαν ιδιαίτερα και προχώρησαν προς ψήφιση διαδικαστικά, με τα περισσότερα να ‘’περνούν’’ κατά πλειοψηφία, με σχεδόν μόνιμο το ‘’λευκό’’ του κ. Ανταμπούφη. Στο θέμα της τροποποίησης προγενέστερων αποφάσεων του Δημ. Συμβουλίου για ονομαστική εκχώρηση θέσεων στάθμευσης ΑμΕΑ, ο Δήμαρχος Ξάνθης, Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, εξήγησε στο Σώμα ότι έχει γίνει τους τελευταίους 4 μήνες πλήρης καταγραφή όλων των θέσεων στάθμευσης, που αποτυπώνονται και στην ιστοσελίδα του δήμου. Από αυτή την καταγραφή προκύπτει ότι κάποιες θέσεις υφίστανται τα τελευταία 15-20 χρόνια, χωρίς να είναι σίγουρο αν ισχύει ακόμη ο λόγος για τον οποίο εκχωρήθηκαν. Ο κ. Ανταμπούφης τόνισε ότι πρέπει να γίνει επικαιροποίηση των παραχωρήσεων αυτών, αφού κάποιες βρίσκονται μπροστά σε συγκεκριμένες κατοικίες, εξυπηρετώντας πολιτικά συμφέροντα. Ο Δήμαρχος Ξάνθης συμφώνησε με την άποψη, καθώς οι τακτικές αυτές μειώνουν το ποσοστό κοινόχρηστων θέσεων, που μπορούν να εξυπηρετήσουν όλους τους πολίτες με ειδικές ανάγκες. Συμφωνήθηκε, με καταψήφιση του κ. Ανταμπούφη, να οριστούν σε πρώτη φάση οι θέσεις αυτές κοινόχρηστες και σε δεύτερη φάση να εξεταστεί η μεταφορά τους σε άλλα σημεία της πόλης.

Αλλάζει το καθεστώς στο δασικό χωριό με δυνατότητα εκμίσθωσης πλέον

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για το θέμα του αιτήματος τροποποίησης της σύμβασης παραχώρησης χρήσης του δασικού χωριού «Ερύμανθος». Όπως εξήγησε ο Αντιδήμαρχος Σταυρούπολης, Κυριάκος Παπαδόπουλος, αυτή την στιγμή η διαχείριση των οικίσκων από τον δήμο δεν αποφέρει κέρδη, και είναι βιώσιμη μόνο λόγω της ανάληψης της φύλαξης από την επιχείρηση που έχει μισθώσει το εστιατόριο του χωριού. Με τον τρόπο αυτό ο δήμος εξοικονομεί 38.000 ευρώ ετησίως, ποσό που θα καταστούμε μη βιώσιμη την λειτουργία του δασικού χωριού. Ο κ. Μπένης εξέφρασε φόβους για ενδεχόμενο να μισθωθούν όλα από την ίδια επιχείρηση και να μην υπάρχει πλέον έλεγχος από τον δήμο, ενώ ο κ. Ξυνίδης τόνισε ότι είναι κάθετα αντίθετος με την απώλεια του δασικού χωριού από την διαχείριση του δήμου, ο οποίος θα μπορεί να εξυγιαίνει όλες τις παρεμβάσεις στην περιοχή, καθορίζοντας τιμές και δράσεις. Χαρακτήρισε μάλιστα το όλο θέμα της εγκατάλειψης του Λειβαδίτη, της Σταυρούπολης και του δασικού χωριού ως την αμαρτία του νομού, θεωρώντας ότι με την αξιοποίησή τους θα μπορούσαν να ‘’θρέψουν’’ όλη την περιοχή. Μετά την τοποθέτηση του Δημάρχου, ότι η παρούσα απόφαση αφορά μόνο την δυνατότητα εκμίσθωσης, κάτι που δεν υπάρχει τώρα, και όχι άμεσα την εκμίσθωση, το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βγαίνει ο διαγωνισμός για το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων δήμου Ξάνθης

Στη σημερινή συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής εγκρίνονται τα τεύχ δημοπράτησης   Σή…