Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση «Λίφτινγκ» στο Παζάρι της Ξάνθης

«Λίφτινγκ» στο Παζάρι της Ξάνθης

0
pazari xanthis-empros

Επιχειρεί η νέα μελέτη που έχει ολοκληρωθεί. Στύλοι φωτισμού με ομοιόμορφες τέντες – 440 θέσεις μικροπωλητών και 229 θέσεις στάθμευσης

Κυκλικός κόμβος στην συμβολή των οδών Ζωαγοράς και Θήρας – Στο ύφος της παλιάς τοπογραφίας η δαπεδόστρωση

Έτοιμη προς οριστική παραλαβή από τον δήμο Ξάνθης (θέμα στην ημερήσια διάταξη του σημερινού Δ.Σ. )είναι η μελέτη αναβάθμισης του χώρου του Παζαριού της πόλης μας (με τίτλο: «ΜΕΛΕΤΗ-ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΛΥΟΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΘΕΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΖΑΡΙΟΥ (ΛΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ)», η εκπόνηση της οποίας ξεκίνησε τον Φεβρουάριο 2013 από την προηγούμενη δημοτική αρχή και αφορούσε σε τρεις φάσεις: Ειδικότερα κατά την Α’ Φάση από τους μελετητές διαμορφώθηκαν μια σειρά εναλλακτικών σεναρίων συνολικής αξιοποίησης και αναβάθμισης του χώρου, στην Β’ Φάση επιλέχθηκε το τελικό σενάριο και έγινε λεπτομερής σχεδιαστική παρουσίαση της πρότασης και κατά την Γ’ Φάση επιλύθηκε η τελική πρόταση ενσωματώνοντας τις παρατηρήσεις της Τεχνικής υπηρεσίας που είχε την επίβλεψη του έργου. Να σημειώσουμε ότι μελέτη έχει ενταχθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα Δήμου Ξάνθης έτους 2010 και θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ 2007-2013 – Ο.Σ.Α.Α. Μελετητές για την Εκπόνηση Ειδικής Αρχιτεκτονικής Μελέτης η κα Ειρήνη Στολίδου, Αρχιτέκτονας Μηχανικός και για την εκπόνηση Κυκλοφοριακής Μελέτης ο κ. Πασχάλης Γώγος, Αγρονόμος-Τοπογράφος Μηχανικός.

Τι αλλάζει στο Παζάρι της Ξάνθης

Όπως ανέφερε η κα Στολίδου μιλώντας στο «Ε» η μελέτη σχεδιάστηκε με στόχο να δώσει μια νέα μορφή στο χώρο του παζαριού καθιστώντας το πιο λειτουργικό και διευκολύνοντας την επισκεψιμότητα αλλά και την ανάπτυξη των εμπορικών δραστηριοτήτων των μικροπωλητών. Οι προτάσεις συνάδουν με τη φυσιογνωμία της ευρύτερης περιοχής, καθώς αυτή βρίσκεται στις παρυφές του παραδοσιακού οικισμού (Παλιά Πόλη) ενισχύοντας παράλληλα τον πολιτιστικό χαρακτήρα της πόλης. Το γεγονός αυτό απέτρεψε και την ένταξη στον χώρο μόνιμων κατασκευών – όπως είχε προταθεί αρχικά – δεδομένου ότι απαγορεύεται από τους ισχύοντες όρους δόμησης.

Στύλοι φωτισμού με ομοιόμορφες τέντες

Όπως προβλέπει η μελέτη: Για να καλυφθούν οι ανάγκες στέγασης του συνόλου των θέσεων των μικροπωλητών για την προστασία τους από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή μελέτης, προτείνονται σταθεροί μεταλλικοί στύλοι πάνω στους οποίους θα προσαρμόζονται αποσπώμενες υφασμάτινες επιφάνειες. Οι στύλοι φέρουν μεταλλικούς δακτυλίους σε δύο ύψη (3μ. και 4μ από την τελική επιφάνεια του εδάφους), με τέσσερις υποδοχές περιμετρικά για την τοποθέτηση της υφασμάτινης επιφάνειας. Μετά το πέρας της υπαίθριας λαϊκής αγοράς οι αποσπώμενες επιφάνειες απομακρύνονται και αποθηκεύονται σε ειδικό αποθηκευτικό χώρο, ώστε να επαναχρησιμοποιηθούν κατά την λειτουργία της επόμενης λαϊκής αγοράς. Οι στύλοι παράλληλα λειτουργούν ως αυτόνομοι στύλοι φωτισμού, συμβάλλοντας στη νυχτερινή όψη της πλατείας ενισχύοντας τον χαρακτήρα της ως χώρο που φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις.

440 θέσεις μικροπωλητών

Η μελέτη περιλαμβάνει 440 θέσεις μικροπωλητών με ενιαία διάσταση για όλες τις κατηγορίες των προϊόντων, 3.75×3.75 μέτρα, ο οποίος ανταποκρίνεται στην μέση διάσταση που καταλαμβάνουν σήμερα οι περισσότεροι μικροπωλητές, ενώ παράλληλα επιτρέπει την χωροθέτηση του μέγιστου αριθμού θέσεων μικροπωλητών μέσα στα όρια της περιοχής μελέτης. Η διάταξη των θέσεων ακολουθεί έξι άξονες με κατεύθυνση ανατολή – δύση παράλληλους με τον κεντρικό άξονα κίνησης. Κάθετα σε αυτούς οδηγούνται έξι δευτερεύοντες άξονες βορρά-νότου συνδέοντας την έως σήμερα «παραμελημένη» βορινή πλευρά του παζαριού με την υπόλοιπη περιοχή. Η χωροθέτηση δημιουργεί υποενότητες στο παζάρι που μπορούν να αξιοποιηθούν για την διάκριση των προϊόντων, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται η ομαλή και άνετη διέλευση των επισκεπτών, καθώς και η έλευση των οχημάτων εκτάκτου ανάγκης.

Διατηρούνται τα δέντρα στην πλατεία Εμπορίου

Μια ακόμη βασική αρχή της πρότασης αποτελεί η διατήρηση του συνόλου της υπάρχουσας φύτευσης στην πλατεία Εμπορίου και η χωροθέτηση όλων των απαιτούμενων λειτουργιών με βάση τη θέση των υπαρχόντων δέντρων. Δημιουργείται έτσι μια ελεύθερη κεντρική ζώνη εκτόνωσης και αναψυχής των επισκεπτών που διασχίζει την περιοχή μελέτης, έχοντας αναφορές στην παλιά κοίτη του ποταμού που υπήρχε στην περιοχή του σημερινού παζαριού πριν αποξηρανθεί.

Κυκλικός κόμβος στην συμβολή των οδών Ζωαγοράς και Θήρας

Για να αντιμετωπιστούν τα κυκλοφοριακά προβλήματα που εντοπίζονται στο χώρο ιδίως στην έξοδο από την Κλεμανσώ η κυκλοφοριακή μελέτη προτείνει την διατήρηση της κεντρικής νησίδας του παζαριού και την δημιουργία ενός κυκλικού κόμβου στη συμβολή των οδών Ζωαγοράς, Θήρας που θα είναι διπλής κυκλοφορίας. Διατηρείται η κεντρική αρτηρία από την ανατολική πλευρά του Παζαριού που διαπλατύνεται και παραμένουν οι 229 θέσεις στάθμευσης σ’ όλο το χώρο όπως και στην υφιστάμενη κατάσταση. Ο κόμβος θα δίνει διέξοδο των οχημάτων στην υπό διάνοιξη οδό (πίσω από την Πυροσβεστική) και στην Ύδρας (μπροστά από την Πυροσβεστική η οποία και παραμένει διπλής κυκλοφορίας και δεν πεζοδρομείται όπως αρχικά είχε προταθεί. Παραμένουν επίσης και κάποιες θέσεις μικροπωλητών μπροστά από την Πυροσβεστική

Στο ύφος της παλιάς τοπογραφίας η δαπεδόστρωση

Η προτεινόμενη δαπεδόστρωση αφενός παρακολουθεί τις υφιστάμενες στάθμες του εδάφους, δίνοντας την εντύπωση ενός ενιαίου συνόλου, και αφετέρου έχει την δυνατότητα να επεκταθεί στους περιμετρικούς δρόμους υλοποιώντας ένα δίκτυο κινήσεων που εκτείνεται σε όλη την πόλη. Το υλικό διάστρωσης δημιουργεί μια μορφή μωσαϊκού τονίζοντας τον πολύ-πολιτισμικό χαρακτήρα της περιοχής, ενώ παράλληλα η χρήση διαφορετικών υφών επαναφέρει στη μνήμη των επισκεπτών την παλιά τοπογραφία της περιοχής και ειδικότερα την θέση της παλιάς κοίτης του ποταμού, που υπήρχε στην περιοχή του σημερινού παζαριού πριν αποξηρανθεί.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Λογοδοσίας την Παρασκευή 26 Απριλίου στον Δήμο Τοπείρου

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής θεμάτων τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 και ώρα 14.00 Η Ειδική…