Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Κραυγή αγωνίας από τους Δήμους για τις καθυστερημένες χρηματοδοτήσεις

Κραυγή αγωνίας από τους Δήμους για τις καθυστερημένες χρηματοδοτήσεις

0
patoulis dimarxopoulos

Η χρονιά τελειώνει και δεν έχει αποδοθεί ακόμη το 30% των χρηματοδοτήσεων με κίνδυνο απώλειας κοινωνικών παροχών προς τους δημότες

Αγώνας δρόμου για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ, με στόχο την μικρότερη δυνατή απώλεια πόρων

Την προηγούμενη εβδομάδα συνεδρίασε το ΔΣ της ΚΕΔΕ, το οποίο μεταξύ άλλων αποφάσισε την σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, με κεντρικό θέμα τα οικονομικά των δήμων. Η σύγκληση της συνεδρίασης κρίθηκε αναγκαία μετά τη διαπίστωση ότι η ροή χρηματοδοτήσεων των δήμων για το 2015 υστερεί τουλάχιστον κατά 30%, ενώ απομένουν μόλις 2 μήνες για να ‘’κλείσει’’ ο χρόνος.

Κίνδυνος στον ισοσκελισμό των προϋπολογισμών και στις κοινωνικές παροχές

Σε περίπτωση που δεν εξασφαλιστεί η άμεση απόδοση των σχετικών ποσών υπάρχει ο κίνδυνος οι δήμοι να μην μπορούν να “ισοσκελίσουν” τους προϋπολογισμούς τους και χιλιάδες πολίτες να υστερηθούν από προγράμματα και σημαντικές κοινωνικές παροχές, όπως για παράδειγμα το «Βοήθεια στο Σπίτι». Οι βασικότερες υστερήσεις αφορούν στις χρηματοδοτήσεις αναπτυξιακών έργων των δήμων μέσω ΣΑΤΑ, στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και τα προγράμματα υλοποίησης ΟΚΑΝΑ. Επιπλέον η αυτοδιοίκηση δεν έχει λάβει κανένα ποσό για οφειλές παρελθόντων ετών. Επιπλέον, καθυστερήσεις σημειώνονται και στις χρηματοδοτήσεις των Περιφερειακών Ενώσεων και της ίδιας της ΚΕΔΕ.

Χ. Δημαρχόπουλος: «Οι δήμοι λειτουργούν ήδη σε οριακά οικονομικά επίπεδα»

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, επισήμανε ότι οι χρηματοδοτήσεις μέχρι σήμερα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση α΄ βαθμού είναι 1.810 εκ. ευρώ από τα 2.572 εκ. ευρώ που προβλέπονται στον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή ποσοστό 70,4%. «Προφανώς, πρέπει μέχρι και τον Δεκέμβριο να αποδοθεί ολόκληρο το ποσό στους δήμους. Εκτιμούμε το ποσό αυτό ως ελάχιστο για να μπορεί ένας δήμος να λειτουργήσει στοιχειωδώς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Ο Δήμαρχος Ξάνθης, Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, υπογράμμισε ότι «σήμερα οι Δήμοι καλούνται να ασκήσουν αρμοδιότητες που οριακά αντέχουν τα ισχνά οικονομικά τους και λειτουργούν ήδη σε οριακά οικονομικά επίπεδα». Ο κ. Δημαρχόπουλος υπενθύμισε ότι το έργο της κυβέρνσησης ασκείται πρωτοβάθμια από τους δήμους με την εξυπηρέτηση των πολιτών σε πολλά επίπεδα και με πλειάδα παροχών σε αδύναμες κοινωνικές ομάδες, και για τον λόγο αυτό θα πρέπει η κυβέρνηση να φροντίσει για την εξασφάλιση των απαραίτητων οικονομικών πόρων και μέσων, που θα διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία των Ο.Τ.Α. α’ Βαθμού και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Το ΔΣ της ΚΕΔΕ έχει ζητήσει ήδη την λήψη συγκεκριμένων μέτρων:

– Απόδοση μέσω των Κ.Α.Π. του συνόλου των πόρων που προβλέπονται στο Ν.3852/2010.

– Εκπόνηση ενός «Προγράμματος Απόδοσης των νέων Παρακρατηθέντων», από το 2009 μέχρι και σήμερα, όπως εφαρμόστηκε στην προηγούμενη περίοδο, αφού πρώτα έρθει η ανάκαμψη της οικονομίας και η βελτίωση των Δημοσίων Εσόδων. Να επισημανθεί ότι το τρέχον πρόγραμμα είναι ύψους 1,7 δις. ευρώ και αποδίδονται κάθε χρόνο 213,9 εκ. ευρώ στους δήμους. Για τη φετινή χρονιά δεν έχει αποδοθεί το οφειλόμενο ποσό.

– Επαναφορά του ποσοστού κατανομής εσόδων του Πράσινου Ταμείου στους Δήμους (από 2,5% που είναι σήμερα, στο αρχικό 10%), κυρίως για έργα περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής.

– Μείωση του επιτοκίου δανεισμού των Δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στο ύψος του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

– Προώθηση μέτρων δημοσιονομικής αποκέντρωσης, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση των πολιτών, όπως αναφέρεται στο ψήφισμα του τακτικού συνεδρίου της Χαλκιδικής.

Οριστική η ημερομηνία για την υλοποίηση των έργων του ΕΣΠΑ – Αγώνας δρόμου για αποφυγή μεγάλης απώλειας πόρων

Σε συνάντηση που είχε προχθές το προεδρείο της ΚΕΔΕ με τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Π. Κουρουμπλή, τον Γενικό Γραμματέα αρμόδιο για το ΕΣΠΑ Π. Κορκολή, τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Γ. Στασινό και τον Γενικό Γραμματέα ΥΠΕΣΔΑ Κ. Πουλάκη, συμφωνήθηκε ο συντονισμός των ενεργειών των συναρμόδιων υπουργείων και της ΚΕΔΕ, ώστε να μπορέσουν να απορροφήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα κονδύλια για την υλοποίηση έργων του προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-2013, μέχρι το τέλος του 2015. Αυτή την στιγμή βρίσκονται στον ‘’αέρα’’ περίπου 480 έργα που είναι σε εξέλιξη σε όλη την χώρα. Μετά την απάντηση της Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνας Κρέτσου, ότι δεν πρόκειται να δοθεί παράταση στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους, γίνονται προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης για να ‘’τρέξουν’’ όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι διαδικασίες ολοκλήρωσης των πιο ώριμων έργων και να υπάρξουν οι λιγότερες δυνατές απώλειες πόρων. Ο κ. Κουρουμπλής έσπευσε να διαβεβαιώσει την ΚΕΔΕ ότι σε σχέση με τις οικονομικές εκκρεμότητες που αφορούν στις χρηματοδοτήσεις των δήμων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, γίνεται προσπάθεια ώστε μέχρι το τέλος του μήνα να αποδοθούν περίπου 399 εκατ. ευρώ που θα αφορούν προγράμματα όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι», τα Προνοιακά Επιδόματα, οφειλές προηγούμενων ετών και τα αναπτυξιακά έργα των δήμων (ΣΑΤΑ).

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κωδικός «Κόσυνθος» στο τεχνικό πρόγραμμα

Εντάχθηκε πρόβλεψη για μελέτες έργων μετά από αίτημα του Σ. Μελισσόπουλου που αποδέχτηκε η…