Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση «Κλείδωσε» η συμφωνία ΣΔΑΝ – Δ. Τοπείρου για τον ΧΥΤΑ

«Κλείδωσε» η συμφωνία ΣΔΑΝ – Δ. Τοπείρου για τον ΧΥΤΑ

0
xyta xanthi

Το Δ.Σ. Τοπείρου ενέκρινε την παραχώρηση χρήσης για 4 ευρώ τον τόνο αντισταθμιστικά και 10 ευρώ από ξένους δήμους

Έβαλαν νερό στο κρασί τους… «Δεχτήκαμε πιέσεις από την Αποκεντρωμένη να υπογράψουμε με την ΔΙΑΑΜΑΘ» εξηγεί ο δήμαρχος Θ. Μίχογλου

Και τυπικά πλέον αλλά και με την βούλα του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Τοπείρου έχει παραχωρηθεί η χρήση του ΧΥΤΑ στον φορέα διαχείρισης ΣΔΑΝ Ξάνθης και έτσι αίρονται όλα τα εμπόδια ως προς την υλοποίηση του έργου επέκτασης που πλέον είναι σε φάση δημοπράτησης. Με την μορφή του κατεπείγοντος το Δ.Σ. Τοπείρου κλήθηκε την Τρίτη 10 Νοεμβρίου το απόγευμα να εγκρίνει την παραχώρηση δεδομένου ότι δεν υπάρχουν άλλα χρονικά περιθώρια. Έτσι μπήκε ένα τέλος στην διελκυστίνδα με τον ΣΔΑ και τον πρόεδρο δήμαρχο Ξάνθης, κ. Δημαρχόπουλο που κράτησε ένα χρόνο. Ουσιαστικά με την νέα απόφαση του το Δ.Σ. Τοπείρου υπαναχωρεί έναντι 2 προηγούμενων αποφάσεων του για μη παραχώρηση της χρήσης του ΧΥΤΑ στον ΣΔΑΝ Ξάνθης αν δεν δοθούν στο δήμο Τοπείρου αντισταθμιστικά οφέλη που ανέρχονται σε 10 ευρώ τον τόνο ήτοι περίπου 450.000 ευρώ ετησίως.

Έκαναν πίσω και δέχτηκαν 4 ευρώ τον τόνο!

Με δύο διαρροές από την παράταξη Μίχογλου (Παπαδόπουλος «όχι» – Κετύπης «παρών») και με την συναίνεση της αντιπολίτευσης η οποία το 2014 υπό τον νυν επικεφαλής Δ. Τσιλιγγίρη είχε πάρει απόφαση για 100.000 ευρώ αντισταθμιστικά ετησίως (έπονται οι αποφάσεις με δήμαρχο τον Μίχογλου για 450.000 ευρώ) το δημοτικό συμβούλιο Τοπείρου ενέκρινε τελικά την πρόταση του ΣΔΑΝ για 4 ευρώ τον τόνο για τα απορρίμματα των δήμων του νομού και την αποκομιδή των δικών του και 10 ευρώ τον τόνο από ξένους δήμους όπως ο δήμος Νέστου. Έτσι ο δήμος Τοπείρου εξασφάλισε αντισταθμιστικά οφέλη για πρώτη φορά αλλά πολύ λιγότερα σε σχέση με την αρχική του διεκδίκηση και όπως τα υπολογίζει ο δήμαρχος Τοπείρου κ. Μίχογλου θα φτάνουν έως και 150.000 ευρώ για το δήμο αν ο ΧΥΤΑ δεχτεί και τα σκουπίδια του δήμου Δράμας όπως φημολογείται.

Οι εξηγήσεις Μίχογλου

Ο κ. Μίχολγου μιλώντας στο «Ε» και εξηγώντας την αλλαγή στάσης του– δεδομένου πριν ένα μήνα δήλωνε στο «Ε» ότι δεν θα υποχωρήσει αν δεν πάρει αυτά τα αντισταθμιστικά – είπε πως δεν πρόκειται για αναδίπλωση αλλά για μια υπεύθυνη στάση που υπαγορεύετε από κάποια νέα δεδομένα. Όπως: Στον κίνδυνο να περάσει η διαχείριση του ΧΥΤΑ στην ΔΙΑΑΜΑΘ με χρησιδάνειο για 30 έτη και κόστος αποκομιδής στα 8 ευρώ τον τόνο και αυτό – όπως σημείωσε «δέχτηκε πιέσεις από την Αποκεντρωμένη να υπογράψει προγραμματική σύμβαση – με αποτέλεσμα τότε να επέλθει διάλυση του ΣΔΑΝ και να μεταφερθεί η διαχείριση των απορριμμάτων εκτός νομού – πράγμα που δεν συνέφερε και τον δήμο Τοπείρου όπως είπε ο κ., Μίχογλου και δεύτερο στην αλλαγή των δεδομένων από την λειτουργία του ΚΔΑΥ Ξάνθης. Συγκεκριμένα ισχυρίστηκε πως πέρσι που πήραν την απόφαση να ζητήσουν 10 ευρώ τον τόνο δεν λειτουργούσε το ΚΔΑΥ στον ΧΥΤΑ και πως μετά την έναρξη της λειτουργίας του ο όγκος των σκουπιδιών μειώθηκε καθώς τα ανακυκλώσιμα δεν παραμένουν στον ΧΥΤΑ: «Με βάση τα νέα δεδομένα θα ήταν παράλογο να επιμένουμε στα 10 ευρώ τον τόνο. Εξ άλλου για πρώτη φορά παίρνει ο δήμος Τοπείρου αντισταθμιστικά οφέλη κάτι που δεν έκανε η προηγούμενη δημοτική αρχή η οποία και παραχώρηση 36 στρέμματα οικόπεδο του δήμου για το ΚΔΑΥ που διαχειρίζεται η Εταιρεία Ανακύκλωσης και όχι ο ΣΔΑΝ χωρίς να ζητήσει δραχμή!», δικαιολογήθηκε ο κ. Μίχογλου ασκώντας κριτική στην προηγούμενη δημοτική αρχή και στον πρώην δήμαρχο Στέλιο Χατζηευαγγέλου.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Λογοδοσίας την Παρασκευή 26 Απριλίου στον Δήμο Τοπείρου

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής θεμάτων τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 και ώρα 14.00 Η Ειδική…