Δεν έχει καταβληθεί δόση από το 2010 – 20 εκ. ευρώ οι οφειλές σε 1500 επιχειρήσεις
Ούτε καν συμψηφισμός με τις οφειλές τους έχει επιτευχθεί! – Ζήτημα ζωή και θανάτου για τις επιχειρήσεις
Ως τυπικό δείγμα αφερεγγυότητας της πολιτείας έναντι των πολιτών θα μπορούσε να θεωρηθεί η μη εφαρμογή του νόμου που ψηφίστηκε στην δεκαετία του ’90 της επιδότησης του κόστους εργασίας για τις επιχειρήσεις της Θράκης, το λεγόμενο 12%. Η καταβολή του έχει παγώσει από το 2010 και κινδυνεύουν με παραγραφή οι οφειλόμενες δόσεις όταν παρέλθει η 5ετία, δηλαδή τέλος του 2015! Την ίδια στιγμή που ο πολίτης για πολύ μικρότερες όφειλες στο δημόσιο οδηγείται στην φυλακή ζητούμενο παραμένει πως υπό τέτοιες συνθήκες μπορεί να εδραιωθεί η κοινωνική εμπιστοσύνη και δικαιοσύνη μεταξύ πολίτη και πολιτείας που είναι και το μεγαλύτερο όπλο για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
20 εκ. ευρώ οι οφειλές του κράτους στις επιχειρήσεις του νομού!
Στα 20 εκ. ευρώ υπολογίζονται οι οφειλές του κράτους στις επιχειρήσεις – δικαιούχους που ανέρχονται σε περίπου 1.500 στον νομό μας! Να σημειώσουμε ότι ως δικαιούχοι της επιδότησης του κόστους εργασίας 12% ορίζονται οι μεταποιητικές επιχειρήσεις είτε βιομηχανίες είτε βιοτεχνίες. Δύο κλάδοι ιδιαίτερα «χτυπημένοι» από την κρίση, από την υψηλή φορολογία και τελευταία από τα capital controls. Δυο κλάδοι που παλεύουν να επιβιώσουν σ’ ένα ασφυκτικό και δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και να κρατήσουν και τις θέσεις εργασίας που αποτελεί και την προϋπόθεση για να είναι δικαιούχοι της επιδότησης. Οπότε είναι πασιφανές τι πλήγμα αποτελεί γι αυτές η μη καταβολή του 12% για 5 χρόνια όταν μάλιστα αυτή αποτελεί βάση του προγραμματισμού τους, δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις εγγράφουν κάθε χρόνο την επιδότηση στα έσοδά τους χωρίς όμως να τους καταβάλλεται. Είναι πασιφανές επίσης τί τονωτική ένεση θα ήταν για την επιχειρηματικότητα του νομού μας αν το κράτος εκπλήρωνε τις υποχρεώσεις του και πώς αυτό θα μπορούσε να μετακυλιστεί στην τοπική κοινωνία είτε με νέες επενδύσεις που θα ενισχύσουν την τοπική οικονομία είτε με νέες θέσεις εργασίας που θα μειώσουν την ανεργία.
Ούτε καν συμψηφισμός με τις οφειλές τους έχει επιτευχθεί!
Κι ενώ αυτό το τόσο σοβαρό ζήτημα για την τοπική επιχειρηματικότητα είναι πάντα ένα από τα πρώτα στην λίστα με τις διεκδικήσεις του επιχειρηματικού κόσμου του νομού μας και η μόνιμη γκρίνια των παραγωγικών φορέων προς κάθε πολιτικό παράγοντα που επισκέπτεται την περιοχή μας ωστόσο κανενός η παρέμβαση προς τα κέντρα εξουσίας δεν έφερε αποτέλεσμα. Ούτε καν ο συμψηφισμός των οφειλών του κράτους με τις οφειλές της επιχείρησης με τις ασφαλιστικές και φορολογικές οφειλές τους που θα μπορούσε να είναι μια ανάσα για τις επιχειρήσεις και το έχουν θέσει ως εναλλακτική λύση.
Το κώλυμα με την Ε.Ε. αφορά το κράτος όχι τις επιχειρήσεις
Να θυμίσουμε ότι με την καταβολή της επιδότησης δημιουργήθηκε κώλυμα από τον Επίτροπο Ανταγωνισμού της Ε.Ε. που ζήτησε την επιστροφή των ενισχύσεων έντοκα μάλιστα που δόθηκαν στις επιχειρήσεις της περιοχής μας καθώς κρίθηκε ότι δημιούργησαν αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ όμορων περιφερειών και κλάδων. Πρόκειται για την επιδότηση του κόστους εργασίας (12%) ή τα δάνεια για κεφάλαια κίνησης με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Όμως για τις ενισχύσεις που δόθηκαν δεν ευθύνονται οι επιχειρήσεις αλλά το κράτος που δεν φρόντισε να συμβατοποιήσει την κοινοτική νομοθεσία με την ελληνική και τώρα καλούνται οι επιχειρήσεις να πληρώνουν αυτή την αβλεψία. Αυτό που αποτελεί αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου του νομού μας είναι η πολιτεία ν’ αναλάβει την ευθύνη της αποσείοντας αυτή την απειλή από τις επιχειρήσεις και είτε να τηρήσει το νόμο καταβάλλοντας τις οφειλές της είτε να προχωρήσει σε συμψηφισμό με τις οφειλές των επιχειρήσεων. Κι αυτό πρέπει να γίνει γρήγορα πριν αυτές παραγραφούν και οι τοπικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει ν’ αναλάβουν δράση να προωθήσουν και να πιέσουν για το θέμα που αποτελεί ζήτημα ζωής και θανάτου για κάποιες επιχειρήσεις του νομού μας!
Â