Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ισχυρός ανεμοστρόβιλος χτύπησε το Κατράμιο

Ισχυρός ανεμοστρόβιλος χτύπησε το Κατράμιο

0
katramio-anemostrovilos

Έντρομοι οι κάτοικοι – Από θαύμα δεν υπήρξε τραυματισμός – Σήκωσε στέγες, ξερίζωσε δέντρα και στύλους της ΔΕΗ. Στο σκοτάδι τέσσερα χωριά

Έγινε η καταγραφή – 25 σπίτια με καταστροφές στο Κατράμιο, 2 – 3 στην Διομήδεια και 1 στο Μαγικό

Τις «πληγές» τους μετρούν οι κάτοικοι του χωριού Κατράμιο του δήμου Αβδήρων που βρέθηκαν ξαφνικά την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου περίπου στις 7.15 το απόγευμα στο… μάτι του κυκλώνα.! Συγκεκριμένα ένας ισχυρός ανεμοστρόβιλος χτύπησε την περιοχή σηκώνοντας στέγες, σπάζοντας δέντρα, και προκαλώντας μεγάλες καταστροφές σε σπίτια και στο δίκτυο της ΔΕΗ βυθίζοντας τέσσερις οικισμούς στο σκοτάδι !

Έντρομοι οι κάτοικοι – Από θαύμα δεν υπήρξε τραυματισμός

Το «Ε» επισκέφτηκε το Κατράμιο το πρωί της Πέμπτης κατέγραψε τις καταστροφές που προκάλεσε ο ανεμοστρόβιλος και μίλησε με τους κατοίκους, οι οποίοι ακόμη δεν είχαν ξεπεράσει τον φόβο τους: «Ακούσαμε μια δυνατή βουή …νομίσαμε ότι είναι σεισμός… δεν κράτησε πάνω από 1 λεπτό. Φοβηθήκαμε πολύ, κόπηκε και το ρεύμα …», λέει ο Αχμέτ ενώ μας δείχνει τις καταστροφές στη στέγη του σπιτιού του. «Ευτυχώ ς τουλάχιστον δεν τραυματίστηκε κανείς…. φοβήθηκα πολύ « λέει η κα Ναζμιέ και μας δείχνει την σχισμένη τέντα και τις καταστροφές το σπίτι της . Πιο κάτω ξήλωσε αυλόγυρο από τσιμεντόλιθους ενώ πήρε την στέγη αφήνοντας χωρίς ταβάνι το σπίτι του Αλή που έχει 14 μηνών μωρό: «Πως θα τα φτιάξουμε; Είμαστε φτωχοί άνθρωποι και δεν έχουμε λεφτά να κάνουμε τη στέγη. Έρχεται και χειμώνας και θα παίρνει νερό! Αν δεν μας δώσουν γρήγορα την αποζημίωση θα περάσουμε πολύ δύσκολο χειμώνα» , λέει γεμάτος απόγνωση ενώ η νεαρή γυναίκα του μας δείχνει πως έγινε το σπίτι της! Ακριβώς απέναντι, ένα δέντρο σπασμένο στα δυο και πεσμένο πάνω στο αυτοκίνητο που είχε ο ιδιοκτήτης στην αυλή του σπιτιού του!

Έγινε η καταγραφή – 25 σπίτια με καταστροφές στο Κατράμιο

Από νωρίς το πρωί συνεργείο της ΔΕΔΔΗΕ ανέλαβε δράση αποκαθιστώντας το δίκτυο ενώ τον οικισμό επισκέφτηκε ο δήμαρχος Αβδήρων κ. Γιώργος Τσιτιρίδης με μια τριμελή επιτροπή από μηχανικούς του δήμου που έκαναν καταγραφή των ζημιών. Συνολικά έχουν καταγραφεί καταστροφές σε 25 σπίτια στο Κατράμιο, 2 – 3 στην Διομήδεια και 1 στο Μαγικό. Επίσης υπάρχουν σημαντικές ζημιές σε οικοσκευή η αποζημίωση της οποίας ανέρχεται σε 1.200 ευρώ.   Όπως ανέφερε ο κ. Τσιτιρίδης η καταγραφή έχει ολοκληρωθεί ενώ κάλεσε τους κατοίκους να φέρουν τα δικαιολογητικά και να κάνουν αιτήσεις στο δημαρχείο για να αποσταλούν στην περιφέρεια . Ήδη έχει ενημερωθεί ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας για να γίνει οριοθέτηση τω ν καταστροφών ώστε να δοθούν το ταχύτερο δυνατό οι αποζημιώσεις. Αυτό είναι ένα κομβικής σημασίας θέμα για αυτούς τους ανθρώπους. Ο κ. Τσιτιρίδης είπε πως υπολογίζει πως σ’ ένα εξάμηνο θα δοθούν όπως άλλωστε καταβλήθηκαν οι αποζημιώσεις στους πλημμυροπαθείς του Ιανουαρίου το καλοκαίρι. Υπενθυμίζουμε όμως πως κάτοικοι του Δεκάρχου που χτυπήθηκαν και αυτοί από ανεμοστρόβιλο το 2013 ακόμη περιμένουν της αποζημιώσεις!

Γι αυτό χρειάζεται να’ μαστε φειδωλοί στα λόγια…

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυναμική παρουσία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κοπεγχάγη

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, διεξήχθησαν αρκετές συναντήσεις με σκοπό την προώθηση της …