Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η Ξάνθη στο Κατάρ, στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής

Η Ξάνθη στο Κατάρ, στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής

0
robotiki 1ogel

Αναχωρούν οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ Ξάνθης για την μεγάλη διοργάνωση, μετά την πανελλήνια πρωτιά

Το «Ε» εξαρχής στο πλευρό της ομάδας και της αξιέπαινης προσπάθειας που ανταμείφθηκε

Τον Ιούνιο, το «Ε» παρουσίασε αποκλειστικά τον 2ο Περιφερειακό Διαγωνισμό της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO (World Robot Olympiad) ΑΜ-Θ στο πλαίσιο του 7ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, που έλαβε χώρα στο 1ο ΓΕΛ Ξάνθης. Από εκεί ξεκίνησε το ταξίδι για την ομάδα «RoboSpecialists», με επόμενο βήμα τους Πανελλήνιους αγώνες του Οκτωβρίου. Η Ξανθιώτικη ομάδα ανέτρεψε τα προγνωστικά και κέρδισε την πρώτη θέση στην κατηγορία του ποδοσφαίρου, η οποία τους έδωσε το εισιτήριο για την Παγκόσμια Ολυμπιάδα στο Κατάρ. Η εφημερίδα μας στάθηκε αρωγός στην προσπάθεια από το ξεκίνημά της πριν τέσσερα χρόνια, διαβλέποντας την σημασία μιας τέτοιας πρωτοβουλίας για τους μαθητές ενός σχολείου της επαρχίας. Όπως πίσω από κάθε επιτυχημένη προσπάθεια, έτσι και εδώ ήταν πολλά τα πρόσωπα που συνέβαλαν με την αγάπη και το μεράκι τους. Μια πλειάδα γονέων και καθηγητών συνέπραξαν και απέδειξαν ότι η αγαστή συνεργασία φορέων, όπως ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου ΓΕΛ, ο Διευθυντής του 1ου ΓΕΛ, οι Εκπαιδευτικοί του Σχολείου, με την υλική και χρηματική υποστήριξη επιχειρηματιών της πόλης μας, μπορούν να επιτελέσουν μικρά θαύματα, για την ωφέλεια και την προαγωγή των μαθητών.

Τρεις Ξανθιώτες ανάμεσα σε… 3.000 μαθητές από όλο τον κόσμο

Μετά την πανελλήνια επιτυχία, ήρθε η ώρα για το μεγάλο βήμα. Στην Ντόχα του Κατάρ, λοιπόν, θα βρεθεί η ελληνική αποστολή από τις 6 έως τις 8 Νοεμβρίου, όταν και θα διεξαχθεί η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής. Στην παγκόσμια αυτή μαθητική γιορτή θα συμμετέχουν 55 χώρες και περισσότεροι από 3.000 μαθητές. Ανάμεσά τους και το 1ο ΓΕΛ Ξάνθης. Μετά την κατάκτηση της 1ης θέσης στον πανελλήνιο διαγωνισμό στην κατηγορία του ποδοσφαίρου, οι ταλαντούχοι μαθητές του 1ου ΓΕΛ προετοιμάζονται πυρετωδώς για την νέα πρόκληση που έχουν μπροστά τους. Η ομάδα του 1ου ΓΕΛ Ξάνθης με όνομα «RoboSpecialists» αποτελείται από τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου, Αλέξανδρο Πανταζίδη και Χάρη Παπαδάκη και τον περσινό απόφοιτο και φοιτητή πλέον Βασίλη Κόκκινο. Υπεύθυνος για την όλη προετοιμασία της ομάδας είναι ο καθηγητής Πληροφορικής, Αθανάσιος Μπαλαφούτης.

Τι είναι το ρομποτικό ποδόσφαιρο;

Στο ρομποτικό ποδόσφαιρο η κάθε ομάδα αποτελείται από δύο πλήρως αυτόνομα ρομπότ (έναν τερματοφύλακα και έναν επιθετικό). Κατά τη διάρκεια των αγώνων οι μαθητές θα πρέπει μέσα σε 2 ώρες να συναρμολογήσουν από μνήμης, χωρίς κανένα σχέδιο ή βοήθεια, τα ρομπότ τους και στη συνέχεια να τροποποιήσουν κατάλληλα τον κώδικα του προγράμματός τους, ώστε οι αισθητές/κινητήρες που διαθέτουν να λειτουργούν σωστά. Η μπάλα του ποδοσφαίρου είναι ουσιαστικά ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα που εκπέμπει υπέρυθρη ακτινοβολία. Τα ρομπότ ποδοσφαιριστές, φέρουν επάνω τους αισθητήρες που ανιχνεύουν τις υπέρυθρες ακτίνες και έτσι με αυτό τον τρόπο μπορούν να καταλάβουν που ακριβώς βρίσκεται η μπάλα. Τα ελληνικά ρομπότ διαθέτουν επίσης έναν αισθητήρα πυξίδας, ο οποίος βοηθά στον προσανατολισμό τους, έναν αισθητήρα χρώματος για να διαβάζει τα χρώματα που υπάρχουν στον τάπητα του γηπέδου και τα οποία βοηθούν τα ρομπότ να καταλάβουν την ακριβή θέση τους, και έναν αισθητήρα υπερήχων που μετρά αποστάσεις και βοηθά στην ενεργοποίηση του σουτέρ, όταν η μπάλα βρίσκεται κοντά. Οι 80 περίπου ομάδες ποδοσφαίρου που θα βρεθούν στο Κατάρ, θα χωριστούν σε 16 ομίλους. Από κάθε όμιλο, η ομάδα που θα συλλέξει τους περισσότερους βαθμούς θα προκριθεί στη φάση των 16. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν νοκ-άουτ παιχνίδια μέχρι τον τελικό.

Το πρόγραμμα των αγώνων έχει ως εξής:

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου: Ημέρα προπόνησης – Τελετή έναρξης

Σάββατο 7 Νοεμβρίου: Προκριματικοί αγώνες – Φάση των ομίλων

Κυριακή 8 Νοεμβρίου: Φάση των 16, ημιτελικοί, τελικοί

Μέσα από την ιστοσελίδα του 1ου ΓΕΛ Ξάνθης και το twitter (@1lykxan) μπορείτε να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα της ελληνικής αποστολής στη Ντόχα. Θα υπάρχει συνεχής ροή ενημέρωσης τις ημέρες των αγώνων.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γιάννης Μάγγος: «Απαιτούμε δικαίωση για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του γιου μας»

Ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου μιλά στο «Ε» για τον χαμό του, την ατιμωρησία των υπεύθυνων κα…