Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η «Οδύσσεια» ενός υπερθεματιστή πλειστηριασμού!

Η «Οδύσσεια» ενός υπερθεματιστή πλειστηριασμού!

0
karathanasis

10 χρόνια ταλαιπωρείται συμπολίτης μας που πήρε με πλειστηριασμό ένα ακίνητο, το πλήρωσε, πλήρωσε και φόρο και τον έβγαλαν καταπατητή!

Δημόσιο στο μεγαλείο σου! Κατάσχεσε και έβγαλε σε πλειστηριασμό ένα ακίνητο που ήταν δικό του! Το δικαστήριο δεν τον δικαίωσε πρωτόδικα

Σε μια απίστευτη περιπέτεια έχει εμπλακεί ο συμπολίτης μας κ. Καραθανάσης Ζαρίφης, γεωπόνος και ταλαιπωρείται 10 χρόνια με δικαστήρια, χάνοντας χρήματα, χρόνο αλλά και την εμπιστοσύνη του στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και των θεσμών! Ο ίδιος απηυδισμένος εξιστόρησε το «Ε» το ιστορικό μιας υπόθεσης που ξεκίνησε το 2005 από ένα πλειστηριασμό ενός ακινήτου με αποθήκη στο Ν. Ζυγό (18/5/2005) στον οποίο υπερθεμάτισε έναντι 33.000 ευρώ προκείμενου να εγκαταστήσει μια μονάδα εκτροφής.

Και το πλήρωσε και τον έβγαλαν …καταπατητή!

Κι ενώ ο ίδιος κατέθεσε τα χρήματα στο Ταμείο Παρακαταθηκών ως όφειλε ώστε να καταρτιστεί ο πίνακας κατατάξεων και να γίνει ο επιμερισμός των απαιτήσεων στους δικαιούχους οι οποίοι ήταν η Τράπεζα Πειραιώς, το ΙΚΑ και το Δημόσιο, καθώς στο ακίνητο το οποίο κατείχε κατά το ήμισυ ο καθένας από τους αδελφούς Αϊναροζίδη προηγήθηκε κατάσχεση, κι ενώ με κατακυρωτική έκθεση (αριθμ. 1131) πήρε τον τίτλο κυριότητας του ακινήτου , κι ενώ πλήρωσε 2.750 ευρώ φόρο μεταβιβάσεως στην ΔΟΥ Ξάνθης όπως βεβαιώνεται εγγράφως από την υπηρεσία, ξαφνικά μαθαίνει ότι είναι καταπατητής κοινόχρηστου οικοπέδου! Τι είχε συμβεί; Μετά από καταγγελία, η Διεύθυνση Γεωργίας έψαξε στα κιτάπια της και βρήκε ότι το συγκεκριμένο ακίνητο των 1.810. τ.μ. «εμπίπτει εντός του τεμαχίου 578α17 συνολικής έκτασης 491057 τ.μ., της Αρχικής διανομής του έτους 1930 του αγροκτήματος Ν. Ζυγού Ξάνθης με χαρακτηρισμό χέρσο κοινόχρηστο». Έτσι η Διεύθυνση Γεωργίας Ξάνθης με έγγραφό της (Αρ. Πρωτ. 11522/1352) προς τον κ. Καραθανάση ζητά την διοικητική του αποβολή!

Δημόσιο στο μεγαλείο σου!

Απ’ εδώ και πέρα η υπόθεση παίρνει τραγελαφικές διαστάσεις δεδομένου ότι: Το Δημόσιο έκανε κατάσχεση και έβγαλε σε πλειστηριασμό ένα ακίνητο, διεκδικώντας χρήματα από τον υπερθεματιστή του πλειστηριασμού, το οποίο είναι δικό του! Ο πολίτης που πλήρωσε για να το αγοράσει και το τίμημα και φόρο επί του τιμήματος φαίνεται ως καταπατητής! Και το ερώτημα που θέτει ο κ. Καραθανάσης είναι: Ποιο το «αμάρτημα του»; «Έλαβα μέρος σ’ ένα πλειστηριασμό με εκπλειστηριαστές μια Τράπεζα, το Δημόσιο και μια υπηρεσία του Δημοσίου. Έχουν τόσες νομικές υπηρεσίες Αυτοί δεν ρώτησαν τους νομικούς τους τίνος είναι το οικόπεδο πριν τον βγάλουν σε πλειστηριασμό; Και εγώ που έδωσα τα λεφτά μου και οικόπεδο δεν έχω; Πως θα προστατευτώ; Έχω μπλέξει σ’ ένα κυκεώνα 10 χρόνια τώρα και άκρη δεν βγάζω…», λέει ο απεγνωσμένος κ. Καραθανάσης.

Αποκούμπι του η δικαιοσύνη… όμως…

Όμως έπεσε στην περίπτωση! Η δικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου Ξάνθης δεν τον δικαίωσε. Γιατί; «Μια ατέλεια του νόμου αλλά και μια δημοσιοϋπαλληλικού χαρακτήρα αντίληψη του δικαστηρίου που εξέτασε και αποφάνθηκε με βάση τον νόμο: ποιος φέρει την ευθύνη για το ποιος είναι κάτοχος του ακινήτου», εξηγεί ο δικηγόρος του κ. Καραθανάση που χειρίστηκε την υπόθεση κ. Γιοβανόπουλος Μιλτιάδης. Έτσι το Μονομελές Πρωτοδικείο Ξάνθης απέρριψε (αριθμ. Απόφασης 25/2015) την κατάθεση αγωγής και ανακοπής του πλειστηριασμού του κ. Καραθανάση (αριθ. Κατάθεσης 8/14.01.2011) και με την οποία ζητούσε τα χρήματά του πίσω από την Τράπεζα, το ΙΚΑ και το Δημόσιο και υποχρεώνει τους αδελφούς Αϊναροζίδη (εκ των οποίων ο ένας έχει πεθάνει) να καταβάλουν στον κ. Καραθανάση το ποσό των 33.000 ευρώ με τους τόκους. Υπενθυμίζουμε ότι τα χρήματα δεν τα πήραν αυτοί αφού τους έγινε κατάσχεση! Σημειώνεται επίσης ότι όπως αναφέρει στην απόφαση το δικαστήριο αποδέχεται ότι «το εκπλειριασθέν ακίνητο έφερε νομικό ελάττωμα ήτοι έλλειψη εν μέρει κυριότητας πλην όμως δεν αποδέχθηκε ότι η επισπεύδουσα τον πλειστηριασμό (Τράπεζα Πειραιώς) γνώριζε ότι έχει νομικό ελάττωμα γιατί αποδείχθηκε πως προτού το κατασχέσει το αναζήτησε και το βρήκε εγγεγραμμένο στο Υποθηκοφυλακείο Ξάνθης «ως ανήκον εξ αδιαίρετου κατά ποσοστό 50% σε έκαστο αυτών με βάση τους προαναφερόμενους τίτλους κτήσης και έτσι δεν βαρύνεται με αμέλεια ούτε δόλο». Έτσι απέρριψε την αγωγή αποζημίωσης και την αγωγή αδικαιολόγητου πλουτισμού της Τράπεζας και των αδελφών Αϊναροζίδη ενώ δέχεται εν μέρει αδικαιολόγητο πλουτισμό για το ΙΚΑ,Δημόσιο. Μετά απ’ αυτή την απόφαση ο κ. Καραθανάσης άσκησε Έφεση. Η Έφεση εκδικάστηκε από το Εφετείο Κομοτηνής και αναμένεται η απόφαση.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση με θέμα τη βία στα σχολεία από την ΕΛΜΕ Ξάνθης και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» σήμερα το απόγε…