Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΦΠΑ… έξωσης για 10.000 ηλικιωμένους σε Μονάδες Φροντίδας

ΦΠΑ… έξωσης για 10.000 ηλικιωμένους σε Μονάδες Φροντίδας

0
ftoxeia-ilikiomeni

Από 13% στο 23% ο ΦΠΑ, παρά τις προσπάθειες χρόνων για πλήρη απαλλαγή, όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη

Σε εγρήγορση το Δ.Σ. του Γηροκομείου Ξάνθης, που διαφωνεί αλλά δεν γνωρίζει αν συμπεριληφθεί στο μέτρο ως ίδρυμα που είναι

Μεγάλο κίνδυνο να μείνουν στον δρόμο αντιμετωπίζουν οι περίπου 10.000 ηλικιωμένοι που φιλοξενούνται σήμερα στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων σε όλη την χώρα, μετά την αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23% που επιβλήθηκε για τη διαβίωσή τους σε αυτές. Σύμφωνα με στοιχεία, η πλειονότητα των ηλικιωμένων που φιλοξενούνται στις μονάδες φροντίδας είναι είτε άτομα με χρόνια σοβαρά προβλήματα υγείας, είτε μοναχικά άτομα που εξαρτώνται αποκλειστικά από τη σύνταξή τους για να εξασφαλίσουν μια αξιοπρεπή διαβίωση στα γηροκομεία. Η αύξηση του ΦΠΑ, που υπολογίζεται περίπου στα 100 ευρώ πρόσθετη μηνιαία επιβάρυνση για κάθε τρόφιμο, σε συνδυασμό με ενδεχόμενες μειώσεις στις συντάξεις τους, οδηγούν τους ηλικιωμένους σε οριακό επίπεδο για να εξασφαλίσουν την παραμονή και διαβίωσή τους στις μονάδες φροντίδας.

Στα… ‘’ψιλά’’ πέρασε ο ΦΠΑ για τα γηροκομεία

Σιωπηρή, σε σχέση με άλλα θέματα και μέτρα, ήταν η απόφαση επιβολής ΦΠΑ στα γηροκομεία. Φόρος επιβίωσης για χιλιάδες απόμαχους της ζωής, που είτε δεν έχουν κάποιους δικούς τους να τους φροντίσουν ή αποσύρονται οικειοθελώς για να μην τους επιβαρύνουν. Τα εκατό ευρώ στις πενιχρές συντάξεις τους θα είναι δυσβάσταχτος λογαριασμός. Την ώρα που ο κοινωνικός θόρυβος για την επιβολή ΦΠΑ στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης και οι αντιδράσεις οδήγησαν την κυβέρνηση στην αναζήτηση ισοδύναμων πηγών εσόδων, κάποιες χιλιάδες ηλικιωμένων πολιτών ξεχάστηκαν από συλλόγους, επιχειρηματίες, ΜΜΕ και κυρίως από την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να υποστούν αθόρυβα την αύξηση του φόρου επιβίωσής τους. Δυστυχώς, η συγκεκριμένη αύξηση που αφορά τους περίπου 10.000 τροφίμους των γηροκομείων, δεν έτυχε της ίδιας δημοσιότητας με αυτήν που αφορούσε την ιδιωτική εκπαίδευση, καθώς το θέμα δεν υποστηρίχθηκε δημοσίως από πρόσωπα και φορείς του επικοινωνιακού διαμετρήματος αυτών που υπερασπίστηκαν την μη επιβολή ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία.

Από αγώνα για πλήρη εξάλειψη του ΦΠΑ, παρακαλούν για το 13%

Πριν από κάποιους μήνες, ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Μοσκοβισί είχε δεσμευθεί να βοηθήσει στην εναρμόνιση του επιπέδου του ΦΠΑ στην Ελλάδα με τις υπόλοιπες 27 χώρες, όπου ισχύει η απαλλαγή των ηλικιωμένων από την καταβολή φόρου στα γηροκομεία. Αφού κάτι τέτοιο τελικά δεν έγινε ποτέ, θα περίμενε κανείς πως βασικό μέλημα του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης θα ήταν η εντατικοποίηση των ελέγχων στα οικονομικά και φορολογικά στοιχεία των Μονάδων Φροντίδας, ώστε εκεί να αναζητηθούν επιπλέον έσοδα, αφού δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις επιχειρήσεων που κρύβονται μέσα στους δαιδαλώδεις διαδρόμους των νόμων περί κληροδοτημάτων, αλλά κυρίως στα γηροκομεία που λειτουργούν στα όρια της νομιμότητας. Ίσως με μια τέτοια απόφαση και με μια τέτοια πρακτική το υπουργείο Οικονομικών να έβρισκε πολύ πιο εύκολα τα απαραίτητα ισοδύναμα που δεν θα μετακυλίονταν τελικά στους ηλικιωμένους, κάτι που θέτει ουσιαστικά υπό αμφισβήτηση την αξιοπρεπή τους διαβίωση.

ΠΕΜΦΗ: «Τα γηροκομεία δεν είναι επιλογή, όπως η ιδιωτική εκπαίδευση»

Η Πανελλήνια Ένωση Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων πρωτοστατεί στον αγώνα για την ολική εξάλειψη του ΦΠΑ και έσπευσε με ανακοίνωσή της να επισημάνει τους κινδύνους που εγκυμονούν. Όπως αναφέρουν, τα αναμενόμενα μηνιαία έσοδα από τα νόμιμα γηροκομεία της χώρας είναι αμφίβολο αν θα ξεπεράσουν τις 500.000 ευρώ, ποσό που θα μπορούσε να βρεθεί από άλλη πηγή. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν: «Μπορεί μια οικογένεια να στέλνει το παιδί της από επιλογή σε ιδιωτικό σχολείο, αλλά υπάρχουν και ηλικιωμένοι που από ανάγκη οδηγούνται στα ιδιωτικά γηροκομεία». Η ακατανόητη αύξηση του ΦΠΑ θεωρείται βέβαιο από την ΠΕΜΦΗ ότι θα οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση της φοροδιαφυγής, μέσω της διαμονής ηλικιωμένων σε παράνομα γηροκομεία, αλλά και σε έξαρση της ανειδίκευτης «φροντίδας» στο σπίτι μέσω αδήλωτης εργασίας. Το ΔΣ του Γηροκομείου Ξάνθης «Μέγας Βασίλειος», μέσω του προέδρου του Γιάννη Παπαχρόνη, δήλωσε ότι είναι αντίθετο στην επιβολή του μέτρου αυτού, ωστόσο σημείωσε πως δεν υπάρχει ακόμη επίσημη ενημέρωση αν το Ίδρυμα συμπεριλαμβάνεται στις νέες διατάξεις, αφού δεν πρόκειται για ιδιωτική επιχείρηση, αλλά έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα.

Τροπολογία από βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Με τροπολογία που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) κ. Γιάννης Μανιάτης, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Εύη Χριστοφιλοπούλου και Βασίλης Κεγκέρογλου, προτείνουν την κατάργηση του ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση και την κατάργηση της αύξησης του ΦΠΑ στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Όπως αναφέρουν στο κείμενο της τροπολογίας: «Με την προτεινόμενη διάταξη επιδιώκεται η αποκατάσταση της αδικίας εις βάρος των ατόμων της τρίτης ηλικίας, που αποτελούν μια από τις πιο ευπαθείς ομάδες στη χώρα μας, καθώς και των οικογενειών τους, που τους στηρίζουν οικονομικά, από την απότομη επιβάρυνση τους κόστους διαβίωσής τους σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, που επήλθε με την μεταφορά της συγκεκριμένης κατηγορίας υπηρεσιών στον αυξημένο συντελεστή ΦΠΑ. Με την προτεινόμενη διάταξη οι υπηρεσίες αυτές κατατάσσονται εκ νέου στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (13%)».

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παπαθανάσης: Έρχεται νέο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της εξωστρέφειας μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Προδημοσίευση της δράσης ύψους 200 εκ. ευρώ Την προδημοσίευση της δράσης «Εξωστρέφεια Μικρ…