Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Έρχονται αλλαγές στις εισφορές του ΟΑΕΕ

Έρχονται αλλαγές στις εισφορές του ΟΑΕΕ

0
oaee xanthi

Στα 150 – 200 ευρώ τον μήνα η ελάχιστη υποχρεωτική ασφαλιστική εισφορά και θα υπολογίζονται με βάση το πραγματικό εισόδημα των ασφαλισμένων

«Αν γίνει αυτό θα είναι μια ανάσα για τους ασφαλισμένους», λέει η γραμματέας της ΟΕΒΕ Ξάνθης Μ. Τσιακίρογλου

Το ακανθώδες θέμα των ασφαλιστικών εισφορών των αυτοαπασχολούμενων εξετάζει η κυβέρνηση με γνώμονα να δώσει διέξοδο στο πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η αδυναμία των ασφαλισμένων να τις καταβάλλουν επειδή είναι πολύ υψηλές, με αποτέλεσμα αυτό να δημιουργεί «τρύπα» στα έσοδα του ασφαλιστικού τους οργανισμού του ΟΑΕΕ και στους ασφαλισμένους στέρηση της υγειονομικής περίθαλψης αφού διακόπτεται η ασφαλιστική τους κάλυψη.

Στα 150 – 200 ευρώ τον μήνα η ελάχιστη υποχρεωτική ασφαλιστική εισφορά

Συγκεκριμένα το σχέδιο περιλαμβάνει να τεθεί ως κατώτερο υποχρεωτικό όριο ασφαλιστικής εισφοράς των 150 ως 200 ευρώ το μήνα που θα είναι το ίδιο για όλους και από εκεί και πάνω οι εισφορές θα υπολογίζονται αναλογικά με το πραγματικό εισόδημα του αυτοαπασχολούμενου και όχι με τον τζίρο. Μικρό εισόδημα-χαμηλή εισφορά, μεγαλύτερο εισόδημα-μεγαλύτερη εισφορά. Να σημειώσουμε ότι το κλειδί στον ανασχεδιασμό των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο θα προσδιοριστεί το εισόδημα βάσει του οποίου θα καταβάλουν τις εισφορές τους και αυτό γιατί σχεδόν οι 7 στους 10 δηλώνουν (εμφανίζουν) εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι αν μπει ως ενιαίο ποσοστό το 20%, οι εισφορές για τους περισσότερους θα πέσουν αυτόματα στα 2.000 ευρώ το χρόνο, όταν σήμερα ξεκινούν από 2.400 ευρώ και φτάνουν ως τις 12.000 ευρώ. Για να αποφευχθεί μια τόσο μεγάλη μείωση στις εισφορές και για να μην καταρρεύσουν τα έσοδα του ΟΑΕΕ, εξετάζεται να καθιερωθεί ένα ελάχιστο ποσό ασφαλιστικής κάλυψης που θα είναι ίδιο για όλους, στα 150 έως 200 ευρώ το μήνα. Αυτή η ελάχιστη εισφορά θα παρέχει στους ασφαλισμένους πλήρη κάλυψη (συνταξιοδοτική και περίθαλψη) και από εκεί και πάνω θα επιλέγουν τι θέλουν να πληρώσουν ανάλογα με το εισόδημά τους.

Πολλά τα προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων και η ασφάλιση πρώτο!

Την αναγκαιότητα να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές που είναι δυσβάστακτες για τον κλάδο των ελεύθερων επαγγελματιών τονίζει η γραμματέα της ΟΕΒΕ Ξάνθης κα Μαίρη Τσιακίρογλου, επισημαίνοντας πως αν γίνει αυτό θα είναι μεγάλη διευκόλυνση: «Τα τελευταία χρόνια παρά την μείωση του ΑΕΠ δεν υπάρχει αντίστοιχη μείωση της ασφαλιστικής εισφοράς στον ΟΑΕΕ. Έγινε καταστρατήγηση απ’ όλες τις κυβερνήσεις. Επίσης οι ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουμε δεν έχουν ανταποδοτικότητα γι αυτό και πολλοί στρέφονται στην ιδιωτική ασφάλιση. Η μείωση του ποσού ήταν πάντα πρωταρχική επιδίωξη της ΓΣΕΒΕΕ. Αν γίνει αυτό θα είναι μια διευκόλυνση ωστόσο για να πούμε πως η κυβέρνηση μας ακούει θα πρέπει να γίνουν πολλά…», αναφέρει η κα Τσιακίρογλου.

ΟΕΒΕ Ξάνθης: «Ο ιδιωτικός τομέας απαξιώθηκε εντελώς»

Μεταξύ των «πολλών» η κα Τσιακίρογλου παραθέτει τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος παλαιά και νεώτερα και που δημιουργούν μια «ασφυξία». Συγκεκριμένα η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών που εξετάζει ο υπουργός κ. Κατρούγκαλος ως ισοδύναμο για το ΦΠΑ στην εκπαίδευση: «Είναι αντιαναπτυξιακό και υφεσιακό μέτρο που απέρριψαν οι δανειστές. Επίσης οι έλεγχοι. Θεωρώ πως υπάρχει στοχοποίηση επαγγελματικών ομάδων. Δεν θέλουμε την παραβατικότητα αλλά ή θα είναι καθολικοί έλεγχοι ή όχι, διαφορετικά δημιουργείται κατάσταση αθέμιτου ανταγωνισμού». Συνεχίζοντα αναφέρθηκε στην αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση αλλά και στο εργόσημο που δεν λειτουργεί: «Υπάρχει μια τάση βουλγαροποίησης της ελληνικής οικονομίας. Ο ιδιωτικός τομέα απαξιώθηκε εντελώς. Δεν έχουμε φοροδοτική ικανότητα γι αυτό και πάρα πολλοί χρωστάνε στον ΟΑΕΕ γατί αφήνουν τελευταίο να πληρώσουν το ασφαλιστικό τους ταμείο. Γι αυτό ζητήσαμε να υπάρχει αποποινικοποίηση. Ίσως η μείωση των εισφορών να αποτελέσει κίνητρο σε νέους να μπουν στον κλάδο και σίγουρα είναι μια ανάσα για τους ασφαλισμένους».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ασθενές» το οικονομικό κλίμα στις επιχειρήσεις της Ξάνθης

Έλλειψη ρευστότητας, εργατικού δυναμικού και μειωμένη κατανάλωση Πολλές επιχειρήσεις κλείν…