Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Έρχεται Ειδική Φορολογική Ζώνη για τις επιχειρήσεις της ΑΜΘ

Έρχεται Ειδική Φορολογική Ζώνη για τις επιχειρήσεις της ΑΜΘ

0
louketa polla-empros

Εξαγγελία του υφυπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη. Δεν έχει σχέση με τις ΕΟΖ. Είναι φορολογικό κίνητρο για να ανακοπεί το ”business run” προς Βουλγαρία

Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Σταθάκη θα έχουν οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων ΑΜΘ για το 12% και άλλα ζητήματα της περιοχής μας

Ένα αισιόδοξο μήνυμα – το μόνο ίσως τον τελευταίο χρόνο για τις επιχειρήσεις της Θράκης – αποτελεί η δήλωση του Υφυπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη. Ειδικότερα ο κ. Αλεξιάδης εξέφρασε την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να εφαρμόσει ειδικά φορολογικά κίνητρα για τις περιοχές όπως η Θράκη και η Ανατολική Μακεδονία προκειμένου να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων σε σχέση με τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές της Βουλγαρία και της Τουρκίας και να αναχαιτίσει έτσι το κύμα μετανάστευσης των επιχειρήσεων προς αυτές τις χώρες. Είναι γεγονός άλλωστε ότι – σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία – μέχρι τώρα, περίπου 70.000 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ήδη κάνει αίτηση για να μεταφέρουν την έδρα τους στη Βουλγαρία και αυτό δεν οφείλεται μόνο στην χαμηλή φορολογία αλλά και στα capital controls!

Όχι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες (ΕΟΖ) αλλά Ειδικές Φορολογικές Ζώνες (ΕΦΖ)

Ο υφυπουργός ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα σύστασης Ειδικών Οικονομικών Ζωνών για τις οποίες πολύ λόγος έχει γίνει και στην Περιφέρεια ΑΜΘ υπάρχει και μελέτη σχετική αλλά για ειδικές Φορολογικές ζώνες, δηλαδή φορολογικά κίνητρα που δεν σχετίζονται με όσα είχαν ακουστεί στο παρελθόν για μειωμένη εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και άλλες τέτοιες πρακτικές. Να σημειώσουμε πρόκειται για ένα αίτημα όλων των παραγωγικών φορέων της περιοχής μας εδώ και αρκετά χρόνια όπως άλλωστε και ένα ακόμη κίνητρο – το 12% – που έχει καταντήσει φάντασμα αφού έχει να δοθεί από το 2010 και κινδυνεύει να παραγραφεί. Ένα κίνητρο που στοιχειώνει 1.500 επιχειρήσεις στον νομό μας και στερώντας τες 20 εκ. ευρώ κεφάλαια που δια νόμου θεσπίστηκαν από την πολιτεία και θα μπορούσαν αν το κράτος έδειχνε συνέπεια να είχαν αποτραπεί πολλά λουκέτα!

Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Σταθάκη θα έχουν οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων ΑΜΘ για το 12%

Χαιρέτησε την είδηση για την σύσταση ΕΦΖ στην περιοχή μας ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης σημειώνοντας πως είναι ένα μέτρο που αν εφαρμοστεί θα είναι μια ανάσα ανακούφισης για την επιχειρηματικότητα της περιοχής μας που τώρα – όπως είπε – βρίσκεται στο ναδίρ της. Ιδιαίτερα για τον νομό μας εντείνεται η ανησυχία και από τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στην ΡΟΔΟΠΗ και στην ΚΟΜΟΤΕΧ: «Τα σύννεφα πυκνώνουν γύρω και απ’ αυτές τις επιχειρήσεις που είναι από τις ελάχιστες που έχουν απομείνει. Η κατάσταση είναι τραγική για την επιχειρηματικότητα και διέξοδος δεν φαίνεται. Τουλάχιστον αν έδιναν το 12% ή το συμψήφιζαν με τις φορολογικές οφειλές θα ήταν μια ανακούφιση. Αυτό το ζήτημα που είναι ζωής και θανάτου για τις επιχειρήσεις της περιοχής μας θα θέσουμε στην συνάντηση που θα έχουμε στις 2 Δεκεμβρίου όλοι οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων της ΑΜΘ με τον υπουργό Οικονομικών κ. Σταθάκη», σημείωσε ο κ. Μωραϊτης.

Φόβοι ότι τα προγράμματα για τις επιχειρήσεις θα πάνε στο κέντρα και όχι στην περιφέρεια

Να σημειώσουμε ότι από την αρχή της εβδομάδας άνοιξαν επιδοτούμενα προγράμματα του ΟΑΕΔ για τις επιχειρήσεων που έχουν στόχο της ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την μείωση της ανεργίας. Ωστόσο ο κ. Μωραϊτης εξέφρασε τις επιφυλάξεις του που έγκεινται στο γεγονός ότι: «Οι προκηρύξεις έτσι όπως είναι ευνοούν τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς έχει κάποιες δικλείδες και προϋποθέσεις που δεν τις πληρούν οι επιχειρήσεις της περιφέρειας». Ανάλογες επιφυλάξεις εξέφρασε και για τον νέο αναπτυξιακό νόμο που – σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη – πρόκειται να ψηφιστεί αρχές Δεκεμβρίου. Ο κ. Μωραΐτης επεσήμανε δε πως λόγω έλλειψης ρευστότητας του κράτους θα είναι ένας αναπτυξιακός …χωρίς λεφτά!

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΙΕΛΚΑ: Συγκράτηση τιμών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Μάρτιο

Πού καταγράφηκαν μειώσεις και αυξήσεις Με ρυθμό 0,28% «έτρεξε» ο πληθωρισμός στα προϊόντα …