Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ενωμένοι στις απαιτήσεις τους Επιμελητήρια και παραγωγικοί φορείς της ΑΜ-Θ

Ενωμένοι στις απαιτήσεις τους Επιμελητήρια και παραγωγικοί φορείς της ΑΜ-Θ

0
epixeirimaties-perifereia

Αλλαγή στάσης και υιοθέτηση πιο επιθετικής γραμμής, αφού η διαλλακτικότητα εκλαμβάνεται από την κυβέρνηση ως αδυναμία

Ζητούν συνάντηση με τον Γ. Δραγασάκη για να καταθέσουν τις προτάσεις τους και να κάνουν τον υπουργό κοινωνό της οικτρής οικονομικής κατάστασης της περιοχής

Περισσότεροι από 100 εκπρόσωποι επαγγελματικών και παραγωγικών φορέων, αλλά και ιδιώτες επιχειρηματίες από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, συμμετείχαν στη προχθεσινή ευρεία σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Ξάνθης, με πρωτοβουλία των διοικήσεων των επιμελητηρίων όλων των νομών της Περιφέρειας.

Αλλαγή στάσης από τους επιχειρηματίας που κραυγάζουν ‘’δεν πάει άλλο’’

Χωρίς ωραιοποιήσεις και περιστροφές, αλλά με το ‘’όνομά τους’’ είπαν αυτή την φορά τα προβλήματα και την δεινή οικονομική κατάσταση που βιώνουν οι εκπρόσωποι των έξι Επιμελητηρίων της ΑΜ-Θ, αλλά και εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων από το Διδυμότειχο, την Ροδόπη, την Δράμα, την Καβάλα και ασφαλώς την Ξάνθη, στην κατάμεστη αίθουσα του ΕΒΕ Ξάνθης το βράδυ της Τετάρτης. Στις αναφορές που έγιναν δεν απουσίασαν πρώην και νυν βουλευτές, με τους χειρισμούς και τις πολιτικές υποσχέσεις τους, ενώ έγινε ιδιαίτερη μνεία στην απουσία των τριών βουλευτών της Ξάνθης, που θεωρήθηκε ότι θα έπρεπε να αφουγκραστούν τις αγωνίες των ψηφοφόρων τους. Στις τρεις περίπου ώρες που διήρκεσε η σύσκεψη, ακούστηκαν ενδιαφέρουσες προτάσεις, ενώ επωδός όλων των απόψεων που εκφράστηκαν ήταν η συγκροτημένη και από κοινού διεκδίκηση κάθε αιτήματος, και όχι οι μεμονωμένες ενέργειες είτε από πλευράς ιδιωτών, είτε από πλευράς Ομοσπονδιών.

Προάσπιση συγκεκριμένων συμφερόντων, ενώ η αποκαλούμενη ‘’ραχοκοκκαλιά’’ της οικονομίας αργοπεθαίνει

Στο πάνελ βρέθηκαν οι πρόεδροι των πέντε Επιμελητηρίων: Ξάνθης Στέλιος Μωραΐτης, Δράμας Στέφανος Γεωργιάδης, Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Νικόλαος Αγγελίδης, Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Αργύριος Αργυρόπουλος και ο εκπρόσωπος του κλινήρη κ. Άγγελου Τσατσούλη από το Επιμελητήριο Καβάλας κ. Δημητριάδης. Πέραν των ανωτέρω, τον λόγο έλαβαν πολλοί εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων και Σωματείων, εκπρόσωποι του ΤΕΕ, καθώς και ο νομικός, Στέλιος Γιαλάογλου, ο οποίος κλήθηκε για να παρουσιάσει και ουσιαστικά να παροτρύνει τους επιχειρηματίας της Περιφέρειας να συντονίσουν τις ενέργειες για την είσπραξη του 12% επί του συνολικού κόστους μισθοδοσίας, χρησιμοποιώντας ένδικα μέσα, καθώς υπάρχει κίνδυνος παραγραφής της απαίτησης που εκκρεμεί από το 2010. Στο τελευταίο θέμα ακούστηκαν διάφορες απόψεις, με τον κ. Γιαλάογλου αρχικά να εκφράζει την απορία που δεν υπήρξε διεκδίκηση μέσω διοικητικών δικαστηρίων όλα αυτά τα χρόνια. Όπως ανέφεραν, όμως, εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων, οι συνεχείς υποσχέσεις από τους εκάστοτε υπουργούς για άμεση καταβολή ευθύνονταν για την έλλειψη περαιτέρω ενεργειών.

Χρ. Τοψίδης: «Χωρίς συνέργειες μεταξύ των φορέων της επιχειρηματικότητας, ο κλάδος θα καταρρεύσει»

Μετά τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των Φορέων αποφασίστηκε να συνταχτεί ένα κοινό υπόμνημα από τα έξι Επιμελητήρια που θα επιδοθεί στον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα και τους αρμόδιους Υπουργούς. Αναμένεται τις επόμενες ημέρες να υπάρξουν παρεμβάσεις προς τα συναρμόδια υπουργεία, όπου θα ζητηθεί συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη. Στη συνάντηση αυτή οι φορείς επιδιώκουν να καταθέσουν στον κ. Δραγασάκη τα προβλήματα, αλλά και τις προτάσεις τους για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος. Για την ερχόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται σύσκεψη με τις επιχειρήσεις που έχουν να λαμβάνουν το περίφημο 12%, στην οποία θα εξεταστεί η πρόταση κατάθεσης μαζικής αγωγής, για την ικανοποίηση της συγκεκριμένης οικονομικής απαίτησης. Η δημιουργία υποδομών που θα ενισχύσουν και θα υποστηρίξουν την επιχειρηματικότητα, η ισχύς ενός σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος, η αξιοποίηση του ζεόλιθου της περιοχής Τριγώνου στον Έβρο, η μείωση του ΕΝΦΙΑ αλλά και η ανάγκη εμπέδωσης της περιφερειακής καταναλωτικής συνείδησης, ήταν επίσης μερικά από τα αντικείμενα που συζητήθηκαν.

Στ. Μωραΐτης: «Αισθάνομαι αμήχανα που απουσιάζει η ΟΕΒΕ Ξάνθης»

Από τους φορείς της πόλης μας, όπως ήταν αναμενόμενο, απουσίαζε από την σύσκεψη η ΟΕΒΕ Ξάνθης. Ο πρόεδρος του ΕΒΕ, Στέλιος Μωραΐτης, ανέφερε ότι αισθάνεται αμήχανα, μια και στην συνάντηση συμμετέχουν συνδικαλιστές από όλη την ΑΜ-Θ, με μοναδική εξαίρεση τον φορέα της Ξάνθης. Πάνω σε αυτό, ο κ. Αγγελίδης, από το Επιμελητήριο Καβάλας, σχολίασε ότι είναι επιτακτική ανάγκη οι όποιες ενέργειες και αποφάσεις να λαμβάνονται από κοινού από τα δύο όργανα, κάτι που εφαρμόζεται στην Καβάλα με μεγάλη επιτυχία.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ξεκινά από 1 Φεβρουαρίου το διζωνικό τιμολόγιο ρεύματος

Με νυχτερινή και μεσημβρινή ζώνη Σε ισχύ θα τεθεί από την 1η Φεβρουαρίου του 2025 το νέο δ…