Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Απολογισμός μιας δύσκολης χρονιάς στον δήμο Μύκης

Απολογισμός μιας δύσκολης χρονιάς στον δήμο Μύκης

0
erga myki

Οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις σε συνδυασμό με τον δύσκολο χειμώνα έβγαλαν εκτός σχεδίου την νέα δημοτική αρχή

Τζ. Καπζά: «Οι δημότες μας έχουν υπομονή, γιατί γνωρίζουν τις δυσκολίες και τις ιδιαιτερότητες που αντιμετωπίζουμε»

Ο απολογισμός πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής του δήμου Μύκης για το 2014, που είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 11 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, 18 Νοεμβρίου, σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μύκης στον οικισμό Σμίνθη.

Τυπικός ο πρώτος απολογισμός – Συνέχιση των έργων της προηγούμενης διοίκησης

Ο ετήσιος απολογισμός των πεπραγμένων μιας δημοτικής αρχής προβλέπεται από τον «Καλλικράτη» και τηρείται από τους δήμους, παρά την γενικότερη απαξίωσή του. Ιδιαίτερα για τις περιπτώσεις αυτές, όπου μία δημοτική αρχή καλείται να λογοδοτήσει ουσιαστικά για το τελευταίο τετράμηνο του έτους, δεν υπάρχουν περιθώρια για επίδειξη πρωτότυπου και αξιόλογου έργου. Αυτό επιβεβαίωσε και ο Δήμαρχος Μύκης, Τζεμήλ Καπζά, στην επικοινωνία που είχε το «Ε». Ουσιαστικά, από 1ης Σεπτεμβρίου 2014, όταν και ανέλαβε τα ηνία του δήμου Μύκης, μέχρι και το τέλος του έτους εργάστηκε στην κατεύθυνση της συνέχισης των έργων που είχαν ξεκινήσει από την προηγούμενη δημοτική αρχή, την κάλυψη των όποιων οφειλών για την ορθή λειτουργία του δήμου. «Δεν μπορούμε να μιλάμε για έργο της νέας δημοτικής αρχής το 2014, αφού εφαρμόζαμε το τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό της προηγούμενης δημοτικής αρχής», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Εκλογές, δημοψήφισμα, capital controls και βαρυχειμωνιά ‘’πάγωσαν’’ τον δήμο

Ο κ. Καπζά σημείωσε ότι ο δήμος Μύκης είναι ένας μικρός σε δυναμικότητα και οικονομικές δυνατότητες δήμος, όπου η κύρια ασχολία είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία. Ως εκ τούτου, οι όποιες δράσεις αναμένουν συνήθως τις κρατικές και ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις για να προχωρήσουν. Αναφέρθηκε, πάντως, στις ιδιαίτερες δυσκολίες που προέκυψαν το 2015, αφού από την αρχή του έτους η εκλογική αναμέτρηση καθυστέρησε διαδικασίες με τις αλλαγές στα πρόσωπα των διαφόρων υπουργείων. Το δημοψήφισμα και η επιβολή των capital controls έκαναν τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα, συνεχίζοντας την περίοδο αναμονής και ανακατατάξεων, με αλλαγές στις νομοθεσίες, μέχρι και τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. «Παρά τις πολλές δυσκολίες το 2015 πετύχαμε το 70% περίπου των στόχων που είχαμε θέσει, με σκληρή δουλειά αιρετών και δημοτικών υπαλλήλων, αφού με 37 υπαλλήλους προσπαθούμε να καλύψουμε όλες τις ανάγκες ενός ορεινού και απομακρυσμένου δήμου, με τους υπαλλήλους να έχουν επιφορτιστεί με δύο και τρεις αρμοδιότητες ο καθένας», ανέφερε σχετικά με την τρέχουσα περίοδο.

Τζ. Καπζά: «Με μικρά έργα προσπαθούμε να λύσουμε σημαντικά προβλήματα»

Μέσα στις περιορισμένες δυνατότητες και τα προβλήματα του δήμου ήρθαν να προστεθούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα του Μαρτίου, με χιονοπτώσεις και βροχοπτώσεις που καθήλωσαν πολλές περιοχές. «Με την ΣΑΤΑ από 450.000 ευρώ στα 397.000 φέτος όλα τα χρήματα πήγαν στην κάλυψη των ζημιών από την βαρυχειμωνιά. Έχουμε καταθέσει έκθεση-μελέτη προς τα αρμόδια υπουργεία όπου καταγράφονται ζημιές ύψους 500.000 ευρώ», δήλωσε ο κ. Καπζά. Ο ίδιος τόνισε τις πολλές ανάγκες που υπάρχουν σε αθλητικές εγκαταστάσεις, παιδικά πάρκα και στην λειτουργία ενός σύγχρονου κυνοκομείου, με το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων να είναι έντονο. Με διάφορα μικρά σε έκταση έργα επιδιώκεται η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων με παρεμβάσεις στο δίκτυο ύδρευσης-αποχέτευσης και στο οδικό δίκτυο, λόγω των συχνών κατολισθήσεων.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Λογοδοσίας την Παρασκευή 26 Απριλίου στον Δήμο Τοπείρου

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής θεμάτων τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 και ώρα 14.00 Η Ειδική…