Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Αυξημένος αλλά …μη ρεαλιστικός ο προϋπολογισμός του δήμου Ξάνθης

Αυξημένος αλλά …μη ρεαλιστικός ο προϋπολογισμός του δήμου Ξάνθης

0
dimotiko-psifoforia

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο των ΟΤΑ –«Ο δήμος δεν είναι χρηματοπιστωτικό ίδρυμα να έχει απόθεμα» λέει ο δήμαρχος – Σύσσωμο «όχι» από την αντιπολίτευση

«Φέσι» 148.000 ευρώ στο δήμο από τον πρώην δήμο ΣταυρούποληςΣυνεχίζει να διχάζει το Ψήφισμα για την Γενοκτονία των Ποντίων

Μαραθώνια και ιδιαιτέρως «ζωηρή» ήταν η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης την Δευτέρα 11 Νοεμβρίου στις 7μ.μ., παρά το γεγονός ότι η ημερήσια διάταξη περιελάμβανε ένα μόνο θέμα εξ αναβολής και συγκεκριμένα την έγκριση των λογαριασμών της εκκαθάρισης της Δημοτικής Επιχείρησης του πρώην δήμου Σταυρούπολης «Νέστος – Ροδόπη», την απαλλαγή των εκκαθαριστών από κάθε ευθύνη και την ανάληψη των υποχρεώσεων της επιχείρησης από τον δήμο Ξάνθης. Αντ’ αυτού τέθηκαν στο τραπέζι θέματα από την Κοινωνία των Δημοτών όπως η λειτουργία του Κολυμβητηρίου αλλά και το «ακανθώδες» θέμα του Ψηφίσματος για την Γενοκτονία των Ποντίων που συνεχίζει να διχάζει στο σώμα και να προκαλεί εντάσεις και προστριβές! Έτσι καθυστέρησε η προγραμματισμένη για τις 8μ.μ. ειδική συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό η οποία και ολοκληρώθηκε αισίως στις 11.30!!

Για λόγους υγιεινής και όχι χρημάτων έκλεισε το Κολυμβητήριο

Αυτή ήταν η απάντηση του δημάρχου Ξάνθης στην ερώτηση της Κοινωνίας των Δημοτών αν και πότε έχει σκοπό ο δήμος να λειτουργήσει το Κολυμβητήριο Ξάνθης. Σαφές χρονοδιάγραμμα έναρξης της λειτουργίας του δεν δόθηκε ωστόσο ο δήμαρχος είπε πως από τότε που ανεστάλη η λειτουργία του επειδή παρουσιάστηκε πρόβλημα στην αντλία ανακύκλωση του νερού και για να μην υπάρξει πρόβλημα υγιεινής ο δήμος έχει αρχίσει ένα αγώνα δρόμου αρχικά να το νομιμοποιήσει επειδή ήταν αυθαίρετο . Για το λόγο αυτό ζητήθηκαν δύο μελέτες μια στατικότητας και μία ηλεκτρολογική. Οι μελέτες παραδόθηκαν και ο φάκελος είναι προς έγκριση στην γραμματεία Αθλητισμού. Το επόμενο στάδιο μετά την έγκριση – που θα γίνει σύντομα σύμφωνα με την πληροφόρηση του δημάρχου – θα κατατεθεί στην υπηρεσία Δόμησης για την έκδοση άδειας λειτουργίας και στην συνέχεια θα είναι έτοιμο για δημοπράτηση. Είπε δε ότι οι υπηρεσίες ήδη καταρτίζουν τα τεύχη δημοπράτησης. Επίσης διευκρίνισε ότι το κόστος της θέρμανσης δεν αποτελεί πρόβλημα γιατί η τιμή του πετρελαίου δεν είναι απαγορευτική αλλά επίσης ότι μόλις ανοίξει το νέο ΕΣΠΑ θα αναζητηθεί πρόγραμμα για εναλλακτικές πηγές θέρμανσης είτε με φυσικό αέριο είτε με γεωθερμία.

Συνεχίζει να διχάζει το Ψήφισμα για την Γενοκτονία των Ποντίων

Ένταση προκλήθηκε και πάλι όταν ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θανάσης Ξυνίδης ζήτησε από τον δήμαρχο να ενημερώσει το Σώμα για το τελικό κείμενο του Ψηφίσματος, Επισημαίνεται, όπως είναι γνωστό, στη σύσκεψη που είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί το θέμα σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών συμμετείχαν μόνο ο κ. Κολλάρος και ο κ. Τσιακίρογλου – και όπως ανέφεραν ο κ. Ξυνίδης και ο κ. Μπένης και ο κ. Ανταμπούφης δεν συμφωνούν με το κείμενο και καταθέτουν κοινή πρόταση γι αυτό. Ζήτησαν δε τα δύο κείμενα να τεθούν σε ψηφοφορία. Ακολούθησε κομφούζιο και η συζήτηση θύμιζε μια …Βαβυλωνία που ο καθείς έλεγε τα δικά του και δεν μπορούσαν να βρουν κοινό τόπο. «Θέατρο του παραλόγου» χαρακτήρισε την κατάσταση ο κ. Καμαρίδης ο οποίος επίσης είπε πως δεν τον εκπροσωπεί το Ψήφισμα. Και ο κ. Κολλάρος δεν ψήφισε παρότι ήταν στην συνάντηση και είχε κάνει δεκτό το περιεχόμενο. Ο δήμαρχος εμφανώς εκνευρισμένος χαρακτήρισε πρωτοφανή τα όσα συμβαίνουν το χαρακτήρισε «τσίρκο του παραλόγου!» το δημοτικό συμβούλιο και εγκάλεσε τον πρόεδρο κ. Δρεμσίζη καθιστώντας τον υπεύθυνο για το πρόβλημα στην διαδικασία. Τελικά το Ψήφισμα παραμένει με το περιεχόμενο που αποφασίστηκε από το δήμαρχο και Τσιακίρογλου – Κολλάρο και θα εκδοθεί .

«Φέσι» 148.000 ευρώ στο δήμο από τον πρώην δήμο Σταυρούπολης

Απόντων των εκκαθαριστών οι οποίοι κλήθηκαν και δεν παρέστησαν για δεύτερη φορά ( το θέμα ήλθε εξ αναβολής ) και με πολλά αναπάντητα ερωτηματικά, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η εκκαθάριση της Δημοτικής Επιχείρησης «Νέστος – Ροδόπη» του πρώην δήμου Σταυρούπολης. Έτσι ο δήμος Ξάνθης αποδέχτηκε να καλύψει τις υποχρεώσεις της δημοτικής επιχείρηση που ανέρχονται σε 148.000 ευρώ. Να σημειώσουμε πως οι εργαζόμενοι με μεταγωγή έχουν απορροφηθεί από τον δήμο Ξάνθης ενώ δικαστικά διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους. Ωστόσο έμειναν αναπάντητα τα ερωτήματα που έθεσε ο κ. Ξυνίδης ζητώντας να πληροφορηθεί που πήγαν τα λεφτά από το 330.000 μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας και τα 300.000 που είχε αποθεματικά. Επίσης χαρακτήρισε «παράνομη» την εισήγηση των εκκαθαριστών καθώς λείπουν οικονομικά στοιχεία από το 2011 έως το 2014 και τόνισε πως τίθενται σε κίνδυνο όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι αν το εγκρίνουν. Επίσης θέμα προέκυψε για 88.000 ευρώ που έδωσε ο δήμος Ξάνθης και μάλιστα την τελευταία ημέρα πριν αναλάβει τον δήμο Σταυρούπολης!) μετά από ερώτηση του Νίκου Ανταμπούφη. Ο δήμαρχος διευκρίνισε πως ήταν οι συμβάσεις που είχε ο δήμος Σταυρούπολης με τον δήμο Ξάνθης, Και ο κ. Μπένης διαφώνησε με τον τρόπο της εκκαθάρισης σημειώνοντας πως κάτι δεν έγινε σωστά. Συμφώνησε δε με την πρόταση Ξυνίδη να κατατεθεί το έγγραφο στους ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης για έλεγχο. Έκλεισε δε την τοποθέτησή του λέγοντας πως : «Έκλεισε στα χέρια σας το πιο εύκολο κομμάτι και τα κάνατε μαντάρα!». Τελικά το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία. Οι παρατάξεις Ξυνίδη – Μπένη – Ανταμπούφη καταψήφισαν την έγκριση της εκκαθάρισης και την απαλλαγή των εκκαθαριστών καθώς και την ανάληψη των υποχρεώσεων της εταιρεία παρά μόνο αυτών που αφορούν τους εργαζόμενους. Λευκό ψήφισαν οι Καμαρίδης, Κολλάρος, Δημούδη. Διαφοροποιήθηκε μόνο ο κ. Τσεγγελίδης που ενέκρινε την εκκαθάριση ενώ απείχε από την ψηφοφορία ο αντιδήμαρχος Σταυρούπολης κ. Παπαδόπουλος καθώς διατέλεσε μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας.

Ο προϋπολογισμός του δήμου Ξάνθης δεν είναι ρεαλιστικός!

Αυτό τον χαρακτηρισμό έδωσε το Παρατηρητήριο των ΟΤΑ για τον προϋπολογισμό του δήμου Ξάνθης όμως ο δήμαρχος και η οικονομική υπηρεσία το απέδωσαν στο ότι υπάρχει το περιθώριο των 94.000 ευρώ για να προϋπολογιστούν έσοδα. Ο δήμαρχος είπε πως δεν έβαλαν αυτό το ποσό καθώς αντιστοιχεί στην μισθοδοσία των υπαλλήλων που ήρθαν με μετάταξη από την Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και αυτή θα την πληρώνει ο δήμος από το 2016. Η ερμηνεία δεν έπεισε την αντιπολίτευση που σύσσωμη τον καταψήφισε. Ο κ. Ξυνίδης είπε πως ο προϋπολογισμός αποπνέει την αδυναμία του δήμου να προασπίσει και να αυξήσει τα έσοδά του. Είπε πως τυπικό παράδειγμα είναι το Αναψυκτήριο του Ευμοίρου που ρημάζει ενώ θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα στον δήμο., Ο κ. Μπένης είπε πως είναι μια λογιστική αποτύπωση και δεν εμπεριέχει το πολιτικό σκέλος δηλαδή που θέλουμε να πάμε τον δήμο. Να σημειώσουμε πως ο προϋπολογισμό είναι κατά 4 εκ. ευρώ αυξημένος από πέρσι δηλαδή στα 40 εκ. ευρώ. Ο δήμαρχος αυτό το παρουσίασε ως θετικό και ότι υποδηλώνει τη βούληση της δημοτικής αρχής να ωριμάζει μελέτες και να εντάξει όσα περισσότερα έργα μπορεί στο νέο ΕΣΠΑ. Είπε πως τα έξοδα δεν μπορούσαν να μειωθούν γιατί τα περισσότερα είναι ανελαστικές δαπάνες ωστόσο το γεγονός πως δεν υπάρχει απόθεμα το σχολίασε: «Δεν θέλω ο δήμος μας να λειτουργεί ως χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Δεν θέλω να έχουμε αποθεματικά αλλά να είμαστε με έργα και δράσεις κοντά στον πολίτη».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δίχασε η συμμετοχή του Δήμου Ξάνθης σε ελληνοβουλγαρικό πρόγραμμα γαστρονομίας

Το καταψήφισε η αντιπολίτευση στην Δημοτική Επιτροπή εκφράζοντας τις διαφωνίες της για την…