Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Χώρους υποδοχής προσφύγων στην Ξάνθη προτείνουν οι… Καβαλιώτες

Χώρους υποδοχής προσφύγων στην Ξάνθη προτείνουν οι… Καβαλιώτες

0
foni amerikis-empros

‘’Λόγια του αέρα’’ τα περί «Φωνής της Αμερικής», δηλώνει ο δήμαρχος Τοπείρου, Θωμάς Μίχογλου

Κάθετος ο Γ. Παυλίδης για την δημιουργία χερσαίας διόδου μεταναστών από τον Έβρο

Το μεταναστευτικό, αλλά και το πιο πρόσφατο και ιδιαιτέρως τραγικό προσφυγικό ρεύμα προς την χώρα μας, έχουν προκαλέσει πολλές συζητήσεις και αντιδράσεις. Πέρα από τους κυβερνητικούς χειρισμούς, το θέμα αγγίζει, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, τις τοπικές κοινωνίες αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση της κάθε περιοχής. Στην περιοχή μας καταγράφεται αυξημένη παρουσία προσφύγων στο λιμάνι της Καβάλας, όπου καταφθάνουν κάθε εβδομάδα μερικές χιλιάδες πρόσφυγες, κυρίως από την Συρία.

Πρόταση Σιμιτσή για υποδοχή προσφύγων σε κτήρια… εκτός Καβάλας

Ο πρώην δήμαρχος Καβάλας και νυν επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Κωστής Σιμιτσής, θεωρεί την δημιουργία μιας οργανωμένης μονάδας υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στην πόλη ή στην γύρω περιοχή, ως μία ευκαιρία να αξιοποιηθούν κάποιοι εγκαταλελειμμένοι χώροι. Σύμφωνα με το σκεπτικό αυτό, ανέφερε σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας, ως παραδείγματα, το παλιό νοσοκομείο Καβάλας, το παλιό σανατόριο, τα στρατόπεδα Περιγιαλίου, καθώς και τις εγκαταστάσεις της «Φωνής της Αμερικής» στην Ξάνθη.

Θ. Μίχογλου: «Καλά θα κάνουν κάποιοι να φροντίζουν τα του οίκου τους»

Το «Ε» επικοινώνησε με τον δήμαρχο Τοπείρου, Θωμά Μίχογλου, για να μάθει αν υπήρξε κάποια συζήτηση για το θέμα αυτό. Ο κ. Μίχογλου έκπληκτος πληροφορήθηκε την πρόταση του κ. Σιμιτσή και δήλωσε ευθέως: «Αυτά είναι πυροτεχνήματα για να γίνουν κάποιοι ήρωες. Ο κ. Σιμιτσής καλά θα κάνει να φροντίζει τα του οίκου του και να προτείνει κτήρια για υποδοχή προσφύγων στον δήμο και τον νομό του». Ο δήμαρχος Τοπείρου τόνισε επίσης ότι η πρόταση δεν έχει καμία ουσιαστική βάση και ειπώθηκε απλά για δημιουργία εντυπώσεων, αφού η παρούσα κατάσταση των μεγάλων εγκαταστάσεων της Φωνής της Αμερικής είναι μεν καλή, δεν επιτρέπει όμως κάποια παρόμοια δραστηριότητα. Ο ίδιος χαρακτηριστικά είπε: «Όπως γνωρίζω, έχει υπογραφεί σύμβαση με εταιρεία για την απομάκρυνση των κεραιών, αλλά και για την απομάκρυνση του επικίνδυνου και ραδιενεργού κλοφέν και του αμιάντου».

Χ. Δημαρχόπουλος: «Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για υποδοχή προσφύγων στην Ξάνθη»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμαρχος Ξάνθης, Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, που χαρακτήρισε άστοχη την αναφορά του κ. Σιμιτσή για χρήση κτηριακών εγκαταστάσεων που δεν αφορούν ούτε τον δήμο, αλλά και ούτε τον νομό Καβάλας. Ο κ. Δημαρχόπουλος διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμία σχετική συζήτηση για την Ξάνθη ούτε σε κεντρικό επίπεδο, αλλά ούτε και στην ΚΕΔΕ, αφού, όπως είπε, στην περιοχή λειτουργεί ήδη ένα Κέντρο Κράτησης Μεταναστών. Αναφέρθηκε, επίσης, στις δηλώσεις του Περιφερειάρχη, Γιώργου Παυλίδη, ο οποίος έχει εναντιωθεί στην δημιουργία διαδρόμου διέλευσης μεταναστών-προσφύγων μέσω χερσαίας διόδου από τον Έβρο, κάτι με το οποίο συντάχθηκε και ο Υφυπουργός Επικρατείας, Τέρενς Κουίκ, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην περιοχή.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Το ΤΕΕ σχεδιάζει την Ελλάδα του αύριο»

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του το ΤΕΕ Roadsho…