Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Θα είναι η ΔΕΑΠΕΧΩ Αβδήρων η νέα Αναπτυξιακή Ξάνθης;

Θα είναι η ΔΕΑΠΕΧΩ Αβδήρων η νέα Αναπτυξιακή Ξάνθης;

0
anaptyxiaki-2

Επιλέχθηκε ως λύση για να ξεπεραστεί το νομικό κώλυμα του Καλλικράτη για συμμετοχή των δήμων σε εταιρείες

Οι νομικοί των δήμων θα το διερευνήσουν μέχρι τις 10 Νοεμβρίου – Έγινε το πρώτο βήμα στην χθεσινή σύσκεψη φορέων υπό τον αντιπεριφερειάρχη

Ο κύβος ερρίφθη για την σύσταση της Νέας Αναπτυξιακής Ξάνθης, στην χθεσινή σύσκεψη που είχαν στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Κώστα Ζαγναφέρη οι δήμαρχοι του νομού (πλην του δημάρχου Τοπείρου που εκπροσωπήθηκε από δύο μηχανικούς του δήμου) και άλλων φορέων όπως του πρόεδρου του ΕΒΕ κ. Μωραϊτη, του γ. γραμματέα του ΤΕΕ Θράκης Αργύρη Πλέσια, εκπροσώπου του ΔΠΘ και άλλων. Παρά τις επί μέρους επιφυλάξεις και τους προβληματισμούς που εκφράστηκαν από τους δημάρχους Ξάνθης και Αβδήρων συμπεριλαμβανομένου και του κ. Μωραΐτη, οι φορείς αναγνώρισαν την ανάγκη να υπάρχει ένας τοπικός φορέας που θα υλοποιήσει τα προγράμματα Leader του νομού και εξέφρασαν την πολιτική βούληση να επιχειρήσουν να τον συστήσουν αφού πρώτα διερευνήσουν κατά πόσο αυτό είναι εφικτό και υλοποιήσιμο δεδομένου ότι προκύπτουν νομικά κωλύματα.

Ο Καλλικράτης και η ΔΕΑΠΕΧΩ Αβδήρων!

Χωρίς τον …Καλλικράτη λογάριαζαν αρχικά όταν ενεργοποιήθηκε η περιφέρεια μετά από αίτημα του ΤΕΕ για ίδρυση της νέας Αναπτυξιακής!. Όμως τον βρήκαν μπροστά τους και συγκεκριμένα το νομικό κώλυμα που υπάρχει και που έφερε στο τραπέζι της συζήτησης ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Δημαρχόπουλος και συγκεκριμένα τη διάταξη σύμφωνα με την οποία « οι δήμοι απαγορεύεται να συνιστούν ή να συμμετέχουν σε άλλες ανώνυμες εταιρείες, κατά τις διατάξεις του ΚΔΚ, εκτός από εκείνες που έχουν συσταθεί μέχρι την 31.12.2010. Επιτρέπεται όμως να συμμετέχουν σε αναπτυξιακή ανώνυμη εταιρεία της περιφέρειας που συστήνεται κατά τις διατάξεις του άρθρου 194 του ν. 3852/2010». Αυτό προς στιγμήν φάνηκε πως τους δένει τα χέρια μέχρι που έπεσε ως λύση η ΔΕΑΠΕΧΩ Αβδήρων! Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΒΔΗΡΩΝ ΑΕ που συστήθηκε στην προ Καλλικράτη εποχή για την διαχείριση των λουτρών κυρίως και είναι ανενεργή. Όπως ειπώθηκε θα μπορούσε με τροποποίηση του καταστατικού της να μεταβληθεί σε μια εταιρεία που θα αποκτήσει την τεχνική επάρκεια και την πιστοποίηση που απαιτεί η διαχείριση των προγραμμάτων και επιπλέον θα μπορούσαν να συμμετέχουν οι δήμοι καθώς και άλλοι φορείς. Διευκρινίζουμε πως δεν μπορούν να συμμετέχουν ιδιώτες παρά μόνο παρέχοντας υπηρεσίες συμβουλευτικού χαρακτήρα και τεχνογνωσίας.  

Νομική διερεύνηση μέχρι τις 10 Νοεμβρίου

Η ιδέα να χρησιμοποιηθεί η ΔΕΑΠΕΧΩ Αβδήρων ως όχημα και να ξεπεραστούν τα εμπόδια που θέτει ο νόμος του Καλλικράτη φάνηκε σαν μια λύση. Τελικά κατέληξαν στην απόφαση να διερευνηθούν με συνεργασία των νομικών των δήμων όλοι οι παράμετροι που μπορούν να καταστήσουν εφικτό αυτό το εγχείρημα. Δόθηκε μάλιστα και προθεσμία μέχρι τις 10 Νοεμβρίου να καταθέσουν την πρότασή τους. Θετικοί στο να υπάρχει τοπικός φορέας διαχείρισης των προγραμμάτων του νομού δήλωσε ο δήμαρχος Μύκης Κ. Καπζά και ο δήμαρχος Ξάνθη κ. Δημαρχόπουλος με την προϋπόθεση να ξεπεραστούν τα νομικά κωλύματα. Ο κ. Τσιτιρίδης παρέμεινε επιφυλακτικός ενώ οι εκπρόσωποι του δήμου Τοπείρου είπαν πως δεν είχαν εξουσιοδότηση να εκφραστούν είτε θετικά είτε αρνητικά. Θετικός υπό προϋποθέσεις και ο κ. Μωραΐτης εκφράζοντας τον προβληματισμό αν είναι εφικτό να προλάβουν τις ημερομηνίες για τα προγράμματα και αν καταστεί δυνατή η στελέχωση σε τέτοια μορφή που να έχει την τεχνογνωσία που απαιτείται. Επίσης θετικά εκφράστηκαν οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ και του ΔΠΘ.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxathopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η τουριστική προβολή της ΑΜΘ συνεχίστηκε και στην TRAVEL EXPO CYPRUS 2024

Στην έκθεση αυτή συμμετείχε για μια ακόμη φορά η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θρ…