Ναι αλλά ο ΕΝΦΙΑ που ήρθε φέτος είναι περήφανος και αξιοπρεπής, όχι σαν τον περσινό τον προσκυνημένο…
Έλληνες αεί παίδες
Το είπε ο ποιητής: Όμορφη και παράξενη πατρίδα. Και εννοούσε βέβαια την Ελλάδα μας. Και όντως έτσι είναι. Όντως όμορφη, πανέμορφη θα έλεγα, αλλά με ιδιαίτερα δύσκολους, δύστροπους, ανάποδους, υπερήφανους, εγωϊστές, φιλότιμους και ανοιχτόκαρδους, με υψηλή αυτοεκτίμηση σαν άτομα αλλά δύσκολοι στο συνολικό έργο και συνεργασία, με μια λέξη παράξενοι πέρα για πέρα.
Γι’ αυτό δεν μπορούν να μας διαγνώσουν οι άλλοι. Δεν είναι σε καλούπι ο Έλληνας. Που ζει μεν σε μια όμορφη χώρα-πατρίδα την οποία με την πρώτη ευκαιρία καταπατά, λερώνει με τα σκουπίδια του, δεν τη σέβεται και λειτουργεί ως επισκέπτης ξένος.
Είναι υπερήφανος ο Έλληνας για την καταγωγή του μεν, αγνοεί την ιστορία δε. Είναι ικανός για τα μεγαλύτερα και τα χειρότερα. Ήρωες από τη μια, προδότες από την άλλη. Δημιουργικοί, μύριες οι αποδείξεις ανά την Μεσόγειο τουλάχιστον, καταστροφικοί όμως έως παροξυσμού. Ικανοί να ξεκινήσουν την επανάσταση του 1821 και οι ίδιοι να τσακώνονται πριν ολοκληρωθεί για την εξουσία…
Γ.Δ.
Φθινοπωρινή εικόνα
Ανώδυνα θα λέγαμε και χωρίς σοβαρά προβλήματα για το νομό μας αλλά και την Περιφέρειά μας πέρασε η πρόσφατη καιρική έξαρση. Βέβαια ο βόρειος άνεμος που επί δύο ημέρες φύσαγε, ο γνωστός Θρακάς, στέγνωσε γρήγορα τα νερά σε πόλη και ύπαιθρο. Ας μη ξεχνάμε εξάλλου πως έχουμε φθινόπωρο και οι βροχές είναι απαραίτητες αλλά και αναμενόμενες. Στους βιαστικούς που άρχισαν τις χειμωνιατικές προβλέψεις κι ευχές, τους υπενθυμίζουμε πως και τον επόμενο μήνα φθινόπωρο έχουμε. Έναν πολύ ωραίο από κάθε άποψη μήνα που εκτός των άλλων μας προσφέρει και μια σειρά ωραίων φρούτων.
Γ.Δ.
Πικρή αλήθεια
Η επιλογή των άμεσων συνεργατών είναι υπόθεση του επικεφαλής τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και στους άλλους τομείς και φορείς. Εξάλλου από την απόδοση αυτών των συνεργατών κρίνονται και αυτοί, κυρίως, που τους επέλεξαν.
Το ίδιο προφανώς ισχύει και για τους δήμους. Είναι δικαίωμα του εκάστοτε δημάρχου η όποια επιλογή. Με μια βασική διαφορά. Πως πάντα θα πρέπει να επιλέγονται οι ικανοί, γνώστες και με αρχές. Δυστυχώς το τρίπτυχο αυτό σπανίως εφαρμόζεται.
Οι δημοτικοί μας άρχοντες συνήθως κάνουν επιλογές σκοπιμότητας που εξυπηρετούν παραταξιακές λογικές. «Μοιράζουν» τις αντιδημαρχίες ασκώντας ένα παιγνίδι σκοπιμοτήτων άλλοτε τοπικό και άλλοτε προσωπικό, πάντα στα πλαίσια της διατήρησης των ισορροπιών και σπανίως επιλέγουν τους ικανότερους με γνώσεις που θα προσφέρουν στον τομέα τους.
Κι έτσι έχουμε συχνές εναλλαγές απίθανων προσώπων, αδοκίμαστων και με παντελή γνώση ή εμπειρία. Κι έτσι, το όλο «παιγνίδι» γίνεται μια χαμένη υπόθεση για τον φορέα και τους κατοίκους.
Δυστυχώς, αυτή είναι η αλήθεια.
Γ.Δ.
Αισιοδοξία
«Περιμένω να ψηφιστεί και το υπόλοιπο 70% των προαπαιτούμενων να ηρεμήσω ότι όντως σωθήκαμε». Μου το έστειλε φίλος με δηλητηριώδες χιούμορ. Το βρήκα επίκαιρο και σας το κάνω γνωστό για να χαρείτε κι εσείς για τη σωτηρία μας που έρχεται…
Γ.Δ.
Τα ισοδύναμα: Ένας μύθος!
Οι εκλογές πέρασαν! Ήλθε, λοιπόν, η στιγμή να βρεθούν τα λεγόμενα «ισοδύναμα» μέτρα, ώστε να εφαρμοστεί το μνημόνιο με εναλλακτικούς τρόπους! Αυτό υποσχέθηκε προεκλογικά κι αυτό πιστεύει η κυβέρνηση. Κάτι τέτοιο, βέβαια, απαιτεί να βρεθούν τεράστια ποσά φορολογώντας ένα λαό που δεν έχει πια άλλη φοροδοτική αντοχή.
Όπως και προηγουμένως (με τους «παλιούς»), έρχεται τώρα η δεύτερη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να διαπιστώσει ότι δεν υπάρχουν ισοδύναμα που να συμβαδίζουν με μια -έστω κατ’ επίφαση- φορολογική δικαιοσύνη. Διότι αυτό που προτείνεται ως ισοδύναμο (να έχει δηλαδή κάθε νέο μέτρο την ίδια οικονομική ισοδυναμία με ένα προαπαιτούμενο που ψηφίστηκε στη Βουλή) πάντα θα είναι σε βάρος κάποιου μάλλον αδύναμου (συνήθως των συνταξιούχων), άρα άδικο στην εφαρμογή του. Έτσι, οι όποιες προτάσεις που ακούγονται, κινούνται στον παραλογισμό τού ότι πρέπει να πληρώσουν κάποιοι άλλοι, για τη φορολογική ελάφρυνση, ας πούμε των αγροτών, του τουρισμού, της ιδιωτικής εκπαίδευσης ή άλλων κοινωνικών ομάδων. Κι αυτοί οι άλλοι, ουδέποτε είναι οι έχοντες και κατέχοντες, αλλά οι ήδη βεβαρημένοι (τα συνήθη υποζύγια)!
Το τρίτο μνημόνιο, με τα εκατοντάδες προαπαιτούμενά του (223!) από την εφαρμογή των οποίων θα εξαρτώνται κάθε φορά αξιολογήσεις και εκταμιεύσεις των δόσεων, δεν αποτελεί άραγε σήμερα και τις πραγματικές προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Τσίπρα; Μιας κυβέρνησης δηλαδή, που μας φόρτωσε με ένα πρόσθετο χρέος 86 δις ευρώ – και δεσμεύτηκε πως για οποιαδήποτε -μη προβλεπόμενη από το μνημόνιο πράξη, θα είναι υποχρεωμένη να ζητάει την έγκριση των δανειστών μας; Για ποιους «αγώνες» και «διαπραγματεύσεις» συνεπώς μιλάμε;
Τα λεγόμενα ισοδύναμα μέτρα, είτε αφορούν αρμοδιότητες του κ. Αλεξιάδη (νέοι φόροι), είτε του κ. Κατρούγκαλου (ασφαλιστικό) κ.ά., δεν αποτελούν έτσι ένα καλοσερβιρισμένο ψεύδος, με σκοπό να δημιουργηθούν νέες ψευδαισθήσεις (περί δήθεν δικαιοσύνης) στο λαό απωθώντας απλά σε μεταγενέστερο χρόνο την οργή και την απογοήτευσή του; Και δεν είναι δημαγωγικό να διατείνεται ο κ. Τσίπρας ότι στο τέλος της τετραετίας «θα έχουμε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια νέα Ελλάδα, μια Ελλάδα που θα έχει αφήσει πίσω της την κρίση και τα μνημόνια, μια Ελλάδα που θα έχει απαλλαγεί οριστικά από την επιτροπεία των δανειστών»; Ή, ότι «θα επιστρέψουμε την εξουσία στο λαό» (sic), αφού θα έχει τελειώσει η «σύγκρουση με το παλιό»; Δεν είναι αυτό φραστικός παλαιοπολιτικαντισμός;
Πιθανότερη εξέλιξη, κατά την άποψή μας, είναι να παραμείνουν ως έχουν οι φόροι που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο 3 και να ακυρωθούν, για άλλη μία φορά, οι προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ. Όσο για τα ισοδύναμα, ε, «κουβέντα να γίνεται», ώσπου να ψηφιστούν τα νέα μέτρα!
Στ.Γ.Κ.
Γιατί χαίρεται;
Ικανοποιημένος δήλωσε ο πρωθυπουργός από τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. όπου αποφασίστηκε να δημιουργηθούν 100.000 θέσεις υποδοχής στις χώρες που βρίσκονται κατά μήκος της λεγόμενης «διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων», εκ των οποίων οι 50.000 θα βρίσκονται στο ελληνικό έδαφος! Επίσης συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε τους ελέγχους στα σύνορά μας με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία, έτσι ώστε να εμποδίζονται οι ροές προς το βορρά.
Αναρωτιόμαστε γιατί ο πρωθυπουργός μας δήλωσε ικανοποιημένος από την απόφαση αυτή που θα μετατρέψει τη χώρα σε «αποθήκη ψυχών», κατά δική του προσφιλή έκφραση; Περιμένουμε να δούμε τι ανταλλάγματα πήρε γι’ αυτό; Σίγουρα πάντως θα πήρε πολύ λιγότερα από αυτά που πήρε ο Ερντογάν για να τηρήσει απλώς τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας του σε σχέση με την φύλαξη των συνόρων…
Ξάνθη: Ενας mainstream μυστικισμός
Την τιμητική της έχει η πόλη μας στο ένθετο της εφημερίδας Καθημερινή. Μ’ ένα εξαιρετικό κείμενο του δημοσιογράφου Δημήτρη Αθανάκη προβάλλεται ως η πόλη ενός mainstream μυστικισμού και ως μια εξαιρετικά ζωντανή πόλη που μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα αστικής ζωής της περιφέρειας. Παραθέτουμε ένα απόσπασμα γιατί αξίζει: «Το εντυπωσιακό, δε, με την πόλη είναι ότι τα μαγαζιά της, τα μπαρ, τα καφέ, τα εστιατόρια και οι ταβέρνες της είναι γεμάτα από κόσμο και φωνές σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Και δεν είναι, νομίζω, μόνο το πανεπιστήμιο και οι εκατοντάδες φοιτητές του που δημιουργούν αυτή την κατάσταση. Η πόλη μοιάζει να «τρέφεται» από την εξωστρέφεια, από τη συνάντηση των κατοίκων της σε κάθε δρόμο, σε κάθε γωνιά του κέντρου.
Η πόλη θα μπορούσε ν’ αποτελεί κάποιο παράδειγμα αστικής ζωής της ελληνικής περιφέρειας. Πράσινο και τσιμέντο, μεταφυσική και πραγματική εμπειρία, ζωντάνια και απομόνωση. Η Ξάνθη αποτελεί, ας μου επιτραπεί, την πόλη του «mainstream» μυστικισμού. Αξίζει την επίσκεψή μας, ειδικά με τρένο από τη Θεσσαλονίκη – σκέτη αποκάλυψη».
Μ.Ξ.
Τι να πει κι ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ
Σε θεωρητική βάση καλά μας τα’ πε στην συνέντευξη Τύπου ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας. Είπε πως σε τοπικό επίπεδο θα προσπαθήσουν να αναστήσουν την τευλοκαλλιέργεια στην Ξάνθη και να λειτουργήσουν ως συσκευαστήριο το Εργοστάσιο Ζάχαρης της Ξάνθης . Δεν δεσμεύτηκε όμως ούτε για την εκταμίευση του 12% στις επιχειρήσεις που το χρεωστάνε από το 2009, ούτε για την λειτουργία της Αστυνομικής Σχολής και στην Ξάνθη ούτε για το πώς θα αντιμετωπίσουν την ανεργία που έχει φτάσει στα 40%. Και πως θα μπορούσε άλλωστε αφού τα περιθώρια είναι τόσο ασφυκτικά από τις δεσμεύσεις της συμφωνίας με τους δανειστές που θα’ ταν καθαρά δημαγωγικό αν το έκανε και είναι προς τιμήν του που δεν το έκανε.
Τι να πει κι ο γραμματέας ενός κόμματος που ξεκίνησε με μια αντιμνημονιακή ρητορική και έφτασε να υπερασπίζεται το δικό του μνημόνιο και η μέχρι τώρα μνημονιακή ΝΔ που επίσης ξεκίνησε ως αντιμνημονιακή (Ζάππεια του Σαμαρά) έχει γίνει και πάλι αντιμνημονιακή! Μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν αυτά!
Ο απόλυτος πολιτικός …σουρεαλισμός!
Μ.Ξ.
Η ισχύς εν τη ενώσει(;)
Αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι από όλη την ΑΜΘ και τις Σέρρες συσκέφθηκαν το βράδυ της προηγούμενης Τετάρτης για να αποφασίσουν τον τρόπο αντίδρασης στα μέτρα που πρόκειται να εφαρμόσει η Κυβέρνηση στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής. Κατέληξαν στην απόφαση σύγκλησης νέων κατά τόπους συνελεύσεων, ώστε να υπάρχει εικόνα της πρόθεσης για συμμετοχή σε ενδεχόμενη μαζική κινητοποίηση, κάτι που θεωρείται ως ο μόνος τρόπος διαμαρτυρίας και πίεσης. Πέρα από τα γνωστά προβλήματα που αναφέρθηκαν, με τις πρωτογενείς παραγωγικές δυνάμεις της χώρας να πνέουν κυριολεκτικά τα λοίσθια, διατυπώθηκαν και άλλες ενδιαφέρουσες απόψεις και προτάσεις. Στο γενικότερο κλίμα διεκδίκησης και παραπόνων, ακούστηκαν κάποιες φωνές πιο νηφάλιες, που τόνισαν ότι δεν μπορούν αγρότες και κτηνοτρόφοι συνεχώς να διεκδικούν αποκομμένοι από το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο. Είναι –καλώς ή κακώς– προκλητικό στις μέρες μας να μιλάς για αφορολόγητο όριο, την στιγμή που οι περισσότεροι συμπολίτες σου πληρώνουν από το πρώτο ευρώ, και μάλιστα να το ζητάς μόνο για τον δικό σου κλάδο. Στο σκεπτικό αυτό κινήθηκε και η πρόταση για άνοιγμα προς την υπόλοιπη κοινωνία, αφού το γενικευμένο κάλεσμα των αγροτών δεν βρίσκει ευήκοα ώτα. «Ποτέ δεν συμμετείχαμε σε κινητοποιήσεις άλλων και τώρα μας βλέπουν ως ξένους», ακούστηκε στην σύσκεψη. Αρνητικά, ασφαλώς, σχολιάστηκε και το γεγονός της επίσκεψης τριών διαφορετικών φορέων στον αρμόδιο υπουργό την ίδια μέρα. Ανάγκη, λοιπόν, συνοχής και συνεννόησης, για να παρουσιάσουν το σοβαρό πρόσωπο και τον συγκροτημένο λόγο που επιθυμούν στα αιτήματά τους.
Χ.Δ.