Σχόλια 20/10/15

0
merkel-erdogan
Πρώτη φορά αριστερά και ψηφίστηκαν τόσα επώδυνα μέτρα χωρίς διαδηλώσεις και επεισόδια…


Ο Σουλτάνος Ερντογάν και η Αυτοκράτειρα Μέρκελ
Επίδειξη δύναμης πλούτου, εξουσίας αλλά και …βλαχομαπρόκ Οθωμανικής κιτσαρίας έκανε ο Σουλτάνος Ερντογάν αφού μας έβγαλε τα μάτια με τους χρυσοσκαλισμένους θρόνους που μοιράστηκε μαζί με την …αυτοκράτειρα Μέρκελ, η οποία και τον επισκέφτηκε στο παλάτι του! Τι κι αν έχει τα παλάτια… Τι κι αν έχει τα χρυσάφια η συνήθεια δεν κόβεται! 3. 5 δις ευρώ ζήτησε από την Μέρκελ για να σταματήσει την ροή των μεταναστών προς την Ευρώπη και επιπλέον να προωθηθεί η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. Και βεβαίως η κα Μέρκελ δεν του τα αρνήθηκε! Μόνο τον δικό μας πρωθυπουργό ξέρει να λέει: «Nein»!!!
Μ.Ξ.


Τον στηρίζω γιατί τον συμπαθώ

Πλέον δεν τίθεται θέμα παρεξήγησης του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Β. Λεβέντη σ’ ότι κι αν λέει. Κι αυτό διότι έχει αναγάγει την πολιτική σε επίπεδο προσωπικό, του αν συμπαθεί κάποιον ή όχι για να τον στηρίξει ή ψηφίσει.
Το είπε προχθές και ξάφνιασε για το απολιτίκ της άποψής του. Είπε λοιπόν για τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα: Τον στηρίζω γιατί τον συμπαθώ!
Νέα μεθοδολογία αξιολόγησης των πολιτικών λοιπόν. Όχι για τις ιδέες, τις προτάσεις, το πρόγραμμα κλπ, αλλά εάν μου είναι συμπαθής.
Καινοφανή και πρωτότυπα ήθη. Μάλλον για τελευταία φορά για τον συμπαθή μεν, αλλά μη ψηφιζόμενο πλέον Β. Λεβέντη. Πρώτη κα τελευταία φορά στη βουλή ο πρόεδρος.
Γ.Δ.


Ποιον φοβίζουν οι κάμερες;
Τι έχει να φοβηθεί ο νομιμόφρων πολίτης από την τοποθέτηση καμερών στο χώρο του Λιμνίου; Προφανώς τίποτε. Εξάλλου η τοποθέτηση θα γίνει για την πρόληψη βανδαλισμών και εν γένει ζημιών στο χώρο.
Εάν αφεθεί ο χώρος αφύλακτος σίγουρα θα καταστραφεί σε σύντομο χρόνο. Και τότε θα λένε για ευθύνες του δήμου που δεν προστάτεψε το έργο. Τώρα που θέλει να το προστατέψει, αντιδρούν κάποιοι να μην μπουν κάμερες!
Να’ μαστε ειλικρινείς. Η τοποθέτηση καμερών είναι απαραίτητη πλέον. Και εφαρμόζεται παντού στην Ευρώπη. Και στο κάτω-κάτω, τι μας φοβίζει; Τι προβληματίζει; Μήπως είναι άλλη μια ιδεοληψία κάποιας αριστερής –επαναστατικής νοοτροπίας του παρελθόντος;
Γ.Δ.


Τι εννοεί ο Σύλλογος Μειονότητας;
Οφείλει να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις ο Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης κι όχι με γενικότητες. Αναφέρεται σε καιροσκοπική εκμετάλλευση της μειονότητας κατά την προεκλογική περίοδο εκ μέρους της δημοτικής παράταξης. Γενικά και αφηρημένα. Οφείλει να πει τι ακριβώς εννοεί. Και τι είδους καιροσκοπισμός υπάρχει και ποια εκμετάλλευση εννοεί επίσης.
Δηλαδή υπήρξαν υποσχέσεις για αντιπαροχές και ποιες ήταν αυτές. Και ο Σύλλογος με ποια αρμοδιότητα προέβη στις συμφωνίες αυτές; Είχε εξουσιοδότηση και από ποιους; Τι είχε υποσχεθεί στα μέλη του ο Σύλλογος και μένει τώρα εκτεθειμένος προς αυτούς; Και για ποια προεκλογική περίοδο αναφέρεται;
Τα ερωτήματα είναι πολλά και σημαντικά. Και ο Σύλλογος της Μειονότητας και δη Επιστημονικός, οφείλει να δώσει απαντήσεις. Όχι μόνο γιατί «ενοχλήθηκε» επειδή δεν τηρήθηκε μια συμφωνία, αλλά τι άλλο περιλαμβάνει αυτή η συμφωνία. Που είναι και το σημαντικότερο.
ΓΔ.


Περί ασφαλιστικού
Κάνοντας μία αναδρομή στην τελευταία 30ετία διαπιστώνουμε ότι ναι μεν το Ασφαλιστικό Σύστημα στη χώρα μας κάτω από τα σημερινά δεδομένα δεν είναι βιώσιμο, αλλά δεν είναι όμως, η πρώτη φορά που έφτασε σε δεινή κατάσταση. Σε κατάρρευση είχε οδηγηθεί και κατά τη δεκαετία του 1980. Μόνο που τότε ακολούθησε μια τολμηρή παρέμβαση που άρχισε το 1990, κορυφώθηκε με τη μεταρρύθμιση του 1992 και συνεχίστηκε ως το τέλος της κυβερνητικής θητείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη το 1993. Μια μεταρρύθμιση που επέτρεψε στο χρεοκοπημένο Ασφαλιστικό Σύστημα να σταθεί και πάλι στα πόδια του για τα επόμενα χρόνια. Ο τότε υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Σιούφας είχε προχωρήσει σε τολμηρές – για την εποχή – παρεμβάσεις, οι οποίες προκάλεσαν τότε τεράστιες διαδηλώσεις, επεισόδια και μεγάλες καταστροφές στην Αθήνα, με πρωτεργάτες τους γνωστούς συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ.
Και ποιες ήταν αυτές; Μία από αυτές ήταν η κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης με 15 χρόνια εργασίας! Οι παλαιότεροι θα θυμούνται ότι υπήρχαν την εποχή εκείνη πολλοί συνταξιούχοι 35 ετών! Όσο εξοργιστικό κι αν ακούγεται με τις σημερινές συνθήκες, τότε συνέβαινε.
Δυστυχώς η κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη τη δεκαετία του 2000, δεν ήθελε και δεν μπόρεσε να αγνοήσει τους ακραίους συνδικαλιστές οι οποίοι δεν επέτρεψαν μία νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση που είχε εισηγηθεί ο τότε υπουργός Τάσος Γιαννίτσης μετά από μερικά χρόνια, η οποία θα είχε προλάβει τη σημερινή κατάρρευση του συστήματος.


Αφιερωμένο εξαιρετικά
Τιτίβισμα που μεταφέρθηκε σε εφημερίδα με το ψευδώνυμο Αλαντίν. Είπε: Κανείς δεν αυτοκτονεί με αριστερή κυβέρνηση, κανείς δεν ψάχνει στα σκουπίδια, κανένα παιδί δεν λιμοκτονεί, ούτε πηγαίνει νηστικό σε σχολείο. Όλοι χαρούμενοι πληρώνουν φόρους!
Γ.Δ.


Τηλεφωνικές απάτες σε βάρος ηλικιωμένων
Αυξάνονται τις τελευταίες ημέρες τα περιστατικά τηλεφωνικής απάτης σε βάρος ηλικιωμένων στην Ξάνθη. Όπως καταγγέλλουν αναγνώστες μας, η κομπίνα λειτουργεί ως εξής: Οι επιτήδειοι τηλεφωνούν σε ηλικιωμένους και τους ενημερώνουν ότι το παιδί τους κρατείται από την Αστυνομία και για να μην πάει φυλακή θα πρέπει να καταβληθεί ένα μεγάλο ποσό ως εγγύηση. Πανικοβάλλουν μάλιστα τα θύματά τους, επισημαίνοντας τους ότι πρέπει να δώσουν άμεσα τα χρήματα για να προλάβουν. Η ενημέρωση των ηλικιωμένων είναι η καλύτερη προστασία από τέτοιες απάτες μέχρι η ΕΛ.ΑΣ. να επιληφθεί του ζητήματος.
Πάντως οι απατεώνες είναι δημιουργικής πανουργίας. Σκαρφίζονται απίθανα πράγματα που δεν μπορεί ένας φυσιολογικός νους να σκεφτεί.
-Προηγούνται οι άνθρωποι της εποχής τους…
Β.Π.


Το αεικίνητο και το λεφτόδενδρο
Αυτά τα ισοδύναμα στην οικονομία μου θυμίζουν την αρχή της διατήρησης της ενέργειας στην Φυσική. Όταν δίνεις κάτι σε κάποιους, το χάνουν κάποιοι άλλοι. Έδωσες 35 εκατομμύρια σε μια ελλειμματική βιομηχανία ζάχαρης, θα τα πάρεις από την αύξηση των εισιτηρίων, έδωσες 150 εκατομμύρια στην ΕΡΤ, θα τα πάρεις από τη μείωση των συντάξεων, προσέλαβες τους επίορκους κι έδωσες 500.000 στους υπαλλήλους της Βουλής, θα τα πάρεις από τους φόρους στις επιχειρήσεις.
Δυστυχώς το αεικίνητο και το λεφτόδενδρο δεν εφευρέθηκαν ακόμη…
Γ.Λ.


Ναι, αλλά κάναμε ρήγμα στην Ευρώπη…
Τους τελευταίους μήνες όχι μόνο Έλληνες είχαν προσδοκίες από την πρώτη ‘’Αριστερή’’ κυβέρνηση, αλλά και πολλοί εντός και εκτός Ευρώπης που ανέμεναν τις εξελίξεις. Ήθελαν να δουν οι ‘’φίλοι’’ μας εάν η εδώ Αριστερά μπορεί να δώσει μια διαφορετική απάντηση από εκείνη της σοσιαλδημοκρατίας, προσαρμοσμένη στους οικονομικούς περιορισμούς και επιδιώκοντας προοδευτική αναδιανομή και κοινωνική προστασία. Ο ΣΥΡΙΖΑ βέβαια δεν είναι σοσιαλδημοκρατία. Γι’ αυτό και έχει καταπέσει το αυξημένο ενδιαφέρον που υπήρχε στις αρχές του 2015 από τα διεθνή ΜΜΕ με τα βλέμματα στραμμένα στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού θα φέρει την σφραγίδα της πιο αντιδραστικής και αντιμεταρρυθμιστικής παράταξης (μαζί με το ΚΚΕ ασφαλώς). Τα προβλήματα της χώρας πάντως έγιναν γνωστά παντού, όπως καυχιέται η κυβέρνηση. Το διεθνοποίησε το ελληνικό θέμα ο Αλέξης. Το πρωτοσέλιδο από την Αφρική εύγλωττο: «Είναι η Κένυα η Ελλάδα της Αφρικής;». Μας καμαρώνουν παντού…
Χ.Δ.


Δημοτική… συνάντηση χωρίς καβγά δεν έχει γούστο
Μια Κυριακάτικη έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να εκλέξει νέο Αντιπρόεδρο στο Δημ. Συμβούλιο και νέα μέλη σε Οικονομική και Επιτροπή Ποιότητας Ζωής θα μπορούσε να κυλήσει ομαλά και ήσυχα. Προφανώς όχι στην Ξάνθη. Οι εκλογές έγιναν λόγω των γνωστών παραιτήσεων τριών μελών της μείζονος Αντιπολίτευσης (Χρ. Πούλιος, Κρ. Καλογερής, Τιμούρ Χουσεΐνογλου) και των κυρίων Ξυνίδη και Ισμέτ Τοπ από την Οικονομική Επιτροπή. Τις θέσεις τους κατέλαβαν του μεν κ. Καλογερή ο κ. Ισμέτ Τοπ ως νέος Αντιπρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου, του κ. Χουσεΐνογλου στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής ο κ. Μυλωνάς και τις θέσεις των κυρίων Ξυνίδη και Τοπ οι Φανουράκης και Βασιλούδης. Στην δεύτερη αυτή ψηφοφορία για τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής αντέδρασε ο κ. Κολλάρος, λέγοντας ότι ο Ισμέτ Τοπ θα έπρεπε να γίνει έκπτωτος από την θέση και όχι να παραιτηθεί, αφού δεν έχει εμφανιστεί ποτέ στην Επιτροπή, γι’ αυτό και αποχώρησε διαμαρτυρόμενος. Ο Θανάσης Ξυνίδης πέρασε άμεσα στην αντεπίθεση, εμφανώς εκνευρισμένος, καθώς θεώρησε ότι η τοποθέτηση την στιγμή εκείνη ήταν μόνο ‘’λάσπη’’. Χαρακτηρίζοντας τον κ. Κολλάρο γραφικό με τις συνεχείς ενστάσεις του, φώναζε ότι χρόνια τον ανέχονται, παρά τις προσπάθειες του προέδρου για διακοπή του επεισοδίου. Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε δυστυχώς και εκτός της αίθουσας μετά το πέρας της ψηφοφορίας. Άσχετα με την θέση του καθενός, είναι άσχημη η εικόνα της προσωπικής αντιπαράθεσης.
Χ.Δ.


Πέρα δώθε με τους κάδους
Είχαμε γνωστοποιήσει προ ημερών το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τους πολλούς κάδους στην διάβαση ανάμεσα σε 28ης Οκτωβρίου και Δαγκλή προς την κεντρική πλατεία (μπροστά από την πρώην Εμπορική Τράπεζα). Με την προσθήκη των κάδων ανακύκλωσης έκλεισε σχεδόν όλη η διάβαση καθώς και η ράμπα με την διάβαση τυφλών. 7 κάδοι, 3 παλιοί γενικής χρήσης και 4 καινούριοι μπλε κάδοι ανακύκλωσης, μαζί με έναν κώδωνα συλλογής γυαλιού, είναι πάρα πολλοί για το σημείο. Μετά από επικοινωνία με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, Φερντούν Χασάνογλου, είδαμε την επόμενη μέρα τους κάδους απλά… στριμωγμένους, όπως φαίνεται στην φωτογραφία. Για τα μάτια του κόσμου, βέβαια, αφού μετά από κάθε άδειασμα των κάδων κανείς δεν φροντίζει να τους… ξαναστριμώξει και κλείνει και πάλι η διάβαση. Μεσοβέζικες λύσεις σε προβλήματα που προκαλούνται χωρίς προγραμματισμό και σχέδιο.
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλα ήσυχα, ήρεμα στη Σμίνθη Ησυχία, ηρεμία και κανονικότητα υπήρξε στο τζαμί της Σμίνθης τ…